VELUX Beépítési tanácsok és megoldások SZENDVICSPANELHEZ
2020.11.03.

A szendvicspanelek többnyire ipari, csarnoképületek térelhatárolásra szolgáló megoldásai. Ezeken a csarnok szerkezetű épületeken belül is szükség van irodahelyiségek kialakítására, és gyakori, hogy ezeket a tetővel határos térben kell kialakítani. A cégek közötti együttműködés eredményeképpen van olyan szendvicspanel és lemezgyártó, amely gyárilag kialakítja a VELUX tetőtéri ablakok pontos mérete alapján az áttöréseket és a fogadószerkezetet. Sőt, lehetséges a paneleket úgy rendelni, hogy a VELUX tetőablakok már gyárilag beszelésre kerülnek.
https://www.kingspan.com/hu/hu-hu/termekek/szendvicspanel/fal-es-tetorendszerek-kiegeszitoi/tetorendszerek-kiegeszitoi/kingspan-beepitett-velux-tetoablak



Statikai tervezési szempont, hogy az ablakok megtartásához kiváltó szerkezetet kell kialakítani. A "Z" szelemenek közé kiváltó keretet kell tervezni, mert a panel önmagában nem lenne képes megtartani az ablak súlyát. A kivágott nyílás pereme mentén a szerkezet lehajlana, és az ablak beesne a nyíláson. Emellett a szendvicspanel nem alkalmas önmagában arra, hogy ahhoz direktben hozzárögzítsük az ablakot.

Bővítés és funkcióváltás során utólag kell megoldani ezeket csatlakozásokat.

A panel anyagvastagságához illeszkedő fogadókeret kialakítására van szükség. A 6 cm széles keretet, előre legyártott, 18 mm vastag víz-, főzés- és lúgálló rétegelt lemezből javasolt tervezni. A keretet PIR hab hőszigetelés tölti ki, 20 cm-ként távtartó-összekötő rétegelt lemez lapokkal.


        



A VELUX BDX hőszigetelő keret elhelyezése és így a hőhidak kialakulása elleni védelem szempontjából a rögzítő keret belső mérete oldalt 3-3 cm-rel, alul és felül pedig 2,25-2,25 cm-rel nagyobb az ablak méreténél. A VELUX BDX hőszigetelő keretet a tetőablakkal együtt lehet rögzíteni a rögzítő keretben.

Épületszerkezeti szempontból egy érdekes helyzettel állunk szemben, ugyanis a szerkezetben nincs alátétfólia és párafékező fólia sem. Hogyan kellene a csatlakozást kiírni a kivitelezőknek, hogy az pára és kondenzáció szempontjából is megállja a helyét?


Az egyedüli járható út a panellel egyező színű és profiltípusú rátét lemezsáv.

A lemez a gerinctől kell, hogy induljon, és hajlásszögtől függően, de legalább 10 cm-rel kell, hogy túllógjon az ablak alatt elhelyezkedő burkolókeret alakítható köpenyén. Ez jelentősen megdrágítja az utólagos beépítést, de a vízzáróságnak csak így tud megfelelni a beépítés. Nem szabad a tervezés során azonban figyelmen kívül hagyni, hogy épületfizikai okok miatt a rátétlemeznek a hátoldalán kondenzáció, párakicsapódás fog kialakulni.

A tetőtéri ablak körüli kondenzációból eredő beázás kiküszöbölésére, az ablakot körülvevő öntapadó EPDM vízhatlan lemezgallér csatlakozást szükséges kiírni, amit a kivitelezőnek majd a panel külső lemezéhez kell csatlakoztatnia. Az ablak felső részénél ugyan a víz folyási iránya szempontjából nem kedvező, de az EPDM rendszersaját varrattömítő éllezárásával mégis elfogadható csatlakozást lehet kialakítani.

A párafékező réteg csatlakoztatása kialakítástól függően a gipszkarton építőlemezek mögött elhelyezésre kerülő párafékező réteghez történik, vagy ahogyan a mellékelt képen is látható, a szendvicspanel belső vértezetéhez, valamint egy a kiváltóhoz rögzített leszorító lemez profilhoz, ami egyben a gipszkarton burkolatot hordó bordavázprofil.

Jó tudni! A szendvicspanelekbe történő utólagos beépítésekhez a külső lemezprofilnak megfelelő burkolókeret választását javasoljuk: az EDZ, EDW, EKZ, EKW típusokat.

Ha további részletek és megoldások érdeklik, keresse fel weboldalunkat a www.velux.hu/szakembereknek címen vagy kérjen szakmai konzultációra időpontot munkatársunktól



VELUX Magyarország Kft.
+36 1 436 0601
www.velux.hu/szakembereknek
vevoszolgalat@velux.com


A VELUX Cégcsoportról


A VELUX az építőanyag-ipar egyik vezető világmárkája és vállalata, amely kínálatát közel 40 országban értékesíti. A cégcsoport 11 országban rendelkezik gyártóegységekkel, közöttük Magyarországon, Fertődön és Fertőszentmiklóson, amely a régió egyik legnagyobb munkaadója. A VELUX Magyarország Kft. 1986 óta van jelen a hazai piacon - a 300 legnagyobb profitú vállalat egyike. Piacvezetőként élen jár az innovatív, ugyanakkor energiatakarékos és környezetbarát termékek bevezetése terén. A cég célja, hogy termékeivel - melyek a tetőn keresztül természetes fénnyel és friss levegővel látják el az épületeket - minőségi lakóterek és munkahelyek jöjjenek létre, újításain keresztül lehetővé téve azok energiagazdaságos kialakítását is. A VELUX Magyarország Kft.-t 2017. áprilisában arany fokozatú elismeréssel díjazták az Employer Branding Awards-on (Példaértékű Munkáltatói Márkaépítés Díja 2016.) nagyvállalati kategóriában. www.velux.hu



2020.11.03.
VELUX GPU tetőtéri ablak

VELUX GPU tetőtéri ablak

Termékjellemzők Magas minőségű, egybeöntött poliuretán bevonat ...

VELUX GGU tetőtéri ablak

VELUX GGU tetőtéri ablak

Termékjellemzők   Magas minőségű, egybeöntött poliuretán ...

VELUX GGL tetőtéri ablak

VELUX GGL tetőtéri ablak

Termékjellemzők Kiváló minőségű fenyő, három réteg színtelen ...

Hirdetés
Velux hírek:


    Like all websites, eptar.hu uses cookies for better and safer operation.       More information