Felülvilágítók alkalmazása lakossági épületeken

Felülvilágítókkal a közelmúltig leginkább ipari épületeken találkoztunk. Az építészeti trendek változása azonban magával hozta, hogy ma már lakossági épületeken, társasházaknál és családi házaknál is egyre gyakrabban szükség van ezekre a termékekre. Az építési követelmények szigorodásával a hőátbocsátási tényező minimum értéke U felülvilágító = 1,7 W/m2K-ra módosult. A VELUX termékpalettájában megtalálható felülvilágító kupolák a tetőtéri ablakoknál már megszokott magas minőséget és mindemellett kiemelkedő energiahatékonyságot képviselnek. A hőszigetelési értékük típustól (fix, kézzel szellőztetésre nyitható, motorral szellőztetésre nyitható, tetőkijárat, hő- és füstelvezető) függően 0,72-0,99 W/m2K között változik.



A lakossági épületeken az egyik jellemző rétegrendi kialakítás, a leterheléssel rögzített egyenes rétegrend. A födémre kerülő hideg bitumen máz után felkerül a pára és légzáró bitumenes lemez. Erre kell rátenni a kupola lábazati elemét és a hőszigetelt üvegezést tartalmazó kupolát. A VELUX ZCE felülvilágítóhoz csatlakozó 16 cm magas lábazati elemek száma, a lejtés képzéssel felkerülő hőszigetelés vastagságától, illetve szigetelés tetejére kerülő 1 réteg lágyító vándorlásos korrózió elleni elválasztó filc, 1 réteg PVC csapadék elleni szigetelés, 1 réteg műanyag fátyol elválasztó és szűrő réteg, valamint a leterhelést adó frakcionált mosott kavics réteg vastagságától függ, valamint attól, hogy a felülvilágító oldalán a vízküszöb minimum 30 cm-rel legyen a kavicsréteg fölött.

Az indító elem minden esetben a ZCE 0015 tokmagasító elem, amely szegéllyel is el van látva a bitumenes lemezcsatlakozások könnyű kialakításához. A szegélyen erre kialakított horonyban kell rögzíteni a födémhez 30 cm-ként.
A ZCE tokmagasítókat a belső oldalon kialakított horony mentén mechanikusan kell egymáshoz rögzíteni süllyesztett fejű csavarokkal.



A lábazat külső oldalán, a PVC vagy Bitumenes lemez lecsúszás elleni védelméről gondoskodni kell a felülvilágító peremének vonala mentén, mechanikai rögzítéssel. A VELUX termékpalettájában megtalálható ehhez a ZZZ 210 rögzítősín ami minden kupolamérethez, külön rendelhető.






A VELUX kupolák méretkódja magába foglalja azt a nyílásméretet, amelyet a födémben ki kell alakítani, ezzel is segítve a tervező és a kivitelező munkáját. A födémnyílás kialakításában +1 cm tűrés megengedett.



A burkolt szabad belső méret a katalógus mérethez képest 41 mm-rel kisebb, mivel a tetőtéri ablakokál már megszokott módon a felülivilágító kupolák lábazata is úgy lett kialakítva, hogy képes legyen fogadni a gyári BBX párafékező fóliát és a 12,5 mm-es gipszkarton lapokat.












A kiemelkedő hőszigetelést a PVC lábazati profilakat kitöltő szigetelés, valamint a hőszigetelő üvegezés, és az esővető elem biztosítja.

Ahhoz, hogy a csapadék ne álljon meg a felülvilágító tetején, egy kiegészítő esővető elem csatlakoztatására mindenképpen szükség van. Ez lehet a hagyományos akrilból vagy polikarbonátból készülő kupola, ami víztiszta és opál változatban egyaránt kapható. Emellett a VELUX kétféle edzett üvegezést is kínál olyan helyekre, ahol fontos a külső megjelenés is. Az egyik a síküveg, amelynél a lábazati elemet minimum 2,5°-os, de a gyári ajánlás alapján inkább 5°-os lejtésben kell beépíteni. A lejtés kiküszöbölésére az íves üveget ajánljuk.
A lakossági területen történő alkalmazás esetén különösen fontos az árnyékolás. A VELUX felülvilágítókhoz külső hővédő roló és belső fényszűrésre és sötétítésre alkalmas változatok egyaránt kaphatók. A belmagasságok miatt ezek az árnyékolók viszont csak 24 V dc elektromos és napelemes elektromos vezérléssel működtethetők. A lakossági területen az esztétikum is szerepet játszik a választásban. A motorral nyitható felülvilágítók esetében a motorok minden esetben a tokban elrejtve találhatók, hogy a fény zavartalanul világítsa meg az alatta levő teret.

Ha további részletek és megoldások érdeklik, keresse fel weboldalunkat a www.velux.hu/szakembereknek címen vagy kérjen szakmai konzultációra időpontot munkatársunktól.


VELUX Magyarország Kft.
+36 1 436 0601
www.velux.hu/szakembereknek
vevoszolgalat@velux.com


A VELUX Cégcsoportról


A VELUX az építőanyag-ipar egyik vezető világmárkája és vállalata, amely kínálatát közel 40 országban értékesíti. A cégcsoport 11 országban rendelkezik gyártóegységekkel, közöttük Magyarországon, Fertődön és Fertőszentmiklóson, amely a régió egyik legnagyobb munkaadója. A VELUX Magyarország Kft. 1986 óta van jelen a hazai piacon - a 300 legnagyobb profitú vállalat egyike. Piacvezetőként élen jár az innovatív, ugyanakkor energiatakarékos és környezetbarát termékek bevezetése terén. A cég célja, hogy termékeivel - melyek a tetőn keresztül természetes fénnyel és friss levegővel látják el az épületeket - minőségi lakóterek és munkahelyek jöjjenek létre, újításain keresztül lehetővé téve azok energiagazdaságos kialakítását is. A VELUX Magyarország Kft.-t 2017. áprilisában arany fokozatú elismeréssel díjazták az Employer Branding Awards-on (Példaértékű Munkáltatói Márkaépítés Díja 2016.) nagyvállalati kategóriában. www.velux.hu



2020.08.12.

VELUX HírekVELUX csomópontokVELUX ÁrjegyzékVELUX ProspektusokVELUX Kereskedő partnerekVELUX Termékek


Kapcsolodó termékek:
 
Hirdetés
Velux hírek:


    Like all websites, eptar.hu uses cookies for better and safer operation.       More information