Felülvilágítók alkalmazása lakossági épületeken
2020.08.12.

Felülvilágítókkal a közelmúltig leginkább ipari épületeken találkoztunk. Az építészeti trendek változása azonban magával hozta, hogy ma már lakossági épületeken, társasházaknál és családi házaknál is egyre gyakrabban szükség van ezekre a termékekre. Az építési követelmények szigorodásával a hőátbocsátási tényező minimum értéke U felülvilágító = 1,7 W/m2K-ra módosult. A VELUX termékpalettájában megtalálható felülvilágító kupolák a tetőtéri ablakoknál már megszokott magas minőséget és mindemellett kiemelkedő energiahatékonyságot képviselnek. A hőszigetelési értékük típustól (fix, kézzel szellőztetésre nyitható, motorral szellőztetésre nyitható, tetőkijárat, hő- és füstelvezető) függően 0,72-0,99 W/m2K között változik.



A lakossági épületeken az egyik jellemző rétegrendi kialakítás, a leterheléssel rögzített egyenes rétegrend. A födémre kerülő hideg bitumen máz után felkerül a pára és légzáró bitumenes lemez. Erre kell rátenni a kupola lábazati elemét és a hőszigetelt üvegezést tartalmazó kupolát. A VELUX ZCE felülvilágítóhoz csatlakozó 16 cm magas lábazati elemek száma, a lejtés képzéssel felkerülő hőszigetelés vastagságától, illetve szigetelés tetejére kerülő 1 réteg lágyító vándorlásos korrózió elleni elválasztó filc, 1 réteg PVC csapadék elleni szigetelés, 1 réteg műanyag fátyol elválasztó és szűrő réteg, valamint a leterhelést adó frakcionált mosott kavics réteg vastagságától függ, valamint attól, hogy a felülvilágító oldalán a vízküszöb minimum 30 cm-rel legyen a kavicsréteg fölött.

Az indító elem minden esetben a ZCE 0015 tokmagasító elem, amely szegéllyel is el van látva a bitumenes lemezcsatlakozások könnyű kialakításához. A szegélyen erre kialakított horonyban kell rögzíteni a födémhez 30 cm-ként.
A ZCE tokmagasítókat a belső oldalon kialakított horony mentén mechanikusan kell egymáshoz rögzíteni süllyesztett fejű csavarokkal.



A lábazat külső oldalán, a PVC vagy Bitumenes lemez lecsúszás elleni védelméről gondoskodni kell a felülvilágító peremének vonala mentén, mechanikai rögzítéssel. A VELUX termékpalettájában megtalálható ehhez a ZZZ 210 rögzítősín ami minden kupolamérethez, külön rendelhető.






A VELUX kupolák méretkódja magába foglalja azt a nyílásméretet, amelyet a födémben ki kell alakítani, ezzel is segítve a tervező és a kivitelező munkáját. A födémnyílás kialakításában +1 cm tűrés megengedett.



A burkolt szabad belső méret a katalógus mérethez képest 41 mm-rel kisebb, mivel a tetőtéri ablakokál már megszokott módon a felülivilágító kupolák lábazata is úgy lett kialakítva, hogy képes legyen fogadni a gyári BBX párafékező fóliát és a 12,5 mm-es gipszkarton lapokat.












A kiemelkedő hőszigetelést a PVC lábazati profilakat kitöltő szigetelés, valamint a hőszigetelő üvegezés, és az esővető elem biztosítja.

Ahhoz, hogy a csapadék ne álljon meg a felülvilágító tetején, egy kiegészítő esővető elem csatlakoztatására mindenképpen szükség van. Ez lehet a hagyományos akrilból vagy polikarbonátból készülő kupola, ami víztiszta és opál változatban egyaránt kapható. Emellett a VELUX kétféle edzett üvegezést is kínál olyan helyekre, ahol fontos a külső megjelenés is. Az egyik a síküveg, amelynél a lábazati elemet minimum 2,5°-os, de a gyári ajánlás alapján inkább 5°-os lejtésben kell beépíteni. A lejtés kiküszöbölésére az íves üveget ajánljuk.
A lakossági területen történő alkalmazás esetén különösen fontos az árnyékolás. A VELUX felülvilágítókhoz külső hővédő roló és belső fényszűrésre és sötétítésre alkalmas változatok egyaránt kaphatók. A belmagasságok miatt ezek az árnyékolók viszont csak 24 V dc elektromos és napelemes elektromos vezérléssel működtethetők. A lakossági területen az esztétikum is szerepet játszik a választásban. A motorral nyitható felülvilágítók esetében a motorok minden esetben a tokban elrejtve találhatók, hogy a fény zavartalanul világítsa meg az alatta levő teret.

Ha további részletek és megoldások érdeklik, keresse fel weboldalunkat a www.velux.hu/szakembereknek címen vagy kérjen szakmai konzultációra időpontot munkatársunktól.


VELUX Magyarország Kft.
+36 1 436 0601
www.velux.hu/szakembereknek
vevoszolgalat@velux.com


A VELUX Cégcsoportról


A VELUX az építőanyag-ipar egyik vezető világmárkája és vállalata, amely kínálatát közel 40 országban értékesíti. A cégcsoport 11 országban rendelkezik gyártóegységekkel, közöttük Magyarországon, Fertődön és Fertőszentmiklóson, amely a régió egyik legnagyobb munkaadója. A VELUX Magyarország Kft. 1986 óta van jelen a hazai piacon - a 300 legnagyobb profitú vállalat egyike. Piacvezetőként élen jár az innovatív, ugyanakkor energiatakarékos és környezetbarát termékek bevezetése terén. A cég célja, hogy termékeivel - melyek a tetőn keresztül természetes fénnyel és friss levegővel látják el az épületeket - minőségi lakóterek és munkahelyek jöjjenek létre, újításain keresztül lehetővé téve azok energiagazdaságos kialakítását is. A VELUX Magyarország Kft.-t 2017. áprilisában arany fokozatú elismeréssel díjazták az Employer Branding Awards-on (Példaértékű Munkáltatói Márkaépítés Díja 2016.) nagyvállalati kategóriában. www.velux.hu



2020.08.12.
VELUX GPU tetőtéri ablak

VELUX GPU tetőtéri ablak

Termékjellemzők Magas minőségű, egybeöntött poliuretán bevonat ...

VELUX GGL tetőtéri ablak

VELUX GGL tetőtéri ablak

Termékjellemzők Kiváló minőségű fenyő, három réteg színtelen ...

VELUX GGU tetőtéri ablak

VELUX GGU tetőtéri ablak

Termékjellemzők   Magas minőségű, egybeöntött poliuretán ...

Hirdetés
Velux hírek:


    Like all websites, eptar.hu uses cookies for better and safer operation.       More information