Milliókat érint az energiaszegénység

Európában közel 54 millió embert érint az energiaszegénység1, azaz ennyien nem tehetik meg, hogy megfelelően fűtsék otthonaikat. Tavaly a VELUX RenovActive programján keresztül bemutatta, hogy a minőségi felújítás korlátozott költségvetés ellenére is lehetséges. Javítható a lakóotthonok energiahatékonysága, amely a nagyobb komfortérzet kialakulása mellett a lakosság egészségügyi állapotának javulásához is hozzájárulhat.




A kelet-európai lakosok 37 százaléka a spórolás jegyében tartja alacsonyan otthona hőmérsékletét2. Mivel a szabadidő és a munkavégzés 90 százaléka épületekben zajlik, a diszkomfort és a betegségek kialakulása sok esetben áll összefüggésben a hideg lakásokkal: az Európai Bizottság elemzéséből kiderül, hogy az energiaszegénységben élők nagy számában az emelkedő közüzemi árak és az alacsony kereset mellett a lakóházak jelentős energiaveszteségű kialakítása is szerepet játszik.



A lakásállomány felújításával, energiahatékonyságának növelésével, valamint energiahatékony otthonok építésével csökkenthető az energiaszegénység. A VELUX tavaly indította útjára RenovActive elnevezésű projektjét Brüsszelben, hogy bizonyítsa: a minőségi energetikai felújítás a szociális lakások költségvetési megszorításain belül is kivitelezhető megoldás az energiaszegénység felszámolására.

A meglévő épületek modernizálása nemcsak a fűtésszámla csökkentése, hanem az optimális beltéri klíma kialakítása miatt is fontos, tekintettel arra, hogy a jelenlegi lakóépületek akár 90 százaléka még több mint 30 évig használatban lesz3. A 14 ezer európai részvételével készült 2016-os Egészséges Otthon Barométer kutatás rávilágított, hogy a kelet-európai országok (Lengyelország, Csehország és Magyarország) lakosságának 74 százaléka az energiaköltségek csökkentése, 73 százaléka a komfort növelése érdekében vág bele otthona felújításába4.



A VELUX csoport küldetése immár 75 éve, hogy a tetőn keresztül érkező természetes fénnyel, friss levegővel jobb életkörülményeket teremtsen. Őz Beáta, a VELUX Magyarország Kft. ügyvezetője szerint az egészségesebb és energiahatékonyabb otthonok iránti igényt kielégítő termékportfólió kialakítása kulcsfontosságú ezen törekvésekben: "Megújult tetőablakainknak köszönhetően hozzájárulhatunk a csökkentett energiafogyasztású és nagyobb beltéri kényelmet biztosító otthonok kialakításához, legyen szó felújításról vagy új építési projektekről. 3-rétegű üvegezéssel és egyedülálló ThermoTechnologyTM hőszigetelési rendszerrel gyártott tetőtéri ablakunk ideális választás az energiahatékonyság és az optimális beltéri klíma elérésében."

A VELUX Standard Plus ablakok újdonsága a kiváló hőátbocsátási tényező az új 3-rétegű üvegezéssel. Az üveg Ug-értéke 0,6, a teljes ablakszerkezet Uw-értéke pedig 1,1 W/m2K. Ezzel a hőátbocsátási értékkel ezek a VELUX tetőtéri ablakok nemcsak az aktuális energetikai követelményértékeket teljesítik, hanem alkalmazásukkal olyan közel nulla energiájú épületek tervezhetők, amelyek a 2020 utáni időszakban érvényes európai uniós előírásokat is minden bizonnyal teljesíteni tudják.



1 Pye, S., Dobbins, A. "Energia szegénység és sebezhető fogyasztók az energiaszektorban az Európai Unióban: a rendeletek és az eredmények elemzései", INSIGHT_E (2015)
2 Humboldt Egyetem és VELUX: Egészséges Otthon Barométer, 2016
3 International Energy Agency: www.iea.org



További információ:
www.velux.hu/szakembereknek


A VELUX Cégcsoportról


A VELUX Cégcsoport küldetése immár majdnem 75 éve, hogy jobb lakókörnyezetet teremtsen a tetőn keresztül érkező napfénnyel és friss levegővel. Termékprogramja tetőtéri ablakok és lapostetős házakra készült megoldások széles skáláját fedi le. A vállalat számos árnyékolót és távvezérlő elemeket is gyárt. A VELUX Cégcsoport a világ mintegy 40 országában képviselteti magát értékesítési vállalattal, 11 országban pedig termék-gyártás is folyik. Megközelítően 10.000 alkalmazottat foglalkoztat, és a VKR Holding A/S tulajdonát képezi. A VKR Holding A/S korlátolt felelősségű társaság, amely alapítványok és az alapító család 100%-os tulajdonában van. További részletek: www.velux.hu



2017.04.05.
VELUX GPU tetőtéri ablak

VELUX GPU tetőtéri ablak

Termékjellemzők Magas minőségű, egybeöntött poliuretán bevonat ...

VELUX GGL tetőtéri ablak

VELUX GGL tetőtéri ablak

Termékjellemzők Kiváló minőségű fenyő, három réteg színtelen ...

VELUX GGU tetőtéri ablak

VELUX GGU tetőtéri ablak

Termékjellemzők   Magas minőségű, egybeöntött poliuretán ...

Hirdetés
Velux hírek:


    Like all websites, eptar.hu uses cookies for better and safer operation.       More information