Terrán Inverteres kisszótár: ezek a legfontosabb tudnivalók

Az elmúlt időszakban hatalmas igény mutatkozott a szaldós napelemes rendszerekhez történő csatlakozáshoz. Ha napelem, akkor pedig biztosan azonnal találkozunk a rendszer működtetésében nélkülözhetetlen inverter fogalmával. Rövid áttekintéssel segítünk azoknak a szakembereknek a fogalmak tisztázásában, akik mostanában kerülnek kapcsolatba a Generon napelemes tetőcseréppel és az ahhoz kapcsolódó lehetőségekkel.




Az inverter legfőbb feladata, hogy a napelemek által megtermelt alacsony feszültségű egyenáramot magasabb feszültségű váltakozó árammá alakítsa át. A legújabb inverterek azonban más feladatokat is ellátnak, így például monitorozzák, felügyelik, szabályozzák és optimalizálják az áramtermelést, valamint gyűjtik a termeléssel kapcsolatos adatokat is, ezeket az információkat akár mobil eszközeinken is nyomon tudjuk követni.

Folyamatosan üzemel, optimalizál, szinkronizál

Az inverter folyamatosan, automatikusan üzemel, ellenőrzi és optimalizálja a napelemek feszültségét és a rendszer működését. Amennyiben a rendszer közüzemi hálózathoz csatlakozik, akkor annak feszültségét és frekvenciáját is figyeli.

Az egyenáramot az inverter megfelelő feszültségű és frekvenciájú váltóárammá alakítja, majd ezt továbbítja a felhasználó elektromos hálózatába, vagy a közüzemi hálózat irányába. Közüzemi hálózatba történő betáplálás esetén az inverter szinkronizálja a megtermelt villamos áramot, így biztosítja, hogy a hálózati és az abba betáplált áram megegyező feszültségű, frekvenciájú, fázishelyzetű és jelalakú legyen. Az inverter továbbá monitorozza és kijelzőjén megjeleníti a termelési adatokat.

    


Típusok és funkciók

A hagyományos inverterek képesek betáplálni a megtermelt áramot a közüzemi hálózatba, amit a háztartás tulajdonképpen visszakap.

A hibrid inverter nemcsak a közüzemi hálózatba, hanem a rendszerhez telepített akkumulátorokba is képes betáplálni a megtermelt áramot.

Azoknál az épületeknél, ahol nagyon tagolt a tető, illetve sok árnyékhatás éri a beépített napelemes rendszereket, mikroinvertert érdemes alkalmazni. A hibridhez hasonlóan a mikroinverter is alkalmas a hálózati visszatápláláson túl a saját akkumulátorba való betáplálásra.

Saját akkumulátorra termelik az energiát a szigetüzemű inverterek, de nem táplálják be azt a közüzemi hálózatba.

Mekkora inverterre van szükség?

Fontos, hogy minimum akkora invertert kell választani, amekkora a telepített napelemes rendszer teljesítményének megfelelő. A későbbi bővítési lehetőség miatt, érdemes eleve nagyobb invertert beépíteni, így elkerülhető az újabb engedélyeztetés. Figyelembe kell venni azt is, hogy hagyományos vagy hibrid üzemű rendszer kiépítéséről van-e szó.

A Terrán által ajánlott Fronius hibrid inverterekre 5+5 év garancia jár: a teljes garancia minden inverter típusnál alapvetően 5 év, de díjmentesen, regisztrációt követően további 5 évvel, azaz összesen 10 évre hosszabbítható.

Nincs túlmelegedés

Mivel az inverter folyamatosan monitorozza a rendszer és a hálózat működését is, bármilyen rendellenesség, meghibásodás vagy áramkimaradás esetén azonnal megszakítja a hálózatba való betáplálást és leválasztja arról. Emellett az inverterek aktív vagy passzív hűtőegységekkel, bizonyos típusok teljesítménycsökkentő modulokkal rendelkeznek, így nem történhet túlmelegedés.

Terrán Generon: a napelemes tetőcserép

A Terrán saját megoldása a zöldenergia-termelésre, a tetőcserépbe integrált napelem, amelynek lényege, hogy minden cserép külön-külön szolárpanelként működik. A Terrán Generon tökéletesen illeszkedik a tető síkjába, tartósságát többek között a betoncserép adja.

A Generon egyre népszerűbb, már több mint 211.000 db beépített modullal bizonyított. A Terrán a vásárlók, tetőépítők vagy - felújítók mellett a szakembereket is elérhető tudásanyaggal támogatja. Az ArchiCAD program alá beépülő Terrán AddOn komplex tervezéstámogató felületen a Terrán Generon napelemes tetőcserépről is naprakész részletes tervezői információk érhetők el.


Mediterrán
További információk:

Terrán Tetőcserép Gyártó Kft.
www.terranteto.hu
terran-generon.hu
www.terranteto.hu/akciok
www.acskereso.hu


Terrán Cégcsoport

A közel 100 éves Terrán Cégcsoport komplett tetőfedési rendszereivel és kiváló minőségű termékeivel Európa egyik legmodernebb betoncserép gyártójává nőtte ki magát. A családi tradíciókra épülő cégnél alapvető követelmény a kutató-fejlesztő munka és a magas minőség iránti elkötelezettség. A vállalat Magyarországon kettő (Bólyon, Kunszentmiklóson), Szlovákiában és az erdélyi Aranyosgyéresen pedig egy gyárat működtet. A cégcsoport alkalmazottainak száma jelenleg 345 fő, Horvátországban, Romániában (Erdély), Szlovákiában és Szerbiában vannak leányvállalataik.
A cég számos elismerést magáénak tudhat: 2003 tavaszán Construma Nagydíjat, 2015-ben Construma Díjat nyertek, 2005-ben BNV Nagydíjat, 2010-ben Business Superbrands díjat, 2013-ban Magyar Termék Nagydíjat kaptak és immár négyszeres MagyarBrands díjasok. Ezen kívül a 2014-es évben kategóriájának legsikereseb üzleti márkája lett a vállalat, valamint elnyerte a "Best Buy Award" díjat, azaz 2017-ben a vásárlók a Terránt nevezték meg a legjobb ár-érték arányú tetőcserépmárkának Magyarországon. A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara Gódi Attilát, a Terrán ügyvezetőjét választotta a 2017-es év üzletemberének

2023.02.09.

Terrán HírekTerrán cserepezőTerrán csomópontokTerrán KiadványokMárkakereskedőkTerrán Termékek


Kapcsolodó termékek:
 
Hirdetés
Terrán hírek:


    Like all websites, eptar.hu uses cookies for better and safer operation.       More information