Energetikai szintlépés a kockaházaknál
2024.07.10.

A becslések szerint Magyarországon 700 ezer és egymillió közé tehető az építészeti örökségünket képező Kádár-kockák száma, amelyek többsége megjelenését tekintve és energetikailag is korszerűtlen. Azonban design, valamint zöldítés szempontjából egyaránt számos lehetőséget rejtenek magukban. Nézzük, mi az első lépés, ha kockaház felújítása előtt áll.




Ha zöldítésről beszélünk, a hőszigetelés kérdését nem kerülhetjük meg, hiszen a régebben épült házaknál az gyakran hiányzik vagy elavult mind a tetőteret, mind a homlokzatot tekintve. Természetesen minden épületnél eltérő, de általánosságban elmondható, hogy a hőenergia 25%-a a tetőn, 15%-a pedig a födémen keresztül távozik, amiből kitűnik, hogy a tetőtér szigetelése semmiképp sem elhanyagolható, ha energetikai korszerűsítésen gondolkodunk. Ráadásul ahhoz, hogy pl. a július elsejétől elindult Otthonfelújítási támogatási program kínálta lehetőségeket maximálisan kihasználhassuk, a beruházással minimum 30%-os energiamegtakarítást kell elérni, amit energetikai tanúsítvánnyal kell igazolni.

Első a tető

Attól függően kell gondoskodnunk a födém szigeteléséről, hogy a tetőteret tárolásra vagy lakótérnek szeretnénk használni. Amennyiben padlásként fog funkcionálni, a födémszerkezetre kiemelt figyelmet kell fordítani. A Kádár-kockák esetében jellemzően betongerendás és téglabetétes megoldásokkal találkozhatunk, amiket salakfeltöltéssel láttak el, de nem ritka a fafödém sem, amit náddal borítottak, majd bevakoltak, ez szolgált plafonként. Ennél a módszernél a tetőtérben a vakolt mennyezetre szigetelésként salakot vagy sarat hordtak fel, amit később újra ledeszkáztak.

Mivel ma már ezek a módozatok energetikailag rendkívül elavultnak számítanak, a szigetelésük a legkedvezőbb ár-érték arányú beruházásnak számít. Érdemes 20-25 cm-es ásványgyapot, esetleg polisztirolt alkalmazni szigetelőanyagként.

Ha lakótérként tervezzük hasznosítani a tető alatti részt, a szigetelésről a szarufák felett elhelyezett PIR/PUR keményhab-táblákkal gondoskodhatunk megfelelően. A Terrán által forgalmazott MediCOMFORT tető-hőszigetelő rendszert nagyméretű PIR-táblák alkotják, amelyek hézagmentes illeszkedéssel képeznek zárt hőszigetelő réteget, kiküszöbölve hőhidak kialakulása.

A jövő a részletekben rejlik

A tető állapota azonban nem csak a szigetelés szempontjából kérdéses, ha a kockaházakkal szemez. A szarufák és a tetőcserepek állapotát ugyanúgy érdemes megvizsgálni. A régi agyagcserepek ellenállóképessége sokkal alacsonyabb a mai megoldásokhoz képest, emellett nem rendelkeznek olyan felületkezelési eljárásokkal, amelyekkel egyrészt élettartamuk is növekszik, másrészt hozzájárulhatnak a megfelelő lakókomfort kialakításához.

A Terrán legkönnyebb tetőcserepe, a Synus, hullámos vonalvezetésének köszönhetően a modern és a hagyományos stílusban felújított otthonokhoz egyaránt illeszkedik, ráadásul most akciósan, akár 30% kedvezménnyel juthat hozzá.

A karakteres fekete és a melegebb föld színekben elérhető modellek — típustól függően — kifinomult stílust és sima, selyemfényű felületet kölcsönző Elegant, valamint természetes megjelenést és hosszabb színvédelmet biztosító ColorSystem felületkezeléssel is elérhetők.

Gondolkodjon egységben, látogasson el a TerranTeto.hu oldalra , hogy otthona éke korszerű és esztétikus legyen.




Mediterrán
További információk:

Terrán Tetőcserép Gyártó Kft.
www.terranteto.hu
terran-generon.hu
tetotepitek.hu
www.acskereso.hu


Terrán Cégcsoport

A közel 100 éves Terrán Cégcsoport komplett tetőfedési rendszereivel és kiváló minőségű termékeivel Európa egyik legmodernebb betoncserép gyártójává nőtte ki magát. A családi tradíciókra épülő cégnél alapvető követelmény a kutató-fejlesztő munka és a magas minőség iránti elkötelezettség. A vállalat Magyarországon kettő (Bólyon, Kunszentmiklóson), Szlovákiában és az erdélyi Aranyosgyéresen pedig egy gyárat működtet. A cégcsoport alkalmazottainak száma jelenleg 345 fő, Horvátországban, Romániában (Erdély), Szlovákiában és Szerbiában vannak leányvállalataik.
A cég számos elismerést magáénak tudhat: 2003 tavaszán Construma Nagydíjat, 2015-ben Construma Díjat nyertek, 2005-ben BNV Nagydíjat, 2010-ben Business Superbrands díjat, 2013-ban Magyar Termék Nagydíjat kaptak és immár négyszeres MagyarBrands díjasok. Ezen kívül a 2014-es évben kategóriájának legsikereseb üzleti márkája lett a vállalat, valamint elnyerte a "Best Buy Award" díjat, azaz 2017-ben a vásárlók a Terránt nevezték meg a legjobb ár-érték arányú tetőcserépmárkának Magyarországon. A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara Gódi Attilát, a Terrán ügyvezetőjét választotta a 2017-es év üzletemberének

2024.07.10.
Terrán ZENIT Max Carbon

Terrán ZENIT Max Carbon

Az alapcserép a fedés alapeleme. A fedési szélesség az elem egész számú ...

Terrán ZENIT Max Grafit

Terrán ZENIT Max Grafit

Az alapcserép a fedés alapeleme. A fedési szélesség az elem egész számú ...

Terrán COPPO Ódon

Terrán COPPO Ódon

MEDITERRÁN HANGULATÚ-Egyedi mediterrán karaktert biztosít a háznak. ...

Terrán RUNDO Tégla

Terrán RUNDO Tégla

NOSZTALGIKUS HÓDFARKÚ-Letisztult látvány és üde természetesség. A ...

Terrán ZENIT Max Gesztenyebarna

Terrán ZENIT Max Gesztenyebarna

Az alapcserép a fedés alapeleme. A fedési szélesség az elem egész számú ...

Terrán RENOVA PLUS Fekete

Terrán RENOVA PLUS Fekete

A TETŐÉPÍTÉS GAZDASÁGOS CSEREPE-Az alapcserép a tetőfedés alapeleme. ...

Hirdetés
Terrán hírek:


    Like all websites, eptar.hu uses cookies for better and safer operation.       More information