Falazott épületek helyreállítása Mapei rendszerrel

A falazott épületek, legyen szó akár lakóépületekről, akár történelmi vagy műemléki szerkezetekről, csak azután állíthatók helyre, miután meghatározták az azokat ért károsodás pontos okát, illetve a szerkezetek jelenlegi állapotát. Ehhez alapos szemrevételezésre és amennyiben szükséges, diagnosztikai vizsgálatra van szükség. Ezt követően kell azonosítani a megfelelő beavatkozási technikákat és az egyes fázisokhoz legalkalmasabb anyagokat, figyelembe véve a felhasznált termékek teljesítménykövetelményeit és -jellemzőit.




Ha valakitől megkérdezzük, hogy vajon hol található a világon a legtöbb műemléki épület sokaknak talán nagyon helyesen Olaszország jutna először az eszükbe Róma belvárosával és a Colosseummal. Azok az épületek az anyagaikkal bizony kiállták az idő próbáját. Az olaszországi tapasztalatokkal és tudással a Mapei Kft. MAPE-ANTIQUE termékcsaládja megoldást tud nyújtani minden egyedi épület felújításának tervezésekor, annak minden apró felújítási részletre kiterjedően. Mindez azt a célt szolgálja, hogy segítsük a műszaki specifikációk készítőit, a tervezőket és felhasználókat a legjobb termék kiválasztásában a különböző épületek helyreállításához és felújításához.

A MAPE-ANTIQUE termékek alkalmasak tégla, kő, tufa és vegyes falazatok, ezen belül akár történelmi és művészettörténeti szempontból jelentős épületek falazatainak megszilárdítására és helyreállítására is. A termékcsaládba tartoznak injektáló habarcsok, kötőanyagok habarcsok készítéséhez, habarcsok szárítóvakolatokhoz, habarcsok páraáteresztő és szerkezeti vakolatokhoz, falazóhabarcsok, simítóhabarcsok, és védő és vízszigetelő bevonatok is.



A MAPE-ANTIQUE termékcsalád a korabeli épületek falazataihoz és vakolataihoz használt habarcsokhoz hasonló fizikai és mechanikai tulajdonságokkal rendelkezik, így a termékek kompatibilisek az épületek eredeti szerkezetével. Ugyanakkor rendkívül magas mechanikai szilárdsággal rendelkeznek és ellenállnak az agresszív kémiai hatásoknak, vagyis pl. a savas esőnek, a fagyási-olvadási ciklusok váltakozásának, a szennyező gázoknak, a falazatokban található oldható sóknak és a nedvességnek. Szárítóvakolatként való alkalmazás esetén a makropórusos szerkezetnek köszönhetően a legtöbb MAPE-ANTIQUE termék rendkívüli páraáteresztő tulajdonsággal és porozitással rendelkezik, és a hagyományos cementkötésű vagy mész-cement vakolóhabarcsoknál nagyobb kapacitással engedi kipárologni a vizet a falazatból. Szárítóvakolatként való alkalmazás esetén a makropórusos szerkezetnek köszönhetően a legtöbb MAPE-ANTIQUE termék rendkívüli páraáteresztő tulajdonsággal és porozitással rendelkezik, és a hagyományos cementkötésű vagy mész-cement vakolóhabarcsoknál nagyobb kapacitással engedi kipárologni a vizet a falazatból. Akár az időjárási feltételek, akár a felszivárgó nedvesség okozza a páratartalmat vagy a nedvességet, ez az eljárás lehetővé teszi, hogy a nedves szerkezetek kiszáradjanak, egészségesebb, kellemesebb környezetet biztosítva ezzel. Amennyiben az oldható sók megtalálhatók a falazatokban, anélkül kristályosodnak ki a makropórusokban, hogy a vakolat esetleges károsodását eredményező feszültséget okoznának. Az általában felújítási munkákhoz használt, szén-dioxiddal való kötéskor szintén megszilárduló (EN 459-1) habarcsokkal - pl. hidraulikus mész és természetes hidraulikus mész, melyben hosszú ideig van megmaradó "szabad mész" - ellentétben, a mész és az Eco-Puccolán reakciójából szilícium-dioxid és alumínium-oxid képződik, így a szabad mész mindössze néhány nap leforgása alatt teljesen "felhasználódik", így a javítóhabarcs és az injektáló habarcsok teljesen ellenállóvá válnak a falazatban általában megtalálható oldható sókkal szemben.

A korábban említett habarcsok, még ha kellően porózusak és mechanikailag kompatibilisek is az eredetileg alkalmazott anyagokkal, továbbra is ki vannak téve az agresszív vegyszerek esetleges káros hatásának. Sőt, az ezekben az anyagokban található szabad mész kémiai reakcióba léphet a falazatokban található szulfátokkal, valamint az eredeti habarcsban és a felújításra használt habarcsban található kalcium-alumínium-hidrátokkal és kalcium-szilikát-hidrátokkal, melynek következtében ettringit és taumazit keletkezik, ami megduzzad és a vakolatok repedezését, szétesését okozza. A MAPE-ANTIQUE termékcsalád termékeivel azonban ez a jelenség elkerülhető, hiszen azok néhány nap elteltével már nem tartalmaznak szabad meszet. Morfológiai szempontból éppen ennek a tulajdonságnak köszönhető, hogy a MAPE-ANTIQUE termékek szerkezete hasonló az eredeti, szénsavas mészből és puccolánból készült, de az évek során még alakuló habarcshoz.

A MAPE-ANTIQUE termékcsaláddal épp folyik a diósgyőri várban a felújítás, ahol a MAPE-ANTIQUE I-15 injektáló anyaggal végzik a falazatok konszolidálását.



Ha bármilyen kérdés merülne fel a cikkben leírt anyagokkal vagy módszerekkel kapcsolatban, keresse bizalommal szaktanácsadóinkat, vagy valamelyik Mapei szakkereskedést.

Ha szakemberként, tervezőként elvárás, hogy frissen tartsa a tudását, hogy mindig a legjobbat nyújtsa a megrendelőnek vagy ismerni szeretné az újdonságokat, szakmai tanácsokat, akkor iratkozzon fel a Mapei heti hírlevelére, hogy rendszeresen információkkal, újdonságokkal, tanácsokkal gazdagodjon!

További információért látogasson el a www.mapei.hu weboldalra!



További műszaki és értékesítési információért keresse Mapei partnerét vagy a Mapei szaktanácsadót!


www.mapei.hu
szaktanacs@mapei.hu


Mapei


A Mapei Kft. a világ legnagyobb építőipari ragasztóanyag gyártójának leányvállalata. A Mapei neve az egész világon egyet jelent a kiemelkedő minőséggel, amit nem csupán a forgalmazott termékekben őrzi meg, hanem szolgáltatásai színvonalában is.



2022.03.01.

Mapei HírekMapei TermékkatalógusMapei Szakmai kiadványokMapei KereskedőkeresőMapei Termékek


Kapcsolodó termékek:
 
Hirdetés
Mapei hírek:


    Like all websites, eptar.hu uses cookies for better and safer operation.       More information