Korszerű polimer-modifikált bitumenes lemezek alkalmazása épületek vízszigetelésénél

Az épületek vízszigetelése létfontosságú a szerkezet hosszú élettartamához és a benne tartózkodók kényelméhez. A megbízható, nagy teljesítményű szigetelőanyagok alkalmazása számos okból fontos:


1. Nedvesség elleni védelem

Az épületek vízszigetelése megakadályozza, hogy nedvesség behatoljon az épület szerkezetébe. A nedvesség jelenléte károsíthatja a szerkezeti elemeket, például a faanyagokat rothadásra késztetheti, a fémet korrózióval fenyegetheti, és az épület alapjait is meggyengítheti.
A jó vízszigetelés nem csak a külső falakon és tetőkön, hanem az alapokon is fontos. A megfelelően kialakított vízszigetelés megakadályozza a talajból származó nedvesség behatolását, ami elkerüli az alapok károsodását.

2. Belső kényelem:

Az épületekben az esetleges vízszivárgások vagy nedvesség-problémák kényelmetlenséget és egészségügyi problémákat is okozhatnak. Penészképződés, a padozat és falak károsodása, a kellemetlen szagok kialakulása mind olyan problémák, amelyek a rossz vízszigetelés következményei lehetnek.

3. Strukturális integritás megőrzése:

A hosszú távú vízhatlan védelem segít megőrizni az épület strukturális integritását. A nedvesség okozta károk, mint például repedések vagy rozsda, csökkenthetik az épület ellenálló képességét, ami veszélyeztetheti az egész szerkezet stabilitását.

4. Energiamegtakarítás:

Az épületek jó vízszigetelése hozzájárul az energiamegtakarításhoz is. Az esetleges vízszivárgások és a nedvesség jelenléte növelheti az energiafogyasztást a fűtés és hűtés során.




A nem megfelelő vízszigetelés okozta problémák

Károsodások és korai rendellenességek:

A nem megfelelő vízszigetelés rövid időn belül károsodásokhoz vezethet az épület szerkezetében. Repedések, penész és egyéb rendellenességek jelentkezhetnek.

Strukturális károk:

Hosszú távon a vízszigetelés hiánya vagy hibás kialakítása strukturális károkhoz vezethet, amelyek drága és időigényes javításokat igényelhetnek.

Egészségügyi problémák:

A penész és a padozatokban álló víz számos egészségügyi problémát is okozhat az épületben tartózkodók számára, beleértve az allergiákat és légzőszervi betegségeket.

Költséges javítások:

Az alacsony minőségű vagy rövid élettartamú vízszigetelési rendszerek esetén az újraépítés vagy a javítás költségei magasak lehetnek.

Üzemszünet és kényelmetlenség:

A rövid élettartam miatt az épületet időszakosan le kell zárni vagy javításokat kell végezni, ami kényelmetlenségeket okozhat az ott élők vagy dolgozók számára.

Az épületek megbízható vízszigetelése egy hosszú távú befektetés, amely megakadályozza a károkat, fenntartja az épület élettartamát és biztosítja a benne tartózkodók egészségét és kényelmét. Az építési folyamat során a minőségi vízszigetelésre való beruházás hosszú távon megtérülhet a későbbi költségek és problémák elkerülése révén.




Az oxidbitumenes lemezek hátrányai

Az oxidbitumenes lemezeknek, vannak hátrányai, amelyeket figyelembe kell venni. Ezek a következők lehetnek:

Érzékenység az ultraviola sugárzásra: Az oxidbitumenes lemezek hajlamosak az időjárásnak való kitettség során idővel elvékonyodni, különösen erős UV-sugárzásnak kitett területeken. Ez növeli a lemez repedések és szakadások kockázatát.

Alacsony rugalmasság: Az oxidbitumenes lemezek nem rendelkeznek olyan magas rugalmassággal, mint a polimer modifikált lemezek. Ez azt jelenti, hogy a lemezek nehezebben alkalmazkodnak a szerkezetek mozgásához, és nagyobb terhelés hatására könnyebben megrepednek.

Hőmérsékleti ingadozások hatása: Az oxidbitumenes lemezek érzékenyek a hőmérsékleti ingadozásokra. A környezeti hőmérséklet változásaihoz való gyors alkalmazkodás hiánya miatt hajlamosak deformálódni, ami a szerkezetek tartósságát és integritását érintheti.

A korszerű polimer-modifikált lemezek tulajdonságai

Rugalmas: A polimer-modifikált lemezek rugalmasságuknak köszönhetően alkalmazhatók olyan területeken, ahol a szerkezetek mozgásra hajlamosak, például hidak vagy magasépítési alkalmazások esetén.

Jó tapadás: Ezek a lemezek kiváló tapadási tulajdonságokkal rendelkeznek, ami lehetővé teszi számukra, hogy erősen rögzüljenek a különböző felületeken.

Kiváló időjárásállóság: A polimer-modifikált lemezek ellenállnak az időjárás viszontagságainak, beleértve az UV-sugárzást, és hosszú élettartamuk van.




Felhasználási területek

A polimer-modifikált lemezek ideálisak lapostetők építéséhez, mivel kiváló vízállóságot és időjárásállóságot biztosítanak. A lemezek alkalmazhatók alapozások vízszigetelésére, pincék és alagsorok védelmére.
Ipari, kereskedelmi és lakóépületek: A polimer-modifikált lemezek erős szerkezeti jellemzőik miatt alkalmasak nagy terhelésnek kitett, szerkezeti vízszigetelésekre.

A polimer-modifikált lemezek kombinálják a hagyományos technológiák és a modern anyagok előnyeit, és sokoldalú felhasználásuk révén hozzájárulnak az építési ipar fejlődéséhez és hatékonyságához.

Az építési döntések során mindig fontos az adott körülmények és igények alapján kell mérlegelni az előnyöket és hátrányokat.

„Az oxidált bitumenes lemezek a mai műszaki-megbízhatósági követelményeknek egyre kevésbé felelnek meg, ezért ezek alkalmazása a lapos tetők szigetelésénél - a hazai és nemzetközi irányelvek értelmében — nem javasolt.″

A MAPEI széles választékot kínál polimer-modifikált bitumenes lemezekből. Ezek közül az egyik legismertebb a Flexo S6 Premium, mely speciális desztillált bitumenből és nagy rugalmasságú, termoplasztikus elasztomer gyantából (SBS) készül, méretstabilizált, poliészter szálas hordozóréteggel. Ez a különleges hordozóbetét, azon kívül, hogy rendkívül rothadásálló, kiváló mechanikai tulajdonságokat, nyújtási jellemzőket és magas átütési ellenállóságot biztosít a lemeznek.

Kérje a Mapei szaktanácsadói segítségét az aktuális vízszigetelési munkához leginkább megfelelő, elsőre végleges termék kiválasztásában!



További műszaki és értékesítési információért keresse Mapei partnerét vagy a Mapei szaktanácsadót!


www.mapei.hu
szaktanacs@mapei.hu
Kereskedőkereső


Mapei


A Mapei Kft. a világ legnagyobb építőipari ragasztóanyag gyártójának leányvállalata. A Mapei neve az egész világon egyet jelent a kiemelkedő minőséggel, amit nem csupán a forgalmazott termékekben őrzi meg, hanem szolgáltatásai színvonalában is.



2024.02.07.

Mapei HírekMapei TermékkatalógusMapei Szakmai kiadványokMapei KereskedőkeresőMapei Termékek


Kapcsolodó termékek:
 
Hirdetés
Mapei hírek:


    Like all websites, eptar.hu uses cookies for better and safer operation.       More information