Az építőipar 2024-es éve, a szakemberhiány és a karbonsemlegesség
2024.03.21.

A MAPEI a 2024 március 20-ai, MOL toronyban megtartott sajtótájékoztatóján osztotta meg 2023-as évi (nem reprezentatív) felmérésének eredményeit a magyar építőipar 2024-es évével kapcsolatos elvárásaik tekintetében.
A számok sajnos nem okoztak nagy meglepetést, de a kérdőívek kitőltésére való hajlandóság kapcsán már önmagában sejthető volt az eredmény a cég vezetője, Markovich Béla szerint.




Ugyan mérséklődött a szakemberhiány az építőiparban, az átlagos várakozási idő 52 napra rövidült februárban, de sajnos a munkadíjak tekintetében már nem vagyunk ilyen szerencsések, az átlagos négyzetméterár 18 százalékkal nőtt az egy évvel korábbi adatokhoz képest, átlépve a tízezer forintos lélektani határt — ismertette friss kutatásának eredményeit a Mapei Kft.

2024. februárjában az 52 nap várakozási idő kismértékű, 10 százalékos csökkenés a múlt évi adatokhoz képest.



Szakemberhiány vármegyénként 2020 - 2024. február
(a szakember megkeresésétől a munka megkezdéséig lévő napok száma)

A szakemberhiány megyei megoszlása változatos képet mutat. A legkevesebbet, csupán 36 napot Hajdú-Bihar megyében kell várni, míg Jász-Nagykun-Szolnok megye kiemelkedik a magas, 89 napos várakozási idővel. Az országos átlag alatt marad a szakemberhiány Budapesten 43 napos várakozási idővel, Pest megyében 47 nappal, Komárom-Esztergom megyében 38 nappal, valamint Fejér megyében 48 nappal.



A várakozási idő hossza szakmánként és a munka nagyságától függően változik. Az apróbb javításokra 39 napot, míg a kisebb kivitelezési és felújítási munkákra 46 napot kell várni átlagosan. A közepes méretű beruházások esetében 56 nap, míg a nagyberuházásoknál a várakozási idő 68 nap.



Tízezer forintos lélektani határ felett a négyzetméterár

Jelentősen emelkedtek a munkadíjak az egy évvel korábbihoz képest. Ma az átlagos négyzetméterár 10 215 forint, ami 18 százalékkal magasabb az előző évinél. Azonban a munkadíjak terén jelentős regionális eltérések figyelhetők meg, a tízezer forintot csak Budapesten és a Pest megyében haladja meg az átlagos munkadíj négyzetméterenként.



"Ezek a különbségek nem csupán a szakember kínálat és kereslet dinamikáját tükrözik, hanem szorosan összefüggenek a különböző régiók gazdasági helyzetével, az ott élők jövedelmével és életszínvonalával is. Például Budapest és Pest megye magasabb munkadíjai összefüggenek a fővárosi agglomeráció magasabb gazdasági teljesítményével, míg az Észak-Alföldi régió alacsonyabb díjai a kedvezőtlenebb gazdasági feltételek következménye" - magyarázza Markovich Béla, a Mapei Kft. ügyvezetője.

A megkérdezett szakemberek 60 százaléka tervez áremelést idén. A szakemberek által tervezett áremelés mértéke átlagosan 12 százalék. Az áremelést az inflációval és a költségek emelkedésével indokolták a válaszadó szakamberek.

Romló hangulat, kedvező előjelekkel

A piaci kihívások következményeként tovább romlott a szakemberek hangulata, kevésbé optimisták a jövőt illetően, mint egy évvel korábban. A megkérdezett szakemberek mindössze 16 százaléka véli úgy, hogy az építőipar jó irányba halad. A válaszadók 26 százaléka szerint nem változnak a dolgok az építőiparban, míg a megkérdezett szakemberek 58 százaléka úgy érzi, hogy jelenleg nem a jó irányba tart az ágazat.

Markovich Béla ennek ellenére optimista, mert azok, akik úgy vélik, hogy az építőipar jó irányba halad, a javulás okaként az ágazat fejlődését (26%), így például a minőség iránti igény elterjedését említik, a kóklerek visszaszorulását (21%), a munkát megkönnyítő technológiai fejlődést (11%), valamint az állami támogatások pozitív hatását (10%). A szakember szerint ezek biztató előjelek, melyek az építőipari kultúra fejlődését és a kereslet javulását jelzik.

Eredményes év után a karbonsemlegesség és a szakemberek, építtetők támogatása a fő irány

A Mapei Kft. nettó belföldi árbevétele 33,55 milliárd forint volt 2023-ban, ami elenyésző, 0,2 százalékos pozitív változás az előző év azonos időszakához képest. A vállalat exportforgalma december végén nettó 507 millió forint volt, ami 17,5 százalékos csökkenés a tavalyi évhez képest. A vállalat összforgalma 34 milliárd forint lett, amely mindössze 0,1 százalékkal marad el a korábbi év eredményétől.

A gyártónak ugyanakkor nemcsak a cég rentabilitása a fontos, hanem a karbonlábnyom csökentése is. A többi építőanyaggyártónak is példát mutatva 2024-es évben bővíti új Zero termékcsaládját, ahol a gyártás közbeni karbonkibocsátást nagymértékben csökkenti, ezáltal az épület karbonlábynyomát is kedvező irányba mozdítja.



A MAPEI elhatározása, hogy árában ne legyen eltérés a normál termékektől, ugyanakkor sokkal jobb hatással legyen a környezetünkre.

A cég 2023-ban 150.000 tonna szénkibocsátást faragott le környezetbarát technológiai folyamataival és a 2024-es évre ezt az értéket tovább szeretné növelni (a megfogalmazott cél 200.000 tonna).



Fontos cél Építtetők támogatása

A cég már működő szakemberajánló rendszerét bővítette egy a résztvevőket minősítő rendszerrel. A Tiszta Panaszmentes Státuszt azok a szakemberek kaphatják meg, akiknek igazoltan nincs és nem is volt jogsértési ügye, mert a transzparencia a legjobb kontárszűrő.

Szakemberek támogatása

2023-ban 1193 új taggal bővült a Magyar Építőipari Szakember Közösség (MASZK), ezzel mintegy 6000 főre nőtt a taglétszáma. A szakmai közösség, mely a hazai építőipar szakembereit fogja össze, nyolc új szolgáltatással bővítette kínálatát, így összesen 25 különböző lehetőséget kínál tagjainak. Az újonnan bevezetett szolgáltatások között megtalálhatóak a költségcsökkentést elősegítő lehetőségek, úgymint a kedvezményes üzemanyag kártyák, szerszámok kedvező áron történő beszerzése. Szakemberhiány elleni tevékenysége keretében a Mapei Kft. 8886 fő szakembert képzett 2023-ban. Második alkalommal került átadásra Az év szakembere referencia díj. A referenciaverseny különlegessége, hogy a díj odaítéléséről az építőipari szakemberek döntenek


Modern terrazzo burkolat a MOL Campusban




Mi a Jelenben a Jövőt építjük





További műszaki és értékesítési információért keresse Mapei partnerét vagy a Mapei szaktanácsadót!


www.mapei.hu
szaktanacs@mapei.hu
Kereskedőkereső


Mapei


A Mapei Kft. a világ legnagyobb építőipari ragasztóanyag gyártójának leányvállalata. A Mapei neve az egész világon egyet jelent a kiemelkedő minőséggel, amit nem csupán a forgalmazott termékekben őrzi meg, hanem szolgáltatásai színvonalában is.



2024.03.21.

Mapei HírekMapei TermékkatalógusMapei Szakmai kiadványokMapei KereskedőkeresőMapei Termékek


Kapcsolodó termékek:
 
Hirdetés
Mapei hírek:


    Like all websites, eptar.hu uses cookies for better and safer operation.       More information