Hidegburkolás alakváltozásra képes aljzatokra



Ha az a házi feladat, hogy alakváltozásra képes aljzatra kell rétegrendet terveznünk, javasolnunk vagy kiviteleznünk, akkor mielőtt reflexből a cementes aljzatokhoz bevált rétegrendekhez nyúlnánk, gondoljuk végig a dolgot.




Nem biztos, hogy a megszokott rétegrendek minden további nélkül alkalmazhatók más típusú aljzatokra is. Különösen igaz ez, ha az aljzat rugalmas, alakváltozásra képes. Ez gyakrabban fordul elő, mint gondolnánk! Ilyenkor figyelembe kell vennünk az aljzatok speciális tulajdonságait, mert ha nem, akkor már az első réteg felhordása előtt borítékolható a burkolat tönkremenetele.

A legfontosabb, legyakrabban előforduló ilyen esetek

A gipszkarton falak felülete általában kellően sík, így ritkán van szükség kiegyenlítésre. Mivel oldalfalról beszélünk, ezért normál hidegburkolás esetén egy formatartó (megfelelően sűrített profilokra épített) gipszkarton falazat melegfelelő, azonban ez mechanikai behatásra enyhén mozog. Figyelembe kell vennünk, hogy a gipszkarton papíralapú borítása miatt gyenge húzó-tapadó szilárdsággal rendelkezik, továbbá anyagából adódóan érzékeny a nedvességre. A gipszkarton felületekre, hacsak nem kent szigetelés az első rákerülő réteg, mindig szükséges alapozót felvinni. Az ECO PRIM T PLUS alapozót azért javasoljuk, mert használatával egy jobb tapadású felületet kapunk, ugyanakkor a magas szárazanyag tartalma miatt nem áztatja el a nedvességre érzékeny papírborítást. Tehát mindenütt, ahová nem kerül kent vízszigetelés, a burkolat ragasztása előtt tervezzünk és használjunk ECO PRIM T PLUS alapozót.

Nedves helyiségben, vizes helyiségekben víztaszító tulajdonságú (hidrofobizált, impregnált) gipszkartont kell beépíteni. Ilyenkor a vízszigetelésen túl gondoskodni kell a vágott felületek megfelelő szigeteléséről. Ezeket az éleket a kenhető szigetelésbe beépített MAPEBAND PE 120 szalaggal kell lezárni. A kent szigetelést, azaz a MAPELASTIC AQUADEFENSE-t vagy a MAPELASTIC WPS vízszigetelő anyagokat alapozás nélkül alkalmazzuk. A ragasztóválasztáskor 60 cm-es legnagyobb oldalhosszig javasolt fokozott terhelhetőségű (C2-es) ragasztó javasolt, mint például az ADESILEX P9, de ennél nagyobb méret esetén a ragasztónak már alakváltozásra képesnek, azaz S1-esnek kell lennie, mint például a KERAFLEX EXTRA S1.

A fugázás a megszokott módon történik. Fürdőszobákba, konyhákba előnyös a penészedésmentes és vízlepergető ULTRACOLOR PLUS fugázóanyag használata. Épített zuhanyzó esetén viszont az epoxi bázisú KERAPOXY CQ fugázóanyag használatát ajánljuk. Gipszkarton falak esetében, az enyhe elmozdulások miatt figyeljünk oda a csatlakozó hézagok precíz tömítésére. Ehhez például a rugalmas, penészedésmentes MAPESIL AC tömítőanyagot megfelelő.

OSB-re és fa padlóra történő burkolásnál mindenképpen figyelembe kell venni az aljzat alakváltozó képességét. A falakról nem sokat kell beszélni, mert az itt jelentkező terhelés ennél az aljzattípusnál általában nem jelent gondot, azonban padlónál annál gyakrabban fordul elő tönkrementel. Amikor a terhelés hatására az aljzat mozog, akkor ezt a mozgást a teljes rétegrendnek le kell tudnia követni. Alapozóként az ECO PRIM T PLUS, az ECO PRIM GRIP PLUS vagy nagy terhelés esetén MAPEPRIM SP lehet jó választás. Ezek az alapozók megfelelően rugalmasak ahhoz, hogy követni tudják az aljzat mozgásait.

Ragasztáskor alakváltozásra képes, azaz S1-es vagy S2-es ragasztót használjunk.

Sarkalatos kérdés a fugázás. A terhelés hatására kissé meghajló aljzat alakváltozását a merev kerámia és cementes fuga nem képes követni. Gyakori hibajelenség a járásnyomon kipergett fugázó. Ilyenkor egy mindig előhúzható ütőkártya lehet a rendkívül rugalmas FLEXCOLOR készre kevert diszperziós fugázó. A termék alkalmas nagy dinamikus terhelésekhez, mozgásoknak kitett felületekhez és remek választás mozgásnak kitett gipszkarton falakhoz vagy könnyűszerkezetes épület OSB lapból készült felületeihez.

Gyakran előforduló aljzatok még a fém aljzatok. Ezek szerencsére ritkán nagy felületek, jellemzően kisebb területek, mint a liftek padlója vagy a fém lépcsők, esetleg hosszú vékony csíkok, mint például a különböző fémprofilok szélei. Fémekre történő ragasztáshoz nem javaslunk alapozót, hanem olyan reaktív gyanta ragasztókat, mint például a KERALASTIC T. Ez a ragasztó nemcsak megfelelő tapadást tud biztosítani szinte minden aljzaton, hanem rendkívüli rugalmassága miatt képes minden aljzat alakváltozást lekövetni.

A fentiekkel az alakváltozásra képes aljzatok egy részét mutattuk csak be. Ezeken kívül még egy sereg más aljzat fordulhat elő. Ha bármilyen burkolással kapcsolatos műszaki kérdésben kétségei vannak, akkor keresse a Mapei-t! Mindent megteszünk, hogy segítsünk Önnek!

Ha szakemberként, tervezőként elvárás, hogy frissen tartsa a tudását, hogy mindig a legjobbat nyújtsa a megrendelőnek vagy ismerni szeretné az újdonságokat, szakmai tanácsokat, akkor iratkozzon fel a Mapei heti hírlevelére, hogy rendszeresen információkkal, újdonságokkal, tanácsokkal gazdagodjon!


https://www.mapei.com/hu/hu/kepzes-es-muszaki-segitsegnyujtas/feliratkozas



További műszaki és értékesítési információért keresse Mapei partnerét vagy a Mapei szaktanácsadót!


www.mapei.hu
szaktanacs@mapei.hu


Mapei


A Mapei Kft. a világ legnagyobb építőipari ragasztóanyag gyártójának leányvállalata. A Mapei neve az egész világon egyet jelent a kiemelkedő minőséggel, amit nem csupán a forgalmazott termékekben őrzi meg, hanem szolgáltatásai színvonalában is.



2021.06.22.

Mapei HírekMapei TermékkatalógusMapei Szakmai kiadványokMapei KereskedőkeresőMapei Termékek


Kapcsolodó termékek:
 
Hirdetés
Mapei hírek:


    Like all websites, eptar.hu uses cookies for better and safer operation.       More information