Sika Hungária Kft.
Sopron, M85 alagútépítés lőtt beton munkái

Tóth Szilvia, Innovia Kft.
Német Ferdinánd, Sika Hungária Kft.


Az M85 autóút Fertőrákos csomópont - Sopron országhatár közötti Sopron elkerülő szakaszán a lehetséges nyomvonal variációk szűkössége miatt a Bécsi domb alatti alagútépítésre esett a választás. A kivitelezést az SDD Konzorcium végzi, melynek tagjai a Dömper Kft., a Subterra-Raab Kft. és a Pannon-Doprastav Kft. A kivitelezés során két egyenként 780 méter hosszú alagút kerül kialakításra. Az alagútépítés előkészítő munkálatai és régészeti feltárások 2019 tavaszán kezdődtek, míg a tényleges fejtési munkálatok 2020 novemberében indultak.


Az alagút tervezett mintaszelvénye:

A talaj adottságai miatt először csőernyő kerül kialakításra, majd ezt követik a fejtési és biztosítási munkák. A előzetes talaj feltárás szerint többféle fejtés biztosítási osztályt határoztak meg a geológia függvényében. Az ideiglenes biztosítás támívekkel és lőtt betonnal történik, melynek előírt jele C30/37-8-F5.
A beton kiszolgálása eleinte a konzorcium nagycenki betonüzeméből történt. A kiszolgáláshoz nagycenki betonüzemben 2 darab 3 m3-es Elkomix 135 Quickmaster keverő áll rendelkezésre.
Az üzem és a beépítés helye közti távolság miatt mintegy 45 perc szállítási idővel kellett számolni, mely a nyári időszakban a magas környezeti- és betonhőmérsékletek miatt komoly kihívást jelentett a beton szükséges eltarthatóságára (minimum 2 óra) nézve. Ennek zavartalan biztosítása érdekében Sika ViscoCrete SC305 kombinált lőtt beton adalékszerre esett a kivitelező választása. Az M85 autóút érintett szakaszának forgalomba helyezését követően ez a szállítási idő lerövidült kb.: 25 percre.
2021-ben megépült az alagút előtti területen egy új 1 m3-es Elkomix 60 Quickmaster betonkeverő is, ami jelentős rugalmasságot biztosít az építésben. Ez a keverő elsősorban az alagúthajtáshoz és a végleges szerkezetekhez szükséges betonkeverékeket állítja elő.
A lőtt beton korai szilárdságát tekintve előírás szerint J2 görbét kell teljesítenie, melyet a beton minden egyéb vizsgálatával együtt az Innovia Kft. végez. A megfelelő korai szilárdság elérése kötésgyorsító adalékszer használatával biztosítható. Ebben az esetben ez Sika Sigunit L-5602 AF kötésgyorsító adalékszer, mely biztosítja, hogy a fellövésre kerülő F5 konzisztenciájú beton a lövést követően a felületen maradjon a lehető legkevesebb visszahullással (veszteséggel).A lőtt beton korai szilárdságának ellenőrzését a lövés után már 2 perces korban elkezdik és a beton 60 perces koráig penetrométerrel mérik. A 60 perc és a 24 órás kor közötti szilárdságot Hilti szögbelövéses módszerrel becslik, illetve lövő ládából kifúrt magmintán egyirányú nyomószilárdsági vizsgálatot végeznek 1 és 28 napos korban. A megfelelő szilárdságok elérése érdekében az alkalmazott cement CEM I 52,5 N jelű, melyet a Duna-Dráva Cement Kft. váci üzeme szolgál ki.
A beton lövéséhez 3 darab Sika-PM 500 betonlövő gépet használnak, melyek kimenő teljesítménye egyenként akár 25-30 m3/óra is lehet. A beton lövése folyamatos (24 órás) üzemben zajlik. A lőttbeton tervezett átlagos vastagsága biztosítási osztálytól függően 15-25 cm.

Az alagút tervezett átadása várhatóan 2024.














További információk:

www.sika.hu
      telefon: +36 (1) 371 2020
      email: info@hu.sika.com


2021.07.08.

Sika HírekSika KiadványokSika Termékek és megoldások Sika Termékek


Kapcsolodó termékek:
 
Hirdetés
Sika hírek:


    Like all websites, eptar.hu uses cookies for better and safer operation.       More information