Silka, Ytong, Xella Multipor homlokzati hőszigetelő rendszer

Egyedülálló anyagtulajdonságai miatt a Multipor ásványi hőszigetelő rendszer ideális megoldást nyújt a homlokzati falszerkezetek külső oldali hőszigetelésére.


Rétegek

 1. Homlokzati fal (szükség esetén felület kiegyenlítéssel)
 2. Multifix ragasztóhabarcs
 3. Multipor hőszigetelő lap
 4. Becsavaró szeges tárcsás dübel
 5. Multifix ragasztóhabarcs ágyazó réteg
 6. Üvegszövet háló
 7. Multifix ragasztóhabarcs fedőréteg
 8. Homlokzati ásványi vakolat (alapozó réteggel)
 9. Hálós műanyag élvédő profil
 10. Lábazati műanyag indító profil
 11. Műanyag vízorrprofil
 12. Ablakpárkány
 13. Ablak káva hőszigetelés
 14. Nyílászáró csatlakozó profil
 15. Nyílászáró


Multipor ásványi hőszigetelő lapMultifix habarcs

Ragasztáshoz és felület erősítéshez


1. Felület előkészítés

A hőszigetelés alapfelületére vonatkozó követelmények a következők: Ha a felület erősen nedvszívó, vagy porlik, egy megfelelő alapozó / stabilizátor alkalmazása szükséges.

Tipp:
Amennyiben az alapfelület teherbírásával kapcsolatban kétely merül fel, abban az esetben egy helyszíni gyors vizsgálatot lehet elvégezni. Ehhez egy kisebb (0,5 m2) felületen a Multifix habarccsal ragasszunk fel vakolaterősítő hálót, majd egy hét múlva a háló szélénél megkezdve húzzuk azt le. Ha a ragasztó nem tapad megfelelően az alapfelülethez, vagy a meglévő vakolat leválik, felületszilárdítás vagy a régi vakolat eltávolítása szükséges. Az próba akkor sikeres, ha a háló úgy válik le a Multifix ragasztóról, hogy a ragasztóhabarcs háló alatti része a meglévő vakolaton marad.

A hátfal 0,5 cm/2 m-t meg nem haladó felületi egyenetlenségét a Multipor lapokra felhordott ragasztó vastagságával kompenzálni lehet. Az ettől nagyobb felületi egyenetlenséget normál, mész-cement vakolattal kell korrigálni. A hőszigetelő lapok elhelyezésekor szétnyomott ragasztó vastagsága ne haladja meg az 1 cm-t!

2. Lábazat kialakítás

A lábazat a homlokzat nedvességnek és mechanikai hatásoknak legjobban kitett része, emiatt ennek megfelelően kell kialakítani. A csatlakozó terep vagy járda szintjétől legalább 30 cm magasságig felfröccsenő víz elleni védelemről kell gondoskodni. Ennek értelmében ide más, erre az alkalmazási területre megfelelő hőszigetelő anyagot válasszunk.

A lábazat feletti Multipor hőszigetelő lapokat kombinált, a hőszigetelés vastagságától függő PVC lábazati profilról kell indítani. Az indítóprofil elhelyezésének pontosságát zsinórozással / vízmértékkel ellenőrizzük, és körülbelül 30 centiméterenként dűbellel rögzítsük a falhoz. A hőtágulás miatt a profilok egymáshoz túl szoros toldását kerüljük, a toldást megfelelő kapcsoló elemekkel végezzük!

A hőszigetelő lap homlokfelületéhez illesztett hálós cseppentő profil gondoskodik arról, hogy a lapok U alakban erősítő hálóval körbe legyenek véve.

3. Habarcskeverés és felhordás

A Multifix habarcs felhasználásakor kövessük a zsákon feltüntetett rövid használati utasítást! A Multifix habarcs 5°C alatti lég- és felülethőmérséklet esetén nem használható fel! A száraz keveréket az előírt mennyiségű vízhez adjuk, majd lassú fordulatú keverőgéppel krémes állagúra keverjük! 5 perc pihentetés után ismételten keverjük át a habarcsot, hogy felhasználásra kész legyen! A habarcsot az alapfelület egyenetlenségeitől függő kialakítású, de minimum 12 mm-es rozsdamentes acél fogazott glettvassal hordjuk fel a hőszigetelő lapokra!

4. A hőszigetelő lapok elhelyezése

A lapokat teljes felületű ragasztással helyezzük el a hátfalra, a habarcs megfelelő szétterülése érdekében a lapokat oldal irányba történő csúsztatással és felületre merőleges nyomással igazítsuk a végleges helyükre! A lapok felragasztása mindig alulról felfelé történik, fekvő táblákkal, lehetőleg feles kötésben, de minimum 15 cm átlapolással. Épületsarkokon fél táblánál kisebb nem építhető be. Sarokcsatlakozásokat fogazott-, soronkénti váltott túlnyúlással kell készíteni. A nyílászárók sarkaiban fellépő feszültségek felvétele céljából a lapokat L-alakban szabjuk be! Amennyiben a parapet elemmagasságra jön ki, megengedett a lapok függőleges beépítése. A lapokat egymáshoz szorosan, a lapok közötti fugák habarcs kitöltése nélkül illesszük!
A lapok méretre szabása egyszerűen, rókafogú fűrésszel történhet. A ragasztó megszilárdulását követően az esetleges felületi egyenetlenségek síkra csiszolhatók.5. Dűbelezés

Általánosságban a Multipor hőszigetelő lapokat táblánként 1 db, minimum 60 mm tányérátmérőjű, becsavaró műanyag dűbellel mechanikusan is rögzítsük! A szélteher függvényében méretezés alapján a dűbelek számának növelésére szükség lehet. A dűbeleket a felületképzés előtt helyezzük el. A dűbelek hosszát a gyártó előírása szerint az alapfelülethez szükséges rögzítési mélység, és a ragasztó, hőszigetelőlap vastagságának függvényében határozzuk meg!

6. Sarok és nyílászáró csatlakozó profilok használata

Nyílászárókhoz és ablak könyöklőkhöz történő csatlakozás minden esetben dilatációval, rugalmasan, vízzáró kialakítással történjen tőmítőszalag és PVC csatlakozó profilok használatával. A felületerősítő háló felhelyezése előtt az épület sarkait, illetve nyílászáró kávák éleit hálós PVC profilokkal biztosítsuk. Homlokzaton fém profilok használata nem megengedett a hőmozgásukból keletkező nagymértékű feszültségek miatt. Nyílászárók sarkainál (ablakpárkány alatt is) a hőmozgásból eredő igénybevétel kompenzálására diagonális, 45°-kal elfordított minimum 20x40 cm felületű hálót kell felhelyezni. Minden szükségszerű többlethálózás előzze meg az egybefüggő felületfolytonos hálózást. A hálókat és élvédőket habarcs alákenéssel kell beépíteni, majd többletragasztóval gondosan beágyazni. Dupla hálózásnál kiemelten fontos, hogy a két hálóréteget habarcs válassza el egymástól.

7. Felületképzés

A felületképzés a Multipor lapokat rögzítő ragasztó megszilárdulása és a dűbelek elhelyezése után történjen. A Multipor lapokkal kialakított felület sík, por és szennyeződéstől mentes legyen. Amennyiben a felület síkra csiszolására volt szükség, ezt követően a portalanításról gondoskodni kell, esetenként a pórusokban felgyűlt port Putzgrund alapozó alkalmazásával kössük meg. A Multifix habarcsot fogazott glettvassal 5 mm vastagságban hordjuk fel a felületre, majd a szerszám sima élével simítsuk az üvegszövet hálót a habarcsba. Csatlakozó hálókat minimum 10 cm átlapolással alakítsuk ki.
A végső felületképzésként a rendszerösszetevőként szereplő Lb-Knauf Edelputz Extra ásványi színezővakolatot használjunk, melyet a felületerősítő habarcsréteg megszilárdulása és megszáradása után hordjuk fel. Normál időjárási körülmények között 1 nap alatt 1 mm rétegvastagság száradásával számolhatunk. A felületképzés régeteinek összvastagsága a 10 mm-t ne haladja meg.
Bővebb információk:
Weboldal: www.xella.hu

06 80 69 69 00 Az Ytong zöld szám reggel 6-tól este 18-óráig hívható.
Abban az esetben, ha ezen rendelkezési időn túl szeretné felvenni a kapcsolatot, írjon a telefonszámhoz kapcsolódó email címre zoldszam@xella.hu.
2016.07.08.

Ytong HírekYtong termékkönyvtáraYtong csomópontokYtong ProspektusokYtong Értékesítő partnerekYtong Termékek


Kapcsolodó termékek:
 

Hirdetés

Ytong hírek:


Ytong - Költséghatékonyan házépítés egyszerűen és gyorsan
Költséghatékonyan házépítés egyszerűen és gyorsan 2022.05.10.
Ma már bárki számára elérhető a gyors, korszerű, költséghatékony és környezettudatos építkezés. Az Ytong Lambda falazóelemek alkalmazásával a kiegészítő hőszigetelések idő és költség vonzata megtakarítható.

Ytong - Megváltozott a Multipor termékek méretrendje
Megváltozott a Multipor termékek méretrendje 2022.04.07.
A Multipor hőszigetelő lapok ásványi szerkezetéből és kapilláraktív tulajdonságából adódóan alkalmazható belső oldali hőszigetelésként párazáró réteg beépítése nélkül, megoldást nyújt alulról hűlő födémszerkezetek (mélygarázsok, pincék, átjárók) valamint homlokzati falak külső oldali hőszigetelésére egyaránt új szerkezet építés és felújítás esetén is.

Ytong - Multipor hőszigetelés környezettudatos vásárlóknak
Multipor hőszigetelés környezettudatos vásárlóknak 2022.03.24.
A Multipor lap egy stabil, ásványi kristályszerkezetű hőszigetelő, mely nem tartalmaz szálas anyagot, így új alternatívát nyújt a hagyományos, szálas vagy műanyaghab szigetelésekkel szemben. Lúgos kémhatása alapvetően megakadályozza a gombák és penészspórák elszaporodását. Gyártásuk környezettudatos technológiával (nem szabadulnak fel mérges gázok), természetes szervetlen alapanyagok (homok, cement, víz) felhasználásával történik. Ebből adódóan a Multipor ásványi hőszigetelés megfelel a vonatkozó környezetvédelmi követelményrendszernek, melyet a hazai független tanúsító szervezet a Környezetbarát Védjegy használatának jogosultságával is igazol.

Ytong - Figyelem a Xella Magyarország Kft. weboldala megújult!
Figyelem a Xella Magyarország Kft. weboldala megújult! 2021.12.08.
2021. december 1-vel újjá éledt a Xella Magyarország Kft. vállalati weboldala. Mit jelent ez? Az eddig használt célcsoport szerinti tagolás nem nyerte el a felhasználók tetszését, túlságosan eltért a megszokott hagyományos értelemben működő oldalfelépítésektől. A netes közönségnek idegen / túl újszerű volt a relevánsan összeállított tartalom, így a cég úgy döntött, hogy visszalép egyet, és átstrukturálja az oldalt, úgy, hogy a menürendszer könnyen kezelhető és felhasználóbarát legyen.

Ytong - Otthonunk felbecsülhetetlen értéke: csend és nyugalom
Otthonunk felbecsülhetetlen értéke: csend és nyugalom 2021.11.02.
Szinte mindenki megtapasztalta már, aki valaha élt társasházban vagy ikerházban, milyen élmény a szomszéd és az átszűrődő hangok. A legszélsőségesebb tapasztalatot persze a panelházakban lehet megélni, ahol azt is lehet hallani, hogy mikor húzza el a felső lakó a függönyt.

Ytong - Régi házak felújítása Ytong építési rendszerrel
Régi házak felújítása Ytong építési rendszerrel 2020.08.17.
Ma már nem elég, és nem is gazdaságos egy "vékony hőszigetelés" a homlokzati falra, pusztán azért, hogy a ház megújulhasson, egyéb, az épületenergetikai követelményeket kielégítő beavatkozásokra egyaránt szükség van. Ez azt eredményezi, hogy a felújítás folyamatát gondosan elő kell készíteni a tervezéstől egészen a megfelelő épületszerkezeti és épületenergetikai koncepció kiválasztásáig.

Ytong - A Xella Magyarország Kft. kereskedelmi stratégiája
A Xella Magyarország Kft. kereskedelmi stratégiája 2020.05.19.
a COVID-19 járványhelyzet alatt

A Korona-vírus válság jelenleg kihat a teljes hazai építőipari szektorra, de a Xella Magyarország Kft. megtesz minden azért, hogy továbbra is komplett építési rendszereket kínáljon a piaci szereplők részére, melyek segítségével műszakilag megfelelő, hosszútávon fenntartató, gazdaságos és megfizethető ingatlanok valósíthatóak meg most és a jövőben egyaránt.

Ytong - Műemlékvédelem
Műemlékvédelem 2020.05.06.
Ilyen eset például a műemlék védelem alatt álló homlokzatok hőszigetelése, az eredeti homlokzat megtartása miatt. A Multipor hőszigetelő lapokkal történő belső oldali hőszigetelés megoldást nyújt a szerkezet hőszigetelő képességének javítására, ott ahol a határoló szerkezet hőszigetelése a külső oldalon nem valósíthatóak meg.

Ytong - Building Information Modeling (BIM)
Building Information Modeling (BIM) 2020.04.06.
Napjainkban már a digitális megoldások formálják az építőipart, ezért mindenhonnan azt lehet hallani és olvasni, hogy a közeljövőben a BIM szoftver jelentősége fokozatosan megnő. A Xella csoport pár éve már részese ennek az online világnak, oly annyira, hogy a Kölnben megrendezésre került "DigitalBau 2020" kiállítás középponti témája, a rendszerhez tartózó újdonságok bemutatása volt.

Ytong - Alulról hűlő födémek
Alulról hűlő födémek 2020.01.13.
Lefelé hűlő födémek hőszigetelése Multipor hőszigetelő lapokkal

A mélygarázsok, pincék, folyosók és nyitott átjárók födémszerkezeteinek hővesztesége jelentős mértékű, ezért ezek megfelelő hőszigeteléséről minden esetben gondoskodni kell. A szerkezetek hőszigetelő paramétereit az energetikai előírások is meghatározzák. A szigetelő anyag kiválasztásánál nem csupán az anyag hőszigetelő tulajdonsága, de az anyag egyéb műszaki paramétereire vonatkozóan is megjelennek követelmények.

Ytong - Új YTONG, SILKA, MULTIPOR Referencia oldalak
Új YTONG, SILKA, MULTIPOR Referencia oldalak 2019.12.09.
A Xella Magyarország Kft. az Ytong pórusbeton építési rendszer és a Silka mészhomoktégla termékek gyártója, valamint a Multipor ásványi hőszigetelő rendszer magyarországi forgalmazója.

A Xella termékcsalád minősége, egyedülállóan környezettudatos mivolta lehetőséget termet arra, hogy kiemelje a beruházást a többi hasonló közül.

Az elmúlt években számos családi- és társasház, irodaház, iskola, bevásárló központ, sportcsarnok és középület, építtetői választották a gazdaságos és környezetbarát YTONG termékcsaládot.

Kérjük, tekintse meg új refereincia oldalainkat!

Ytong
Silka
Multipor

Ytong - Felújítási trend - várhatóan a következő években nagyobb lendületet vesz
Felújítási trend - várhatóan a következő években nagyobb lendületet vesz 2019.10.03.
"Egyes felmérések szerint a hazai épületállományok közel 70 százaléka felújításra szorul, további 10 százalékuk pedig életveszélyes, ezért bontásra várnak. Különösen súlyos a helyzet a vidéki ingatlanok esetében, ahol a bontandó otthonok aránya az országos átlagnál jóval magasabb is lehet. Az ingatlan felújítási munkák tervezésének nem kedvez a szakemberek leterheltsége és a gyakori építőanyag hiány sem" - írta a 24.hu internetes portál, hivatkozva az újHáz Centrum őszi Trendpont tanulmányára, ahol elsősorban azt vizsgálták, mennyire okosan építkeznek ma hazánkban.

Ytong - Pórusbeton építőanyagok a tetőtérben
Pórusbeton építőanyagok a tetőtérben 2019.09.05.
A megfelelő lakókomfort elérése érdekében a tetőterek beépítésénél mind a költségek, mind a műsza-ki tulajdonságok szempontjából lényeges kötöttségek határolják be a beépítendő anyagok, szerkezetek alkalmazhatóságát. Ilyen speciális szempontok például az önsúly, a hőszigetelő képesség, a tűzvédelmi tulajdonságok vagy a hanggátlás. Ytong termékek használatával a tetőtér beépítések problémái egyszerűen kezelhetők, emellett az említett követelmények is könnyedén, hatékonyan teljesíthetők.

Ytong - Új YTONG áthidalók
Új YTONG áthidalók 2019.08.02.
Innovációs termékfejlesztés és gyártásoptimalizálás eredményeként megújult valamint egyszerűsödött a Xella Magyarország által gyártott áthidalók rendszere.

Ytong - Multipor sómentesítő rendszer
Multipor sómentesítő rendszer 2019.07.30.
Multipor Exsal Therm - A sómentesítő hőszigetelő rendszer

Egészséges, költséghatékony és környezetbarát megoldás a sóval terhelt falazatok javítására, felújítására. Hatékony módszer a mezőgazdasági vagy ipari épületként használt épületek lakó, illetve kereskedelmi célra történő átalakítása során, templomok és műemléki épületek falazatainak felújítására.

Ytong - Multipor - Ásványi hőszigetelőlap
Multipor - Ásványi hőszigetelőlap 2019.05.03.
A pórusbeton-gyártás fejlesztéseinek eredményeképpen lehetővé vált hőszigetelő lapok előállítása, amely Multipor néven vált ismertté. Az első kereskedelmi mennyiségű gyártások Stullnban 1998-ban indultak, ahol a gyártósort és a technológiát kifejezetten a Multipor előállítására fejlesztették ki. 2008-tól a Köln melletti Porzban is megkezdődött az alacsony testsűrűségű pórusbeton hőszigetelő lapok gyártása, napjainkban pedig már Európa több országában is gyártják.

Ytong - Vasalt pallók - Fal-, födém és tetőpallók
Vasalt pallók - Fal-, födém és tetőpallók 2019.02.13.
YTONG vasalt pórusbeton építőelemek

Az YTONG vasalt pórusbeton építőelemek alapanyaga ugyanaz a jól ismert, környezetbarát pórusos kalcium- hidroszilikát vázrendszer, amit a hazai építési piac az YTONG építési rendszer legfőbb alkotó elemeként ismert és kedvelt meg, elsősorban kiváló hőtechnikai tulajdonságai, csekély önsúlya, kitűnő tűzállósága és jó alakíthatósága miatt.

Ytong - Garázs- és árkádfödémek hőszigetelésének biztonságos megoldása multipor ásványi hőszigetelő lapokkal
Garázs- és árkádfödémek hőszigetelésének biztonságos megoldása multipor ásványi hőszigetelő lapokkal 2019.01.04.
A szakemberek számára már ismert tény, hogy a pórusbeton gyártás fejlesztéseinek eredményeképpen vált lehetővé hőszigetelő lapok előállítása is, amely termékek Multipor néven váltak ismertté. Ahhoz, hogy az Ytong kiváló anyagjellemzőit megtartva hőszigetelő lapot állítsanak elő, tulajdonképpen a pórusok számát kell növelni. Ennek az innovációnak lett eredménye, a pórusbeton falazóelemek pórustartalmának többszörösével rendelkező, alacsony hővezetési tényezőjű, könnyű (115 kg/m3) Multipor lapok.

Ytong - Silka mészhomoktégla, a megoldás összetett műszaki igények esetén
Silka mészhomoktégla, a megoldás összetett műszaki igények esetén 2018.11.04.
Silka falszerkezetek alkalmazási területei

Tartószerkezet
A falazat, mint tartószerkezet, hazánkban általában a családi házak szegmensében van jelen. Ilyen esetben maximum 3 szintes épületekről beszélhetünk, magasabb épületek már vegyes, vagy vasbetonvázas tartószerkezettel készülnek, ahol a falazat vázkitöltő szerepet lát el.

Ytong - YTONG és MULTIPOR az új buda­pesti Puskás Ferenc Stadionban
YTONG és MULTIPOR az új buda­pesti Puskás Ferenc Stadionban 2018.08.22.
Az UEFA 60. évfordulója alkalmából a következő labdarúgó világbajnokság 2020-ban kerül megtartásra 12 európai városban.

    Like all websites, eptar.hu uses cookies for better and safer operation.       More information