Silka, Ytong, Xella Multipor - Ásványi hőszigetelőlap

Multipor - Az innováció

A pórusbeton-gyártás fejlesztéseinek eredményeképpen lehetővé vált hőszigetelő lapok előállítása, amely Multipor néven vált ismertté. Az első kereskedelmi mennyiségű gyártások Stullnban 1998-ban indultak, ahol a gyártósort és a technológiát kifejezetten a Multipor előállítására fejlesztették ki. 2008-tól a Köln melletti Porzban is megkezdődött az alacsony testsűrűségű pórusbeton hőszigetelő lapok gyártása, napjainkban pedig már Európa több országában is gyártják.
Magyarországon először 2008 szeptemberében került kereskedelmi forgalomba.

Ahhoz, hogy az Ytong kiváló anyagjellemzőit megtartva hőszigetelő lapot kapjunk, tulajdonképpen a pórusok számát kell növelni, és egyidejűleg a pórusfalakat meg kell erősíteni. Ennek eredménye a pórusbeton falazóelemek pórustartalmának többszörösével rendelkező, alacsony hővezetési tényezőjű, könnyű (115 kg/m?) Multipor lapok.
A hőszigetelő lapok a külső, homlokzati felhasználáson felül ásványi szerkeztének és kapilláraktív tulaj donságának köszönhetően belső oldali hőszigetelésként is használható külön párazáró réteg beépítése nélkül.
Alkalmas műszaki megoldást nyújt továbbá, az alulról hűlő födémszerkezetek, mélygarázsok, átjárók, pinceterek hőszigetelésének kialakítására.

YTONG Minőségi Program
Termékeink minőségét a németországi gyárainkban működtetett minőségirányítási rendszer, folyamatos belső gyártói termékellenőrzés és külső független fél által rendszeresen történő minősítése garantálja.
Magyarországon a CE tanúsítvány és a "KÖRNYEZETBARÁT" termék védjegy használata igazolja a termék megfelelőségét és minőségét.

Elérhetőségeink, kapcsolattartás:
Zöld szám: 06 80 69 69 00
www.hoszigetelesbelulrol.hu
zoldszam@xella.com
Tervezői zöld szám: 06 80 69 69 66

YTONG - Falazóelemgyár
Halmajgura / Gyöngyös


Központ
Telefon: +36 37 814 100
Fax: +36 37 814 190
xella@t-online.hu
www.xella.hu

Értékesítés
Telefon: +36 37 814 150
Fax: +36 37 814 192


Multipor gyártás

A Multipor termékek a Xella International európai gyáraiban készülnek, hazánkban 2008 októberétől kerülnek forgalmazásra.

A gyártás főbb alapanyagai:
kvarchomok, mész, cement, víz, pórusképző adalékszer. A gyártás folyamatába kizárólag ellenőrzött minőségű alapanyagok kerülhetnek. A homokot felhasználás előtt finomra őrlik, ezáltal növelve a felületét.

Az alapanyagokat számítógépes vezérléssel kimérik, a megfelelő arányban összekeverik, majd a keverék öntőformákba kerül.
A keverék az öntőformákba 6-8 órán át megfelelő hőmérsékleten tartva tárolják, ezen előérlelés közben az anyag eléri a végleges térfogatát, mely folyamat során zárt pórusok milliói jönnek létre.

Az így kialakult pórusszerkezet biztosítja a termék kiváló hőszigetelő képességét. A tárolás során előszilárdult tömböket a vágógépre helyezik át, ahol a kívánt vastagságban acél huzalokkal méretre vágják azokat.

A vágási hulladék a gyártás folyamán újra felhasználásra kerül. A méretre vágott, kezdeti nyomószilárdságú elemek gőzérlelés során szilárdulnak meg, a termék e folyamat végén éri el végleges fizikai tulajdonságait.
Ezután a hőszigetelő lapokat vízüveg oldattal impregnálják, ezzel csökkentve az anyag nedvszívó képességét. A gyártási folyamat végén - a minőségellenőrzés után - a termékek szárítási eljáráson esnek át, ezután pedig a csomagolósorra kerülnek.
A hőszigetelő lapok raklapon, zsugorfóliával és a megfelelő feliratozással ellátva, csomagolva kerülnek a tárolótérre.

A Multipor termékekkel új lehetőségek nyílnak mind a meglévő épületállomány, mind az új építésű épületszerkezetek hőszigetelő képességének javítására, ezáltal lehetőséget biztosítva épületeink gazdaságos üzemeltetésére, hosszú távú fenntarthatóságára.
Multipor ásványi hőszigetelőlapok előnyei


Letölthető Multipor Katalógus
Nem éghető
A Multipor ásványi hőszigetelő lapok az EN 13501-1 szerinti A1 nem éghető építőanyag-osztály hőszigetelő anyagai közé tartoznak. Ez lehetővé teszi számos olyan alkalmazási területen történő használatát, ahol más hőszigetelő anyagok nem alkalmazhatók.

Gazdaságos
A Multipor ásványi hőszigetelő lapokat egyszerűen és könnyen lehet felragasztani a falra és a födémre a saját rendszer ragasztóhabarcsokkal.

A Multipor ásványi hőszigetelő lapok kézi fűrésszel könnyen méretre vághatóak, akár ívben is.
Az elkészített hőszigetelés önmagában is esztétikus megjelenést biztosít. A hőszigetelő lapok tömör, sík homogén felülete simított - festett felületképzés esetén takarékos anyagfelhasználást tesz lehetővé. A csekély bedolgozási idő egyértelmű időnyereséget teremt. A bedolgozás során keletkező maradék lapok a kivitelezés során felhasználhatóak.

Környezetbarát
A Multipor hőszigetelő lap megkapta a Magyar Környezetbarát Termék Tanúsítványát. Ökológiailag kifogástalan építőanyag.

Segítség a penészgombák ellen
Belső oldali hőszigeteléskor a felületi hőmérséklet megemelkedik, így elkerülhető a felületi kondenzáció és a penészképződés. A Multipor lapok belsejében kialakuló pára annak kapillár aktív tulajdonsága miatt a belső térfelé is szárad egyben. Kiváló nedvesség szabályzó tulajdonságának köszönhetően a színezővakolat is hosszú távon megőrzi eredeti színét. A Multipor ragasztóhabarcs lúgos közege gátolja a penészkép ződést, a penészgombák elszaporodását.

Impregnált
A Multipor ásványi hőszigetelő lapok víztaszítóak.
A következő tesztet végezték el a mélygarázsoknál:
A Multipor ásványi hőszigetelő lapot betonfelületre ragasztották és 3 napig víz alatt tartották.

A végeredmény: a lapok sértetlenek voltak, a ragasztás megmaradt és néhány nap után a lapok kiszáradását követően helyreállt a hőszigetelési funkció.
Más hőszigetelő rendszernél ilyen esetben gondoskodni kell a szigetelés cseréjéről.

Egyszerű teherrögzítés
Képek, dekorációk biztonságosan felszerelhetők a belső oldali szigetelésre. Felerősítési módtól függően pontterhelésre 3 kg-ig van lehetőség.

Feldolgozóbarát
A Multipor ásványi hőszigetelő lapok formája és kis súlya födémeknél, és a falak fejmagasság feletti részein könnyű beépítést tesz lehetővé. A csővezetékeknél pontosan és könnyen lehet vágni a hőszigetelő lapokat.

Könnyű a javítás
A beépítés során keletkező kisebb sérülések a rendszer ragasztóhabarcsával egyszerűen ki lehet javítani.
Fűtési költség megtakarítás, az épületek hőveszteségének csökkentése

Európában az egy háztartásra jutó energiafogyasztásban Magyarország vezető pozíciót foglal el, évi 27 ezer kWh felhasználással, ezzel szemben Németországban csak 17 ezer kWh-ot fogyasztanak.
A magas szám oka: a magyarok több energiát fűtenek el. A magas hőenergia fogyasztás nem magyarázható a rossz időjárással, hiszen Németországban, Belgiumban a fűtési szezon hosszabb egy hónappal, a hegyvidékes országokban pedig sokkal hidegebb a tél, mint Magyarországon.

Több fűtési energiára Magyarországon azért van szükség, mert a meglévő, elöregedő lakásállomány nagy részének a megfelelő hőszigetelése nem megoldott. Az építésük idejében nem fordítottak kellő fi gyelmet arra, hogy az épületek élettartalma alatt a fűtéshez szükséges energiaigény alacsony legyen.
A magas energiaárak, valamint környezetünk védelme érdekében felül kell vizsgálni az ingatlanok, lakások, "energiafogyasztását" és amennyiben szükséges, biztosítani a megfelelő hőszigetelést, hogy a hőveszteség minimálisra csökkenjen, ezzel együtt a fűtési költségek is mérséklődjenek.
Az energetikai felújítás igényét egyre több lakástulajdonos fogalmazza meg. A határoló szerkezetek (nyílászárók, födémek, falak) korszerűsítése együttes felújítás esetén hoznak jó eredményt.
A homlokzati falak tekintetében előfordulhat, hogy annak hőszigetelése csak belső oldalon valósítható meg. Ezekben az esetekben régi-, műemlék-, helyi védelem alatt álló-, épületekről van szó, ahol a homlokzat külső oldali hőszigetelése nem megoldható.

A www.hoszigetelesbelulrol.hu oldalon olyan kalkulációs táblázat áll rendelkezésre, ahol a homlokzati falazat paramétereit megadva, könnyen kiszámolható, hogy utólagos belső oldali hőszigetelés elhelyezésével a beruházás mennyi idő alatt térül meg, és milyen mértékben fog csökkenni az éves fűtési költség.

Épületek energetikai tanúsítványa, tartalma
2012. január 1-jétől nem csak az új ingatlanokra, hanem az eladott vagy tartósan bérbe adott ingatlanokra is kell energetikai tanúsítványt készíteni. 2013. január 1-jétől módosult az épületek energetikai jellemzőinek tanúsításáról szóló 176/2008.(VI.30.) kormányrendelet.
Az ingatlan eladását vagy bérbeadását célzó hirdetésben fel kell tüntetni az épület energetikai besorolását.
Ezentúl az energetikai tanúsítványban minden esetben javaslatot kell tenni arra, miként lehet költséghatékonyan javítani az épület energetikai besorolásán.

A Multipor hőszigetelő lapok az energetikai felújítások terén széles körben alkalmazhatóak.


Tartós értékállóság, épületkárok megakadályozása

A Multipor ásványi hőszigeteléssel ellátott hőhídmentes szerkezetek megakadályozzák a hőveszteséget és a páralecsapódás kialakulásának veszélyét.A hőhidak problémája.
Meglévő épületeknél a hőhidak vagy az elégtelen hőszigetelés miatt belső oldali páralecsapódás jöhet létre vagy szélsőséges esetben repedéseket okozhat a szerkezetben, ami átnedvesedéshez vezethet a vakolatban és a falazatban. Ezek következményeként energiaveszteség vagy akár penészedés is kialakulhat. Ezek a hibák csökkentik az ingatlanok értékét és felújítással javíthatók ki. Új épületek esetén károsodás veszélye áll fenn, mert a házakat a modern nyílászárók megjelenése óta általában légzáró módon építik. A hőhidakon lecsapódó pára már nem távozik úgy a lakótérből, mint korábban.

Jól építeni és felújítani.
A Silka mészhomoktégla és az Ytong pórusbeton építőanyagokból készült épületszerkezetek hőszigetelő képessége a Multipor ásványi hőszigetelő lapokkal tovább fokozható.
A Multipor ásványi hőszigetelő lapok pl. tégla- vagy beton falak utólagos szigetelésére is alkalmasak. A páraáteresztő Multipor hőszigetelő lap megakadályozza a nemkívánatos páralecsapódást, így a nedvességkárok kialakulását.


Épületfi zika, hő-, tűz-, zaj- és páravédelem

Hővédelem
A Multipor ásványi hőszigetelő lap 100%-ában homogén anyag, hővezetési tényező értéke 0,042 W/(mK). Alkalmazásával kitűnő hőszigetelés érhető el.
A Mulitpor hőszigetelő lapok alkalmazásával a hőhidak elkerülhetőek, amelyek hőszigeteletlen szerkezetek esetében gyakran fennállnak.
Hőhídmentes csomópontok

Tűzvédelem
A nem éghető Multipor ásványi hőszigetelő lapok az A1-es tűzállósági osztályba tartoznak.
A ragasztáshoz használt Multipor ragasztóhabarccsal a szerkezet teljes biztonságról gondoskodik.
Tűz esetén magas hőmérsékleten sem keletkezik mérgező gáz és füst.
Nem éghető

Bizonyos helyeken, (pl. teremgarázsokban), betartandó tűzvédelmi követelményeket írnak elő falakra és födémekre. Amennyiben e falak nem felelnek meg a DIN 4102-4 előírásnak, abban az esetben a Multipor habarccsal felragasztott Multipor ásványi hőszigetelő lapokkal már elérhető megfelelő tűzvédelmi osztály.
Biztonságos tűzvédelem

Zajvédelem
A Multipor ásványi hőszigetelő lapokat külső oldali hőszigetelésként használva ellentétben más hőszigetelő anyagokkal nem romlik a falszerkezet akusztikai teljesítménye.
Belső oldali hőszigetelésként alkalmazva a nagy terek visszhangosságát csökkenti.
Hangelnyelő

Páravédelem
A Multipor ásványi hőszigetelő lapok jó páraáteresztő képességgel rendelkeznek. Így gondos kodnak a természetes, a hőmérséklet és a páratartalom szempontjából kiegyensúlyozott beltéri klímáról.
Páraáteresztő.
Letölthető Multipor Katalógus
Bővebb információk:
Weboldal: www.xella.hu

06 80 69 69 00 Az Ytong zöld szám reggel 6-tól este 18-óráig hívható.
Abban az esetben, ha ezen rendelkezési időn túl szeretné felvenni a kapcsolatot, írjon a telefonszámhoz kapcsolódó email címre zoldszam@xella.hu.

Ytong HírekYtong termékkönyvtáraYtong csomópontokYtong ÁrlistaYtong ProspektusokYtong Értékesítő partnerekYtong Termékek


Kapcsolodó termékek:
 


Hirdetés

Ytong hírek:


Ytong - Silka mészhomoktégla, a megoldás összetett műszaki igények esetén
Silka mészhomoktégla, a megoldás összetett műszaki igények esetén 2018.11.04.
Silka falszerkezetek alkalmazási területei

Tartószerkezet
A falazat, mint tartószerkezet, hazánkban általában a családi házak szegmensében van jelen. Ilyen esetben maximum 3 szintes épületekről beszélhetünk, magasabb épületek már vegyes, vagy vasbetonvázas tartószerkezettel készülnek, ahol a falazat vázkitöltő szerepet lát el.

Ytong - Vasalt pallók - Fal-, födém és tetőpallók
Vasalt pallók - Fal-, födém és tetőpallók 2018.09.10.
YTONG vasalt pórusbeton építőelemek

Az YTONG vasalt pórusbeton építőelemek alapanyaga ugyanaz a jól ismert, környezetbarát pórusos kalcium- hidroszilikát vázrendszer, amit a hazai építési piac az YTONG építési rendszer legfőbb alkotó elemeként ismert és kedvelt meg, elsősorban kiváló hőtechnikai tulajdonságai, csekély önsúlya, kitűnő tűzállósága és jó alakíthatósága miatt.

Ytong - YTONG és MULTIPOR az új buda­pesti Puskás Ferenc Stadionban
YTONG és MULTIPOR az új buda­pesti Puskás Ferenc Stadionban 2018.08.22.
Az UEFA 60. évfordulója alkalmából a következő labdarúgó világbajnokság 2020-ban kerül megtartásra 12 európai városban.

Ytong - Multipor - Ásványi hőszigetelőlap
Multipor - Ásványi hőszigetelőlap 2018.08.03.
Multipor - Az innováció

A pórusbeton-gyártás fejlesztéseinek eredményeképpen lehetővé vált hőszigetelő lapok előállítása, amely Multipor néven vált ismertté. Az első kereskedelmi mennyiségű gyártások Stullnban 1998-ban indultak, ahol a gyártósort és a technológiát kifejezetten a Multipor előállítására fejlesztették ki. 2008-tól a Köln melletti Porzban is megkezdődött az alacsony testsűrűségű pórusbeton hőszigetelő lapok gyártása, napjainkban pedig már Európa több országában is gyártják. Magyarországon először 2008 szeptemberében került kereskedelmi forgalomba.

Ytong - Széchenyi Egyetemi Napok - SZEN2018
Széchenyi Egyetemi Napok - SZEN2018 2018.05.29.
2018. április 17-21. között idén is, mint minden évben, megrendezésre került a nagyszabású győri "SZEN_2018" Széchenyi Napok. A négy napos rendezvény nem csak a féktelen bulikról, hanem a sportról és egyéb a tanulmányokhoz kapcsolódó programokról is szólt. Az eseményen az Y-YTONG Márkakereskedés és Mérnökiroda Kft. képviselte vállalatunkat.

Ytong - A multipor kiállja a tűzpróbát
A multipor kiállja a tűzpróbát 2018.05.07.
A Multipor ásványi hőszigetelést sikeresen tesztelték tűzvédelmi bevonatként. A valósághű tűzvizsgálatok során a Multipor ásványi hőszigetelő lapok 900°C fokos terhelés során sértetlenek maradtak. A lapok és az ásványi könnyű habarcs önmagukban nem éghetőek, a kísérletek azt mutatják, hogy fal, tető vagy lefelé hűlő födémek hideg oldali szigeteléseként tűzterhelés esetén is védelmet nyújtanak a hirtelen tönkremeneteltől vagy leeséstől.

Ytong - Multipor homlokzati hőszigetelő rendszer
Multipor homlokzati hőszigetelő rendszer 2016.07.08.
Egyedülálló anyagtulajdonságai miatt a Multipor ásványi hőszigetelő rendszer ideális megoldást nyújt a homlokzati falszerkezetek külső oldali hőszigetelésére.

Ytong - A legjobb léghang­gátlási telje­sítmény Silka mész­homok falszerkezetekkel
A legjobb léghang­gátlási telje­sítmény Silka mész­homok falszerkezetekkel 2016.04.08.
Napjainkban az energiahatékonyság, a határoló szerkezetek hőszigetelő képessége olyan téma, amely a legtöbb szakembert érdekli, de másról szinte semmilyen tájékoztatást nem kapnak a szakma gyakorlói.

Ytong - Optimális Otthon, a közel "0" energiaigényű környezetbarát épület
Optimális Otthon, a közel "0" energiaigényű környezetbarát épület 2016.03.10.
A családi ház megvalósításának ötlete 2014-ben fogalmazódott meg, majd a következő év június elején már be is indultak a kivitelezési munkálatok az Ytong építési rendszerelemek alkalmazásával, így az épület fél év elteltével beköltözhetővé vált.

Ytong - Stabil, időtálló, biztonságos homlokzati hőszigetelés...
Stabil, időtálló, biztonságos homlokzati hőszigetelés... 2015.11.06.
Az épületek hőveszteségének, energetikai mutatójának meghatározó eleme a homlokzati határoló szerkezetek hőszigetelő képessége. Ez meglévő épületek esetében a homlokzati falak utólagos külső oldali kiegészítő hőszigetelésével is javítható. Az új építésű, alacsony energiaigényű, illetve passzívházak külső falszerkezetének fontos eleme a megfelelő hőszigetelő képességű anyagok alkalmazása. A hőszigetelő anyag kiválasztásának szempontjából a hőszigetelő tulajdonságokon kívül az anyag egyéb műszaki paramétereit is érdemes figyelembe venni.

Ytong - Homlokzati falak belső oldali hőszigetelése - ami elrontható azt el is rontják...???
Homlokzati falak belső oldali hőszigetelése - ami elrontható azt el is rontják...??? 2015.07.10.
A homlokzati falak belső oldali hőszigetelése továbbra is vitatott műszaki megoldás, de tény, hogy léteznek olyan épületek, amelyek esetében külső oldali hőszigetelés nem készíthető, ennek ellenére javítani kell a határoló szerkezetek hőszigetelési...

Ytong - Komplett építési rendszer a termoburok kialakításához
Komplett építési rendszer a termoburok kialakításához 2015.04.30.
Egyrétegű falszerkezettel is teljesíthetőek az új energetikai követelmények

Napjainkban egy családi ház építése során számos témában kell felelős döntést hozni. A legfontosabbak közé tartozik az adott szerkezet energiahatékonysága és bekerülési költsége. A falazatok terén eldöntendő, hogy kiegészítő hőszigeteléssel ellátott, vagy egyrétegű, kiegészítő hőszigetelést nem igénylő szerkezetet célszerűbb-e készíteni.

Ytong - "Ytong Start" - hőhídmegszakító elem
"Ytong Start" - hőhídmegszakító elem 2015.02.02.
Az elmúlt években egyre növekvő igény merült fel tervezői, építész és épületenergetikai számítást készítő szakemberek részéről, hogy szükség lenne a hazai piacon egy könnyen hozzáférhető, megfelelő műszaki tartamú és reális áron elérhető falazati hőhídmegszakító elemre.

Ytong -
"Ytong lambda" a legjobb hőszigetelő képességű falazatok 2014.11.13.
2015-től szigorodnak az épületek határoló szerkezeteire vonatkozó hőátbocsátási tényező ("U") értékek. Ez a változás része az épületeink minél gazdaságosabb működtetését előirányzó folyamatnak.

Ytong - Kihagyhatatlan ajánlat! - Vásárlási utalvány
Kihagyhatatlan ajánlat! - Vásárlási utalvány 2014.08.08.
Megérkezett a nyár, itt az ideje, hogy nekikezdjünk álmai otthonának megépítéséhez. Cégünk is szeretné kivenni a részét a nagy projekt megvalósításából, és ezért az alábbi nyári akcióval kedveskedik Önnek.

Régebbi hírek:
Ytong - Épületszerkezetek szerepe a tűz elleni védekezésben

Épületszerkezetek szerepe a tűz elleni védekezésben

2014.06.19.


Ytong - Fehér szerkezetek 2014 kreditpontos konferencia

Fehér szerkezetek 2014 kreditpontos konferencia

2014.04.24.


Ytong - "Jövő a jelenben" - Tervpályázati hirdetmény

"Jövő a jelenben" - Tervpályázati hirdetmény

2013.09.06.


Ytong - Xella -

Xella - "Fehér szerkezetek 2013" kreditpontos konferencia

2013.04.10.


Ytong - Szigeteljünk együtt!

Szigeteljünk együtt!

2013.03.06.


Ytong - Új termék a Silka mészhomok téglák palettáján

Új termék a Silka mészhomok téglák palettáján

2013.01.15.


Ytong - Komplex szemlélet az épületszerkezetek választása esetén

Komplex szemlélet az épületszerkezetek választása esetén

2012.07.19.


Ytong - Zero Challenge Eredmény Hirdetés (első forduló)

Zero Challenge Eredmény Hirdetés (első forduló)

2012.06.12.


Ytong -

"Történelmi mélyponton az építőipar" Xella Magyarország: előre ...

2012.04.15.


Ytong - Ytong Mesterképzés 2012

Ytong Mesterképzés 2012

2012.01.24.


Ytong - Ytong P2-0,4 (A+)

Ytong P2-0,4 (A+)

2011.12.12.


Ytong - Homlokzatvakolatok Ytong szerkezeteken

Homlokzatvakolatok Ytong szerkezeteken

2011.09.20.


Ytong -

"FEHÉR SZERKEZETEK 2011" Kreditpontos konferencia 2011

2011.09.19.


Ytong - Belső oldali hőszigetelés - Mégis lehet?

Belső oldali hőszigetelés - Mégis lehet?

2011.07.08.


Ytong - Az Ytong passzívházfal szerkezeti elemei

Az Ytong passzívházfal szerkezeti elemei

2011.03.31.