Multipor belső oldali hőszigetelés - amennyiben kívülről tilos
Műemlékvédelem
2020.05.06.

Ilyen eset például a műemlék védelem alatt álló homlokzatok hőszigetelése, az eredeti homlokzat megtartása miatt. A Multipor hőszigetelő lapokkal történő belső oldali hőszigetelés megoldást nyújt a szerkezet hőszigetelő képességének javítására, ott ahol a határoló szerkezet hőszigetelése a külső oldalon nem valósíthatóak meg.


A hőszigetelő anyagokat Magyarországon legtöbben a polisztirol és a szálas anyagú termékekkel azonosítják, pedig az utóbbi években egyéb, speciális igényeket is kielégítő hőszigetelési megoldásokra alkalmas termékek is rendelkezésre állnak a piacon. A Multipor hőszigetelő lapok stabil, ásványi kristályszerkezetűek, nem tartalmaznak szálas összetevőket, így a hőszigetelések széles palettáján új alternatívát nyújt: ásványi, tömör mégis jó hőszigetelő. A millió apró pórusba zárt levegő - mely természeténél fogva kiváló hőszigetelő - biztosítja az építőanyag kiemelkedő hőszigetelő képességét.


Az Ytong innovációs termékfejlesztése:

A pórusbeton-gyártás fejlesztéseinek eredményeképpen lehetővé vált a hőszigetelő lapok előállítása, amely Németországban Multipor néven került az építőanyag piacra. A pórusbeton hőszigetelő lapok gyártásához tulajdonképpen a pórusok számát kellett növelni. Így előállításra került a pórusbeton falazóelemek pórustartalmának többszörösével rendelkező, alacsony hővezetési tényezőjű, könnyű (115 kg/m2) Multipor hőszigetelő lap. Hazánkban a termék 2008 óta elérhető kereskedelmi forgalomban és számos referenciával bír belső oldali alkalmazása tekintetében (pl. Csiky Gergely Színház - Kaposvár, dr. Szántó László Szeretetotthon - Pécs, MKT Stadion - Budapest stb.)

A természetes alapanyagok (homok, cement, víz) az alacsony előállítási energia-szükséglet, a kikerülő melléktermék nélküli gyártás és felhasználás (nem szabadulnak fel mérges gázok) mind a természeti környezet terhelésének csökkentését jelenti. Ebből adódóan a Multipor ásványi hőszigetelő rendszer megfelel a vonatkozó környezetvédelmi követelményrendszernek, melyet független tanúsító szervezet a "Környezetbarát" védjegy használatának jogosultságával is igazol.




Belső oldali hőszigetelés elve

A Multipor hőszigetelő lapok alacsony páradiffúziós ellenállása és kapilláris szerkezete biztosítja, hogy a belső oldali hőszigetelés párazáró réteg nélkül kerüljön kialakításra. Az anyagszerkezet a fűtött tér páratartalmát képes felvenni, majd azzal egyidejűleg a kapilláris szerkezetből adódóan azt visszavezetni a belső tér felé (kiszáradás). A Multipor ásványi lapokkal történő belső oldali hőszigetelés csak normál hőmérsékletű, és páraterhelésű helyiségekben nyújt optimális megoldást. A tartósan magas páratartalmú, rosszul szellőző, és nedvességnek kitett helyiségek (mosókonyhák, nem szigetelt vizes pincék) utólagos belső oldali kiegészítő hőszigetelésére nem javasolt. Csak akkor működik jól a hőszigetelés, ha a ragasztás az alapfelületre Multipor rendszerhabarccsal történik, és a belső felültet képzés is páraáteresztő réteg. Belső oldali hőszigetelés alkalmazását minden esetben meg kell, hogy előzze gondos tervezés, mely kiterjed a szerkezetek külső felületképzésének, csapadékvédelmének a vizsgálatára, és hőszigetelt szerkezet teljes keresztmetszetű működésének az épületfizikai igazolására.


A hőhidak problémája

Eltérő hőtechnikai tulajdonsággal rendelkező anyagok összeépítésekor szerkezeti hőhidak, a határoló szerkezet formai gazdagságából következően pedig geometriai hőhidak alakulnak ki. A hőhidak környezetében többdimenziós hőáramlás jön létre, ami hasonló egy fürdőkád leeresztésekor tapasztalható megnövekedett vízáramláshoz. A meleg levegő magával viszi a párát és a hőhidas felületen lehűl, a nedvesség kicsapódik belőle. A nedves, alacsony hőmérsékletű felületek ideális környezetet teremtenek a penészgombák fejlődéséhez, szélsőséges esetben a tartósan nedves szerkezetek állagromlásának a veszélyes is fennáll. Multipor belső oldali hőszigetelés alkalmazásával a belső felületi hőmérséklet megemelkedik, megszűnik a felületi páralecsapódás. Az anyag szervetlen lúgos összetételéből (pH = 11) adódóan a penészgombák kialakulásának a kockázata minimális. A felületi hőmérséklet emelkedése növeli a komfortérzetet, alacsonyabb léghőmérséklettel is biztosítható az elvárt kényelem, mely energia megtakarításhoz vezet.







A kapilláraktív, páraáteresztő rendszer működése

1.) A Multipor ásványi hőszigetelő lapokkal készített belső oldali hőszigetelés párazáró réteg nélkül elkészíthető. Ennek oka, hogy az anyag magas pórustartalmának köszönhetően a levegő páratartalmából a nedvességet fel tudja venni. A hidegebb zónában a kondenzálódott párát a kapilláris szerkezet azonnal visszavezeti a melegebb, belső tér felé, ahol az ismét párává alakul át. Ez egy ismétlődő folyamat, amely lezajlik a belső tér páratartalmi változásainak hatására is, de főként a nyári időszakban csökken a hőszigetelés nedvességtartalma.









2.) A belső oldali hőszigetelés elkészítésével a szerkezet nedvességtartalma megnő mivel a hőszigetelés - az alapfelület kialakításától a felületképzésig - vizes technológiával készül. Ez a bevitt nedvesség azonban idővel távozik a szerkezetből, azaz a szerkezet nedvességtartalma folyamatosan csökken. Ehhez azonban szükséges, hogy a hőszigetelt falazat védve legyen a felszivárgó nedvességtől, valamint a csapóeső elleni védelmét is meg kell oldani víztaszító hatású homlokzati színvakolattal, festékkel vagy ezek hiányában színtelen impregnáló bevonattal.









3.) A belső oldali hőszigetelés egyik legfőbb előnye, hogy a falszerkezet felületi hőmérséklete megnő. Egy régi, rossz hőszigetelő képességű falazat felületi hőmérséklete 20 °C belső léghőmérséklet esetén a leghidegebb téli napokon 17 °C körüli, amely hideg sugárzó felület a helység hőmérsékleti komfortérzetét jelentősen rontja. Ebben az esetben a komfortérzet javítására a levegő hőmérsékletének megemelése szükséges ~23-24 °C körüli értékre, amely fűtésköltség tekintetében jelentős többlet kiadást eredményez. A belső oldali hőszigetelés elkészítése után 20 °C belső léghőmérséklet esetén a felületi hőmérséklet mindössze 19-19,5 °C-ra csökken, amely csekély változás szinte elhanyagolható, a komfortérzet nem romlik.









A Multipor ásványi hőszigetelőlapok a német IBU - Institut für Bau und Umwelt (Építésügyi és Környezetvédelmi Intézet) által EPD-XEL-2009212-D számon kiállított környezetvédelmi terméknyilatkozat besorolása alapján biológiailag ártalmatlanok és épületbiológiai szempontból ajánlottak. Továbbá a Multipor elnyerte a Natureplus minőségi védjegyet jövőképes, fenntartható termékként.

Magyarországon a Környezetbarát Termék minősítés igazolja a hőszigetelő lapok környezetbarát jellegét. A Kölni székhelyű ECO Institute tanúsítja, hogy Multipor ásványi hőszigetelő lapok teljes mértékben mentesek az egészségre veszélyes illékony szerves vegyületektől (VOC) így biztonsággal használhatók beltéri szigetelésként.



Bővebb információk:
Weboldal: www.xella.hu

06 80 69 69 00 Az Ytong zöld szám reggel 6-tól este 18-óráig hívható.
Abban az esetben, ha ezen rendelkezési időn túl szeretné felvenni a kapcsolatot, írjon a telefonszámhoz kapcsolódó email címre zoldszam@xella.hu.




2020.05.06.
YTONG Pve 125 NF válaszfalelem

YTONG Pve 125 NF válaszfalelem

kiválóan alkalmas válaszfalazáshoz, új építésnél és ...

YTONG Lambda 300 GT falazóelem

YTONG Lambda 300 GT falazóelem

Felhasználás Az Ytong Lambda, Classic és Forte pórusbeton kézi ...

Silka HMLF 100 NF

Silka HMLF 100 NF

Felhasználás A Silka mészhomoktégla válaszfalelemek ...

Silka-HM 250 NF+GT falazóelem

Silka-HM 250 NF+GT falazóelem

Lakó-, közösségi- és ipari épületek teherhordó és vázkitöltő ...

MULTIPOR Ásványi hőszigetelő ...

MULTIPOR Ásványi hőszigetelő ...

A Multipor hőszigetelő lapok ásványi szerkezetéből és kapilláraktív ...

YTONG Classic 375 falazóelem

YTONG Classic 375 falazóelem

közeljövőben kiapadhatatlan, könnyen beszerezhető nyersanyag ...

Hirdetés
Ytong hírek:


    Like all websites, eptar.hu uses cookies for better and safer operation.       More information