Kerítést tervezel? Ezt a 3+1 dolgot mindenképp gondold át előtte!
2024.09.24.

A kerítés nem csak a telek határát jelöli, hanem otthonunk esztétikai és funkcionális meghosszabbítása is egyben. Ahhoz, hogy valóban az igényeinket szolgálja, és harmonikusan illeszkedjen a környezetéhez, néhány kulcsfontosságú szempontot érdemes még a tervezés előtt alaposan átgondolni. A számtalan szín, anyag, méret és forma között nem könnyű eligazodni és a kevésbé tapasztaltak könnyen belefuthatnak olyan hibákba, melyek egy alapos és átgondolt tervezéssel, vagy egy szakértő bevonásával elkerülhetők lettek volna. A Semmelrock most összegyűjtött 3+1 olyan fontos lépést, amit érdemes átgondolni még a kerítés tervezése előtt.


A bőség zavarával szembesül az, aki kerítésépítés előtt áll. Nincs egyszerű dolga, és tapasztalat híján szinte lehetetlen kiválasztani, milyen anyagból és milyen méretű kerítést válasszunk, ami színben is megfelelő, illeszkedik a ház stílusához, kényelmes és praktikus a mindennapi használathoz, sőt, még a helyi építési szabályzatnak, vagy egyéb rendeleteknek is megfelel. Lássuk, mik azok a pontok, amikre érdemes odafigyelni, mielőtt nekiállunk a tervezésnek.

1. A külső megfog, az anyag megtart

Az, hogy egy kerítés önmagában szép, még nem jelenti, hogy jó is. A tartósság és alacsony karbantartás érdekében érdemes gondosan megválasztani a kerítés anyagát. A modern megoldások, mint a porfestett acél, a WPC vagy a beton sok színben és stílusban is elérhetőek, kevés odafigyelést igényelnek, cserébe hosszú élettartamot biztosítanak. Ezen anyagok ráadásul egymással is remekül kombinálhatók. A modern hatású betonkerítés igazán kényelmes megoldás, hiszen azt még vakolni sem kell.



„Az egyik leggyakoribb tévhit, hogy az emberek azt hiszik, bármelyik kerítés bármelyik ingatlanhoz illik. A tökéletes összhang eléréséhez fontos figyelembe venni az adott ingatlan építészeti stílusát, a környék arculatát, valamint az ingatlan funkcióját is. Választhatunk olyan térkőelemeket is, amik nemcsak stílusukban, de színükben is passzolnak az összképbe″ — tanácsolja Rózsa Anna a Wienerberger csoporthoz tartozó Semmelrock tájépítész mérnöke.

2. Túl magasan van a léc?

A kerítés megtervezése során alapvető fontosságú, hogy ellenőrizzük a helyi építési szabályzatokat és az adott település előírásait. Bizonyos esetekben, például műemlékvédelmi területeken, külön szabályok vonatkozhatnak a kerítés anyagára, magasságára és stílusára. A legtöbb önkormányzat például tiltja a teljesen átláthatatlan és magas kerítések kialakítását. Kompromisszumos megoldás lehet az oszlopos kerítés, de kialakíthatók léc- vagy lamellás megoldások is.

„Háziállatok esetén érdemes odafigyelni, hogy olyan zárt kerítést válasszunk, amin nincsenek túl nagy lyukak, illetve rések, ahol esetleg kijuthatnak a kertből, viszont hagyjunk rajta átlátási lehetőséget, mert ők is szeretnek nézelődni″ - javasolja a szakértő.



3. A fenntarthatóság gyönyörködtet

A tervezéskor érdemes törekedni arra is, hogy a kerítésünk fenntartható anyagokból készüljön amellett, hogy harmonizál a környezettel. A legújabb trendek szerint már nem csak a ház és a kert építésekor, de a kerítések esetében is ezek a megoldások a legnépszerűbbek. Érdemes utánajárni és olyan gyártó termékeit választani, ahol a vállalati stratégia része a zöldítésre való törekvés és ez a gyártás mellett már a termékfejlesztésben megjelenik. Ráadásul, ha hazai alapanyagból, Magyarországon készült termékeket választunk, azzal csökkentjük a környezeti terhelést és a szállítás okozta szén-dioxid-kibocsátást.

„Formabontó megoldás, ha kerítésünket növényekkel kombináljuk, amelyekkel még természetesebb hatást tudunk elérni, és a privát szférát is meg tudjuk őrizni. A kerítésre futtatható borostyán, lonc vagy vadszőlő gyorsan nőnek, így hamar elérhető a kívánt hatás″ — véli Rózsa Anna. A szakértő szerint a kerítés kombinálása növényzettel nem csak esztétikai előnyökkel jár, hanem növeli a biodiverzitást, tisztítja a levegőt és javítja a mikroklímát is.

3+1. A szakértő válaszol

Ne féljünk a kertépítéshez és a kerítés tervezéséhez külső segítséget kérni. Egy szakértő nem csak hasznos és praktikus tanácsokkal lát el, de bevonásával időt és energiát takaríthatunk meg, továbbá fel tudja hívni a figyelmünket műszaki és esztétikai részletekre is. Sőt, segít kiválasztani a megfelelő anyagokat, alkotóelemeket a kerítéshez és segítséget tud nyújtani a tervezési folyamatban is.

Akárcsak a Semmelrock, ahol a díjmentes szolgáltatások között szerepel a burkolattervezői tanácsadás, az anyagmennyiségszámítás és a koncepciótervezés is. A vállalat weboldalán az összes termék megtekinthető, kilistázható a legközelebbi partnerüzlet és ingyenes szaktanácsadás is kérhető egyetlen kattintással.


Semmelrock

További részletek és termékinformációk:
www.semmelrock.hu


Semmelrock Stein+Design

Semmelrock Stein+Design: A Semmelrock Stein+Design Közép-Kelet-Európa egyik vezető térkő és tájépítészeti megoldásokat nyújtó vállalata. A társaság a Wienerberger Csoport lányvállalata. Összesen 7 ország 14 gyárában - Magyarország, Szlovákia, Csehország, Lengyelország, Horvátország, Románia és Bulgária - illetve szlovéniai, szerbiai, bosznia-hercegovinai, montenegrói és macedón értékesítési központokban együttesen 850 fő alkalmazottat foglalkoztat.

Wienerberger Magyarország: A Wienerberger Magyarország a nemzetközi Wienerberger csoport tagja. Az anyavállalatot Bécsben alapították 1819-ben, mely mára a világ egyik legnagyobb téglagyártójává nőtte ki magát, első helyen áll a homlokzatburkoló téglák gyártásában, és vezető pozíciót foglal el a kerámia tetőcserép gyártása terén Európában. Összesen 28 európai országban, valamint Kínában, Indiában és az USA-ban, Kanadában van jelen a társaság. A cégcsoport világszerte 10 100 alkalmazottat foglalkoztat. A Wienerberger magyarországi leányvállalatát 1990-ben azzal a szándékkal alapította, hogy technológiai rendszereit és termékeit egész Kelet-Közép-Európában helyi gyártás révén honosítsa meg. Mára a társaság a magyar építőanyag-piac kiemelkedő szereplőjévé vált. A magyarországi termelés jelenleg hat helyszínen zajlik, a hazai foglalkoztatottak száma pedig már hétszáz fölötti.


2024.09.24.
Hirdetés
Semmelrock hírek:


    Like all websites, eptar.hu uses cookies for better and safer operation.       More information