Silka, Ytong, Xella Homlokzati falak belső oldali hőszigetelése - ami elrontható azt el is rontják...???

A homlokzati falak belső oldali hőszigetelése továbbra is vitatott műszaki megoldás, de tény, hogy léteznek olyan épületek, amelyek esetében külső oldali hőszigetelés nem készíthető, ennek ellenére javítani kell a határoló szerkezetek hőszigetelési paraméterein. Továbbá, ha az ember megkérdezi az építészektől, tervezőktől, kivitelezőktől vagy építtetőktől, hogy mi a véleményük a belső oldali hőszigetelésről, gyakran óva intenek tőle, mondván, hogy a harmatpont áthelyeződik, ezáltal ártalmas nedvesség, mint pára vagy kondenzátum gyűlhet össze a falazatban. A belső térveszteség, a rögzítési lehetőségek hiánya a szigetelt falon, hőhidak, vagy az épületszerkezetek csatlakozásai, mint fennálló nehézségek is a belső oldali hőszigetelés hátrányai közé sorolhatók.


A térveszteség ebben az esetben egyértelmű kompromisszum kényszer, a rögzítések pedig megoldhatók, de "előre megfontolt módon" kell azok helyét megtervezni, és a ~ 2kg nál nehezebb tárgyakat, polcokat, bútorokat, (pl. konyha felsőszekrény, nehéz függöny tartókonzolja, stb.) a falazatba rögzítve, konzollal vagy a hőszigetelést átérő menetes szár kiállással kell megoldani.
Jelen cikk a belső oldali hőszigetelés jellemző koncepcionális és kivitelezési hibáira mutat rá, de egyben a jó megoldáshoz szükséges ismereteket is az olvasó elé tárja.

A belső oldali hőszigetelés "problémásságát" alapvetően szerkezetek páratechnikai viselkedése okozza. Lássuk a jellemzően alkalmazott belső oldali hőszigetelések kialakítási módjait, és azok kritikus pontjait.

1. A "klasszikus" rendszer

Klasszikusnak mondhatók azok a "kiegészítő párazáró réteggel rendelkező rendszerek", amelyeknél alapjában véve egy - fa vagy fém - szerelt vázszerkezetbe hőszigetelő anyagként legtöbbször diffúziónyitott ásványgyapotot helyeznek el. A szigetelésre egy párazáró réteg kerül (fólia), amely megakadályozza, hogy a pára bejusson a szerkezetbe, majd építőlemez burkolattal alakítják ki a végleges felületet.
A párazáró fóliának kulcsszerepe van a rendszerben, ugyanis ha az sérül a beépítés alatt, vagy nem felületfolytonosan kerül beépítésre, akkor a pára bejut a hőszigetelő anyagba, illetve azon át a hideg falfelületen lecsapódva penészedést okoz, amely élettanilag rendkívül káros hatásai már bizonyítottak. Sokszor ez meg is történik, de az építőlemez burkolat "ápol és eltakar", csak évek múlva, bontás után derül ki, hogy valami nem jól sikerült a kivitelezésnél.
Ezen túl, a régi klasszikus rendszert nem ajánlatos hagyományos párazáró réteggel építeni, mert ez a visszaszáradást jelentősen gátolja. Mi is az a visszaszáradás és miért van erre szükség? A régi épületek homlokzati falai több okból kifolyólag is nedvesedhetnek, amely nedvesedést száradásnak kell követnie, hogy ne keletkezzen kár a szerkezetben. Ideális esetben ez egy ciklikus folyamat, amelyben a száradási ciklus mindig legalább olyan hosszú, hogy a falazatban összegyűlt nedvesség teljes mértékben el tudjon távozni a szerkezetből. Természetesen a távozáshoz az "útvonalat" is biztosítani kell, de erről később ejtünk szót.

A nedvesedés okai az alábbiak lehetnek:

A régi építésű épületek homlokzati falazatai nem rendelkeznek a mai modern vízlepergető hatású nemesvakolat rétegekkel, hanem valamilyen hagyományos mészvakolat, esetleg javított mészvakolat képezi a "védő réteget". Általában ezt, vagy esetleg a vakolat nélküli látszó téglaburkolatú falazat esztétikai élményét kell megóvnunk az utókor számára, ezért nem hőszigetelünk külső oldalon. Ha van is vakolat, az sajnos a nagyon jó vízfelvevő képességgel rendelkezik, ami egy esőzés során a vakolat elázásához, majd a falazat nedvesedéséhez vezet.
Szintén jellemző tulajdonság, hogy a falazat az alaptest felől nem rendelkezik megfelelő talajvíz, talajnedvesség vagy akár csak talajpára elleni szigeteléssel sem, ezáltal a falazat alsó része vagy egésze hosszútávú nedvesség hatásnak van kitéve. Ezt orvosolni nehéz és költséges folyamat, de nélküle a belső oldali hőszigetelés kivitelezése biztosan tovább ront a helyzeten. A hőszigetelés elzárja a falazatot a meleg belső tér felől, az a leghidegebb téli napokon 0C° alatti hőmérsékletű lesz, azaz "fagyzónába" kerül. Ilyenkor a nedvesség megfagy, ami károsítja a falazatot.
Nedvesség forrása lehet még a kivitelezés közben bejuttatott víz. Ez lehet akár egy levert, majd újra készített belső vakolat, vagy falazóhabarcs fúga javítás. A belső oldali hőszigetelés elkészítése előtt ezen rétegek teljes kiszáradását biztosítani kell.
Tehát visszatérve a fóliára, a klasszikus belső oldali hőszigetelő rendszerek szerkezeteihez csakis un. "egyirányúan áteresztő" fólia alkalmazása lehet megfelelő. Első ízben ez biztosíthatja az "útvonalat" a szerkezet száradásához, a pára eltávozásához.
De mit ér a speciális fólia, ha a "szaki" egy éles tapétavágó késsel és egy határozott mozdulattal hasítja azt fel, mert éppen radiátort, vagy elektromos szerelvényt kell a hőszigetelt falon elhelyezni, vagy egyszerűen csak a csövezését, vezetékezését kell megoldania az építőlemez burkolat mögött???
Ez a klasszikus rendszer legnagyobb rizikója, amely a hőszigetelés kivitelezése után is fennáll, ha a tulajdonos, vagy új tulajdonos átalakítást akar végezni az adott falat érintően.

A fólián innen...
Azonban ha eddig mindent jól csináltunk, még ekkor is vannak buktatók. A belső burkolat felületképzése műszakilag sajnos korlátozott módon készíthető el úgy, hogy ne okozzunk problémát. A festést úgy kell megválasztani, hogy az is kellően légáteresztő legyen. Műgyantás festékek vagy díszítő vakolatok, de csempeburkolat, illetve tapéta alkalmazása sem javasolt, ugyanis ezek párazáró rétegként funkcionálnak, és a szerkezet kiszáradását ugyanúgy gátolják, mint a rosszul megválasztott párazáró fólia.

2. A modern rendszerek

A modern rendszerek képesek kezelni a páratechnikai problémákat, de azért el kell mondani, hogy a homlokzati falazat nedvesedése ezeknél a rendszereknél is ugyanígy fennáll, tehát ezt itt is kezelni kell.
Léteznek olyan megoldások, amelyek jellemzője, hogy a hőszigetelésbe a belső térből nem jut pára (diffúziógátló rendszerek) de ezek "nem igazán falazatra való" hőszigetelések. Ezek a táblásított tömör, kemény hőszigetelő lapok inkább alaptest hőhídmegszakítás illetve alaplemez alatti hőszigetelésként terjedtek el.

A modern rendszerek közül a kapilláraktív, diffúziónyitott rendszerek azok, amelyek valódi megoldást jelentenek a páratechnikai problémák kiküszöbölésére. Elkészítésük folyamán ezeknél is szükséges az előírások betartása, de ha szakszerűen került kivitelezésre, akkor utólagos rizikót már nem hordoz (pl. a szaki a szikével...).

A Multipor ásványi hőszigetelő lapok, ebbe a rendszerbe tartoznak.
A kapilláris anyagszerkezetből adódóan a kalcium-szilikát hőszigetelő lapok kiváló páraszabályzó tulajdonságúak, ennek köszönhetően alkalmazásukkal a belső oldali hőszigetelés készítéséhez nem szükséges párazáró réteg (fólia). A lakóterek falszerkezeteiben "normál" hőmérsékleti és páraviszonyok mellett, nem alakul ki páralecsapódás, így elkerülhető a penészedés megjelenése. A hőszigetelő lapban a koncentrálódott légnedvesség a kapilláris hatás miatt a belső tér felé áramlik, ahol a magasabb hőmérséklet hatására újra párává alakul. Ez a "körfolyamat" zajlik a fűtési ciklus alatt folyamatosan.

A Multipor belső oldali hőszigetelő rendszer alkalmazása esetén is alapvető, hogy a homlokzati falazatnak száraznak, felázástól mentesnek, kell lennie. Az esetlegesen javított beltéri vakolatnak ki kell száradnia a kivitelezés előtt.

A hőszigetelő rendszer egyik lényeges tulajdonsága, hogy könnyen elvégezhető, a kivitelezés során csupán néhány előírást kell betartani, amelyek az alábbiak:
a hőszigetelő lapokat teljes felületen kell a falazathoz ragasztani (nem a "megszokott" pont-perem módszerrel), hogy a hőszigetelő lap és a falszerkezet között un. "bezárt légrések" ne alakuljanak ki, ahol a pára összegyűlhet és a hideg falfelületen lecsapódhat.a felületképzést hasonlóan kell elvégezni, mint a hőszigetelő rendszereknél általában (ragasztó tapaszréteg üvegszövet háló erősítéssel), de csak a rendszerragasztó használható. Más ragasztótapaszok alkalmazása párazárást eredményezhet, vagy magas kezdeti zsugorodásuk repedésekhez vezethetnek.a végső felületképzés csak kiváló páraáteresztő festékekkel és glett anyagokkal (meszes) történhet, hogy a visszaszáradás alatt a pára "útja" biztosítva legyen. A gipszes glett anyagok nem javasoltak, mert a kipárolgó nedvesség hatására az repedezhet, felválhat.

További javaslatok a jó megoldás érdekében

A belső oldali hőszigeteléssel ellátott falazatok télen "hidegebbé válnak" mint korábbi állapotukban voltak, ugyanis a felfűtött belső tér levegője a hőszigetelés miatt nem tud hőt átadni a falazatnak. Emiatt a falazat nagyobb mértékben hűti a hozzá csatlakozó szerkezeteket is (falak, födém) ez a hatás pedig azt eredményezi, hogy a sarokpontok is hidegebbé válnak. Ez veszélyes lehet, mert ha pl. ha a mennyezeti sarokpont korábban 15C°-os volt, a hőszigetelés után az akár 11C°-ra is lehűlhet, ahol a pára már lecsapódik és penészedés jelenhet meg. Ennek kiküszöbölésére a hőszigetelést javasolt "egy lap" (kb. 50cm) szélességben "befordítani" a hőszigetelt falazatba csatlakozó szerkezetekre, ezzel a sarokpontot a beltér felé eltolva, ahol a csatlakozó szerkezet hőmérséklete már magasabb.

Összefoglalásképpen elmondható, hogy a belső oldali hőszigetelés készítése esetén a kivitelezés előtt fel kell mérni a meglévő szerkezetek állapotát - amihez esetleg szakember bevonása is indokolt lehet -, majd ez után el kell dönteni, hogy mely rendszerek lehetnek alkalmasak.
A belső oldali hőszigetelés készítésének költsége magánépíttetői szektorban az esetek többségében ugyan nem túlzottan magas, ugyanis esetükben a beruházás mértéke általában korlátozódik egy-két (a leghidegebb szobák) fal hőszigetelésére, műemlék jellegű épületeknél, illetve komplett energetikai felújítás esetén azonban jelentős volument képviselhet.
Mindkét esetre igaz, hogy a befektetett tőke akkor került jó helyre, ha cserébe műszakilag a legjobb megoldás készült el és hosszútávon a felhasználó javára, és nem kárára, egészségének rovására válik.Bővebb információk:
Weboldal: www.xella.hu

06 80 69 69 00 Az Ytong zöld szám reggel 6-tól este 18-óráig hívható.
Abban az esetben, ha ezen rendelkezési időn túl szeretné felvenni a kapcsolatot, írjon a telefonszámhoz kapcsolódó email címre zoldszam@xella.hu.
2015.07.10.

Ytong HírekYtong termékkönyvtáraYtong csomópontokYtong ÁrlistaYtong ProspektusokYtong Értékesítő partnerekYtong Termékek


Kapcsolodó termékek:
 

Hirdetés

- Ytong hírek:


Ytong - A Xella Magyarország Kft. kereskedelmi stratégiája
A Xella Magyarország Kft. kereskedelmi stratégiája 2020.05.19.
a COVID-19 járványhelyzet alatt

A Korona-vírus válság jelenleg kihat a teljes hazai építőipari szektorra, de a Xella Magyarország Kft. megtesz minden azért, hogy továbbra is komplett építési rendszereket kínáljon a piaci szereplők részére, melyek segítségével műszakilag megfelelő, hosszútávon fenntartató, gazdaságos és megfizethető ingatlanok valósíthatóak meg most és a jövőben egyaránt.

Ytong - Műemlékvédelem
Műemlékvédelem 2020.05.06.
Ilyen eset például a műemlék védelem alatt álló homlokzatok hőszigetelése, az eredeti homlokzat megtartása miatt. A Multipor hőszigetelő lapokkal történő belső oldali hőszigetelés megoldást nyújt a szerkezet hőszigetelő képességének javítására, ott ahol a határoló szerkezet hőszigetelése a külső oldalon nem valósíthatóak meg.

Ytong - Building Information Modeling (BIM)
Building Information Modeling (BIM) 2020.04.06.
Napjainkban már a digitális megoldások formálják az építőipart, ezért mindenhonnan azt lehet hallani és olvasni, hogy a közeljövőben a BIM szoftver jelentősége fokozatosan megnő. A Xella csoport pár éve már részese ennek az online világnak, oly annyira, hogy a Kölnben megrendezésre került "DigitalBau 2020" kiállítás középponti témája, a rendszerhez tartózó újdonságok bemutatása volt.

Ytong - Alulról hűlő födémek
Alulról hűlő födémek 2020.01.13.
Lefelé hűlő födémek hőszigetelése Multipor hőszigetelő lapokkal

A mélygarázsok, pincék, folyosók és nyitott átjárók födémszerkezeteinek hővesztesége jelentős mértékű, ezért ezek megfelelő hőszigeteléséről minden esetben gondoskodni kell. A szerkezetek hőszigetelő paramétereit az energetikai előírások is meghatározzák. A szigetelő anyag kiválasztásánál nem csupán az anyag hőszigetelő tulajdonsága, de az anyag egyéb műszaki paramétereire vonatkozóan is megjelennek követelmények.

Ytong - Új YTONG, SILKA, MULTIPOR Referencia oldalak
Új YTONG, SILKA, MULTIPOR Referencia oldalak 2019.12.09.
A Xella Magyarország Kft. az Ytong pórusbeton építési rendszer és a Silka mészhomoktégla termékek gyártója, valamint a Multipor ásványi hőszigetelő rendszer magyarországi forgalmazója.

A Xella termékcsalád minősége, egyedülállóan környezettudatos mivolta lehetőséget termet arra, hogy kiemelje a beruházást a többi hasonló közül.

Az elmúlt években számos családi- és társasház, irodaház, iskola, bevásárló központ, sportcsarnok és középület, építtetői választották a gazdaságos és környezetbarát YTONG termékcsaládot.

Kérjük, tekintse meg új refereincia oldalainkat!

Ytong
Silka
Multipor

Ytong - Felújítási trend - várhatóan a következő években nagyobb lendületet vesz
Felújítási trend - várhatóan a következő években nagyobb lendületet vesz 2019.10.03.
"Egyes felmérések szerint a hazai épületállományok közel 70 százaléka felújításra szorul, további 10 százalékuk pedig életveszélyes, ezért bontásra várnak. Különösen súlyos a helyzet a vidéki ingatlanok esetében, ahol a bontandó otthonok aránya az országos átlagnál jóval magasabb is lehet. Az ingatlan felújítási munkák tervezésének nem kedvez a szakemberek leterheltsége és a gyakori építőanyag hiány sem" - írta a 24.hu internetes portál, hivatkozva az újHáz Centrum őszi Trendpont tanulmányára, ahol elsősorban azt vizsgálták, mennyire okosan építkeznek ma hazánkban.

Ytong - Pórusbeton építőanyagok a tetőtérben
Pórusbeton építőanyagok a tetőtérben 2019.09.05.
A megfelelő lakókomfort elérése érdekében a tetőterek beépítésénél mind a költségek, mind a műsza-ki tulajdonságok szempontjából lényeges kötöttségek határolják be a beépítendő anyagok, szerkezetek alkalmazhatóságát. Ilyen speciális szempontok például az önsúly, a hőszigetelő képesség, a tűzvédelmi tulajdonságok vagy a hanggátlás. Ytong termékek használatával a tetőtér beépítések problémái egyszerűen kezelhetők, emellett az említett követelmények is könnyedén, hatékonyan teljesíthetők.

Ytong - Új YTONG áthidalók
Új YTONG áthidalók 2019.08.02.
Innovációs termékfejlesztés és gyártásoptimalizálás eredményeként megújult valamint egyszerűsödött a Xella Magyarország által gyártott áthidalók rendszere.

Ytong - Multipor sómentesítő rendszer
Multipor sómentesítő rendszer 2019.07.30.
Multipor Exsal Therm - A sómentesítő hőszigetelő rendszer

Egészséges, költséghatékony és környezetbarát megoldás a sóval terhelt falazatok javítására, felújítására. Hatékony módszer a mezőgazdasági vagy ipari épületként használt épületek lakó, illetve kereskedelmi célra történő átalakítása során, templomok és műemléki épületek falazatainak felújítására.

Ytong - Multipor - Ásványi hőszigetelőlap
Multipor - Ásványi hőszigetelőlap 2019.05.03.
A pórusbeton-gyártás fejlesztéseinek eredményeképpen lehetővé vált hőszigetelő lapok előállítása, amely Multipor néven vált ismertté. Az első kereskedelmi mennyiségű gyártások Stullnban 1998-ban indultak, ahol a gyártósort és a technológiát kifejezetten a Multipor előállítására fejlesztették ki. 2008-tól a Köln melletti Porzban is megkezdődött az alacsony testsűrűségű pórusbeton hőszigetelő lapok gyártása, napjainkban pedig már Európa több országában is gyártják.

Ytong - Vasalt pallók - Fal-, födém és tetőpallók
Vasalt pallók - Fal-, födém és tetőpallók 2019.02.13.
YTONG vasalt pórusbeton építőelemek

Az YTONG vasalt pórusbeton építőelemek alapanyaga ugyanaz a jól ismert, környezetbarát pórusos kalcium- hidroszilikát vázrendszer, amit a hazai építési piac az YTONG építési rendszer legfőbb alkotó elemeként ismert és kedvelt meg, elsősorban kiváló hőtechnikai tulajdonságai, csekély önsúlya, kitűnő tűzállósága és jó alakíthatósága miatt.

Ytong - Garázs- és árkádfödémek hőszigetelésének biztonságos megoldása multipor ásványi hőszigetelő lapokkal
Garázs- és árkádfödémek hőszigetelésének biztonságos megoldása multipor ásványi hőszigetelő lapokkal 2019.01.04.
A szakemberek számára már ismert tény, hogy a pórusbeton gyártás fejlesztéseinek eredményeképpen vált lehetővé hőszigetelő lapok előállítása is, amely termékek Multipor néven váltak ismertté. Ahhoz, hogy az Ytong kiváló anyagjellemzőit megtartva hőszigetelő lapot állítsanak elő, tulajdonképpen a pórusok számát kell növelni. Ennek az innovációnak lett eredménye, a pórusbeton falazóelemek pórustartalmának többszörösével rendelkező, alacsony hővezetési tényezőjű, könnyű (115 kg/m3) Multipor lapok.

Ytong - Silka mészhomoktégla, a megoldás összetett műszaki igények esetén
Silka mészhomoktégla, a megoldás összetett műszaki igények esetén 2018.11.04.
Silka falszerkezetek alkalmazási területei

Tartószerkezet
A falazat, mint tartószerkezet, hazánkban általában a családi házak szegmensében van jelen. Ilyen esetben maximum 3 szintes épületekről beszélhetünk, magasabb épületek már vegyes, vagy vasbetonvázas tartószerkezettel készülnek, ahol a falazat vázkitöltő szerepet lát el.

Ytong - YTONG és MULTIPOR az új buda­pesti Puskás Ferenc Stadionban
YTONG és MULTIPOR az új buda­pesti Puskás Ferenc Stadionban 2018.08.22.
Az UEFA 60. évfordulója alkalmából a következő labdarúgó világbajnokság 2020-ban kerül megtartásra 12 európai városban.

Ytong - Multipor - Ásványi hőszigetelőlap
Multipor - Ásványi hőszigetelőlap 2018.08.03.
Multipor - Az innováció

A pórusbeton-gyártás fejlesztéseinek eredményeképpen lehetővé vált hőszigetelő lapok előállítása, amely Multipor néven vált ismertté. Az első kereskedelmi mennyiségű gyártások Stullnban 1998-ban indultak, ahol a gyártósort és a technológiát kifejezetten a Multipor előállítására fejlesztették ki. 2008-tól a Köln melletti Porzban is megkezdődött az alacsony testsűrűségű pórusbeton hőszigetelő lapok gyártása, napjainkban pedig már Európa több országában is gyártják. Magyarországon először 2008 szeptemberében került kereskedelmi forgalomba.

Ytong - Széchenyi Egyetemi Napok - SZEN2018
Széchenyi Egyetemi Napok - SZEN2018 2018.05.29.
2018. április 17-21. között idén is, mint minden évben, megrendezésre került a nagyszabású győri "SZEN_2018" Széchenyi Napok. A négy napos rendezvény nem csak a féktelen bulikról, hanem a sportról és egyéb a tanulmányokhoz kapcsolódó programokról is szólt. Az eseményen az Y-YTONG Márkakereskedés és Mérnökiroda Kft. képviselte vállalatunkat.

Ytong - A multipor kiállja a tűzpróbát
A multipor kiállja a tűzpróbát 2018.05.07.
A Multipor ásványi hőszigetelést sikeresen tesztelték tűzvédelmi bevonatként. A valósághű tűzvizsgálatok során a Multipor ásványi hőszigetelő lapok 900°C fokos terhelés során sértetlenek maradtak. A lapok és az ásványi könnyű habarcs önmagukban nem éghetőek, a kísérletek azt mutatják, hogy fal, tető vagy lefelé hűlő födémek hideg oldali szigeteléseként tűzterhelés esetén is védelmet nyújtanak a hirtelen tönkremeneteltől vagy leeséstől.

Ytong - Multipor homlokzati hőszigetelő rendszer
Multipor homlokzati hőszigetelő rendszer 2016.07.08.
Egyedülálló anyagtulajdonságai miatt a Multipor ásványi hőszigetelő rendszer ideális megoldást nyújt a homlokzati falszerkezetek külső oldali hőszigetelésére.

Ytong - A legjobb léghang­gátlási telje­sítmény Silka mész­homok falszerkezetekkel
A legjobb léghang­gátlási telje­sítmény Silka mész­homok falszerkezetekkel 2016.04.08.
Napjainkban az energiahatékonyság, a határoló szerkezetek hőszigetelő képessége olyan téma, amely a legtöbb szakembert érdekli, de másról szinte semmilyen tájékoztatást nem kapnak a szakma gyakorlói.

Ytong - Optimális Otthon, a közel "0" energiaigényű környezetbarát épület
Optimális Otthon, a közel "0" energiaigényű környezetbarát épület 2016.03.10.
A családi ház megvalósításának ötlete 2014-ben fogalmazódott meg, majd a következő év június elején már be is indultak a kivitelezési munkálatok az Ytong építési rendszerelemek alkalmazásával, így az épület fél év elteltével beköltözhetővé vált.