Sika Hungária Kft.
ALAGÚTÉPÍTÉS ÉS SIKA LŐTTBETON RENDSZEREK

Olyan különleges szerkezetek, amelyek egy alagútépítésben előfordulnak, kiemelt figyelmet követelnek meg. Magyarországon és a világban a Sika® egyedülálló referenciákkal rendelkezik ezek megvalósításában. Az alagútépítés lőtt-, transzport-, és előregyártott betonjai nem nélkülözhetik a Sika® termékeit.




Technológia és koncepció lőtt betonra

Flexibilitási, gyorsasági és gazdasági okoknál fogva a lőtt beton fontossága folyamatosan nőtt az elmúlt évtizedekben, különösen az alagútépítésben.
A beton kiegészítő anyagok és adalékszerek új fejlesztései, a korszerű cementek és felhasználási módszerek olyan innovatív új eljárásokhoz vezetnek, amelyekkel a lőtt betont olyan nedves lőtt eljárással lehet gyártani, amely megfelel a legmagasabb minőségi és tartóssági elvárásoknak is. Ez a lehetőség világszerte nincs még kihasználva, hiszen a lőtt betont leginkább ideiglenes beton megtámasztásként használják, amely csak alacsony minőségi követelményeknek kell, hogy megfeleljen.



SIKA lőtt beton rendszer

A Sika az alagút építés során a vágathajtástól kezdve az elkészült útburkolat és belső héj felületkezeléseivel bezárólag a legmagasabb minőségben tudja biztosítani a megoldásokat. Így tehát elmondhatjuk, hogy a Sika az alagút építésnél az első kapavágástól az utolsó simításokig rendelkezik anyagokkal.
A Sika a lőtt betonok terén a projektek során a legteljesebb nedves eljárású lőtt beton know-how -t fejlesztette ki, mely a felhasználási területek széles skáláját teszi lehetővé.

A lőtt beton követelményei: ökológia és gazdaságosság

A múltban történt sok komoly baleset azt mutatja, hogy az építkezések munkakörülményei különleges figyelmet igényelnek. A porképződést csökkenteni kell és a korrozív, toxikus vegyi anyagokkal való érintkezés kockázatát minimalizálni kell. A nedves eljárás során a porterhelés sokkal alacsonyabb, mint a száraz eljárású lőtt beton esetében. Az alacsony pH-értékű nem mérgező, alkálimentes kötésgyorsítók csökkentik az emberi és környezeti kockázatokat a kezelés, a tárolás és a használat során. A keletkező permet nem tartalmaz korrozív aerosolokat, így elkerülhető a bőr-, nyálkahártya- és szemkárosodás.



A lövési kapacitás az a fő tényező, amely befolyásolja a nedves lővési eljárás gazdaságosságát. Az alkalmazástól függően akár 30 m3/órát is el lehet érni. Ahhoz, hogy magas mennyiséget érjünk el, fontos megtalálni a lőtt beton legoptimálisabb összetételét, rétegvastagságát és jól kell megválasztani a kötésgyorsító típusát és mennyiségét. A friss beton könnyen pumpálható kell legyen. Speciális adalékszerek segítenek megelőzni a keverék szétosztályozódását és csökkentik a pumpa nyomását. A visszahullás mennyisége döntő költségtényező. Ráadásul a visszahullott anyag felrakodása, szállítása és lerakodása, valamint a visszahullásból adódó többlet anyagfelhasználás mind többletköltséget jelentenek. A visszahullást befolyásoló paraméterek:

A lőtt beton követelményei: minőség és teljesítmény

Korai szilárdság
Ez előfeltétele a fej fölötti lövésnek, különösen magas előrehaladási teljesítmény esetén, ha nagy rétegvastagságot alkalmaznak vagy a vízbehatolási pontok lövéde esetén. A szilárdság fejlődés menete az első néhány percben erősen befolyásolja a porképződést és a visszahullást.

Végső szilárdság
Minél alacsonyabb a keverék víz-cement tényezője, annál kisebb a cementkő porozitása. Ennek előnyös hatása van a beton legtöbb tulajdonságára, különösen a nyomószilárdságra.

Tartósság, vízzáróság
A tartósság magas vízzáróságot is jelent. A kevesebb maradó kapilláris alapvetően lényeges a magasabb vízzáróság szempontjából és a helyesen megválasztott, alacsony víz-cement tényezővel és helyes kötésidővel érhető el.

A Sika lőttbeton rendszer tagjai:

Kérjük, tekintse meg kiadványunkat is a Sika technológiákról:



További információk:

www.sika.hu
      telefon: +36 (1) 371 2020
      email: info@hu.sika.com


2019.04.29.

Sika HírekSika KiadványokSika Termékek és megoldások Sika Termékek


Kapcsolodó termékek:
 
Hirdetés
Sika hírek:


    Like all websites, eptar.hu uses cookies for better and safer operation.       More information