Napelemes tetőcserép: felelős lépés önmagunk és a bolygónk miatt is
2023.11.13.

A Terrán új távlatokat nyitott meg a fenntarthatóság és a környezetvédelem felé a Generon napelemes tetőrendszerrel, ami tiszta energiával fedezi a családok áramigényét, kompromisszumok nélkül. A Terrán nem titkolt célja, hogy elinduljon az a szemléletformálás, ami még tudatosabbá teheti az embereket abban, hogy egyéni szinten is tegyenek a környezetükért.




A Generon napelemes tetőrendszer kifejlesztése jelenti talán a Terrán legnagyobb lépését a környezetvédelem érdekében, hiszen tiszta energiával fedezi a családok áramigényét. A hazai gyártásnak köszönhetően a termékek útja jóval rövidebb, így az a környezet számára is kevésbé megterhelő.

Mindig fényes választás

A világon évről-évre egyre több napelemet telepítünk, itthon a több mint száz éves Terrán napelemes tetőrendszerével kínál saját megoldást a fenntarthatóságra és a zöldenergia-termelésre. A szoláriparban évtizedek óta általánosan elterjedt és bizonyított, minősített anyagok felhasználásával készül a Generon napelemes tetőrendszer.

A tetőcserép felületére, a héjazat síkjába épített (IN-ROOF) napelem egyedi rendszermegoldást jelent a tetőcserépre és a szolárrendszerre együttesen. A tetőcserepek felületére a szolár modulok speciális rögzítéssel kerülnek fel, így a Generon felhelyezése és megjelenése szinte megegyezik a hagyományos tetőcserepekével. A Generon napelemes tetőrendszer minden egyes cserepe külön szolárpanelként működik, tehát egyszerre tölti be a védelmi szerepet és hasznosítja a Nap energiáját. Mivel a Generon a tető síkjába és a környezetébe is tökéletesen illeszkedik, különleges, prémium esztétikai összképet nyújt.
Kialakításához nem kell külön tartószerkezet, nincs szükség a tetőhéjazat áttörésére, így az nem veszít védelmi funkciójából, valamint a rendszer vízzárása tökéletesen biztosított. Mivel nincs különálló tartószerkezet, ezért a tetőszerkezetre nehezedő súly jobban eloszlik, mint egy hagyományos napelemrendszer esetében.




Ellenáll a szélsőséges időjárásnak, nem melegszik túl és felhős időben is termel

A Generon napelemes tetőrendszer rendkívül ellenálló az időjárás viszontagságaival — jégesővel, széllel — szemben, mivel az edzett üveglapok kiváló védelmet nyújtanak a mechanikai behatásokkal szemben. Ez egyre fontosabb kérdés, hiszen a klímaváltozás szélsőséges időjárást produkál.

A megépített cseréphéjazatok mögött minden esetben szükséges egy átszellőztetett légrés kialakítása, ahol a felmelegedő levegő a kürtőhatás elve alapján távozik, és a helyére a környezeti levegővel azonos hőmérsékletű érkezik. A Terrán Generon esetében ez a megépített cseréphéjazatok mögött egy minimum 7,5 cm vastagságú átszellőztetett légrést jelent. Az alacsonyabb hajlásszögű tetőknél, valamint hosszabb szarufák alkalmazásánál még tovább ajánlott ezt növelni, hogy ellensúlyozzuk a kedvezőtlenebb áramlástechnikai helyzetet. Az így kialakított légrésben cirkuláló levegő kellően intenzív hűtőhatást biztosít, így a Generon a nyári forróságban sem melegszik túl. A napelemek felhős időben, részterhelésen is akár 50-90%-os kihasználtsággal képesek működni.

A Terrán Generon tagolt tetők esetében is nagy hatékonysággal alkalmazható, hiszen felrakható több, egymással összefüggő tetőszakaszra, de azt szem előtt kell tartani, hogy csak azonos tájolású és hajlásszögű szakaszok köthetők egy áramkörre.




Mindössze 6 négyzetméteren

A környezetvédelmi szempontok mellett lényeges kérdés ma már az is, hogy — ha csak részben is — függetleníteni tudjuk magunkat az ingadozó és változékony piaci folyamatoktól, ezzel tudatosabb és pénztárcabarát fogyasztást érjünk el. Hozzávetőleges becslésként 1 kWp teljesítményű ideális tájolású napelemes tetőrendszerrel megközelítőleg 1100 kWh villamos energia állítható elő. Magyarországon az egy főre eső háztartási célú villamosenergia felhasználás kb. 1.100 kWh/év. Ezt az energiamennyiséget egy 1 kWp teljesítményű Terrán Generon napelemes tetőrendszer képes előállítani megközelítőleg 6 négyzetméter tetőfelületen.

Cél a karbonsemlegesség

A Terrán törekvése a fenntarthatóság iránt nem csupán a Generon napelemes tetőrendszerben mutatkozik meg. A minél zöldebb gyártási folyamatok és működés jegyében a vállalat bólyi telephelyén napelempark biztosítja a cserépgyártó üzem teljes villamosenergia-ellátását, Pécsett és Kunszentmiklóson jelenleg a megvalósítás utolsó fázisába ért a megújuló energiaforrás kiépítése. A vállalat kimondott célja, hogy 2030-ig elérje a karbonsemlegességet, ezzel óriási lépést tesz a fenntarthatóság irányába nemcsak termékeivel, hanem működésével is.


Mediterrán
További információk:

Terrán Tetőcserép Gyártó Kft.
www.terranteto.hu
terran-generon.hu
tetotepitek.hu
www.acskereso.hu


Terrán Cégcsoport

A közel 100 éves Terrán Cégcsoport komplett tetőfedési rendszereivel és kiváló minőségű termékeivel Európa egyik legmodernebb betoncserép gyártójává nőtte ki magát. A családi tradíciókra épülő cégnél alapvető követelmény a kutató-fejlesztő munka és a magas minőség iránti elkötelezettség. A vállalat Magyarországon kettő (Bólyon, Kunszentmiklóson), Szlovákiában és az erdélyi Aranyosgyéresen pedig egy gyárat működtet. A cégcsoport alkalmazottainak száma jelenleg 345 fő, Horvátországban, Romániában (Erdély), Szlovákiában és Szerbiában vannak leányvállalataik.
A cég számos elismerést magáénak tudhat: 2003 tavaszán Construma Nagydíjat, 2015-ben Construma Díjat nyertek, 2005-ben BNV Nagydíjat, 2010-ben Business Superbrands díjat, 2013-ban Magyar Termék Nagydíjat kaptak és immár négyszeres MagyarBrands díjasok. Ezen kívül a 2014-es évben kategóriájának legsikereseb üzleti márkája lett a vállalat, valamint elnyerte a "Best Buy Award" díjat, azaz 2017-ben a vásárlók a Terránt nevezték meg a legjobb ár-érték arányú tetőcserépmárkának Magyarországon. A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara Gódi Attilát, a Terrán ügyvezetőjét választotta a 2017-es év üzletemberének

2023.11.13.

Terrán HírekTerrán cserepezőTerrán csomópontokTerrán KiadványokMárkakereskedőkTerrán Termékek


Kapcsolodó termékek:
 
Hirdetés
Terrán hírek:


    Like all websites, eptar.hu uses cookies for better and safer operation.       More information