tondach TONDACH® megoldások műemléki tetőkhöz 
Hogyan oldjuk meg a kiszellőzést szellőzőcserép nélkül? 

Sokszor szembesülünk a fenti kérdéssel, ha műemléki épületeknél a tetőrétegek szellőztetését szeretnénk megoldani. Az örökségvédelmi hivatal elvárása szerint a műemléképületek tetőképe a felújítás során nem változhat. A pontszellőzők, vagyis a szellőzőcserepek megbontanák a régi tetők megszokott fedésképét, és ezáltal az épület képe, illetve az egész városkép megváltozna. Az építészek számára komoly kihívást jelent a mai tervezési előírások mellett az örökségvédelmi követelmények betartása. Előfordul, hogy a műemléki felügyelő nem engedélyezi szellőzőcserepek beépítését a tetőbe, annak ellenére, hogy a cserép alá már beépítették a tetőfóliát. Mit tehet ilyen esetben a tervező?


A TONDACH® erre a kérdésre ad megoldást a vonalmenti gerinc szellőzőelemmel. Ez az elem egy fémből készült, széles hullámvonal alakú, egyedi formára alakított profil elem, melynek mérete 1000 mm x 80 mm, szellőzési keresztmetszete pedig 210 cm2/m.


A hullámvonal alakú kialakítás, valamint a sűrű, hálós szerkezet által megvalósuló többszörös védelmi rendszer meggátolja a porhó és a porszemcsék tetőszerkezetbe jutását.



A szellőzőelemet a hozzátartozó rögzítő fülek segítségével a gerinc alatti utolsó léchez kell felfüggeszteni, ezáltal a profil nem tud elmozdulni vagy kicsúszni a cserép alól.

Beépítése a gerinc alatti első cserépsor alá történik, melyet a tetőfelület síkjából kb. 30mm-rel kiemelünk, így biztosítva a szabad légmozgást.


TONDACH® vonalmenti gerinc szellőzőelem használata esetén nem kell a kiszellőzési keresztmetszetek számolásával és méretezésével bajlódni, mivel a teljes gerinchossz mentén biztosítottá válnak a szabványi követelmények. A szabvány szarufa állásonként a tetőfelület 0,05%-át, de minimum 53 cm²/m kiszellőzési felületet ír elő, míg a TONDACH ®vonalmenti gerinc szellőzőelem ennek közel négyszeresét, 210 cm²/m kiszellőző felületet biztosít. Másik előnye ennek a megoldásnak az esztétikai megjelenés. Használatával elkerülhető a szellőzőcserepek használata, így a műemléki épületek felújítása esetén az örökségvédelmi elvárásoknak megfelelően oldja meg a tetőrétegek kiszellőztetését.

A régi korokban a beépítetlen padlásterű tetőkbe nem építettek be tetőfóliát, ezáltal a padlástérbe jutó pára ki is tudott szellőzni, és így nem okozott kárt a faszerkezetekben. Napjainkban azonban már nem épül tető alátéthéjazat nélkül, még a műemléki épületek esetében sem. A tetőfelújításoknál már nem hagyható el az alátétfólia beépítése a másodlagos víz elleni védelem érdekében. Ennek oka, hogy a cserépfedések vízzáró fedések, vagyis a víz kismértékű jelenlétével számolni kell, viszont ennek a víznek, párának a távozását is biztosítani kell. Ezt az ellenlécek beépítésével, illetve a beszellőzés és a kiszellőzés megfelelő kialakításával szükséges biztosítani. Ehhez nyújt kiváló megoldási lehetőséget a TONDACH® vonalmenti gerinc szellőzőelem.

További információk:

Wienerberger Téglaipari zRt.
www.wienerberger.hu




2014.06.19.
Csatornaszellőző szett

Csatornaszellőző szett

Csatornaszellőző: igényes és esztétikus megoldás a kiszellőztetés ...

Tondach Kékes Plus ívesvágású ...

Tondach Kékes Plus ívesvágású ...

A Tondach Kékes Plus ívesvágású tetőcserép egy egyszerre hagyományos ...

Tondach Planoton 14 FusionProtect ...

Tondach Planoton 14 FusionProtect ...

Az egyszerű vonalú, sík felületű Tondach Planoton 14 (Figaro Deluxe) ...

Négyes gerincelosztó elem ...

Négyes gerincelosztó elem ...

A Hornyolt gerincek 4-es találkozásához egy szép és teljes értékű ...

Tondach Renoton 9 FusionProtect ...

Tondach Renoton 9 FusionProtect ...

Tondach Renoton 9 (Tangó Plus) XXL tetőcserép: klasszikus forma a modern ...

Tondach Twiston 9 FusionColor ...

Tondach Twiston 9 FusionColor ...

A harmóniát sugárzó Tondach Twiston 9 (Twist) XXL cseréppel fedett ...

Hirdetés
Tondach hírek:


    Like all websites, eptar.hu uses cookies for better and safer operation.       More information