tondach TONDACH® megoldások műemléki tetőkhöz 
Hogyan oldjuk meg a kiszellőzést szellőzőcserép nélkül? 

Sokszor szembesülünk a fenti kérdéssel, ha műemléki épületeknél a tetőrétegek szellőztetését szeretnénk megoldani. Az örökségvédelmi hivatal elvárása szerint a műemléképületek tetőképe a felújítás során nem változhat. A pontszellőzők, vagyis a szellőzőcserepek megbontanák a régi tetők megszokott fedésképét, és ezáltal az épület képe, illetve az egész városkép megváltozna. Az építészek számára komoly kihívást jelent a mai tervezési előírások mellett az örökségvédelmi követelmények betartása. Előfordul, hogy a műemléki felügyelő nem engedélyezi szellőzőcserepek beépítését a tetőbe, annak ellenére, hogy a cserép alá már beépítették a tetőfóliát. Mit tehet ilyen esetben a tervező?


A TONDACH® erre a kérdésre ad megoldást a vonalmenti gerinc szellőzőelemmel. Ez az elem egy fémből készült, széles hullámvonal alakú, egyedi formára alakított profil elem, melynek mérete 1000 mm x 80 mm, szellőzési keresztmetszete pedig 210 cm2/m.


A hullámvonal alakú kialakítás, valamint a sűrű, hálós szerkezet által megvalósuló többszörös védelmi rendszer meggátolja a porhó és a porszemcsék tetőszerkezetbe jutását.A szellőzőelemet a hozzátartozó rögzítő fülek segítségével a gerinc alatti utolsó léchez kell felfüggeszteni, ezáltal a profil nem tud elmozdulni vagy kicsúszni a cserép alól.

Beépítése a gerinc alatti első cserépsor alá történik, melyet a tetőfelület síkjából kb. 30mm-rel kiemelünk, így biztosítva a szabad légmozgást.


TONDACH® vonalmenti gerinc szellőzőelem használata esetén nem kell a kiszellőzési keresztmetszetek számolásával és méretezésével bajlódni, mivel a teljes gerinchossz mentén biztosítottá válnak a szabványi követelmények. A szabvány szarufa állásonként a tetőfelület 0,05%-át, de minimum 53 cm²/m kiszellőzési felületet ír elő, míg a TONDACH ®vonalmenti gerinc szellőzőelem ennek közel négyszeresét, 210 cm²/m kiszellőző felületet biztosít. Másik előnye ennek a megoldásnak az esztétikai megjelenés. Használatával elkerülhető a szellőzőcserepek használata, így a műemléki épületek felújítása esetén az örökségvédelmi elvárásoknak megfelelően oldja meg a tetőrétegek kiszellőztetését.

A régi korokban a beépítetlen padlásterű tetőkbe nem építettek be tetőfóliát, ezáltal a padlástérbe jutó pára ki is tudott szellőzni, és így nem okozott kárt a faszerkezetekben. Napjainkban azonban már nem épül tető alátéthéjazat nélkül, még a műemléki épületek esetében sem. A tetőfelújításoknál már nem hagyható el az alátétfólia beépítése a másodlagos víz elleni védelem érdekében. Ennek oka, hogy a cserépfedések vízzáró fedések, vagyis a víz kismértékű jelenlétével számolni kell, viszont ennek a víznek, párának a távozását is biztosítani kell. Ezt az ellenlécek beépítésével, illetve a beszellőzés és a kiszellőzés megfelelő kialakításával szükséges biztosítani. Ehhez nyújt kiváló megoldási lehetőséget a TONDACH® vonalmenti gerinc szellőzőelem.

További információk:

Wienerberger Téglaipari zRt.
www.wienerberger.hu
2014.06.19.
Tondach HírekTondach CADTondach ProspektusokTondach Mérnök-szaktanácsadókPartnerkeresőTondach Termékek


Hornyolt gerinc

Hornyolt gerinc "B"

A gerincek és élek szakszerű lezárásához egy szép és teljes értékű ...

Tondach Contiton 9 (Bolero) - ...

Tondach Contiton 9 (Bolero) - ...

A Tondach Contiton 9 (Bolero) univerzális XXL tetőcserép nyugodt ...

Tondach Pilis Max ívesvágású ...

Tondach Pilis Max ívesvágású ...

Pilis egyenesvágású tetőcserép kifejlesztésével sikerült ezt az ...

Tondach Twiston 9 (Nativa Plus) - ...

Tondach Twiston 9 (Nativa Plus) - ...

A Tondach Twiston 9 (Nativa Plus) XXL tetőcserepet azok számára ...

Sajtolt sima gerinc

Sajtolt sima gerinc

A gerincek és élek szakszerű lezárásához egy szép és ...

Karcolt Óvárosi Táska csomag ...

Karcolt Óvárosi Táska csomag ...

Az Óvárosi termékek a régi tetők különleges és autentikus ...

Hirdetés
Tondach hírek:


    Like all websites, eptar.hu uses cookies for better and safer operation.       More information