Robotokat, 3D-s kamerákat és lézert is bevetnek a kerámia tetőcserép gyártásához Csornán
Az 1,2 milliárd forintos fejlesztéssel világszinten is kiemelkedően automatizálta gyártósorát a Wienerberger
2024.05.28.

Folytatja magyarországi gyárainak fejlesztését a Wienerberger, melynek keretében idén tavasszal befejeződött a csornai kerámia tetőcserép gyár modernizálása. Az elemek rakodását — világviszonylatban is kiemelkedő módon — már teljes egészében robotok végzik, így jelentősen gyorsult a termelés. A kifogástalan minőség érdekében a kétlépcsős minőségellenőrzést 3D-s kamerák, ultra érzékeny mikrofonok és a lézeres „Ré szeme″ végzi. A gyár a több mint 1,2 milliárd forint értékű beruházás eredményeképp teljesen megfelel az Ipar 4.0 követelményeinek, továbbá megújult a 20 éve folyamatosan működő égetőkemence is.




Megnyitása óta legnagyobb fejlesztésén esett át a csornai cserépgyár gyártástechnológiája, mely során az automatizálásra, a termékminőségre és az innovációra helyezték a hangsúlyt. Az új, korszerű berendezések és a robotok integrálása jelentősen modernizálta a gyártási folyamatokat, növelte az üzem hatékonyságát, illetve a termékek minőségét.



A gyár egyik legfontosabb és központi egysége, a 120 méter hosszú, közel 1000°C fokon üzemelő égetőkemence is teljes felújításon esett át. Húsz éves folyamatos működés után a felújítás kezdetén lekapcsolták, hogy alaposan átvizsgálhassák és cserélhessék az évek során hatalmas hőhatásnak kitett gáz égőszárakat és a kerámiaburkolat elemeit. A kemence mellett a cserépgyár más egységei is nagyobb mértékű állagmegóvást és korszerűsítést igényeltek. A projekt során az üzem főbb technológiai egységeire fókuszáltak: köztük a csatornaszárítóra, alagútkemencére, csomagolósorra és magára a gyártócsarnokra.


Robotok mozgatják a cserepeket

A fejlesztés leglátványosabb eleme a szárított és égetett cserepekkel teli kazetták kézi mozgatásának kiváltása volt. A különböző gyártási fázisok közötti, komoly fizikai munkát korábban három műszakban 34 ember végezte. Az elmúlt időszakban egyre nehezebbé vált az olyan minőségi munkaerő megtalálása, akik megfelelő körültekintéssel tudták végezni a kifejezetten nehéz folyamatot. Az automatizálás keretében a cserepek kézi mozgatását hat robot összehangolt munkájával váltották ki. A gépek összefogják a cserepeket, fel- és lepakolják a szalagról, a folyamat végén pedig összeállítják a csomagokat is. Ennek a módszernek köszönhetően a munka folyamatos és a próbaüzem alatt 25 százalékkal gyorsult.


„A robotok integrálása a gyártási folyamatokba komoly lépést jelent a modernizáció terén, a fejlett automatizációs rendszerek bevezetése pedig tovább fokozza a gyártás hatékonyságát és precizitását. Büszkék vagyunk arra, hogy a Wienerberger folytatja hazai fejlesztéseit, és több milliárd forintot költ magyarországi beruházásokra. Ezáltal nem csak a magyar ipar jóhírét öregbítjük a világban, hanem az üzemeinkben dolgozó szakemberek is unikális tudást és szakértelmet szerezhetnek, amelyet később akár a Wienerberger globális gyártási folyamataiban is felhasználhatnak″ — mondta Tarsoly József, a Wienerberger zRt. igazgatóságának elnöke.


3D-s kamera és „Ré szeme″

A termelés modernizálása mellett a minőségellenőrzés is a sci-fi filmeket idézi. A gyártási folyamat során két ponton is ellenőrzik a kész termékeket. Első lépésben három ipari és 3D-s kamerával, ultra érzékeny mikrofonokkal, valamint szervomotoros kalapáccsal vizsgálja meg az adott cseréptípus előre beállított paramétereit (szélesség, vastagság, szín stb.). A kalapács a cserép hangja alapján felismeri a belső repedéseket és azonnal lelöki a szalagról a hibás darabot. A csornai gyár saját fejlesztése a lézeres „Ré szeme″, amely egyedülálló módon, kizárólag a cserép vetemedését, görbülését ellenőrzi. Az új ellenőrzési folyamat biztosítja, hogy egyetlenegy cserép sem kerülhet ki úgy a gyárból, hogy ne menjen át a Wienerberger szigorú minőségellenőrzésén.


További információk:

WIENERBERGER Téglaipari zRt.
www.wienerberger.hu


2024.05.28.
Karcolt Óvárosi Táska csomag ...

Karcolt Óvárosi Táska csomag ...

Az Óvárosi termékek a régi tetők különleges és autentikus ...

Tondach Kékes Plus ívesvágású ...

Tondach Kékes Plus ívesvágású ...

A Tondach Kékes Plus ívesvágású tetőcserép egy egyszerre hagyományos ...

Lekerekített gerinc kezdő- és ...

Lekerekített gerinc kezdő- és ...

A sajtolt sima gerinc kezdő- és lezáróelemeként egy szép és teljes ...

Tondach Kékes egyenesvágású ...

Tondach Kékes egyenesvágású ...

A Tondach Kékes egyenesvágású tetőcserepet azoknak ajánljuk, akik ...

Hódfarkú szellőzőcserép

Hódfarkú szellőzőcserép

A TONDACH® szellőzőcserép a szakszerű tető elengedhetetlen ...

Tondach Twiston 9 FusionProtect ...

Tondach Twiston 9 FusionProtect ...

A harmóniát sugárzó Tondach Twiston 9 (Twist) XXL cseréppel fedett ...

Hirdetés
Tondach hírek:


    Like all websites, eptar.hu uses cookies for better and safer operation.       More information