Robotokat, 3D-s kamerákat és lézert is bevetnek a kerámia tetőcserép gyártásához Csornán
Az 1,2 milliárd forintos fejlesztéssel világszinten is kiemelkedően automatizálta gyártósorát a Wienerberger
2024.05.28.

Folytatja magyarországi gyárainak fejlesztését a Wienerberger, melynek keretében idén tavasszal befejeződött a csornai kerámia tetőcserép gyár modernizálása. Az elemek rakodását — világviszonylatban is kiemelkedő módon — már teljes egészében robotok végzik, így jelentősen gyorsult a termelés. A kifogástalan minőség érdekében a kétlépcsős minőségellenőrzést 3D-s kamerák, ultra érzékeny mikrofonok és a lézeres „Ré szeme″ végzi. A gyár a több mint 1,2 milliárd forint értékű beruházás eredményeképp teljesen megfelel az Ipar 4.0 követelményeinek, továbbá megújult a 20 éve folyamatosan működő égetőkemence is.




Megnyitása óta legnagyobb fejlesztésén esett át a csornai cserépgyár gyártástechnológiája, mely során az automatizálásra, a termékminőségre és az innovációra helyezték a hangsúlyt. Az új, korszerű berendezések és a robotok integrálása jelentősen modernizálta a gyártási folyamatokat, növelte az üzem hatékonyságát, illetve a termékek minőségét.



A gyár egyik legfontosabb és központi egysége, a 120 méter hosszú, közel 1000°C fokon üzemelő égetőkemence is teljes felújításon esett át. Húsz éves folyamatos működés után a felújítás kezdetén lekapcsolták, hogy alaposan átvizsgálhassák és cserélhessék az évek során hatalmas hőhatásnak kitett gáz égőszárakat és a kerámiaburkolat elemeit. A kemence mellett a cserépgyár más egységei is nagyobb mértékű állagmegóvást és korszerűsítést igényeltek. A projekt során az üzem főbb technológiai egységeire fókuszáltak: köztük a csatornaszárítóra, alagútkemencére, csomagolósorra és magára a gyártócsarnokra.


Robotok mozgatják a cserepeket

A fejlesztés leglátványosabb eleme a szárított és égetett cserepekkel teli kazetták kézi mozgatásának kiváltása volt. A különböző gyártási fázisok közötti, komoly fizikai munkát korábban három műszakban 34 ember végezte. Az elmúlt időszakban egyre nehezebbé vált az olyan minőségi munkaerő megtalálása, akik megfelelő körültekintéssel tudták végezni a kifejezetten nehéz folyamatot. Az automatizálás keretében a cserepek kézi mozgatását hat robot összehangolt munkájával váltották ki. A gépek összefogják a cserepeket, fel- és lepakolják a szalagról, a folyamat végén pedig összeállítják a csomagokat is. Ennek a módszernek köszönhetően a munka folyamatos és a próbaüzem alatt 25 százalékkal gyorsult.


„A robotok integrálása a gyártási folyamatokba komoly lépést jelent a modernizáció terén, a fejlett automatizációs rendszerek bevezetése pedig tovább fokozza a gyártás hatékonyságát és precizitását. Büszkék vagyunk arra, hogy a Wienerberger folytatja hazai fejlesztéseit, és több milliárd forintot költ magyarországi beruházásokra. Ezáltal nem csak a magyar ipar jóhírét öregbítjük a világban, hanem az üzemeinkben dolgozó szakemberek is unikális tudást és szakértelmet szerezhetnek, amelyet később akár a Wienerberger globális gyártási folyamataiban is felhasználhatnak″ — mondta Tarsoly József, a Wienerberger zRt. igazgatóságának elnöke.


3D-s kamera és „Ré szeme″

A termelés modernizálása mellett a minőségellenőrzés is a sci-fi filmeket idézi. A gyártási folyamat során két ponton is ellenőrzik a kész termékeket. Első lépésben három ipari és 3D-s kamerával, ultra érzékeny mikrofonokkal, valamint szervomotoros kalapáccsal vizsgálja meg az adott cseréptípus előre beállított paramétereit (szélesség, vastagság, szín stb.). A kalapács a cserép hangja alapján felismeri a belső repedéseket és azonnal lelöki a szalagról a hibás darabot. A csornai gyár saját fejlesztése a lézeres „Ré szeme″, amely egyedülálló módon, kizárólag a cserép vetemedését, görbülését ellenőrzi. Az új ellenőrzési folyamat biztosítja, hogy egyetlenegy cserép sem kerülhet ki úgy a gyárból, hogy ne menjen át a Wienerberger szigorú minőségellenőrzésén.


További információk:

WIENERBERGER Téglaipari zRt.
www.wienerberger.hu


2024.05.28.
Tondach Contiton 9 Natur ...

Tondach Contiton 9 Natur ...

A Tondach Contiton 9 (Nativa) XXL tetőcserepet azok számára fejlesztettük ...

Tondach TUNING FOL MONO PREMIUM

Tondach TUNING FOL MONO PREMIUM

Vizhatlan, hegeszthető, páraáteresztő monolitikus alátéthéjazat. ...

Tondach Veneton 14 FusionProtect ...

Tondach Veneton 14 FusionProtect ...

A Tondach Veneton 14 (Mediteran Plus) kerámia tetőcserép mediterrán ...

Tondach Renoton 14 Natur ...

Tondach Renoton 14 Natur ...

A Tondach Renoton 14 felújítások közkedvelt tetőcserepe, mivel mérete ...

Tondach Kékes Plus ívesvágású ...

Tondach Kékes Plus ívesvágású ...

A Tondach Kékes Plus ívesvágású tetőcserép egy egyszerre hagyományos ...

Hármas gerincelosztó elem ...

Hármas gerincelosztó elem ...

A Sajtolt sima gerincek 120 fokos találkozásához egy szép és teljes ...

Hirdetés
Tondach hírek:


    Like all websites, eptar.hu uses cookies for better and safer operation.       More information