Austrotherm Nyáron is fontos a hőszigetelés

Hajlamosak vagyunk a hőszigeteléssel kapcsolatban csak a téli fűtési szezonra koncentrálni, amikor az elsődleges célunk az, hogy a szigetelőrendszer és a nyílászárók ne engedjék ki a benti meleget. Pedig a nyári kánikulában sem csak a ventilátorok és légkondicionálók használatával enyhíthetjük a hőséget. Egy kis odafigyeléssel akár le is cserélhetjük ezeket az energiagyilkos berendezéseket.


A szigetelés ugyanis nem csak egy irányba működik, és a forró napsugarat ugyanúgy kiszorítja, mint ahogy télen is megtartja a meleget a falakon felül. Ennek köszönhetően az otthonunk még a legnagyobb melegben is kellemes klímájú lehet. Persze önmagában a jó szigetelés nem elég - ha valóban alacsonyabb hőmérsékletet akarunk teremteni a házban, több tényezőre is oda kell figyelnünk.

Megfelelő homlokzati hőszigeteléssel jelentősen csökkenthetjük az energiaköltségeket télen-nyáron. A hosszú órákig tartó napsugárzás jelentősen átmelegíti a falakat, és mivel a falazóelemek jól tárolják a hőt, még este, vagy szellőztetés után is visszasugározzák a bennük felgyülemlett meleget. Különösen fontos tehát a hőszigetelés a panelépületek esetén, mert hiába a kereszthuzat vagy a légkondi, a falaink csak nagyon lassan fognak lehűlni.

Ez a hatás azonban könnyen elkerülhető, ha helyesen kiválasztott hőszigetelő anyagokkal védjük a házfalakat. Ugyanígy rengeteget jelenthet a ház tájolása, vagy a nyílászárók, árnyékoló elemek és a tervezett sötétítők helye és mérete. Ha az árnyékolóinkat jó időzítéssel engedjük le vagy fel, jelentősen előnyökhöz jutunk nem csak a belső klíma féken tartását, de még a rezsiköltségek csökkentését illetően is.

A mostanihoz hasonló kánikulában a külső falfelületek akár 70 ºC-ra is felmelegedhetnek, de ha helyesen kiválasztott anyagú és vastagságú polisztirol szigetelést használunk, a falak belső felülete csak minimális mértékben fog emelkedni. És ha napközben a hőszigetelés nem engedi a falakat felmelegedni, éjjel sem fogunk forgolódni a falakból sugárzó hő miatt.

Azzal, ha a légkondi helyett, vagy mellett inkább a falak megfelelő hőszigetelésébe fektetünk, nem csak saját bőrünkön, de pénztárcánkon is érezni fogjuk a hatást. Egy átlagos klímaberendezés akár havi 250 kWh-val is megnövelheti a család teljes áramfogyasztását, ami 8-10 ezer forint többletet is jelenthet. Ezzel szemben a szigetelés felfogható megtérülő befektetésnek is, mivel télen segíti a fűtést, nyáron a hűtést, így minden időben és évszakban megoldást nyújt a hőmérséklet-problémáinkra.




Austrotherm
További információk:
www.austrotherm.hu

Kapcsolat


2020.07.29.
Austrotherm GRAFIT® 100 ...

Austrotherm GRAFIT® 100 ...

Az AUSTROTHERM GRAFIT® 100 olyan szürke színű expandált ...

Austrotherm Technológiai szigetelés

Austrotherm Technológiai szigetelés

Úsztatott padlók készítésénél a hőszigetelő, illetve ...

Fischer tárcsás dübel termofix PN

Fischer tárcsás dübel termofix PN

Az AUSTROTHERM hőszigetelő anyagok rögzítésének járatos módja a ...

Austrotherm AT-HR

Austrotherm AT-HR

Az AUSTROTHERM AT-HR akusztikus homlokzati hőszigetelő lemez homlokzati ...

Austrotherm Universalplatte

Austrotherm Universalplatte

Az AUSTROTHERM Universalplatte  rózsaszínű extrudált polisztirol ...

Austrotherm UNIPLATTE

Austrotherm UNIPLATTE

Burkoló lapok aljzataként használatos bevonatos xps lemez ...

Hirdetés
Austrotherm hírek:


    Like all websites, eptar.hu uses cookies for better and safer operation.       More information