Austrotherm XPS® TOP 70 SF
Lentről építkezni
2023.10.16.

A németországi Ingolstadtban egy műemlék öntödei csarnokot alakítanak át művészeti múzeummá, mely során az épület egy teljesen új alagsori szintet kap - nagy kihívás a speciális mélyépítés és a szigetelés szempontjából is. Olyan XPS lemezekre volt szükség, amelyek akár 5 méter mélyen, víznyomás alatt is teljes mértékben teljesítik az elvárt követelményeket.


Időközben a múzeumi gyűjtemény 50-ről mintegy 15.000 műtárgyra és designtárgyra nőtt: a Betonművészeti Múzeum (Museum für Konkrete Kunst) nem rendelkezett sem elég térrel az alkotások számára, sem megfelelő tárolási feltételekkel. Már 2012-ben megszületett a döntés arról, hogy a 19. századi öntödei csarnokot használják helyszínként. Az új Betonművészeti és Design Múzeumnak (Museum für Konkrete Kunst und Design) építészetileg is tükrözni kellett a nemzetközi hírnevet, valamint további teret kellett kínálnia a múzeumpedagógia, a kávézó, múzeum shop és a rendezvények számára. Az építészeti pályázatot a bécsi querkraft architekten iroda nyerte azzal a tervvel, mely egy teljesen új szintet képzelt el a történelmi csarnok alá.

Lebegő csarnok

E célból az épületet "lebegővé" tették. A földbe 72 darab nagyméretű cölöpöt fúrtak, 15 méter mélységig. Erre azért volt szükség, hogy az épületet a teherbíró talaj szintig alátámasszák; ugyanakkor lehetővé tették, hogy a régészeti feltárások egyidejűleg folyhassanak. A vizes altalaj azonban megnehezítette a munkát, és további 170 cölöpöt kellett még elhelyezni. A csarnok nyugati harmadába 48 darab kisebb cölöpöt telepítettek: kis fúrású, 30 centiméternél kisebb átmérőjű injektált cölöpöket, amelyek a terhelést szinte kizárólag súrlódás útján adják át a környező talajba.

Nyomás alatt álló víz

A felvonók alatti akna szigeteléséhez olyan kiváló minőségű XPS szigetelőlemezt kerestek, amely több méteres beépítési mélységben, víznyomás alatt is tartósan teljesít. A tervezők felvették a kapcsolatot az Austrotherm vállalattal, mivel az Austrotherm XPS szigetelőanyagok ígéretes tulajdonságai számukra épp megfelelőek lehettek: Az Austrotherm XPS® TOP 70 SF a teljesítménynyilatkozata és a német kivitelezési irányelvek szerint 10 centiméter vastagságban 3,5 méteres föld alatti mélységig fektethető.

Dirk Baune-nal, az Austrotherm Németország műszaki értékesítési vezetőjével folytatott egyeztetést követően a hőszigetelőanyag gyártó garanciális kötelezettséget vállalt a tervezőiroda felé. Eszerint az Austrotherm XPS® szigetelőlemezek a teljesítménynyilatkozatban meghatározottakon túl - műszaki és épületfizikai aggályok nélkül - akár hét méteres mélységig is beépíthetők, amennyiben megfelelnek a kivitelezési irányelveknek, betartják az alkalmazási előírásokat és nyomófeszültség-határértékeket.




Sikeres átalakítás

A történelmi tetőszerkezetet mostanra megtisztították és megerősítették; az északi és nyugati homlokzat ablakait felújították és belülről szigetelő üveggel látták el. Már most látható, hogy az 1882-ben épült egykori öntödei csarnok átalakítása Ingolstadt új múzeumává sikeres volt: a történelmi épületszövetet megőrizték és új, praktikus funkciót kapott. A múzeumi tér mellett, amely az alagsor szinte teljes, 76 x 23 méteres területére kiterjed, két további teremmel bővül észak felé a kiállítótér, ide a látogatók az eredeti boltívek alatt sétálhatnak át.

Az átépítés révén az új Betonművészeti és Design Múzeum tere ötszörösére bővült. A földszinten kap helyet az éttermi rész, a jegypénztár, a bolt és egy szabadon látogatható kiállítótér. A tényleges múzeum az új alagsorban helyezkedik el 2.000 négyzetméteren.





Austrotherm
További információk:
www.austrotherm.hu

Kapcsolat


2023.10.16.
Austrotherm XPS® Premium 30 SF

Austrotherm XPS® Premium 30 SF

Az AUSTROTHERM XPS ® Premium 30 SF rózsaszínű extrudált ...

Austrotherm geoBLOCK

Austrotherm geoBLOCK

Nem kellően teherhordó talaj esetén töltések, gátfal, autópályák ...

Austrotherm EPS AT-LKR ...

Austrotherm EPS AT-LKR ...

Speciális esete a lejtésképzésnek, amikor – főleg ipari csarnokok, ...

Austrotherm GRAFIT® L5 ...

Austrotherm GRAFIT® L5 ...

Az AUSTROTHERM GRAFIT® L5 olyan szürke színű expandált polisztirol ...

Austrotherm Íves homlokzati ...

Austrotherm Íves homlokzati ...

Íves homlokzatok hőszigetelését a sík lemezekkel nehezen lehet megoldani. ...

Austrotherm XPS® TOP 30 GK

Austrotherm XPS® TOP 30 GK

Az AUSTROTHERM XPS ® TOP 30 SF rózsaszínű extrudált ...

Hirdetés
Austrotherm hírek:


    Like all websites, eptar.hu uses cookies for better and safer operation.       More information