Nagy segítség kicsiknek — energiahatékony óvoda Austrotherm hőszigeteléssel
2023.11.20.

A WWF Magyarország és az Austrotherm Kft. együttműködésében megvalósuló projekt részeként a hőszigetelő anyag gyártó GRAFIT REFLEX homlokzati hőszigetelő lemezt biztosít a Fejér megyei községi óvoda hőszigeteléséhez.
Magyarországi kistelepülések körében végzett energiahatékonysági felmérést a WWF Magyarország (World Wildlife Fund) Klíma és Energia munkacsoportja. A 2023. februárjában elvégzett felmérésben az összes magyarországi, 5000 fő alatti lakossággal rendelkező települést megkeresték, végül minden ötödik önkormányzat — 589 — kitöltötte és visszaküldte a kérdőívet.

A projektben felajánlott támogatás - Austrotherm hőszigetelő anyag - végül egy óvoda épület homlokzatára kerül Szabadhídvégen, Fejér megye déli részén, a Balatontól 20 km-re található településen. A község óvoda épületére 15 cm vastag Austrotherm GRAFIT REFLEX homlokzati hőszigetelő lemezt tesznek. Energiaválság a kistelepüléseken

A kutatás fókuszterülete az energiaválság hatására hozott energiagazdálkodási intézkedések, energiastratégiák volt, valamint célul tűzték, hogy a középületek energetikai állapotáról és fejlesztési tervekről is képet kapjanak. A kérdőív az energiaszegénység mértékére, segítő és/vagy szemléletformáló önkormányzati programokra is rákérdezett. A WWF 2017-ben készített már egy hasonló felmérést, ahol lehetőség nyílt rá, összehasonlította annak az eredményét az idei adatokkal.

Az energiaválság csaknem az összes válaszadó önkormányzatot valamilyen különleges intézkedésre ösztönözte településén a rezsiszámlák hatékonyabb kigazdálkodása érdekében. Az önkormányzatok felénél különösen nagy terhet jelentett a fűtésszezonban az önkormányzati épületek fenntartása, legtöbbször alacsonyabb hőmérsékletet tartottak közintézményekben, számos épületet bezártak és más intézményekkel összevontak. A válaszadók egyharmada tervezi hőszigetelés, fűtéskorszerűsítés megvalósítását.

Mélyfelújítással az energiahatékonyság felé

A felmérés révén 1932 középület állapotáról kaptunk képet - hivatal, művelődési ház, óvoda, egészségügyi intézmény -, mely közel 580 ezer m2-t reprezentál. A 2017-es felmérés eredményeivel összevetve azt látjuk, hogy a középületek energiahatékonysági állapota jelentős mértékben javult. Habár ez örömteli tény, sok esetben a hőszigetelés nem a legmegfelelőbb minőségben történt, ami magában rejti a ’lock-in’ hatás veszélyét, amikor is a felújítás, habár energiafelhasználás csökkenéssel jár, az nem hozza az elérhető legjobb eredményt, évtizedekre bebetonozva a kisebb kibocsátáscsökkentést. A mélyfelújított épületek kapcsán mondható el egyértelműen, hogy minél több ilyen épület van egy településen, annál kisebbek a rezsigondok.


Austrotherm
További információk:
www.austrotherm.hu

Kapcsolat


2023.11.20.
Austrotherm HírekAustrotherm rétegrendszerkesztő modulAustrotherm csomópontokAustrotherm ÁrjegyzékAustrotherm ProspektusokAustrotherm AlkalmazástechnikaTeljesítmény nyilatkozatokAustrotherm Termékek


Austrotherm EPS AT-N200

Austrotherm EPS AT-N200

Az AT-N200 anyagot olyan épületszerkezetekben lehet alkalmazni, ahol a ...

Austrotherm GRAFIT® 80 ...

Austrotherm GRAFIT® 80 ...

Az AUSTROTHERM GRAFIT® 80 olyan szürke színű expandált polisztirol ...

Austrotherm EXPERT® FIX - ...

Austrotherm EXPERT® FIX - ...

Az AUSTROTHERM  EXPERT® FIX nagy szilárdságú formahabosított ...

Austrotherm EPS AT-N100

Austrotherm EPS AT-N100

Az AT-N100 anyagot olyan épületszerkezetekben lehet alkalmazni, ahol a ...

Austrotherm Technológiai szigetelés

Austrotherm Technológiai szigetelés

Úsztatott padlók készítésénél a hőszigetelő, illetve ...

Austrotherm XPS® TOP 70 TB SF

Austrotherm XPS® TOP 70 TB SF

Az AUSTROTHERM XPS ® TOP 30 TB termoplasztikusan kötött ...

Hirdetés
Austrotherm hírek:


    Like all websites, eptar.hu uses cookies for better and safer operation.       More information