tondach

Nagyvárosok túlmelegedését akadályozhatja meg ez a tetőcserép

Nemcsak a fenntarthatóságban, de az épületdesignban is új távlatokat nyit

Az építőiparban egyre többen ismerik fel a környezettudatos építkezésben rejlő lehetőségeket. A sűrűn lakott területeken kialakuló városi hőszigetek jelensége nem újkeletű, ám univerzális, bármelyik tetőn alkalmazható megoldás eddig még nem létezett. A fehér színű kerámia tetőcserepek nem csak széles körben alkalmazhatók, de hűvösebbé, így energiahatékonyabbá is teszik az épületet. Emellett a designban is új távlatokat nyitnak. Ezt bizonyítja a Tondach Építész pályázatára beérkezett közel 50 pályamű is. Az épülettervek legjobbjait tavaly év végén rangos díjjal jutalmazták, most pedig a nagyközönség is szavazhat a benyújtott pályázatokra.




Világszerte egyre nagyobb problémát jelent a városi hőszigetek kialakulása. A nagy melegben az épületek és az aszfalt sok hőt elnyel, környezetükben pedig magasabb lesz a hőmérséklet, mint a környező vidéken. Ez hatással van az emberek egészségére és kényelmére, és növeli az épületek energiaszükségletét.

A több ausztrál egyetem és intézet által 2020-ban végzett, kifejezetten az ország nagyvárosaira kiterjedő kutatás1 rámutatott, a városi hőszigetek okozta hőmérsékleti változások már most kimagaslók. A kialakuló hőszigetek a városi túlmelegedés és a közegészségügyi problémák mellett az épületek energiafogyasztását, így energiafelhasználási igényét is növelik. Ez nagyban hozzájárul az üvegházhatású gázok és a légszennyező anyagok kibocsátásához. A zöld tetők, a függőleges kertek, a városi zöldfelületek és a vízalapú technológiák azonban jelentősen enyhíthetik a hősziget-hatást. Ebben segíthetnek még a nemcsak színükben, de fenntarthatósági szempontból is merőben újdonságnak számító fehér tetőcserepek.

Előnyük a hagyományos tetőfedő anyagokhoz képest a jóval magasabb hővisszaverő képességükben rejlik. Így jelentősen csökkenthetik a városi hőszigetek kialakulását is. Használatuk egyben mérsékli a tető alatti helyiségek hőmérsékletét, az épületek energiaszükségletét és dizájnban sem utolsók.

A szakmának már bizonyított, most a közönség is dönthet

A városi hőszigetek kialakulásának problémája ihlette a Tondach kerámiacserepek legújabb, fehér modelljét, mely a márka legutóbbi pályázatának témája is volt. Hiszen a cserép nemcsak környezetre gyakorolt hatása miatt jó alternatíva, de látvány és design szempontból is különleges.

"Számos országban kísérleteznek, hogyan lehet csökkenteni a városi hőszigetek kialakulását világos felületek segítségével. Hiszünk abban, hogy a fenntartható megoldások lehetnek szépek, ha hozzáértő kezekbe kerülnek. Ez a kezdeményezés kiváló lehetőség volt arra, hogy megmutassuk a hazai szakma kreativitását, és a világos felületek tetőn és homlokzaton való megjelenítésében rejlő lehetőségeket kerámia tetőcseréppel" - mondta Nagy Zsolt István a Wienerberger zRt. marketingvezetője.

A benyújtott pályaművek közül a Tondach szakértői összeállítottak egy 12 alkotásból álló válogatást, melyek közül most a nagyközönség is kiválaszthatja a neki legjobban tetszőt. A vállalat oldalára feltöltött pályaműveket végig nézve az olvasók terveken láthatják, miként változtatja meg egy épület teljes karakterét a fehér színű tető.

Az egyedülálló, fehér színű PLANOTON 9 modell (korábbi nevén Inspira) áprilistól Magyarországon is rendelhető.

https://shop.wienerberger.hu/feher-planoton9-kozonsegszavazas




1 https://www.mdpi.com/2225-1154/8/11/126/htm


További információk:

WIENERBERGER Téglaipari zRt.
www.wienerberger.hu


2023.03.06.
Csatornaszellőző szett

Csatornaszellőző szett

Csatornaszellőző: igényes és esztétikus megoldás a kiszellőztetés ...

Tondach Kékes Plus ...

Tondach Kékes Plus ...

A Tondach Kékes Plus egyenesvágású tetőcserép egy egyszerre hagyományos ...

Hódfarkú hófogócserép

Hódfarkú hófogócserép

A hófogó cserép előírás szerinti alkalmazása megakadályozza a hó és ...

Hódfarkú szegmensvágású 18x38 ...

Hódfarkú szegmensvágású 18x38 ...

A nagy hagyománnyal rendelkező Tondach Hódfarkú kerámia tetőcserép ...

Tondach Pilis ívesvágású ...

Tondach Pilis ívesvágású ...

Pilis egyenesvágású tetőcserép kifejlesztésével sikerült ezt az ...

Kerámia antennakivezető szett

Kerámia antennakivezető szett

Antennakivezető egy szép és biztonságos megoldás a szatelit és antenna ...

Hirdetés
Tondach hírek:


    Like all websites, eptar.hu uses cookies for better and safer operation.       More information