2015.06.09.
Farkas Anita
Az Alakzat eszközről

Ma már nem számít újdonságnak az ArchiCAD egykori innovatív újítása, az Alakzat eszköz (Morph™ Tool). Az ArchiCAD 16 2012-es megjelenése óta sok felhasználó emlegeti, mint egy nagyszerű lehetőséget a szabadabb formák megrajzolására és a művészi szabadság kifejezésére.Az alapkoncepció az eddigi részben korlátozott lehetőségek kiaknázása, illetve az egyedi ötletek és formák szabad létrehozása volt. Az Alakzat eszköz megjelenésével ugyanis eltűntek a geometriai korlátok, hiszen a felület és a különböző pontok szabadon formálhatókká és mozgathatókká váltak, a textúrák finomítása pedig bármelyik felületen lehetséges. Ezzel a megoldással teljesen egyedi, szabad elemeket és összetevőket tervezhetünk, így adott esetben a GDL használatát is elkerülhetjük, sőt, a korábban sokak által használt egyéb 3D programok használatát is kiküszöbölhetjük általa. A felhasználók egyedi ötleteik mellett komplex formákat is létrehozhatnak a rajzolás és a modellezés technikájának kombinálásával. Nem szükséges azonban rajzolásba kezdeni, ugyanis alakzat bármely meglévő ArchiCAD BIM elem konvertálásából is létrehozható, az elkészített alakzat pedig tárgyként menthető.

Nagy előny a már 17-es verzióban elérhető listázás opció, mely segítségével az Alakzat elemeit listázni tudjuk, ezáltal lehetőséget teremtve a koncepcionális tervezésre és a tömegmodellezésre is. A tervezők szintenként listázhatják alakzataik területét és térfogatát, mely által értékes információkat kaphatnak a terv hasznos alapterületéről a tervezés még kezdeti szakaszában.

Ha építészeket kérdezünk az Alakzat eszközről, illetve olyan ArchiCAD felhasználókat, akik a korábbi verziókkal is rendszeresen dolgoztak, általában hatalmas forradalomként tekintenek rá és legnagyobb pozitívumaként emlegetik, hogy bármit tudnak a segítségével modellezni, tervezni a programban. Lássunk néhány konkrét példát Alakzat eszközzel elkészítve, de előbb vegyük sorra az eszköz használatának legfontosabb lépéseit! Ahogyan azt már említettem, a hagyományos elemekkel szemben itt csak minimális korlátozással találkozunk. Az eszköz bármely él és felület formálására lehetőséget ad, például a Tolás-húzás segítségével. Alakzatunkat bármely irányba tervezhetjük egyfajta szabadkezes tervezést teremtve ezzel.

Elsőként egy egyszerűbb formát készítettem, méghozzá egy vázát ekképpen: a modellezni kívánt tárgyról már korábban lementettem egy képet, melyet munkám során első lépésként 2D-be helyeztem rajz elemként (1. ábra), majd a megfelelő méretre nyújtottam. Ezt követően vonaleszközzel megrajzoltam a váza forgási görbéjét (2. ábra), majd az Eszköztár Alakzat eszközre, ezen belül a Forgástest készítésére kattintottam. A Space gomb nyomvatartásával egyidejűleg kattintottam a rajzolt vonalra, ekkor a program automatikusan létrehoz egy hasonló vonalvezetésű alakzat kontúrvonalat (3. ábra). Ezután megrajzoltam a forgástest forgástengelyét és megadtam a forgás szögét 360°-nak (4. ábra).


1. ábra

2. ábra

3. ábra

4. ábra

Ezzel a lépéssel az alakzat tulajdonképpen el is készült. Perspektivikus nézetben kijelöltem az alakzatot és a felugró menüből a Szabad elforgatás lehetőséget választottam (5. ábra), így az alakzatot függőlegesre tudtam fordítani (6. ábra), mondhatnánk úgyis, hogy az eddigi fekvő vázánkat felállítottuk. A CTRL+Shift nyomvatartásával az alakzatokon belül bármit kijelölhetünk, legyen az felület, pont vagy él, így az esetemben az alakzatom tetejét jelöltem ki (7. ábra), majd kitöröltem azt, hogy a váza nyitott legyen (8. ábra). Miután kijelöltem az alakzatot, annak anyagtulajdonságát beállítottam. Ezután nem is volt más dolgom, mint a kész tárgyat környezetbe helyezni (9. ábra). Mivel az alakzatok könnyedén és sokféleképpen alakíthatóak, készítettem még egy vázát.5. ábra

6. ábra

7. ábra

8. ábraA váza után egy komplexebb alakzatot készítettem, méghozzá egy kanapét. Ez tulajdonképpen nem is egy alakzat, hanem több alakzat kombinációjából jött létre. Első lépésként lehelyeztem pár hasábot, amelyet a kanapé alsó részét, illetve az ülőpárnákat képezik (10. ábra). Ezeket az Élek lekerekítése és Púp lehetőséggel formáltam meg, melyeket a felugró menüből választottam ki. Ezután a könyöklőket készítettem el szintén hasábból, de itt csak az Élek lekerekítésével dolgoztam (11. ábra). A háttámlához egy újabb hasábot helyeztem el, melynek éleit szintén lekerekítettem és utolsó lépésként a négy lábat is megformáztam (12. ábra). Végül beállítottam a kanapé anyagát és környezetbe illesztettem (13-16. ábra).9. ábra10. ábra

1. ábra

12. ábra13. ábra

14. ábra

15. ábra

16. ábra


Az általam készített alakzatok csupán az eszköz által nyújtott lehetőségek töredékei. Meg kell jegyeznem, hogy a képeket ArchiCAD 18-ban rendereltem. A már pár éve elérhető Alakzat eszköz népszerűsége a megjelenése óta töretlen. A legfőbb érvet a használat mellett a határtalan művészi lehetőségek jelentik. Nagy előnye még, hogy olyan látványos eszköz ez, mellyel a megrendelőket gyakran azonnal meg lehet győzni, ha látványtervekről van szó. Terveinket felépíthetjük a nulláról is és ahogyan azt említettem már, már meglévő BIM elemeket is felhasználhatunk, majd tárgyként menthetjük azokat. Az ArchiCAD 16 forradalmát, az Alakzat eszközt sok felhasználó az ArchiCAD egyik legnagyszerűbb lehetőségeként emlegetik. Hogy a legegyszerűbb alakzatoktól a legbonyolultabbig valóban bármit el lehet készíteni általa, azt ez a videó remekül bemutatja, melyben a Sagrada Familia tornyait modellezik Alakzat eszköz segítségével.

elöző cikk
magazin cikkek
következő cikk

Hirdetés

    Like all websites, eptar.hu uses cookies for better and safer operation.       More information