2015.04.09.
Danis Kata
Régi könyvtárak, új ArchiCAD?Avagy mire figyeljünk ArchiCAD verziók között való lépkedésnél, az Éptár könyvtárak kapcsán.Minden új ArchiCAD verzió kapcsán felmerül a kérdés; mikor jönnek ki a legújabb könyvtárak az Éptár oldalon. Mikor adjuk ki az új verziókat? Lehet-e használni a régi könyvtárakat az új ArchiCAD-ben?
Megpróbáljuk hát mindezt tisztázni, hogy kiderüljön, hogyan használhatjuk (vagy miért nem használhatjuk) a régebbi Éptár megoldásokat egy új ArchiCAD-ben és hogyan működik mindez visszafelé mentésnél.Az ArchiCAD verziók közti átjárhatóság

Mivel az ArchiCAD évről-évre újabb verzióval jelentkezik a verziók közötti átjárás szabályait mindenképp érdemes megismerni. A projektek általános léptetését csak nagy vonalakban írjuk le, ezekről nagyobb lélegzetű anyagokat a Graphisoft oldalain lehet találni angolul, és az ArchiCAD felhasználói kézikönyvében is részletesebb eligazítást kaphatunk. A verziók közötti megfeleltetésnek két fő iránya van: az előre és hátrafelé való kompatibilitás. Az egyes ArchiCAD verziók előre és hátrafelé mentési képességeiről hasznos kis táblázatot találhatunk itt .

Általánosságban elmondható, hogy visszafelé a program az egyel korábbi ArchiCAD formátumba képes menteni, tehát ha több verziót szeretnénk visszalépni, akkor szükségünk lesz a köztes ArchiCAD verziókra. Például ha ArchiCAD 17-ből ArchiCAD 15-be szeretnénk visszamenni, akkor először 17-ben az ArchiCAD 16 formátumába mentünk, majd megnyitjuk a tervet ArchiCAD 16-ban, ahol 15-be le tudjuk menteni a tervet, és ezt tudjuk majd megnyitni a célverzióval, az ArchiCAD 15-tel. Természetesen a lefelé mentés során minden olyan tulajdonság, elem és funkció elveszik, ami nem volt elérhető a korábbi verzióban.


Verzió Megnyitás Mentés Védőkulcs
ArchiCAD 18 8.1- 17 6.5r5-(WK) 10-(CM)7
ArchiCAD 17 8.1- 16 6.5r5-(WK) 10-(CM)7
ArchiCAD 16 8.1- 15 6.5r5-(WK) 10-(CM)7
ArchiCAD 15 8.1- 14 6.5r5-(WK) 10-(CM)7
ArchiCAD 14 8.1- 13 6.5r5-(WK) 10-(CM)7
ArchiCAD 13 8.1- 12 6.5r5-(WK) 10-(CM)7
ArchiCAD 12 8.1- 11 6.5r5-
ArchiCAD 11 8- 10 6.5r5-
ArchiCAD 10/IntelMac 6.5- 106 6.5r5-
ArchiCAD 10 6.5- 9- 6.5r5-
ArchiCAD 9 5.0- 6.0- 6.5r5-
ArchiCAD 8.1 5.0- 6.0- 6.5r5-
ArchiCAD 8 5.0- 6.0- 6.5r5-
ArchiCAD 7.0 4.1- 5.0- 6.0r5- 6.5r4-5
ArchiCAD 6.5 4.1- 5.0- 4.16-(Win)3 6-(Mac)4
ArchiCAD 6.0 4.1- 5.0- 4.16-(Win)3 5.1-(Mac)4
ArchiCAD 5.1 4.1- 5.0- 4.16-(Win)3 5.0-(Mac)4
ArchiCAD 5.0 4.1- 5.0 4.16-(Win)3 4.55-(Mac)4
ArchiCAD 4.55 (Win&Mac) 4.1- 4.55 4.16-(Win)3
ArchiCAD 4.5 (Mac only) 4.1(Mac)- 4.5 4.5
ArchiCAD 4.16 (Win only)2 4.16 4.16 4.1
ArchiCAD 4.12 (Mac only)1 1.x- 4.12 4.1
A fenti táblázat a Graphisoft oldalán található táblázat alapján készült: helpcenter.graphisoft.com


A táblázatból az is látszik, hogy az újabb ArchiCAD-ek melyik korai tervet képesek megnyitni. Az ArchiCAD 12-től felfelé menő verziók a 8.1-es terveket beolvassák, ennél korábbi tervek megnyitásához viszont már az erre készített konvertereket kell használni.
Ezek segítségével akár ArchiCAD 4.1-es terveket is meg lehet nyitni.

A verziók kompatibilitása viszonylag jól dokumentált. Kevesebb szó esik viszont a könyvtárakról és ezeknek a beolvasásáról. Lássuk tehát, hogy mi a helyzet ezen a téren.

A natív ArchiCAD Tárgyak és objektumok verzióváltása ArchiCAD 13-tól automatikusan megoldott: a terv magasabb verzióban való megnyitásakor a program felajánlja, hogy a régi verzió könyvtári elemeit automatikusan feljebb léptesse. Ilyenkor a program megfelelteti a régi könyvtári elemeket az új verzióban találhatóakkal, és a verzióváltási könyvtárakat is betölti 13-tól. Ez utóbbi azért szükséges, hogy azok az elemek is szerepeljenek a terven, amelyeknek nincs megfelelőjük az új könyvtárban. Ha a tervben használt könyvtár még ennél is régebbi (de nem régebbi, mint ArchiCAD 10) akkor a verzióváltási könyvtárakat nekünk kell kézzel hozzáadni a könyvtárkezelőben.

Visszafelé mentésnél ArchiCAD 15-től működik az automatikus helyettesítés; a program úgy menti a könyvtárat, hogy a tárgyak használhatók legyenek az eggyel korábbi ArchiCAD-ben. Természetesen a korábbi könyvtárban nem működő funkciók ebben az esetben is elvesznek.

Az Éptár könyvtárakkal (vagy más külső könyvtárakkal) viszont kicsit más a helyzet. Hiszen itt nincs lehetőség, és nincs is szükség az automatikus verzióváltásra. A könyvtárkezelés megértéséhez itt két dolgot kell tudni:Éptár add-onok és könyvtárak

Az Éptár oldalról letölthető megoldások add-onos megoldások vagy elemkönyvtárak lehetnek. Az elemkönyvtárak GDL elemeket tartalmaznak, tartalmukat a Könyvtárkezelőn keresztül kell a tervhez csatolni, majd a Tárgy, Ablak, Ajtó, Tetőablak eszközökkel tudjuk elhelyezni őket az alaprajzon, akárcsak az ArchiCAD-es könyvtári elemeket.

Az add-onos megoldások összetettebb működésűek, ezek általában saját menüpontot hoznak létre maguknak a telepítés során és bizonyos funkcióik csak a menün keresztül érhetők el. Ide tartoznak a Tetőcserepezők, az új Leier megoldás és az Éptár Vasalás is.
Minden add-onos megoldásunk két részből áll: egy API-ból (kiegészítő programból), ami a megoldás menüpontjából elérhető parancsokat irányítja, valamint a tárgyi 3D-s elemeket tartalmazó könyvtárból.
Az add-onos megoldások különleges esetei még a Kiegészítők add-ont használó megoldások, például [Éptár] Csempéző, a Lindab és Equitone homlokzattervező. Ezeknél az Éptár csak az elem könyvtárat biztosítja, a működés másik része a Kiegészítők add-ontól függ.

Az add-onok és könyvtárak különbözőségének azért van jelentősége, mert az API-kat nem lehet szabadon mozgatni a magasabb ArchiCAD verziókba, míg a könyvtárakat igen.

A könyvtárakat a legalsó verziójuktól kezdve akadálytalanul lehet más ArchiCAD verziókban használni. A Kiegészítők add-onnal sincs különösebb akadály, ugyanis itt az API léptetését a Graphisoft oldja meg; minden ArchiCAD verzióhoz le lehet tölteni a Kiegészítőket a Graphisoft oldaláról, ha pedig mellétöltjük az Éptár megoldás könyvtárát, akkor a megoldást működtetni tudjuk az aktuális ArchiCAD verzióban is. Itt csak akkor lehet probléma, ha az ArchiCAD nagyobb belső átalakításon megy át. Például az ArchiCAD 17 megjelenésével ezt a 3 könyvtárat is át kellett dolgozni, a falak kezelésének megváltozása miatt. Az esetek 90%-ában a kompatibilitás minden plusz programozás nélkül is megoldott, a beolvasott elemek szerkeszthetők maradnak.

Az Éptár add-on-nal működő megoldásainknál, viszont nincs más lehetőség, mint megvárni az új ArchiCAD-del kompatibilis verzió megjelenését. Az API-t ugyanis nem lehet egyszerűen átmásolni, áthúzni a következő verzióba, ezeket a programozóinknak kell felkészíteni az új ArchiCAD verzióra. Fontos viszont tudni, hogy ez csak a megoldásoknak csak azon részeire és funkcióira vonatkozik, melyeket az API irányít. Mivel a tárgyi elemeket az add-onhoz kapcsolódó elemkönyvtárak tartalmazzák, ezért egy új ArchiCAD verzióban (ha maga az elemkönyvtár rendelkezésre áll) a korábban lerakott elemek megjelennek. Sőt, minden olyan funkció és beállítás elérhető marad, amit egyébként a tárgy beállításai ablakban adnánk meg. Tehát, bár szerkeszteni nem tudunk, az elemek azért nem kell, hogy elvesszenek.


Éptár könyvtárak kompatibilitása

A GDL tárgyak és könyvtárak felfelé kompatibilisek, lefelé viszont nem. Az Éptár GDL elemek abban az ArchiCAD verzióban fognak működni, amiben a legutolsó alkalommal a fejlesztés során elmentettük őket. Ha egy elem ArchiCAD 15-ben készült, akkor ArchiCAD 15, 16, 17 és 18-as verziókkal is használni lehet azt. Általában 3-4 ArchiCAD verziót támogatunk visszafelé, ezért az oldalunkon 2014-ben frissített könyvtárak és megoldások (kevés kivételtől eltekintve) ArchiCAD 15-ben használhatók először.

A könyvtárainkat telepítő varázsló segítségével lehet rámásolni a számítógépekre. A telepítés során kiválaszthatja, hogy melyik ArchiCAD verzióhoz szeretné feltenni a könyvtárat, ez azonban csak annyit befolyásol, hogy az Éptár elemeket a számítógépen melyik ArchiCAD verzió mappájában fogja megtalálni. Vagyis hiába telepítjük az Éptár könyvtárat ArchiCAD 18 alá – amennyiben az ArchiCAD 15-tel készült – továbbra is használható marad ArchiCAD 15-ben.

Ez utóbbi tulajdonságot ügyesen ki is tudjuk használni, ha a gépünkön több ArchiCAD verziót is tárolunk, és sokszor váltogatunk a verziók között. Az Éptár könyvtárakat minden új tervbe be kell olvasni, a könyvtárkezelőn keresztül. Beolvasáskor egy elérési útvonalat adunk meg, melyet a terv megjegyez és visz magával akkor is, ha más verziószámú ArchiCAD-be visszük át. Ha a gépen ezen az útvonalon továbbra is megtalálható az Éptár könyvtár, akkor a tervben szereplő tárgyak automatikusan megjelennek. Ezért az Éptár könyvtárakat használhatjuk úgy is, hogy nem telepítjük őket minden egyes ArchiCAD verzióhoz, hanem a gépen belül egy helyen tároljuk (a telepítés során ilyenkor a Tallózás opciót használhatjuk) és a könyvtárbeolvasásnál mindig ennek a mappának az útvonalát adjuk meg. Így azonos számítógépen maradva, nem okoz majd gondot egyik ArchiCAD verziónak sem, hogy megtalálja a könyvtárat.
Új ArchiCAD megjelenésekor a GDL könyvtárakat minden további nélkül lehet használni, akkor is, ha a telepítő esetleg még nem látja a legfrissebb ArchiCAD verziót. Így a tervünkben akár olyan könyvtárat is használhatunk, amit még pl. ArchiCAD 8-hoz adtak ki.

Viszont, mivel a könyvtárak programozási elve is változik valamelyest, minél régebbi verzióval dolgozunk, annál valószínűbb, hogy belefuthatunk pár nem várt problémába.

Ha hiányzó tollakat, kitöltéseket, anyagokat találtunk, akkor ezeken magunk is tudunk segíteni. Az attribútumok hiánya leginkább abból adódhat, hogy az egyes ArchiCAD verziókban a tollak, kitöltések és anyagok helye, sorrendje változhat, ilyenkor pedig a sorszámuk is gyakran módosul. Márpedig a GDL elemekben ezeket sorszám alapján azonosítja a program. Ha a megnyitás után a Tárgy hiányzó tollat, anyagot vagy kitöltést jelez, akkor a hiányzó tulajdonság helyén egy kérdőjelet találunk:


A probléma kiküszöböléséhez nincs más dolgunk, mint megnyitni a listát és kiválasztani egy létező anyagot, tollat stb. az elemnek. A tervünk mentéskor ezt a beállítást is megőrzi, így az elem a továbbiakban jól fog működni.

A könyvtárak léptetése során kisebbfajta zavart okozhat még külső forrásból származó tárgyaknál, ha a Tárgy beállításai ablak Modell fülén ki van kapcsolva a Használd a tárgy felületét gomb. Ilyenkor jön létre az a jelenség, hogy a beolvasott tárgy egységes felületi színnel jelenik meg, az általunk beállított anyagok, felületek helyett. Ha ezzel találkozunk, mindössze annyit kell tennünk, hogy a Használd a tárgy felületét kapcsolót bekapcsoljuk és a felületek máris jól jelennek meg.

Az Éptár könyvtárak jelenleg ArchiCAD 15-től 18-ig biztosan használhatók, és a verziók közötti oda-vissza lépkedés sem jelent akadályt. Ha ennél korábbi ArchiCAD verziókkal is dolgozik, akkor érdemes az ezekhez kapcsolódó Éptár könyvtár verziókat is a gépén tartani, mert a korábbi verziókat csak külön kérésre tudjuk archívumunkban megtalálni.


Ha további információra lenne szüksége az Éptár könyvtárakkal kapcsolatban, írjon nekünk az
info@eptar.hu e-mail címre.GDL Termékkönyvtárak
Aliplast nyílászáró és függönyfal könyvtár Kling kaputechnika SCHIEDEL kéményrendszerek
Xella YTONG falazó-, áthidaló-, oszlop-, födém- és tetőelemek VELUX CAD Burkolatvarázsló
Rolla Stúdió: beltéri ajtók és garázskapuk Roto tetotéri ablak termékkönyvtár Grande bútorkönyvtár
Kilab laboratóriumi bútor könyvtár [éptár] Kiegészítő elemek Helland Bútorkönyvtár
ForaForm bútorkönyvtár Svenheim bútorok Bano egészségügyi bútorok
  Varier szék termékkönyvtár  PaolaLenti Kültéri Bútorok
elöző cikk
magazin cikkek
következő cikk

Hirdetés