2015.03.19.
Danis Kata
Csomóponti ábrák az Éptáron - hogyan használhatjuk a csomópontokat ArchiCAD-ben?

A mai naptól látványos újítás fogadja az éptár.hu Csomópontok oldalára látogatókat. A csomóponti részleteket ezentúl egy interaktív metszeti ábrán is meg lehet keresni, ami leegyszerűsíti a megfelelő részletek megtalálását. A csomóponti katalógus megújulása kapcsán pedig egy érdekes ArchiCAD funkciót ismertetünk, amit remekül tudunk arra használni, hogy a letöltött csomóponti ábrákat illesszünk be a tervünkbe.Csomóponti katalógus

Csomópontok beillesztése kapcsolt modulként

Csomóponti katalógusunk a legnépszerűbb Éptár oldalak közé tartozik. Az elmúlt hetekben nem csak a keresés egyszerűsítésén dolgoztunk, hanem a katalógus tartalmának frissítésén is. Az átdolgozás során megújultak és megújulnak a régi verziókból származó ArchiCAD-es csomópontok. Ezeket mostantól ArchiCAD 15-től használható változatban lehet elérni, a bennük használt tollakat és kitöltéseket ehhez a verzióhoz igazítottuk, így az alkalmazott tollak és kitöltések nem jelentenek majd problémát, ha az aktuális ArchiCAD tervbe illeszti be a PLN vagy MOD formátumú csomópontokat.

Mivel a PLN és MOD fájlok natív ArchiCAD fájl formátumok, ezek a legalkalmasabbak az ArchiCAD tervben való megjelenítéshez, célszerű ezeket letölteni, ha rendelkezésre állnak. A beillesztésnek azonban ilyenkor többféle módja van.
Természetesen a legkézenfekvőbb módszer az, ha megnyitjuk a szokott módon a PLN vagy MOD kiterjesztésű csomóponti fájlt, és egy Másolás-Beillesztés paranccsal áthelyezzük abba a tervbe, amin dolgozunk. Ehhez azonban két ArchiCAD megnyitására lenne szükség.
Ha nem szeretnénk ezzel bajlódni, akkor van más lehetőség is az ArchiCAD-es csomóponti ábrák beillesztésére, ez pedig a kapcsolt modul létrehozása és használata. A funkció megismerésével lehetőségek egész tárházát nyitjuk meg, hiszen nem csak a 2D csomópontok, egyéb ábrák, hanem bármely tervből komplett 3D-s tervrészletek is átemelhetők a módszer segítségével.

Kapcsolt modulként egyedi vagy csapatmunkával készült terveket, tervrészleteket csatolhatunk az aktuális tervünkbe. Ez a funkció minden olyan esetben hasznos lehet, amikor:


A kapcsolt modul beemelésekor élő kapcsolatot hozunk létre két terv között. Az aktuális terv, amin dolgozunk képes lesz rá, hogy kövesse a beemelt tervrészlet forrás fájljában történő változtatásokat. Ha a forrás fájlban szerkesztünk, átrajzolunk valamit, akkor az aktuális tervben is képesek leszünk frissíteni a részletet és követni a változásokat.

A kapcsolat létrehozásához a következőket kell tennünk. Szükség van egy alkalmas, beemelhető forrás fájlra; ez lehet egy egyszerű egyéni terv vagy csapatmunka terv, illetve úgynevezett modul (.MOD) fájl. Illetve kell egy megnyitott fájl, amin éppen dolgozunk, ez lesz a fogadó fájl. A fogadófájlban adjuk ki a Fájl/Külső tartalom/Kapcsolt modul lehelyezése... parancsot.A megjelenő dialógban legelőször a csomóponti fájl elérési útvonalát kell megadni. Ennek megadásához a Válassz kapcsolatot... gombon keresztül vezet az út. Ha már korábban használtunk a tervben kapcsolt modulokat, akkor ezek elérését megtaláljuk a listában, de Új kapcsolatokat (vagyis új tervrészleteket) is adhatunk a listához. Ha már kiválasztottuk, hogy pontosan mely forrásfájlt fogjuk használni, akkor lehet beállítani a modul lehelyezésének körülményeit, vagyis, hogy milyen helyzetbe, magasságba kerüljenek a beolvasott terv elemei. A 2D-s csomóponti ábráknál ezeknek általában nincs jelentősége, de a komplett 3D tervek, tervrészletek lehelyezésénél már számítanak az itt látható beállítások.

Fontos tudni, hogy a kapcsolt fájlok csak az alaprajzon látható elemeket viszik magukkal, és hogy nem csak csomóponti ábrákhoz beszúrásához használhatók, hanem minden ismétlődő tervrészlet (pl. mosdó blokkok, szállodai szobák stb.) lehelyezésére alkalmasak, hiszen a 3D elemeket is magukkal viszik. Értelem szerűen ezeket az alaprajzokra lehet lerakni. A 2D-s elemekből álló csomóponti rajzot viszont részletekre is lehelyezhetjük, ahol a tervvel összevethető, hogy a csomóponton milyen változásokat kell elvégezni és a program megkönnyíti a csomóponti rajzok frissítését.

Kapcsolt modulok módosítása

Ugyanazt a kapcsolt ábrát egy terven több helyre is beszúrhatjuk, de ha a kapcsolatot az eredeti forrásfájllal fenn akarjuk tartani, akkor mindig a Kapcsolt modul lehelyezése... menüponton keresztül kell ezt megtenni.

Hogy miért érdemes megtartani az élő kapcsolatot a forrás és a fogadó fájl között? Azért mert így a forrás fájlokon végzett változtatások a fogadófájlba kapcsolt azonos részletek mindegyikén egyszerre jelennek meg. Vagyis ha forrásfájlunk egy csomóponti ábra, akkor alakíthatunk rajta, az általunk alkalmazott helyzethez igazíthatjuk, hozzáadhatunk, törölhetünk rajzi elemeket, átalakíthatjuk a fóliákat stb. Majd ha ezzel végeztünk és elmentettük a forrásfájl változásait, akkor a fogadó fájlban frissíthetjük a kapcsolt fájlt, így az összes azonos forrású csomópont egyszerre átalakul a forrásfájl változásainak megfelelően.

A frissítéshez ezúttal a Kapcsolat kezelő... dialógot kell megnyitnunk. A lap alsó felében találjuk az ide tartozó információkat. A Modul források ablakban a program számon tartja, hogy történt-e valamilyen változás a forrásfájljainkban. Ha a hivatkozás nem naprakész, akkor az ArchiCAD ezt egy ikonnal jelzi nekünk az Állapot sorban. Kattintsunk a modul sorára és adjuk ki a frissítés parancsot, így veszi fel az összes azonos kapcsolt modul a forrás tulajdonságait.A kapcsolat megszakítása

A kapcsolat a forrásfájllal tehát alapvetően hasznos tulajdonság, ám csomópontoknál gyakrabban előfordulhat, hogy inkább megszakítanánk azt, hogy kizárólag a fogadó tervben végezzünk el a csomóponti változtatásokat, anélkül, hogy az ábra eredetijét módosítanánk. Ilyenkor készíthetünk új néven egy módosított fájlt, de dönthetünk úgy is, hogy a kapcsolatot megszakítjuk. Ha csak bizonyos modulokkal szeretnénk ezt megtenni, akkor a Kapcsolt modul beállítások... dialógban találjuk meg a "Szakítsd meg a kijelölt modulok kapcsolatát" jelölő négyzetet, ezt kell bejelölnünk és az OK gombbal jóváhagyni a megszüntetést. Ha a terven szereplő összes azonos modul kapcsolatát felbontatnánk, akkor a Kapcsolat kezelő dialóg jelenti a megoldást: az oldal felső felén a Kapcsolt modulokhoz tartozó parancsok között találjuk a "Szakítsd meg a kapcsolatot" gombot, ami a baloldali listában kijelölt modul minden kapcsolatát megszűnteti a forrásfájllal.Kevésbé elegáns, de gyors és hatékony trükk a modul kapcsolás megszűntetésére, ha kijelöljük a kapcsolt modul egy példányát, és a Kivágás-Beillesztés vagy a Másolás-Beillesztés parancsot használjuk. Azt fogjuk tapasztalni, hogy a beillesztett ábra, vagy tervrészlet már elemire esik szét: a csomópontok esetében csoportosított szövegek, vonalak és kitöltések lesznek. Ezek már szerkeszthető elemek, a kapcsolat megszűnik a másolás során.Új forrásfájl létrehozása

Ha egy forrásfájlból új példányt akarunk létrehozni, vagy saját tervből szeretnénk bizonyos részleteket átemelni, akkor nincs más dolgunk, mint alkalmas formátumba menteni az elemeket és a már ismert módon modulként kapcsolni őket. Egy tervfájl egészének beszúrására a PLN fájl is alkalmas, de ha csak bizonyos részleteit szeretnénk beemelni, akkor már a MOD formátum lesz segítségünkre. Utóbbiból ugyanis tudunk olyan verziót készíteni, ami csak a vágólapra kimásolt elemeket menti el. Tehát kijelöljük a tervnek a szükséges elemeit, majd kiadjuk a Másolás parancsot. Ezután a Mentés mint... dialógban a mentett fájl típusát átállítjuk Modul fájl a Vágólapról (*.mod)-ra. Az elkészült modul fájl, akkor csak a kijelölt elemeket fogja tartalmazni. Modul fájlokat egyébként is jó lehet kapcsolás céljára használni, hiszen ezek csak a használt és látható fóliákat és a rajtuk található elemeket viszik tovább, ezáltal méretre is jóval kisebbek, mint a PLN típusú fájlok.Mit lehet tenni olyan esetben, ha már kapcsolt modulokat le szeretnénk cserélni az általunk létrehozott másik fájlra? Ilyenkor ismét a Kapcsolatkezelő dialógba kell belépnünk, ahol a "Kapcsolat váltás..." vagy az "Újracsatolás" gombbal új útvonalat adhatunk meg a fájlnak, így be lehet helyettesíteni a korábbi ábrákat az új ArchiCAD-es csomópontokkal.

Az Éptár csomóponti katalógus újdonságai

Az ArchiCAD-es csomóponti ábrákat tehát továbbra is el lehet érni honlapunkon keresztül, immár ArchiCAD 15-re optimalizált változatban. A korábbi ArchiCAD verziókat használó építészeknek ezért a további, ArchiCAD-del beolvasható fájl típusokat ajánljuk letölteni: elsősorban a DWG és DXF fájlokat, végső esetben pedig a PDF-eket. A csomóponti oldal szavazása szerint legnagyobb számban a PDF formátumot keresik, ezért ezeket mindenképpen biztosítjuk az elérhető formátumok között. Ugyanakkor természetesen továbbra is törekszünk rá, hogy a csomóponti ábrák a lehető legtöbb változatban elérhetőek legyenek.

A csomópontok keresését szemléletesebbé tettük az új Csomópontok metszeten való kereséssel. A metszeti képen pirossal jelölt pontok egy-egy kategóriát jelképeznek, az előnézeti kép pedig segít kategória pontos beazonosításában. Ezekre kattintva új lapon nyílik meg a témához kapcsolódó összegyűjtött csomópontok listája, ahonnan letöltheti a megfelelő formátumot. Ám a régi, kategóriák alapján való választást sem vetettük el; kattintson a Csomópontok kategóriákban gombra, hogy a jól ismert kategóriák alapján rendezett listában kereshessen rá az ábrákra. Így a csomópontok felhasználása továbbra is elérhető a szokott módon.Keresse fel Csomóponti katalógus oldalunkat, tekintse meg az új designt és válogasson az oldalunkra feltöltött csomóponti ábrák között!
elöző cikk
magazin cikkek
következő cikk

Hirdetés