2014.06.19.
Danis Kata
Amikor számít a méret... Tippek és trükkök a Méretezés eszközhöz ArchiCAD-ben - 1.részA kottázás elmaradhatatlan feladat, tehát kottázni mindenki tud. A kérdés csak az, hogy mennyire tudatosan? Hiszen az ArchiCAD-ben, mint minden más rajzeszközhöz, a Méretezéshez is rengeteg rejtett trükk és apróság kapcsolódik, amelyekkel a gyakori használat során érdemes megismerkedni, hogy gyorsabban elkészüljenek az utolsó simítások a terven. Ezekből gyűjtöttünk össze egy csokorra valót két részes cikkünkben.

Asszociatív és állandó méretek

Méretpontból az ArchiCAD-ben kétféle típus létezik: az asszociatív és az állandó méret.
Az asszociatív méretek valamelyik elemhez vannak hozzákötve. Ha az elemet áthelyezzük, módosítjuk, a hozzárendelt méretpontok is követik a változást. Állandó méretnél, a méretpontok nem kapcsolódnak semmihez, egyszerűen a terven megjelölt általános pontot jelölnek, így a méretvonalon a pontok helye a méretvonalon belül állandó marad. Egy méretvonalon belül a kétféle méretpont keveredhet egymással, már a méretvonal meghatározása során is. A méretezés rajzolásakor már látjuk, hogy éppen melyik típusú pontot jelöltünk meg. Az asszociatív pontokat kör, míg az állandó pontokat négyzet alakú ikonnal jelöli az ArchiCAD, ezt kell figyelembe vennünk, a kottázás készítése közben. A méretezési pontokat a kottázás során törölhetjük is; ha rossz pontot jelöltünk meg nincs más dolgunk, mint újra rákattintani a jelölőre; a méretpont eltűnik.

A méretvonalak módosíthatók, ezért előfordulhat, hogy utólag akarjuk megtudni a méretpont típusát. Ilyenkor a prediktív kijelölést hívhatjuk segítségül; a méretvonal kijelölése közben nem csak maga a vonal, de a hozzá kapcsolt elemek is bekékülnek.

Amíg nevezetes tárgyakat, rajzi elemeket jelölünk meg a terven, addig nagy valószínűséggel asszociatív pontokat fog találni az ArchiCAD. Ezeket aztán utólag, egyesével vagy a teljes méretvonallal együtt átalakíthatjuk állandó méretre. Az átalakításhoz ki kell jelölnünk vagy a méretvonalat, vagy annak egy szakaszát, vagy egy méretpontot és a Méretezések beállításainál az Állandó méret jelölőnégyzetet kipipálni. A méretezés így akkor is ugyanazokat az értékeket veszi fel, ha az elemeinket vagy a méretvonalat arrébb pakoljuk. (Vigyázat! Ezt a műveletet csak a Visszavonás paranccsal tudjuk visszacsinálni, a későbbiekben állandó méretről asszociatívra visszaalakítani nem lehet!) Az állandó méretű méretvonal másolható is, (szemben az asszociatív méretezéssel, ami csak a kapcsolódó elemmel együtt tudunk másolni és beilleszteni), sőt az egyes pontjait is áthelyezhetjük, egy apró trükkel: a méretsegédvonal mellett egy másik rajzi elemet is kijelölünk, majd így húzzuk arrébb az állandó méretű méretvonal pontját.Átalakítás állandó méretté

Ha a terven ragaszkodunk az asszociatív méretekhez, de olyan pontot kell megjelölnünk, aminél nincs építőelem, akkor használjunk rajzi elemeket a pont jelölésére, pl. vonalat vagy a Pont eszközt.


Méretvonal módosítása

Az elkészült méretezésen, legyen az bármilyen típusú, alakítani tudunk: hozzáadhatunk, elvehetünk pontokat, szétválaszthatjuk és összefűzhetjük a méretvonalakat.

Új pont beszúrásánál egyszerű dolgunk van; ki kell jelölni a teljes méretvonalat, majd vagy a lebegő palettán kijelölni az új pont beszúrása funkciót, vagy a Ctrl billentyű lenyomása mellett kell kattintanunk a méretezendő pontra vagy elemre. Ha egy általános pontra kattintunk állandó, ha elemre, akkor asszociatív méretet tudunk beszúrni a méretvonalba. Szintén a Ctrl + kattintás kombinációt érdemes használni, ha két méretvonalat össze akarunk fűzni. Kijelöljük az egyik méretvonalat, majd a Ctrl-lal a másikra kattintunk. Az ArchiCAD egy sorba rendezi a két vonalat, kipótolja a két végpontközti kottát és egyesíti a két méretvonalat.

Ha a méretvonal egy pontját szeretnénk törölni, akkor a méretsegédvonalat kell kijelölni, mely az adott ponthoz tartozik. A méretsegédvonal megfelelő kiválasztásánál segítséget jelent a prediktív-kijelölés funkció, vagyis az ArchiCAD azon tulajdonsága, hogy a kijelölés előtt kékre színezi azt az elemet vagy elem részletet, amit ki fogunk jelölni. A prediktív kijelölésnek akkor is nagy szerepe van, ha a méretvonalunk egy szakaszát szeretnénk törölni. Ilyenkor ugyanis úgy kell kijelölni a méretvonalat, hogy az adott szakasz középpontja felé kezdünk közelíteni. Amikor a szakasz két végpontjában a méretsegédvonal, illetve a szakasz méret felirata is kékre vált, akkor a megfelelő a kijelölés és kattinthatunk, majd a Delete gombbal törölhetjük a szakaszt.

Ez a művelet nem egyenértékű azzal, amikor egy méretszakasz két végpontját külön kijelöljük és töröljük; a szakasz törlésénél ugyanis a méretvonal két részre válik szét, míg a pontok törlésénél a méretvonal egyben marad.

Asszociatív méretezésnél, alapesetben a program a réteges szerkezetek külső pontjait találja meg, és ehhez kottáz. Ha a tartószerkezetet kell kótáznunk és csak a réteges fal magját szeretnénk beméretezni, vagyis a külső rétegekre nincs szükség, akkor az eredeti asszociatív kottavonalat bármikor pár kattintással átállíthatjuk. Az erre szolgáló ikont a méretezés beállítási ablakában találjuk meg, a Méretezés részletek fül alatt. Ha a "Csak a mag méretezése falak és födémek esetén" jelölőnégyzetet kipipáljuk, akkor automatikusan beállíthatjuk a falak magjának kótázását. Az ikont nem találjuk meg az infótáblán, ehhez külön be kell állítani a megjelenítését. (A Lehetőség / Munkakörnyezet / Infótábla dialógban a Méretezési részletek fóliát kell láthatóvá tenni.


Csak a mag méretezése

A "Méretezés részletek" alatt még egy értékes funkciót találunk: itt lehet bekapcsolni, hogy a nyílászárók kottázásánál a nyílás magasságát is kijelezze a program.


A méretezési segédvonalakat egyesével átalakíthatjuk, ha úgy tetszik. A segédvonalakat kijelöljük, majd átállítjuk a kijelölt segédvonalak típusát a beállítások dialógban. Ezzel javíthatjuk a rajz olvashatóságát, pl. távoli, nehezen beazonosítható méreteknél az állandó méretű kottavonalnak éppen azokat a segédvonalait hosszabbíthatjuk meg, amelyekre szükség vanIdőről időre az a kellemetlen helyzet is előfordulhat, hogy csalnunk kell a méretekkel. Ilyenkor a méretszám kijelölése és annak átírása jelenhet megoldást. A "Mért érték" kapcsolót állítsuk "Egyedi szövegre" és írjuk be a kívánt új számot. Az egyedi szöveget egyébként másra is használhatjuk: az ablakban megjelenő elé-mögé bármilyen szöveget beírhatunk. Így tudunk a program által mért értékhez megjegyzést fűzni, vagy kiírni a használt mértékegységet.

Cikkünk második része júliusban jelenik meg. Ebben a szintméretezés, az automatikus méretezés és a mértékegységek fortélyairól fogunk írni.

Hasznosnak találta cikkünket? Van olyan funkciója vagy olyan kiegészítő megoldása az ArchiCAD-nek, amiről szívesen olvasna az ArchiCAD Magazinban? Ha Önnek is van téma ötlete, akkor írjon nekünk.
Javaslataikat a az info@eptar.hu e-mail címre várjuk.


elöző cikk
magazin cikkek
következő cikk

Hirdetés