2014.02.18.
Danis Kata
Lindab csarnokrendszerek ArchiCAD-benAz építészeti tervezésben gyakori feladat üzemek, ipari csarnokok tervezése. Ezek a tervek különlegesebb burkolatokat igényelnek, nem szokványos falas szerkezeteket használnak: az ArchiCAD-ben ezeket pedig nehezebb megmodellezni. Ismertetőnk betekintést nyújt a Lindab csarnokrendszerek ArchiCAD-es világába: megmutatjuk, hogyan állíthatjuk a tervezés szolgálatába az Éptár által fejlesztett Lindab megoldást.

Az ArchiCAD nem igazán könnyíti meg számunkra a csarnoképületek valósághű modellezését. A csarnok szerkezetét még csak-csak fel lehet építeni, hiszen az ArchiCAD-es tárgyak között bőségesen találunk acélszerkezeteket. Ám a burkolatok és azok kiegészítő elemei már más kategóriába tartoznak; ezek ugyanis meglehetősen nehezen modellezhetők az ArchiCAD alapelemeivel. Ennek a hiányosságnak a kiküszöbölésére jött létre a Lindab csarnokrendszerek könyvtár, melynek célja, hogy a Lindab csarnokburkolati elemek és egyéb kiegészítők könnyedén, pár kattintással megjelenjenek ArchiCAD-ben is.

Fal- és tetőburkolatok kialakítása a Lindab megoldással

A kész csarnokszerkezet burkolatot kíván, az ArchiCAD-es alapelemek között viszont nem találunk erre alkalmas elemeket: nincs felkészítve a rendszer, hogy a többi ArchiCAD-es elemhez hasonló módon, pár kattintással lehessen trapézlemezeket, szendvicspaneleket, falkazettákat modellezni. Természetesen maga a megmodellezés nem lehetetlen: használhatunk profilos falakat, megmodellezhetjük az egyes elemeket és elmenthetjük GDL elemként. Viszont ez a folyamat nem egyszerű, (főképpen a módosítások elvégzését bonyolítja meg), és feltételezi a Lindab termékskálájának mélyreható ismeretét.

A Lindab megoldás ezt a "funkció-lyukat" hivatott kitölteni. A termékkönyvtár, valamint az ingyenes ArchiCAD Kiegészítők add-on segítségével a Lindab fal- és tetőburkolatok gyorsan kialakíthatók és módosíthatók lesznek, ráadásul a műszaki katalógusok böngészésének idejét is megspórolhatjuk velük. Az alkalmazás segítségével a csarnokokon kívül is bármilyen épülettípushoz (családi ház, középület, irodaház stb.) könnyedén és gyorsan hozzárendelhető a megfelelő Lindab termék anélkül, hogy a pontos paramétereket külön katalógusból, segédletből ki kellene keresni és egyedileg definiálni a programban.

A burkolat kialakításához a Graphisoft ingyenes Kiegészítők add-onját használjuk. Az add-on segítségével automatikusan lekövethetjük a falaknak a körvonalait (a tetővel vagy "szilárdtest" művelettel vágott éleket is), a felületben megjelenő nyílásokat és áttöréseket. A Kiegészítők add-on ezeket mind figyelembe veszi, és a burkolatot úgy igazítja az adott felületre, hogy kihagyja a lukakat, megoldja a befordításokat a csatlakozó falsarkoknál. A Kiegészítők add-on ráadásul ezt akkor is elvégzi, ha a falakat csak utólag módosítjuk.

 
A munkamenet így viszonylag egyszerűvé válik. A kialakított csarnokszerkezet köré húznunk kell egy falat, melyre a Fal Kiegészítők segítségével automatikusan rátesszük a Lindab falfedés elemeket.

Vagyis: kijelöljük a burkolni kívánt falainkat, felmegyünk a "Tervezés/ Tervezés Extrák / Kiegészítők / Fal kiegészítők..." menüponthoz. Ha kiadtuk a parancsot, megjelenik a "Fal kiegészítő kiválasztása" dialóg, ebben kell megkeresnünk a Lindab falburkolatot a könyvtárak között. Tetők esetében ugyanígy járunk el, csak tetőt jelölünk ki és a "Tető kiegészítők..." parancsot használjuk.

Itt állíthatjuk be az elemnek különböző paramétereit, bár a burkolat tulajdonságait a burkolat lehelyezése után is megváltoztathatjuk. A szükséges beállítások elvégzése után az OK gombra kattintunk, a kijelölt falak és tetők pedig immár burkolattal jelennek meg.


A burkolatok paramétereinek beállítása


A tárgy beállítása dialógban több oldalon vannak felsorolva az elérhető paraméter beállítások. A burkolat tulajdonságait nem feltétlenül kell a burkolás előtt megadnunk; mivel a már lehelyezett burkolatok tárgyként viselkednek, ezért a tulajdonságaik utólag is módosíthatók.

Először (Termék és színválaszték) kiválasztjuk a megfelelő termék típust, és ennek alapvető paramétereit: méreteket, színeket, fektetési irányt. A különböző paraméterek burkolat típustól függően érhetőek el. A program mindig csak az adott elem esetében értelmezhető paramétereket kínálja fel beállításra.

Bizonyos termékek esetében (pl. falkazettáknál) módosítani tudjuk a kiosztás raszterét a homlokzaton. Ilyenkor találkozhatunk a balra látható jelölőnégyzetekkel; ezek bejelölése után a kiosztás origóját illetve a rasztereket is meg tudjuk változtatni, mégpedig a rajzokon megjelenő lila színű fogópontokkal.A dialóg következő oldala a Szerkezeti rétegek címet viseli. Ezen a ponton a Lindab megoldás nagyban különbözik más, hasonló karakterű add-on megoldásoktól. Itt a hátszerkezet kialakítását is beállíthatjuk: ennek elemei is meg fognak jelenni a modellünkön, illetve az anyagkimutatás készítése során is. Nem csak a fal külső oldalának rétegeit határozhatjuk meg ilyen módon, hanem a belsőt is.

A belső burkolat kialakítása ugyanezen a lapon érhető el, de ehhez át kell állítanunk a nagy K betű alakú ikont (a külső oldalt) B-re, azaz a belső oldalra. Az "Info" gombra is kattinthatunk, így a javasolt szerkezeti megoldásokról is információt kapunk.

A burkolatot szegélyező profilok is meghatározhatjuk, akár az Élszegélyek típusai oldalon akár a rajzi térben.

Az élszegélyek beállítása olyan művelet, amit érdemesebb a burkolat lehelyezése után megtenni. Az egyes élek azonosításához ugyanis szükségünk lesz az homlokzati vagy alaprajzi nézetekre, attól függően, hogy falat vagy tetőt akarunk módosítani.

A kijelölt fal vagy tetőburkolaton az éleket számozással azonosítjuk. A számozás alapesetben nem jelenik meg a burkolaton, hogy ne zavarja a munkát és a látványt. Viszont, lehetőség van a számok kijelzésére: a Tárgy beállító ablak Élszegélyek típusai oldalán, az Élek azonosítása jelölőnégyzet bekapcsolásával. Az eredmény akkor jelenik meg a nézeten, ha az OK gombbal bezárjuk a dialógot. Így már látjuk az élek azonosítóit és szükség esetén át tudjuk állítani az éleket az Élszegélyek típusai listában. Egy sor szerkesztéséhez rá kell állnunk a ">>" ikonra a sornak a legelején, ez teszi aktívvá az él szerkesztését, majd a legördülő listából választhatjuk ki a felkínált éltípusok közül a nekünk megfelelőt. Az éltípus megválasztására a rajzi térben is van lehetőségünk. Ehhez a "Mutasd a jellemzőket" palettát is be kell kapcsolnunk az élek azonosítása mellett. A burkolati felület mellett ilyenkor megjelenik egy paletta: ez tartalmazza az elérhető szegélytípusokat. Az egyes élek típusait ilyenkor úgy állíthatjuk át, hogy a palettában lévő ikonok közepén megfogjuk a lila fogópontot, majd az élre húzzuk.

Még mindig az éleknél maradva: Az egyes éltípusok méretének meghatározására szolgál a következő oldal, az Élszegélyek méretei. Itt általánosságban adhatjuk meg az egyes típusokhoz tartozó profilok méreteit, túllógásait.

A Megjelenítés oldal következik, ahol a szokásos toll és vonaltípus beállítások mellett még egy kapcsolót találunk: választhatunk, hogy 3D modellel vagy textúrával szeretnénk megjeleníteni a terven a burkolatot. Nagyobb tervek esetén ugyanis a 3D modellek lelassíthatják az ArchiCAD működését; ilyenkor kapcsolhatjuk be a textúrák megjelenítését a műveletek gyorsítása érdekében.

Ha a burkolatok, éleket és megjelenítést is megfelelően beállítottuk még mindig szembesülhetünk egy problémával: mit tegyünk a burkolatot hordozó fallal, tetővel? A Kiegészítők add-on csak egy fal vagy tető kiegészítéseként tudja elhelyezni a burkolati elemeket, viszont ezekre a falakat vagy tetőket egy csarnok esetében nem feltétlenül szeretnénk viszontlátni a terven. Adott esetben rajta hagyhatjuk a modellen ezeket az anya-elemeket, hőszigetelés vagy egyéb réteg érzékeltetésére. Viszont ha tényleg nincs rájuk szükség, akkor jó, ha tudjuk, hogy a falnak és tetőnek nem feltétlenül kell ugyanazon a fólián lennie, mint a burkolatnak. Ha az anya-elemeknek (fal vagy tető) készítünk egy saját fóliát és átrakjuk rá őket, akkor a burkolat még nem változik. A falak és tetők fóliáját tehát nyugodtan elrejthetjük, a burkolati elemek ettől még nem tűnnek el.

Kiegészítő elemek a teljes modellhez

A tetőburkolati elemeknél tapasztalni fogjuk, hogy nem tudunk neki hátszerkezetet beállítani, viszont a falakhoz képest egy másik hasznos tulajdonsággal rendelkeznek: tető kiegészítő elemeket lehet elhelyezni rajtuk. A Kiegészítők oldalon a tetőfelülethez, a Kiegészítők (Gerinc) oldalon pedig a gerinchez kapcsolódó kiegészítő elemeket tudunk elhelyezni. Így tehetünk a tetőre antennakivezető nyílást, hóvágó elemet, tetőkibúvót, szellőző elemeket.

A kiegészítő elemeket letehetjük egyesével, vízszintesen vagy függőlegesen sorolva, de akár hálóba vagy eltolt sorokba rendezve is. A kiosztás módjára a kiegészítő neve mögötti betűjel erre utal, a betűjelek kulcsa pedig az oldal alján szerepel.

Magát a kiosztást paraméteresen adhatjuk meg: először a tető nullpontjához viszonyított kezdőpontot, majd a teljes kiosztott mező méretét, végül az osztás közeit adjuk meg. Ha a kiosztás "lecsúszik" a tetőről érdemes megvizsgálni a koordináták előjeleit, lehetséges, hogy negatív távolságokat kell megadnunk.

A Lindab tető- és falburkolati elemeken túl, más rendszerek is rendelkezésünkre állnak a Lindab könyvtárban. A tervek végső simításaihoz, a kiviteli terv-készítés, és a látványtervezés megkönnyítéséhez a Lindab teljes tetőbiztonsági elem családja és a Lindab csatorna-rendszerek járulnak hozzá, mely elemeket az ArchiCAD Tárgy eszközzel helyezhetjük le.A tetőbiztonság elemei igen egyszerűen beállíthatók. Minden elemnek egyszerű felhasználói felülete van: a tetőjárdák, létrák és hórácsok tulajdonságait mind a Geometria lapon lehet meghatározni, a tető hajlásszögétől, a színeken át, az esetleges csatlakozó elemekig.

A Lindab csatorna-rendszer bonyolultabb. Elemei az ereszcsatorna és a lefolyócső, ezen alapelemek beállításával bármilyen esőcsatornát összeállíthatunk. Az alapidomoknál többféle kialakítás közül választhatunk; a különféle végelemeknek, csatlakozó idomoknak segítségével az ereszek és lefolyócsövek összeillesztése is könnyen megoldható.Az ereszcsatornák esetében a geometriai tulajdonságok meghatározása az első: itt döntjük el, hogy a csatorna önálló egyenes szakaszokból álljon, vagy forduljon be a sarkokon. A Szükséges kiegészítőket ennek alapján tudjuk majd megadni, hiszen a csatlakozásoktól is függ, hogy a csatornaszakasz végére lezáró elem kerül vagy csatlakozó, és hány darab lefolyócső csatlakozásra lesz szükség. Bár a lefolyócsövek átvezetésének helyét a Tárgy beállítása dialógban is megadhatjuk, ugyanúgy lehetőségünk van rá az alaprajzon: a lila színű fogópontok segítenek, hogy a megfelelő pozícióba mozgathassuk el a csatlakozó idomokat.

A lefolyócsövek beállításában a felhasználói felület ábrája nagy segítséget nyújt: a rajz alapján érdemes a csatorna elhúzásokat meghatározni. Az Egyéb tartozékok között pedig csatlakozó idomokat választ-hatunk a lefolyócsövekhez.


Listázás

A teljesen elkészült burkolati modell alapján végül pár kattintással készíthetünk listát a felhasznált anyagokról: az előre beállított gyártói Elemek (Lindab) összetevő lista segítségével a felhasznált elemeket egyszerűen kigyűjthetjük, és a tervdokumentációhoz felhasználhatjuk, legyen szó akár burkolati elemekről, akár kiegészítőkről.

Milyen előnyökkel jár tehát a Lindab add-on használata? Az elemek a valós termékek paraméterei alapján készültek, azok méreteivel, tulajdonságaival vannak ellátva. Az állítható paramétereknek köszönhetően a változtatások könnyen bevihetők, és az alap rendszer beállítása is egyszerűen megérthető és elvégezhető a tapasztalt ArchiCAD felhasználók számára. A látványtervi megjelenés hatásosabb, az egyes elemek könnyen elhelyezhetők. A végső tervről pedig a gyártói listát használva könnyen készíthető kimutatás, listázás a felhasznált elemekről. A Lindab add-on így hatékonyan segíti a tervezés teljes folyamatát a kezdeti lépésektől egészen az elemkimutatások készítéséig.Próbálja ki a megoldást Ön is!

A Lindab megoldás regisztráció után letölthető a Lindab Tervezői Portálról: lindabtervezo.colorplus.hu vagy az eptar.hu Megoldások oldalán keresztül.

A Lindab csarnokrendszerek könyvtár ArchiCAD 17 verziójáig elérhető, lépést tartva az ArchiCAD legújabb fejlesztésivel.

A Kiegészítők add-on díjmentesen letölthető a Graphisoft oldaláról. A letöltési oldal az ArchiCAD-ből elérhető a Súgó / ArchiCAD Letöltések menüpontra kattintva.


elöző cikk
magazin cikkek
következő cikk

Hirdetés