2013.01.21.
Danis Kata


Nyílászárók kezelése ArchiCAD-ben

Ajtók, ablakok és garázskapuk általánosan használt beállításai


Terv készítés során sokféle módon gyorsíthatjuk a munkát. Előfordulhat, hogy éppen azzal tudunk időt spórolni, ha bizonyos feladatokra több időt szánunk. Így a végső stádiumhoz közeledve egyszerűsödik az olyan munkák elvégzése, mint a látványtervezés vagy az elemek konszignálása. A nyílászáróink pontos meghatározása éppen ilyen feladat: a tulajdonságokat rendesen beállítva, esetleg speciális gyártói termékkönyvtárakat használva a saját munkánkat egyszerűsítjük le, és meggyorsítjuk a látványtervek, konszignációk, részletesebb tervek létrehozását.Kling kaputechnika termékkönyvtár (kapu- és rakodórendszerek) letöltése
Rolla Stúdió termékkönyvtár (beltéri ajtók, garázskapuk) letöltése


Bár a nyílászáróknak az ArchiCAD-ben rengeteg beállítási opciója létezik, a tervezés kezdeti szakaszában a felhasználók az alapvető beállításokon kívül általában nem sokat használnak. Vázlattervi, engedélyezési tervi szinten sokszor elég az alapvető méretbeállításoknak az elemek mozgatásának illetve az alapvető megjelenítési beállításoknak az ismerete.

A kivitelezési tervek, konszignációs listák készítésénél megnő a jelentősége az apró részleteknek. Ahhoz, hogy a részletesen megrajzolt terveken, az egyes csomóponti részletrajzokon, és végül a konszignációs listában pontosan az általunk kívánt ajtókat és ablakokat lássuk viszont, szükség van a speciálisabb beállítások használatára. Ilyenkor már elengedhetetlen a tok- és szárnyméretek pontos ismerete, az egyes nyílászárók nyitásirányának, a kávák, küszöbök, párkányok és könyöklők helyzetének jelölése, a különböző kiegészítő elemek: árnyékoló szerkezetek, vasalatok, takarólécek kiválasztása. Ezeket a beállításokat az ArchiCAD beépített könyvtárában lévő nyílászáróknál a tárgy beállító ablakában Ajtók/ablakok beállítása lap alatt mind elvégezhetjük.

Az egyes nyílászárók megjelenítése alapállapotban léptékfüggő, tehát pl. az ablakok, ajtók ábrázolása az engedélyezési tervekhez tartozó 1:100 léptékben sematikusabb, míg az 1:50 lépték felett egészen kidolgozott. Ennek a léptékfüggésnek a kikapcsolására vagy valamelyik méretaránynak megfelelő ábrázolás rögzítésére van módunk, az elemek beállítási ablakában az Ajtók/ablakok beállítása pont alatt található Általános beállítások lap jobb alsó sarkában találjuk az erre vonatkozó legördülő listát. Itt nem csak az alaprajzi ábrázolást, hanem a térbeli megjelenés részletezettségét is kiválaszthatjuk.

Az Ajtók/ablakok beállítása utolsó fülén találjuk a Lista paramétereket. Ezen az oldalon olyan információkat kapcsolhatunk az ablakhoz, melyeknek majd a konszignációs lista készítésénél lesz jelentősége (pl. tűzrendészeti, akusztikai osztályozás, gyártó stb.).

Hiába a rengeteg beállítási opció, sokszor még ez sem elegendő. Így is előfordulhat, hogy nem tudunk olyan nyílászárót összerakni, amilyet szeretnénk. Az ArchiCAD elemkönyvtára sajnos nem tartalmazza azokat a korszerű ajtótokokat, melyeket manapság Magyarországon a leggyakrabban használunk. Ha nem szeretnénk eltekinteni a nyílászárók pontos megjelenítésétől, akkor érdemes az egyes gyártók speciális termékkönyvtárait letölteni és használni.


Gyártói elemkönyvtárak használata

ROLLA belső ajtók termékkönyvtár

A gyártói termékkönyvtárakat csak akkor tudjuk használni, ha előzőleg az ArchiCAD-be betöltjük őket. A betöltés után az ablakok lehelyezésénél a beépített ArchiCAD könyvtár mappája alatt az újonnan beolvasott könyvtár mappája (esetünkben a Rolla Studio Termékek mappa) is megjelenik a könyvtár struktúrában. Az ajtónk alapvető felépítését (egy, kétszárnyú vagy tolóajtó legyen-e és hol kapcsolódjon bevilágító ablak) a könyvtári struktúrában választhatjuk ki. Ha ezt megtettük, akkor a beállító ablak jobb oldalán adhatjuk meg a további paramétereket, elsősorban a ROLLA, ajtó beállítás fül alatt.

Az első lap itt a funkciók és szerkezeti méretek beállítása. A haladás sorrendjében kiválasztjuk, hogy acél (Novoferm) vagy fa (Westag) ajtólapot szeretnénk, és ehhez milyen funkciót akarunk hozzárendelni. A funkció – ajtó típustól is függően – többféle lehet: pl. tűzgátló, hanggátló, sugárvédelmi, nedves- vagy vizestéri, beltéri biztonsági, hőszigetelt kültéri illetve standard ajtólap stb.

A gyártói termékkönyvtáraknak – mint a most bemutatott Rolla belső ajtók könyvtára – egyik előnye, hogy ajtóinkat valóban létező típusok közül válogathatjuk ki. A termékkönyvtár tartalmazza azokat az ajtótokokat, ajtólap kialakításokat, vasalati elemeket, melyeket felhasználhatunk, azok pontos alaprajzi és térbeli képével együtt. Az egyes paramétereket sorban beállítva a program már csak a rendelkezésre álló opciókat kínálja fel. Például a sugárvédelmi ajtólap kiválasztása esetén csak a célra megfelelő tömör forgácslap betétet lehet kiválasztani a soron következő Kivitel opciónál.

Az egyes paraméterek között bizonyos hierarchia áll fenn, ezért a beállítási opciók sorrendje nem ötletszerű. A fenti példán szemléltetve: ha előbb állítom be, hogy az ajtó kivitele tömör forgácslap betét legyen, akkor az eggyel feljebbi Funkcionalitás listából nem fognak kikerülni azok a funkciók, amelyeket nem lehet az adott kivitellel elkészíteni. Érdemes tehát az egyes beállításokat a beállító ablakbeli sorrendben végezni.

A termékkönyvtárból választott nyílászáróink nem csupán pontosabbak, de tetszetősebbek is lesznek a tervrajzainkon, térbeli képeinken.

KLING kaputechnika termékkönyvtár

Az ArchiCAD könyvtárában található garázskapuk egyszerűbb esetekben jól használhatók, de ipari épületek kapuinak modellezésére kevésbé alkalmasak. A Kling kaputechnika termékkönyvtár segítségével lehetőségünk nyílik Kling kapu- és komplett rakodórendszerek beillesztésére a tervünkbe. A termékkönyvtár ajtó módjára beilleszthető többféle kapu elemből, illetve az önálló tárgyként is lerakható teherautó rögzítő és rámpakiegyenlítő elemekből áll.

A termékkönyvtárban lakossági és ipari szekcionált kapuk, gyorsjárású kapu, PVC szalagfüggöny, lengőajtó és rakodórendszer (ipari kapu + rámpakiegyenlítő, teherautó rögzítő és kaputömítés együttese) közül választhatunk. A könyvtárban található kapukon be lehet állítani mindazokat az elemeket, melyeket a Kling az adott kapuba bele tud építeni. Így típustól függően tehetünk a kapunkra személybejárót, különböző nyílásokat, ablakokat és szellőzőelemeket. A személybejárót a Nyílásméretek és kaputípus lapon, a nyílásokat az Ablakok és szellőzőelemek lapon állíthatjuk be. Utóbbinál a kapumérettől és a kiválasztott nyílás típusától függően a program éppen annyi nyílás elhelyezését kínálja fel, amennyi a kapuba be is építhető, ezekből mi dönthetjük el, hogy melyeket használjuk fel.

Lehetőségünk van továbbá, hogy kiválasszuk a kapunk működési módját (kézi vagy gépi) és a működtető motor típusát. A gyorsjárású kapunál a Kiegészítők fülön határozhatjuk meg, hogy milyen kiegészítő elemekkel lássuk el azt. Ezek az elemek a térbeli ábrázoláson ugyan nem jelennek meg, de a listázás során kiírásra kerülnek.

A termékkönyvtár különlegessége a több komponensből álló rakodórendszer elem; ez ipari kapuból, rámpakiegyenlítőből, teherautó rögzítőből és kaputömítésből állhat. A teherautó rögzítő és a rámpakiegyenlítő önállóan is lehelyezhető a tervbe, tárgyként. A különbség a kettő között az, hogy a rakodórendszer részeként lehelyezett elemeket a kapu részeinek tekinti az ArchiCAD, tehát a kapu másolásakor, mozgatásakor, a fal törlésekor a teljes rakodórendszer is másolódik, elmozdul, törlődik. Ha viszont önálló tárgyakként rakjuk le őket, akkor nem kapcsolódnak a falhoz és a kapuhoz, önállóan kezelhetők.

A kapuk alaprajzi és térbeli megjelenítésének megváltoztatására szolgálnak az Alaprajzi ábrázolás, 3D ábrázolás, Falkontúr megjelenítése és az Egyéb beállítások fülek. Ezeken a lapokon állíthatjuk be többek közt a léptékfüggő ábrázolást vagy a minimális helyigény ábrázolását is, valamint megjegyzést fűzhetünk a listázáshoz.Konszignáció

Ha a nyílászáróink tulajdonságait körültekintően állítottuk be, akkor az ArchiCAD a konszignáció elkészítésében segítséget nyújt nekünk. Ennek két eleme a konszignációs jelek feltüntetése a nyílászáróinkon, illetve a konszignációs lista automatikus készítése. A konszignációs jeleket az ajtó/ablak beállítások ablakában a Méretezési jel fülön találjuk, itt többféle típusú jelölő közül választhatunk. A program a jelölő kiválasztása után automatikusan a következő fülre ugrik, ahol a jelölő geometriai tulajdonságain túl azt is megadhatjuk, hogy a nyílászáró mely adatait jelenítsük meg a konszignációs jel mellett az alaprajzon. A nyílászáró azonosítóján, és fő méretein kívül a tűzrendészeti és akusztikai osztály kiírására van lehetőségünk, ezen értékeket beírhatjuk manuálisan, vagy a listázási paraméterekben beállított értéket veszi át a program automatikusan. Ha a konszignációs jeleket bekapcsoltuk és mégsem jelennek meg a terven, akkor érdemes megnézni, hogy milyen Modellnézeti beállításokat alkalmaztunk, a 01Helyszínrajz és a 02Vázlatok beállítás esetén nem jeleníti meg a program a konszignációs jeleket. A Modellnézet beállításokat a Dokumentáció menüpont alatt keressük.

A konszignációs lista a navigátor ablakban az Elemek> Ajtók listája (vagy Ablakok listája) pontra kattintva érhető el. Ez a lista automatikusan tartalmazza mindazokat az ajtókat és kapukat (vagy ablakokat), amelyeket a terven elhelyeztünk. A lista pontos használatáról egy későbbi cikkben lesz szó.

Gyártói konszignációs listák A gyártói méretrend, anyagok, színek, kiegészítő elemek pontos beállíthatósága lehetővé teszi, hogy a program ne csak az ArchiCAD beépített ajtó listájában szerepeltesse a gyártói ajtókat, hanem azok gyártóspecifikus konszignációs listáját is el tudja készíteni. Ezt a lehetőséget a Navigátor ablakban a Listák> Elemek> Rolla ajtó konszignációs lista illetve Kling Garázskapu Konszignáció pont alatt találhatjuk meg.
Az így készített konszignációs listák előnye, hogy a gyártókkal egyeztetve készültek, így biztosan tartalmazzák azokat a paramétereket, amelyek a pontos gyártáshoz elengedhetetlenek.

A Rolla és Kling termékkönyvtárak honlapunkról ingyenesen letölthetők.

Kling kaputechnika termékkönyvtár (kapu- és rakodórendszerek) letöltése

Rolla Stúdió termékkönyvtár (beltéri ajtók, garázskapuk) letöltése

elöző cikk
magazin cikkek
következő cikk

Hirdetés

    Like all websites, eptar.hu uses cookies for better and safer operation.       More information