Schiedel
Klímavédelem otthon

Tippek a környezet- és pénztárcabarát fűtéshez



Aktuális és figyelemre érdemes őszi téma a helyes fatüzelés, hiszen a fűtési szezonban gyakran halljuk, hogy a fatüzelés szennyezi a levegőt. Azzal érvelnek, hogy a füstben távozó káros anyagok hozzájárulnak a globális felmelegedéshez. Vajon tényleg így van?

NEM, ha tudatosan, megfelelő anyaggal, modern berendezésekkel és szakszerű ellenőrzés mellett alkalmazzuk!


Négy lépéssel a tisztább fűtés felé:

  1. A fűtőberendezések nagymértékben befolyásolják a kibocsájtott emisszió mennyiségét. A szakértők azt ajánlják, hogy válasszunk új, jó hatásfokú és zárt rendszerű kandallót! Mert a jó hatásfok tökéletesebb égést jelent, s sokkal kevesebb részecske kerül a füstbe. És persze a tüzelőberendezésünk így lesz maximálisan energiahatékony!









  2. A fa minősége óriási hatással van az égésre! A nedves fa elégetéséhez több energia kell, vagyis ugyanannyi fával kevésbé lesz meleg a szoba! Számokban kifejezve: ugyanaz a szobahőmérséklet másfélszer több fával érhető csak el, ha az nem elég száraz. A kereskedelemben vásárolt tűzifa tüzelésre még kevésbé alkalmas, hiszen igen magas a nedvességtartalma. A nedves fával fűteni pénzpazarlás, mivel a fában található felesleges nedvesség elpárologtatása az égés során felszabaduló energia jelentős részét elemészti. Ha nedves fával fűtünk, 9 köbméter fogy egy évben, ha szárazzal, akkor csak 6! Érdemes ezért a következő télre való tüzelőt még fűtési szezon végén, legkésőbb március környékén megvenni, így egész nyáron át száradhat, őszre már hatékonyan tüzelhető. Ha a felhasználás előtt legalább fél évvel megvesszük a fát, azzal máris 30-40%-kal csökkentjük a tüzelő felhasználását, vagyis ennyi pénzt spórolunk. Kevés befektetés térül meg ennyire gyorsan! Ha lehetőségeink engedik, úgy a tüzelőt a felhasználás előtt másfél évvel vásároljuk meg, így további 10-15% megtakarítást érhetünk el. S hogy hol az összefüggés a környezet szempontjából? A száraz fa, mint fűtőanyag kevesebb elégetett anyagot jelent, azaz kevesebb emissziót.




  3. Az évenkénti ellenőrzés és karbantartás minden berendezés működését pozitívan befolyásolja! És ne csak a kandallót/kályhát tartsuk karban! A kémény ellenőrzése ugyanilyen fontos lépés. S ha már a kéménynél tartunk: a tüzelőberendezéshez megfelelően méretezett kémény elősegíti annak működését. Jó kémény + jó kandalló = tökéletes égés, azaz egy jó fűtési rendszerrel minimalizáljuk az elégetlen részecskéket.








  4. Helyes fűtési technikákkal nagymértékben csökkenthetjük az emissziót. És persze jobb lesz a hőérzetünk, a kandallónk állapota és a többi pontban már felsorolt pozitív hatások is érvényesülnek.
    Ugye Ön is tudja, hogy nem szabad műanyagokat, ruhát, bútorlapot, lakkal, festékkel kezelt fát, egyéb szemetet eltüzelni?! Azon kívül, hogy a képződő lerakódások a tüzelőberendezést és a kéményt is tönkre teszik, a szintetikus anyagok füstje rendkívül mérgező: rákot, bénulást, meddőséget, impotenciát, halált okozhat! A helyes befűtés lépéseit a letölthető formában itt éri el. Fogadja meg a szakértő tanácsát, tanulja meg útmutatónk segítségével, hogyan fűtsön, és mondja el szomszédjainak is, milyen egyszerű.





A fával történő fűtés CO2-semleges. Ez azt jelenti, hogy amikor a fát tűzifaként használjuk és eltüzeljük, éppen csak annyi szén-dioxid kerül a környezetbe, mint amennyit a fa a saját növekedése során felvett.
Ám ahhoz, hogy az Ön kályhája, kazánja vagy kandallója aktívan részt vegyen a klímavédelemben az is szükséges, hogy Ön helyesen fűtsön be!

Összefoglalva a fentieket Ön ezeket teheti meg a tisztább fűtéséért:



Köszönjük a cikk megírásához nyújtott szakmai segítséget a Környezetbarát Fatüzelésért Egyesületnek!

Töltse le kiadványunkat!

https://drive.google.com/drive/folders/1U-qVlzdnlczIyWHoDy2h89tkiO3zvNBG?usp=sharing





MINDEN KÉMÉNY SZERETNE EGY KICSIT SCHIEDEL LENNI...

www.schiedel.hu



Schiedel Schiedel Kéménygyár Kft.
8200 Veszprém, Kistó u. 12.
T: 88/576-700
F: 88/576-704
info@schiedel.hu
www.schiedel.hu



2019.11.07.

Schiedel HírekSchiedel termékkönyvtárSchiedel kéményszerkesztőSchiedel LetöltésekSchiedel ProspektusokSchiedel Termékek


Kapcsolodó termékek:
 
Hirdetés
Schiedel hírek:


    Like all websites, eptar.hu uses cookies for better and safer operation.       More information