Rigips

Kis padlásból élhető tetőtér




A tetőtér beépítésével meglévő lakóterünket bővíthetjük ki, mellyel egy kényelmesebb, egészségesebb és élhetőbb életteret kaphatunk. Mik a legfőbb jellemzői a szakszerűen beépített tetőtérnek?




Ahhoz, hogy a beépített tetőtér mindezekkel a jó tulajdonságokkal rendelkezzen, szakszerű tervezésre, minőségi anyagokra, magas szaktudású kivitelezőre és gondos építtetőre van szükség. A tetőtéri rétegrend kialakítása és a párazáró réteg helyének meghatározása tervezői feladat!

Az alábbiakban bemutatunk két tetőtéri rétegrendet, amelyek teljesítik ezeket a követelményeket.




A Rigips és Isover rendszer ideális választás tetőtérbe mivel, már egy réteg RF 15 mm vastag tűzgátló gipszkartonnal 30 perces tűzgátlás biztosítható, valamint nagyon jó helyiség-klimatizáló tulajdonsággal rendelkezik.
Az Isover Vario® KM Duplex, belső oldali párazáró fólia kitűnő légzárási jellemzői mellett védelmet nyújt a párásodás ellen is. A Vario® egy intelligens termék, ami automatikusan idomul az időjárás-változásokhoz, megvédi a tetőket és a falakat a nedvesedés okozta károktól.

Az ISOVER szigetelést nem csak a szarufák között-, hanem azok síkja előtt is el kell helyezni, ezzel megakadályozzuk a hőhidak kialakulását. Ehhez használjuk az állítható kengyeleket vagy a CD-távtartókat.


Mire figyeljünk, hogy a tetőtér páraháztartása megfelelő legyen?

A megfelelő páraháztartású tetőtérben minden évszakban szárazak a felületek, ezeken nem alakul ki páralecsapódás vagy nedvesedés. Ezt úgy tudjuk biztosítani, hogy a szigetelés belső oldalán párazáró réteget helyezünk el. Az ISOVER erre a célra fejlesztette ki a Vario® KM DUPLEX UV megerősített, laminált belső oldali párazáró-légzáró fóliát, melynek működését leginkább az emberi bőrhöz hasonlíthatjuk. Magas páratartalom esetén a Vario® diffúziós ellenállása lecsökken és beindul a "szárító hatás" az épület belseje felé. Alacsony páratartalom hatására a fólia molekuláris szerkezete megváltozik, a diffúziós ellenállása megnő, és nem engedi a párát a belső térből a szerkezetbe jutni. A Vario® effektus nem csak télen és nyáron játszódik le, hanem egész évben, az időjárástól függően. Az ISOVER Vario® KM Duplex fólia egész éveben gondoskodik a tetőszerkezetünk páravédelméről és a lakók komfortérzetéről.

A használatban lévő, fűtött tetőtérben télen nagy mennyiségű pára keletkezik, amely többek között a tetőszerkezet rétegein keresztül igyekszik távozni. Hogy a tetőszerkezet anyagai ne károsodjanak, és feladatukat megfelelően el tudják látni, meg kell akadályozni a párának a szerkezetbe való bejutását. Mivel azonban a pára útját nem lehet tökéletesen elzárni, a tetőtér rétegeit úgy kell megválasztani, hogy belülről kifelé haladva az egyes rétegek páraáteresztő képessége egyre nagyobb legyen. Így a szerkezetbe bejutó pára egyre könnyebben halad át a rétegeken, kiszellőzik, és nem jön létre páralecsapódás.

A szükséges hőszigetelés-vastagság és a belső tér minél hatékonyabb kihasználása miatt érdemes a szarufák közötti teret hőszigeteléssel teljes vastagságban kitölteni. Ez azonban csak akkor engedhető meg, ha a külső oldalon elhelyezett fólia átereszti a párát, és fölötte megfelelő vastagságú légrés marad, amelyben szabadon áramlik a levegő, és elszállítja a hőszigetelésen és páraáteresztő fólián átjutott párát.

Az Isover Vario® KM Duplex UV párazáró fóliát teljes felületen egyenletesen, kihagyásoktól, hézagoktól mentesen kell elhelyezni úgy, hogy ne feszüljön. Az átlapolásokat, toldásokat, a párazáró réteget gyártó által javasolt ragasztószalagok (pl. Isover Vario KB1, Vario® MultiTape) segítségével ragaszthatjuk le. A párazáró réteg felszerelését az alapszerkezetre (pl. tetőszerkezet elemeire és az oromzatra) ragasztó (pl. Isover Vario® DoubleFit és Vario® DoubleFit) segítségével végezhetjük el. A párazáró réteget az oldalsó falhoz léccel vagy UD-profillal kell leszorítani.


Tetőtér beépítéséhez szükséges anyagok













Rigips
További információk:
www.rigips.hu/hu


Saint-Gobain Hungary Kft. Rigips divízió


Több mint 350 év alatt a Saint-Gobain Csoport mára az építőipari piacok vezető szereplőjévé nőtte ki magát. A Saint-Gobain a világ első 100 ipari csoportja közé tartozik, szerte a világon több mint 1000 konszolidált vállalatból áll, 179.000 fős munkaerőt foglalkoztat a világ 67 országában.2017-es árbevétele meghaladta a 40,8 milliárd eurót.

www.rigips.hu/hu


2020.11.10.

Rigips HírekRigips CADRigips CsomópontokRigips TervezőknekRigips Építkezési és felújítási megoldásokRigips Műszaki adatlapokRigips Teljesítmény nyilatkozatokTerületi KépviselőkRigips Termékek


Kapcsolodó termékek:
 
Hirdetés
Rigips hírek:


    Like all websites, eptar.hu uses cookies for better and safer operation.       More information