Kis kockák, nagy kockázat!

Ma az üveg, kő és kerámia mozaikok színes kavalkádjával találkozunk a piacon. Ezeknek a gyönyörű és általában nagyértékű termékeknek a burkoláskor ezernyi apróságra kell odafigyelni ahhoz, hogy a végeredmény olyan legyen, mint amit megálmodtunk!




Ez egyáltalán nem könnyű feladat. Tökéletes aljzatra, komoly technikai tudásra és alapos anyagismeretre van ahhoz szükség, hogy a végeredmény már elsőre végleges legyen!

A teljeség igénye nélkül nézzük a leggyakoribb burkolási feladatokat és azokat a kockázatokat, melyekre mindenképpen érdemes odafigyelni!

Leggyakrabban talán a medencék burkolásakor találkozunk ezzel a burkolat típussal. Itt már a mozaik kiválasztásnál érdemes résen lenni, mert nem minden üvegmozaik alkalmas medencébe történő felhasználásra. Az elől kasírozott vagy kis PU hidakkal a hátoldalon összefogott mozaikszemekből álló lapokkal általában nincs baj, azonban az üvegszövet hátoldalú mozaikok már komoly kockázatot rejtenek magukban. Ennek az az oka, hogy az üvegszövet és ennek az üvegre történő rögzítésére használt ragasztó bizonytalan tapadású, és sokszor nem vízálló alapot ad a későbbi medencébe történő ragasztáshoz. Kétség esetén tegyük meg, hogy egy napra áztassunk be egy ilyen lapot vízbe, és másnap nézzük meg, hogy a mozaikszemek még szilárdan rajta vannak-e a hálón. Ne csodálkozzunk, ha szinte ellenállás nélkül lehet ezeket eltávolítani. Ha lehet, kerüljük el ennek a típusnak a medencékben, zuhanyzókban és más vízterhelt felületeken történő használatát.





Az üveg viszonylag merev és rosszul ragasztható anyag, ráadásul a medencékben közvetlen az alakváltozásnak kitett vasbeton medencetestre burkolunk. Ezért mindig nagy rugalmasságú rendszereket használjunk az üvegmozaikok telepítésekor. A rendkívül rugalmas MAPELASTIC vízszigetelés és egy magas polimer tartalmú, S2-es kategóriájú ragasztó, pl. az ELASTORAPID együttes használata biztonságos megoldást ad erre a feladatra!

Beltérben, dekorációs célú mozaikok esetén használjunk olyan segédanyagokat, melyek az azonos alapanyagú normál burkolathoz is megfelelőek lennének. Tehát beltérben egy jó minőségű flexibilis ragasztó, pl. ADESILEX P9 vagy a speciálisan a mozaikok ragasztáshoz igazított tulajdonságokkal rendelkező ADESILEX P10 kitűnő választás. Kültérben indokolt egy legalább S1-es kategóriájú ragasztó, pl. KERAFLEX S1 használata.



Kőmozaikoknál előfordulhat, hogy a ragasztó hatására a kövek elszíneződnek vagy a ragasztó rossz irányba módosítja a szemek árnyalatát. Érdemes a kőmozaik gyártójának ragasztó ajánlását betartani, vagy ennek hiányában próbaragasztást végezni. Ha a próbaragasztás során színproblémát tapasztalunk, akkor indokolt egy gyorskötő és kövek színéhez igazodó ragasztó használata. A szokásokkal ellentétben ez nem automatikusan egy fehér ragasztó alkalmazását jelenti, hanem azt, hogy a sötét színű burkolatokhoz szürke és a világos színűekhez fehér ragasztót választunk.



Figyeljünk nagyon olyan mozaikok esetén, ahol a víztiszta üveg hátoldalán a mozaikszemek színét és mintáját adó fémes, foncsor szerű bevonat van. Ezeket az úgynevezett metalizált hátoldalú mozaikokat a normál kötésidejű ragasztó képes megmarni, elszínezni. A gyorskötő KERAQUICK MAXI S1 vagy valamelyik epoxi bázisú ragasztó használatával elkerülhetjük ezt a problémát. Ennél még elegánsabb megoldás az úgynevezett színhelyes ragasztás, amikor a ragasztásra és fugázásra ugyanazt az anyagot használjuk. Ennek az eljárásnak az az előnye, hogy a ragasztó és fugázó találkozása a víztiszta üvegen keresztül nem látható, így a legnagyobb esztétikai értéke ennek az eljárásnak van. A színhelyes ragasztáshoz alkalmas termékek a KERAPOXY, KERAPOXY CQ vagy a KERAPOXY DESIGN epoxi habarcsok. Ezek az anyagok fugázók és ragasztók is egyben.

Kis kockák, nagy kockázat! Érdemes már az elején alaposan végiggondolni, hogy hova mit tervezünk és használunk. Figyeljünk a részletekre, hogy mindenki mosolyogjon a munka végén!

További hasznos információért keresse a www.mapei.hu weboldalt!



További műszaki és értékesítési információért keresse Mapei partnerét vagy a Mapei szaktanácsadót!


www.mapei.hu
szaktanacs@mapei.hu


Mapei


A Mapei Kft. a világ legnagyobb építőipari ragasztóanyag gyártójának leányvállalata. A Mapei neve az egész világon egyet jelent a kiemelkedő minőséggel, amit nem csupán a forgalmazott termékekben őrzi meg, hanem szolgáltatásai színvonalában is.



2021.01.05.

Mapei HírekMapei TermékkatalógusMapei Szakmai kiadványokMapei KereskedőkeresőMapei Termékek


Kapcsolodó termékek:
 
Hirdetés
Mapei hírek:


    Like all websites, eptar.hu uses cookies for better and safer operation.       More information