A KOMPLEX SZERKEZETI MEGERŐSÍTÉS NYOMÁN ÚJ ÉLETRE KELT EGY DÉL-OLASZORSZÁGI SZÍNHÁZ MŰEMLÉKI ÉPÜLETE

A dél-olaszországi Tarantóban 1907-ben felavatott "Cinematografo Internazionale" színház építtetője egy helyi üzletember volt. A színházat 2000-ben a helyi városi tanács vásárolta meg, de miután az épület állapota romlani kezdett, 2015-ben pályázati felhívást tettek közzé annak helyreállítására és felújítására. A több mint 4 millió eurós teljes költségvetésből megvalósított, és a Fusco Színház avatásával záruló beruházás 2018 decemberének végére készült el.
A 456 fő befogadására alkalmas nézőtérrel rendelkező színházat a legkorszerűbb színpadtechnikával szerelték fel, akusztikája világszínvonalú.
A kivitelezés során ősi kemencéket és számos sírt tártak fel a régészek. Ezeket egy archeológiai kiállítás keretében mutatják be a nagyközönségnek.


A tervezéstől az alkalmazásig

A Mapei Technical Services is részt vett a projekt összetett tervezési fázisában, munkáját a tervezők csapatával és a helyi Műemlékvédelmi Hivatal munkatársaival karöltve végezte. A munka több szakaszban valósult meg.


Az épület statikai és a legújabb földrengésbiztonsági előírásoknak megfelelő megerősítése

A hosszú évek alatt megrongálódott különböző betonelemeken (gerendákon és tartóoszlopokon) helyi javítási munkákat kellett végezni.
Ennek részeként a vasalat előbukkanó elemeiről tökéletesen eltávolították a rozsdát, MAPEFER korrózióvédő cementkötésű habarccsal elvégezték a passziválást, majd erre vitték fel a MAPEGROUT THIXOTROPIC javítóhabarcsot. A következő lépésben elvégezték az épület statikai megerősítését és földrengésállóságának javítását, ami kompozit C-FRP rendszerek felhordásával történt. A vasbeton tartóoszlopok közül néhányat a MAPEWRAP SYSTEM család termékeivel vontak be, és ugyanezt a rendszert használták egyes, ugyancsak vasbeton anyagú gerendák nyíró- és hajlítószilárdságának javítására. Ebben az esetben a MAPEWRAP PRIMER 1 kétkomponensű alapozóval készítették elő a hordozó felületet, MAPEWRAP 12 kétkomponensű tixotróp epoxi gittel egyenlítették ki a felületeket, az impregnáló hatást és a kötőerőt pedig két réteg kétkomponensű epoxigyanta mátrix közé beágyazott MAPEWRAP C UNI-AX 600/25 karbonszál biztosította. A felületet ezután QUARTZ 1.9 homokkal szórták meg a rákövetkező felületképző műveletek megkönnyítése érdekében. A szerkezetek megerősítését szolgáló munka során 12 mm-es MAPEWRAP C FIOCCO szénszál zsinórokat is felhasználtak. A betonba rögzített elemet MAPEWRAP 21 kétkomponensű epoxigyantával impregnálták a QUARTZ 1.9 homokszórás előtt. Az előformázott részt a földrengésveszélyes övezetekben létesített szerkezeti terhelésekre C1 minősítéssel rendelkező MAPEFIX EP 385 vegyi horgonnyal rögzítették a betonba. A megmaradt szénszál zsinórokat MAPEWRAP 31 epoxigyantával helyezték fel a korábban felhordott C-FRP rendszerre. Másrészről MAPEFIX VE SF 300 vinilészter gyanta alapú vegyi horgonyt (ez a termék szintén rendelkezik az ETA Európai Műszaki Engedély szerint a szeizmikus övezetekben létesítendő szerkezeti terhelésekre előírt C1 minősítéssel) használtak fel a 12 mm-es MAPEWRAP S FIOCCO szénszál zsinórok vegyi rögzítésére, illetve MAPEWRAP 12 kétkomponensű epoxi habarcsot a zsinórok ellapított részeihez.


Beltéri padlóbevonatok

A Mapei Technical Services a dekoratív védőbevonatok készítésére alkalmas ULTRATOP LOFT nagy szilárdságú, cementes bevonati rendszert javasolta a padlók teljesítményjellemzőinek javítására. Ez a rendkívül kopásálló termék ideális megoldást jelent a színházak nagy forgalmú közönségtereiben, ráadásul eleget tesz a helyi Műemlékvédelmi Hivatal mérnökei és a Városi Tanács Műszaki Osztálya által támasztott követelményeknek.
A hordozó felületet egy réteg, előzetesen QUARTZ 0.5 kvarchomokkal telített PRIMER SN alapozóval kezelték, majd MAPENET 150 üvegszövet hálóval erősítették meg. Ezután a felületet az ún. "wet-on-wet" technika segítségével QUARTZ 0.5 homokkal szórták meg, majd újabb réteg PRIMER SN alapozó következett. Miután az alapozó megszilárdult, a felületet lecsiszolták, és a keletkező port porszívóval távolították el, mielőtt az ULTRATOP LOFT F egykomponensű durvaszemcsés textúrájú, "Natural" (természetes) színű kenhető cementes pasztát egy rétegben felhordták.
A felületet 6 óra elteltével ismét átcsiszolták, hogy a helyenként felesleges mennyiségben felvitt termék eltávolításával teljesen egyenletessé tegyék a padló felszínét.
Ezután egy rétegben vízzel 1:1 tömegszázalék-arányban hígított PRIMER LT-t vittek fel a felületre, hogy a csiszolás nyomán keletkezett pórusokat lezárják, illetve elősegítsék az utána felhordott ULTRATOP LOFT W egykomponensű kenhető finomszemcsés cementes - ugyancsak "Natural" színű - paszta megtapadását.
Ennek a terméknek volt köszönhető, hogy a felület kialakult mintázata és minősége megfelelt a megbízó - következésképpen a projektmenedzsment - előírásainak.
A teljesen megszilárdult ULTRATOP LOFT W bevonat átcsiszolása után a felület pórusainak lezárására egy rétegben átlátszó ULTRATOP BASE COAT akril alapozót vittek fel.
Miután ez a réteg is tökéletesen megszáradt, a munka befejező lépéseként a felületet egy rétegben MAPEFLOOR FINISH 50 N kétkomponensű átlátszó poliuretán fedőbevonattal, majd MAPEFLOOR FINISH 58W záróbevonattal látták el. Ez utóbbi termék tulajdonságai javítják a felület kopás- és karcállóságát, ugyanakkor gátolják a szennyeződések lerakódását, továbbá megkönnyítik a felület rendszeres tisztítását és karbantartását.

Tetőszigetelő rendszer

A régi vízszigetelő rendszer felszedése és eltávolítása után a tető teljes felülete új esztrichréteget kapott. Ugyanakkor a körítőfalakat PLANITOP FAST 330 gyors kötésű, szálerősítésű cementkötésű habarccsal erősítették meg.
A szabadon maradó felületeket AQUAFLEX ROOF PLUS hibrid, készre kevert, rendkívül rugalmas és gyorsan száradó folyékony vízszigetelő membránnal tették vízállóvá.
Minden felületet gondosan megtisztítottak és lealapoztak. Felhordás során a kivitelező az AQUAFLEX ROOF PLUS két rétege közé MAPETEX 50 nem szőtt szövetet helyezett el. Az első réteget további három réteg követte ugyanabból a termékből. A függőleges és vízszintes felületek csatlakozásainál található hézagokat MAPEBAND SA lúgálló öntapadó butil hajlaterősítő szalaggal zárták le.
A kerámialapokkal borított felületek esetében a dilatációs hézagokat és a függőleges és vízszintes felületek csatlakozásainál található hézagokat lúgálló szöveterősítésű MAPEBAND gumiszalaggal zárták le. A felületek vízszigetelését ezután MAPELASTIC kétkomponensű rugalmas cementkötésű habarcsréteggel biztosították az erkélyeken, a teraszokon, a fürdőszobákban és a fürdőmedencékben.
A bevonat kialakítása során a kivitelező MAPENET 150 lúgálló üvegszövet hálót ágyazott be a két réteg közé.
Miután a két réteg tökéletesen megszáradt, a burkolat kőlapjait ADESILEX P9-cel rögzítették. Ez a termék egy fokozott terhelhetőségű, lecsúszásmentes, az EN 12004 szabvány értelmében C2TE besorolású nyújtott nyitott idejű cementkötésű ragasztóhabarcs.

MŰSZAKI ADATOK

Teatro Fusco, Taranto (Olaszország)
A kivitelezés éve: 1907, 1927-ben új falazatot kapott.
A Mapei részvételének időszaka: 2017-2018.
Mapei által szállított termékek: Az épület földrengésállóságának javításához és szerkezeti megerősítéséhez, a cementkötésű padlók létrehozásához és a tető vízszigeteléséhez felhasznált termékek.
Tervező: Studio START, Techin Sri, Leda Ragusa, Enrico Conte, Gabriele Napolitano, Maria Crazia Pupino, Alessandro Sangermano, Giorgio Tonti, Laura Tonti, Pietro Pepe
Megbízó: Taranto Városi Tanács
Felügyeleti szervek: Brindisi, Lecce és Taranto Tartomány Archeológiai,
Szépművészeti és Tájrendezési Hivatala (Augusto Ressa, Antonietta dell'Aglio)
Projektmenedzser: Vincenzo Piccolo (Taranto Városi Tanács)
Művezető: Cosimo Netti
Építésvezető: Domenico Speziale
Kivitelező: GI.PI. Appalti
Mapei termékforgalmazó: Commerbit srl.
Mapei koordinátorok: Achille Carcagni, Giammario Dispoto, Michele Cannarile, Gianni Capriglia és and Giuseppe La Neve, Mapei SpA (Olaszország)

MAPEI TERMÉKEK Betonjavítás: Mapefer, Mapegrout Thixotropic
Földrengésállóság javítása és szerkezeti megerősítés: MapeWrap Primer 1, MapeWrap 12, MapeWrap 31, MapeWrap 21, MapeWrap3, MapeWrap C Fiocco, MapeWrap C UNIAX, Quartz 1.9, Mapefix EP 385 és MapefixVESF
Cementkötésű padlók: Mapenet 150, Primer LT, Primer SN, Quartz 0.5, Ultratop Base Coat, Ultratop Loft F. Ultratop Loft W, Mapefloor Finish 50 N és Mapefloor Finish 58W
Tetők vízszigetelése: Aquaflex Roof Plus, Mapeband, Mapeband SA, Mapelastic, Mapetex 50, Mapenetl50 és Planitop Fast 330
Kerámiapadlók burkolása: Adesilex P9

További információért látogasson el a www.mapei.hu weboldalra!További műszaki és értékesítési információért keresse Mapei partnerét vagy a Mapei szaktanácsadót!


www.mapei.hu
szaktanacs@mapei.hu


Mapei


A Mapei Kft. a világ legnagyobb építőipari ragasztóanyag gyártójának leányvállalata. A Mapei neve az egész világon egyet jelent a kiemelkedő minőséggel, amit nem csupán a forgalmazott termékekben őrzi meg, hanem szolgáltatásai színvonalában is.2021.02.05.

Mapei HírekMapei TermékkatalógusMapei Szakmai kiadványokMapei KereskedőkeresőMapei Termékek


Kapcsolodó termékek:
 

Hirdetés

Mapei hírek:


Mapei - Hosszabbítsa meg a vízszigetelés szezonját a hidegebb hónapokra
Hosszabbítsa meg a vízszigetelés szezonját a hidegebb hónapokra 2021.11.15.
A MAPEI, a vízszigetelési rendszerek vezető gyártója, örömmel jelenti be POLYGLASS modifikált-bitumenes lemezes termékkínálatának bővítését. A hidegebb körülmények közötti teljesítményre optimalizálva ezek a rugalmas lemezek megtakarítják a munkaidőt, és lehetőséget biztosítanak a vállalkozóknak a tetőszigetelési szezon meghosszabbítására.

Mapei - Legújabb generációs statikus polimer szálak
Legújabb generációs statikus polimer szálak 2021.11.02.
Az építőipar által felhasznált termékek közül az egyik leginnovatívabban fejlődő csoportja a betonba adagolható statikus (makro) polimer szálak területe.

Mapei - 71. Mapei Krónika
71. Mapei Krónika 2021.09.14.
Süt a nap, de már itt-ott hullanak a levelek. Hűvösödik, de még csak most indul a munka dandárja. Az őszi idő, ha szerencsésen alakul az időjárás, igen kedvező az építéshez. Nekünk a Mapei-nek, és partnereinknek az a legfontosabb, hogy a szeptemberrel új lendületet vesz az építés, és nekilódul az őszi szezon.

Mapei - Egyedülálló program a magyar és nemzetközi piacon- MAPEI Composer
Egyedülálló program a magyar és nemzetközi piacon- MAPEI Composer 2021.09.08.
Hisszük, hogy az építőanyag gyártóknak részletesebb ismeretei vannak arról, hogy egy adott rétegrendbe a termékét milyen vastagságban, milyen kialakítással, alapozóval, vagy éppen anélkül kell beépíteni. Ebben a munkában nyújt segítséget a Mapei új rétegrend szerkesztő kiegészítő alkalmazása, a MAPEI Composer, az ArchiCad kiegészítő programja. Segítségével a tervezők a lehető legegyszerűbb módon tervezhetik be a Mapei által nyújtott rétegrendeket.

Mapei - Pincék új élete utólagos belső oldali vízszigetelés kialakításával
Pincék új élete utólagos belső oldali vízszigetelés kialakításával 2021.08.17.
Számos épületnél - legyen az újonnan épült vagy történelmi jelentőségű - problémákat okoz a falazatokba felszívódó nedvesség, mely a lakott terekben egészségtelen klímát, a penészesedés miatt allergiás reakciókat okozhat, miközben a külső oldalon esztétikai hibákat és sokszor málló vakolatot is eredményez. Mit tegyünk ilyen helyzetekben? Ez a vízszigetelés hiányából fakadó probléma kezelhető a Mapei antikondenzációs megoldásával: a falazat injektálásával és szárítóvakolat alkalmazásával a falazat száraz lesz, mely lehetővé teszi, hogy az addig kihasználhatatlan nedves helyiséget akár lakótérként, akár üzlethelyiségként is lehessen használni.

Mapei - Szárítóvakolat rendszerek károsodott falazatra
Szárítóvakolat rendszerek károsodott falazatra 2021.07.12.
Sok magánház esetében - legyen az újonnan épült vagy történelmi jelentőségű - gyakran van szükség a falazat szárítására szárítóvakolat és/vagy kémiai gát alkalmazásával. Az ilyen fajta beavatkozás célja azon károsodások javítása, amelyeket a felszálló nedvesség és/vagy agresszív sók okoztak és melyeknek a falazatok gyakran ki vannak téve. Mit tegyünk ilyen helyzetekben? A műszaki támogatáson túl a Mapei-nek több különböző megoldása van ezekre.

Mapei - Kibeszéljük a szakmát- elindult a Mapei Krónika Podcast
Kibeszéljük a szakmát- elindult a Mapei Krónika Podcast 2021.06.23.
Útjára indult a Mapei Krónika Podcast, a Mapei új kommunikációs szolgáltatása az építő szakemberek és az építtetők számára. Egy könnyed, személyes, mégis gazdag tartalommal rendelkező újdonság, ami a fülnek szól: ez a Mapei Krónika Podcast.

Mapei - Hidegburkolás alakváltozásra képes aljzatokra
Hidegburkolás alakváltozásra képes aljzatokra 2021.06.22.
Ha az a házi feladat, hogy alakváltozásra képes aljzatra kell rétegrendet terveznünk, javasolnunk vagy kiviteleznünk, akkor mielőtt reflexből a cementes aljzatokhoz bevált rétegrendekhez nyúlnánk, gondoljuk végig a dolgot.

Mapei - Pincék, alagsorok utólagos, belső oldali vízszigetelése
Pincék, alagsorok utólagos, belső oldali vízszigetelése 2021.05.28.
Sok épületnél gondot okoz a falazatokba felszívódó nedvesség, mely a lakott terekben rossz klímát, a penészesedés miatt allergiás reakciókat okozhat, a külső oldalon pedig legalább esztétikai problémákat, de sokszor málló vakolatot eredményez. Ez a probléma a falazat injektálásával és szárítóvakolat alkalmazásával (MAPESTOP CREAM és POROMAP SZÁRÍTÓVAKOLAT) a legtöbb esetben viszonylag egyszerűen orvosolható.

Mapei - Hogyan válasszunk megfelelő polimer-bitumenes lemezt a lapostető csapadékvíz szigetelésére
Hogyan válasszunk megfelelő polimer-bitumenes lemezt a lapostető csapadékvíz szigetelésére 2021.05.01.
Ahogyan az közismert, a bitumenes lemez alapját adó keverékhez használt elsődleges polimertől függően kiváló termékekhez lehet jutni, amelyek azonban egymástól élesen eltérő tulajdonságokkal rendelkeznek. Érdemes ezekkel tisztában lenni a szigetelőrendszer tervezési és kivitelezési fázisában is, annak érdekében, hogy az előnyök a lehető legjobb módon kerüljenek kihasználásra.

Mapei - 2021 a lakossági felújítások éve
2021 a lakossági felújítások éve 2021.04.01.
A lakossági felújításokat segítő állami támogatások termékeny talajra hullanak. A családok lelkesen tervezik, hogy mire fordítják majd azt a hárommillió forintos támogatást, ami az új otthonfelújítási programmal vált elérhetővé számukra. Aztán az álmokat tett követi, és szembe találkoznak sok-sok bizonytalansággal. A támogatás kinek, mire és hogyan elérhető? Mit lehet tenni, ha nem tudom a teljes összeget előre finanszírozni? Ha megvan a pénz, hogyan lehet a kivitelezést a legrövidebb idő alatt, a legkisebb felfordulással elvégezni? Szét kell vernem mindent ahhoz, hogy felújítsak? Mit és hogyan kivitelezzek és kiviteleztessek?

Mapei - Hogyan született ipari műemlékből kulturális központ?
Hogyan született ipari műemlékből kulturális központ? 2021.03.01.
Az Almagià egy, a ravennai kikötőben álló, korábban egy kőolaj-finomító kénraktáraként funkcionáló ipari műemlékből lett kulturális központ. Az 1888-ban, Giuseppe Castellucci tervei alapján Vito Almagià vállalkozása számára épült üzem közel egy évszázadon át működött, de a tulajdonosok a keresletcsökkenés miatt végül a bezárás mellett döntöttek.

Mapei - A lehetőségek éve
A lehetőségek éve 2021.02.12.
A Mapei szakemberei az Ön rendelkezésére állnak úgy az építés, mint a vállalkozásépítés és kommunikáció terén.

Mapei - A KOMPLEX SZERKEZETI MEGERŐSÍTÉS NYOMÁN ÚJ ÉLETRE KELT EGY DÉL-OLASZORSZÁGI SZÍNHÁZ MŰEMLÉKI ÉPÜLETE
A KOMPLEX SZERKEZETI MEGERŐSÍTÉS NYOMÁN ÚJ ÉLETRE KELT EGY DÉL-OLASZORSZÁGI SZÍNHÁZ MŰEMLÉKI ÉPÜLETE 2021.02.05.
A dél-olaszországi Tarantóban 1907-ben felavatott "Cinematografo Internazionale" színház építtetője egy helyi üzletember volt.
A színházat 2000-ben a helyi városi tanács vásárolta meg, de miután az épület állapota romlani kezdett, 2015-ben pályázati felhívást tettek közzé annak helyreállítására és felújítására. A több mint 4 millió eurós teljes költségvetésből megvalósított, és a Fusco Színház avatásával záruló beruházás 2018 decemberének végére készült el.

Mapei - Kis kockák, nagy kockázat!
Kis kockák, nagy kockázat! 2021.01.05.
Ma az üveg, kő és kerámia mozaikok színes kavalkádjával találkozunk a piacon. Ezeknek a gyönyörű és általában nagyértékű termékeknek a burkoláskor ezernyi apróságra kell odafigyelni ahhoz, hogy a végeredmény olyan legyen, mint amit megálmodtunk!

Mapei - Kezdje 2021-et felkészülten a sikerre
Kezdje 2021-et felkészülten a sikerre 2020.12.09.
A sikerre vágyó vállalkozó szakemberek a laza téli estéket sem töltik csupán pihenéssel. A szenvedély, hogy minél jobbat, többet hozzanak létre a következő évben, nem hagyja nyugodni az elhivatott embert még a pihenő időszakban sem. Tudáshoz jutni mindig lehet, és persze elengedhetetlen. Hogyan tegyük ezt a téli ünnepek kevésbé pörgős időszakában? A válasz egyszerű: Mapei Krónika.

Mapei - A másodlagos, avagy a burkolat alatti vízszigetelések
A másodlagos, avagy a burkolat alatti vízszigetelések 2020.11.19.
Egy szakembernek nem kell magyarázni a vízszigetelések jelentőségét. Egy új építésű épület ráfordításainak hozzávetőlegesen 3-5%-át teszik ki, azonban a műszaki problémáknak legalább 85 %-át a nem megfelelő anyagokkal vagy technológiával kialakított vízszigetelés okozza.

Mapei - Hatékony ragasztás - tartós burkolat!
Hatékony ragasztás - tartós burkolat! 2020.10.16.
Vékony-, vastag-, és folyékonyágyas bu
A burkolatok növekedésének trendje, a kivitelezői igények változása és az ezekből születő magas elvárások egyre nagyobb követelményeket támasztanak a hidegburkolati ragasztókkal szemben is. A Mapei a termékek specializációjával igyekszik megfelelni
ezeknek a piaci elvárásoknak. Ennek köszönhetően újabb és újabb termékek jelennek meg, amik a kivitelezés hatékonyságát, minőségét és biztonságát javítják. Vastagabb ragasztóágy, könnyített vagy akár folyékonyágyas bedolgozhatóság és sok más egyéb tulajdonság támogatja a "Már elsőre végleges burkolat kialakítását!". rkolatragasztás

Mapei - Topcem Pronto- a garantált minőség!
Topcem Pronto- a garantált minőség! 2020.09.17.
Egy hidegburkolás sikeressége sokszor már az első lap leragasztása előtt eldől. A helyszínen elkészített esztrich gyakran nem felel meg a burkolhatósági követelményeknek és bár úgy néz ki, hogy minden rendben van, az eredmény kétséges. Kopogó lap, felváló burkolat, enyhébb esetben foltos fuga adja tudtunkra, hogy bizony az esztrich nem volt megfelelő.

Mapei - Megjelent a 67. Mapei Krónika
Megjelent a 67. Mapei Krónika 2020.09.08.
Ön is szeretné a legjobbat kihozni építőipari feladataiból?
Ha igen, akkor Önnek szól a Mapei Krónika legújabb, szeptemberi száma

Újra egy Mapei Krónika megjelenést ajánlunk minden építőipari szakembernek. Egy magazint, amiben lehet, hogy éppen Ön fogja megtalálni élete építési megoldását.

Like all websites, eptar.hu uses cookies for better and safer operation.       More information