Lindab

Versenyelőny Lindab csarnokkal!

Versenyelőnyt jelenthetnek a gazdáknak a Lindab termékeiből épült terménytárolók.

Egy mezőgazdasági vállalkozás megbízására 5000 tonna tárolókapacitású magtár épült Ópusztaszeren. A kivitelező Bavas Bau Kft. vezetőjét, Bagdán Ákost kérdeztük az épület különleges műszaki megoldásairól és a Lindabbal való kapcsolatáról.


Milyen méretekkel jellemezhető az új gabonatároló?

A fesztávolsága 22, a vállmagassága 7,5, a gerincmagassága 10,5 a hossza pedig 60 méter. Szóval egy ún. nagy csarnokról van szó, aminek a Bavas Bau Kft. készítette a vázszerkezetét, de a Lindabtól származnak a másodlagos tartóelemként funkcionáló Z szelemenek, illetve a tetőnek meg a homlokzatnak a burkolata, a természetes fény beáramlását lehetővé tévő, az oldalsó raszterek közepén elhelyezett bevilágítók, a kiegészítő alkatrészek, önfúró csavarok stb. és - természetesen - a Rainline ereszcsatorna rendszer



Miért pont a Lindab?

A megrendelő ragaszkodott a legjobb színvonalhoz, azaz, a minőségbiztonsághoz, a tartóssághoz a kompatibilitáshoz, a gyorsasághoz. Mivel cégünk már régóta egyben a Lindab szerződött forgalmazója, sőt szakértője is, tudom, hogy a Lindab termékek alapanyaga a kiváló svédacél. Az egyes elemek a legmagasabb műszaki elvárásoknak is megfelelnek. Rendelkeznek a tűzvédelmi, biztonsági és egyéb tanúsítványokkal. A tűzihorganyzásnak és a speciális bevonatoknak köszönhetően nagyon ellenállóak a korrózióval szemben. Az egyes darabok, illetve rendszerek mind egymással mind pedig más struktúrákkal tökéletesen illeszkednek. A cég biatorbágyi gyárában rövid határidőkkel dolgoznak, mindig időben, tökéletesen védő és egyértelműen megjelölt csomagolással szállítanak. Ezek után nem volt kérdéses, hogy ismét a Lindabtól rendelünk.



Milyen termékeket használtak a fedésekhez?

Az LVP 20-as trapézlemezt az oldalfalon, a tetőn pedig az LTP 35-ös filckasírozással ellátott terméket. Ez utóbbival kapcsolatban érdemes megjegyezni, hogy egy olyan szigeteletlen - szaknyelven szólva -, hideg csarnok esetében, mint amiről most beszélgetünk, számolnunk kell a kondenzáció, azaz a páralecsapódás jelenségével, hiszen a gabonából távozik a nedvesség. Ez a probléma küszöbölhető ki ezzel a páramentesítő bevonattal. Ez a réteg ugyanis átmenetileg megköti a párát, ami később a levegőbe jutva távozik. Ehhez persze szükséges az épület tökéletes szellőztethetőségének kialakítása, mert így nem csepeg vissza a víz tető alatt tárolt anyagokra.



Ebben az esetben hogyan oldották meg ezt?

Egy ún. passzív épületszerkezeti megoldással. Mivel a gabona hatalmas oldal irányú nyomását megtartani hivatott vasbeton támfal van beljebb és a homlokzati burkolat kijjebb, a két elem között adódó távolságban vízszintesen elhelyeztük a Lindab kifejezetten erre a célra gyártott, perforált lemezét. Ezen keresztül úgy tud a levegő áramlani, a szellőzés megvalósulni, hogy közben a madarak, a rovarok nem juthatnak az épület belsejébe.



Fontos volt-e az építkezés gyorsasága? Mennyi idő alatt készültek el?

Mivel a teljes kivitelezést mi csináltuk, négy hónap kellett. Az alapozásnál, illetve a vasbeton támfalnál ugye szükséges tartani a száradási, kötési időket, de a könnyűszerkezetes elemek összeszerelése - mint általában - nagyon gyorsan haladt. Ez a gyorsaság pedig a gabonatárolók esetében mindig fontos, hiszen a növény nem vár, azt vagy azonnal el kell adni, vagy el kell helyezni. Ha valaki nem árutőzsdei szakember, az is belátja, hogy az utóbbi lehetőség sokkal nagyobb haszonnal kecsegtet, hiszen akkor lehet piacra dobni a terményt, amikor magasabb az ára.



Ezt az impozáns magtárat elnézve, rögtön feltűnik, hogy két oldalt, a teljes hosszúságban még tetőszárnyak is kapcsolódnak a fő épület homlokzatához. Miért?

Ez egy igen praktikus és gazdaságos ötletvolt. Hiszen ha már alapot épít az ember, miért ne lehetne az nagyobb, mint ami a magtárhoz kell. Ha pedig ez az újabb felület és még a statikai szerkezet egy része is adott, egy fedéssel miért ne alakíthatnánk ki egy nyitott színt is, ahol a csiszolt, ipari padozaton eszközöket, műtrágyát, gépeket, egyebeket lehet tárolni - megóvva azokat a csapadéktól. Éppen ezért az oldalfal tetejétől számítva egy méterrel lejjebbről indítva - szintén Lindab trapézlemezből - építettünk egy tetőt, ami öt méterre nyúlik ki. Így összesen további 600 m2-nyi hasznos területet nyert a megrendelő. Ahogy a reklámosok mondják: kettő az egyben.



Azt hiszem, ez a szlogen a Bavas Bau és a Lindab együttműködése során az Önök számára új értelmet is nyert.

Igaz, hogy a Bavas Bau csak 2011-ben alakult, de már a nagyapám is lakatos volt. Szóval, ha valaki ért a vashoz meg az acélhoz, hát mi igen. Ezért van az, hogy én a saját gyártású tartószerkezeteinkhez csak a Lindab termékeit használom, mással nem dolgozom. A csarnokainknak, amiket már az országhatáron túl is szép számmal építünk, Bavas Bau a váza és Lindab a ruhája. Így teljes!




Lindab További információk:
www.lindab.hu


A Lindabról


A skandináv érdekeltségű Lindab céget 1959-ben alapították, a svédországi Bastad városában. Az azóta világszerte érdekeltségekkel bíró nemzetközi cégcsoport építőipari termékeket és épületrendszereket fejleszt, gyárt és forgalmaz finomacéllemezből a Profil és Ventiláció üzletágakban. A Lindab 5000 alkalmazottat foglalkoztat a világ 30 országában. A Lindab hazánkban az első cég volt, amely a vékonyfalú horganyzott acél alapanyagú, könnyűszerkezetes építési anyagokat a hazai követelményeknek és műszaki előírásoknak megfelelő, komplett rendszerben kínálta. A cég ma már több mint 10 000 négyzetméteren folytat gyártótevékenységet. Az 1992-es alapítást követő töretlen fejlődés tette lehetővé, hogy a Lindab Magyarország a közép-kelet-európai régió központja, kereskedelmi és fejlesztési motorja lett.

www.lindab.hu


2018.07.10.

Lindab HírekLindab CADLindab Tervezői portálLindab Lindab felújításLindab MárkakereskedőkKereskedő keresésLindab Termékek


Hirdetés
Lindab hírek:


    Like all websites, eptar.hu uses cookies for better and safer operation.       More information