Lindab Valós előny a Lindabbal pályázni a felújítási támogatásokra


A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium 20 milliárd forintos keretösszeggel energiahatékonysági pályázatot hirdet az öt vagy annál több lakást számláló társasházak lakóközösségeinek számára. Mivel a támogatási összeg nem csupán hőszigetelésre vagy a nyílászárók cseréjére, hanem a födémcserére is jár, Kotormán Istvánnal, a Lindab fejlesztési és oktatási vezetőjével tekintettük át, milyen könnyűszerkezetes megoldásokat kínál a svéd vállalat.


  

Mindenekelőtt szeretném kiemelni, hogy a hatékony homlokzati hőszigetelési rendszer, a pontosan illeszkedő, korszerű nyílászárók, abban az esetben, ha az épület elsődleges védelmi vonalának számító tetőfedés és tetőszerkezet nem teljesíti a feladatát, csupán részmegoldásoknak tekinthetők. Éppen ezért arra bíztatom a pályázókat, hogy - a kiírás szellemében - ők is olyan komplex tervekben gondolkodjanak, amelynek szerves része a zárófödém illetve tetőszerkezet cseréje vagy annak felújítása.A legegyszerűbb eset, amikor a korábbi tetőhéjazat (pala, zsindely, cserép) elöregedéséből, sérüléseiből származó hibákat, tehát a beázást, a vizesedést kell elhárítani, ami közvetve jelentősen hozzájárul az épület energetikai jellemzőjének a romlásához is. Ezekre az esetekre a nagytáblás acéllemez fedéseinket ajánljuk. Az LPA cserepeslemez termékcsalád elemei olyan svédacél alapanyagú, tűzihorganyzott, önhordó lemezek, amelyeket többrétegű, speciális színbevonat véd a környezeti hatásoktól. A nagyszilárdságú és tűzihorganyzott acél igen ellenálló a rozsdával és a mechanikai hatásokkal szemben.
A Lindab termékek minősége mellett érdemes szót ejteni azokról a praktikus vonatkozásokról, amelyek pl. egy ilyen esetben segítik a felújításra pályázók választását. Az acéllemezes fedés - legyen az a hagyományos cserepek textúráját idéző LPA, a kőzúzalék szemcsebevonatos Roca, az elegánsabb megjelenést biztosító, előkorcolt SRP Click vagy az akár műemléki környezetben is használható PLX korcolt síklemez - óriási előnye a kis önsúly. Esetünkben tehát, ahol csupán a héjazat felújítása időszerű, tökéletesen alkalmasak az új borítás kialakítására, hiszen - ha a régi ácsszerkezet még megfelelő állapotban van - nincs szükség a tartórendszer megerősítésére, átalakítására. Ezek az anyagok jóval kisebb, gyakorlatilag elhanyagolható terhelést (kb. 5 kg/m2) jelentenek a tartófalazatra és az alapozásra is, azaz nem kell számolni az új tető által okozott statikai problémákkal. Palafedések esetében - amennyiben a régi azbeszttartalmú lapok még nem törnek, nem porlanak - lehetőség van azok elbontása nélküli ráfedésre is, a technológia tökéletesen alkalmas rá. Ezzel a tulajdonosok megtakaríthatják a veszélyes hulladéknak minősülő pala bontásának és elszállíttatásának költségeit. Mivel nagyon könnyen kezelhető lemezekről van szó, a szerelési idő is lecsökken. Ennek akkor lehet nagy szerepe, ha felújítás során esetleg esős idő köszönt be. Az épület ugyanis így csak rövid ideig, általában csupán pár napig marad védelem nélkül.
A gyors kivitelezést és az ebből fakadó költségmegtakarítást az teszi lehetővé, hogy a Lindab mindig komplett rendszereket kínál. A lemeztábláktól a legapróbb illesztő elemeken, tartozékokon keresztül a vízzáró és páraáteresztő tetőfóliáig a struktúra összetevői tökéletesen kompatibilisek, precízen illeszkedők.


Milyen tanácsot tudna adni a lapostetők felújításával kapcsolatban?

A hatvanas és hetvenes években Magyarországon nagyon sok ilyen társasház épült. Ez egy olyan építészeti megoldás, amelynél a biztonságos vízzárásra és vízelvezetésre fokozott figyelmet kell fordítani. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a korabeli anyagokból készült felső csapadékszigetelő rétegek napjainkra kezdik felmondani a szolgálatot. Lehetséges természetesen új korszerűbb vízszigetelő anyagokat, rétegeket felvinni, de egy igazán tartós megoldásra ad lehetőséget a kis hajlásszögű, általában 8-10 fokos új tetőfedés és könnyűszerkezetes alátámasztó szerkezet kialakítása. Ez általában valamivel jelentősebb beruházást igényel, mint az eredeti károsodott vízszigetelés javítása, foltozgatása, de számos biztonsági, sőt energetikai előnnyel is jár, hosszútávra tartós megoldást nyújt. A LindabRoof tetőfelújító rendszernek éppen ezért az az elsődleges funkciója, hogy a nagyobb hajlásszögnek és a tökéletes vízzáró képességének köszönhetően elvezesse a csapadékvizet. A komplett tartószerkezetet filigrán tűzihorganyzott acél elemek (oszlopok, gerendák) alkotják. Ezeket a pontos felmérések alapján elkészített részletes tervrajzok szerint, optimális egyedi méretekben gyártjuk le biatorbágyi üzemünkben. Erre kerülhetnek azok a tetőfedő termékek, amikről az előzőekben a tetőhéjazat-felújítás kapcsán ejtettünk szót.
A LindabRoof tetőrendszerhez szervesen csatlakozik a Lindab Rainline ereszcsatorna rendszer is, amely gondoskodik a csapadékvíz megfelelő külső elvezetéséről. Többszintes társasházak esetében 10-12 méter ereszmagasságig alkalmazható. Mivel különböző színárnyalatokban kapható, nem probléma megtalálni azt, amely a választott tetőhéjazat és falburkolat színével is harmonizál.

Amennyiben a lapostetőt ezzel a módszerrel újítják föl - az alkalmazott hajlásszögtől függően, ami lehet akár 30-40 fokos is -, kisebb-nagyobb padlásterek jönnek létre. Amennyiben a helyes rétegrendben és hatékony anyagokkal történik a hőszigetelés, télen csökkenni fog a felső hasznosított szinten lévő lakások hővesztesége, nyáron pedig ez a jó átszellőztetéssel rendelkező padlástér jelentősen csökkenti a túlmelegedést, árnyékoló szerkezetként, "puffer" térként, további hőszigetelő rétegként is funkcionál Hideg idő esetén tehát a fűtési, melegben pedig a lakások hűtési költségei csökkennek az új tetőszerkezetnek köszönhetően. A LindabRoof felépítésével az épület arculata, külső megjelenése is megváltozik, hiszen a lapos tetőt felváltó nagyobb hajlású, klasszikusabb nyeregtetős forma építészetileg módosítja az épület esztétikai megjelenését is.

A nagyobb hajlású új tetőfedés alatti tartószerkezetet természetesen el lehet készíteni fából is ("ácsszerkezet"), de ott fönnáll az anyag vetemedésének, szuvasodásának, gombásodásának a veszélye, és az éghető anyagok beépítése is nagyobb biztonsági kockázatot jelent. A tűzihorganyzott acél tartóelemek ezzel szemben hosszú évtizedekig deformáció és rozsdásodás nélkül teljesítik a feladatukat, ráadásul sokkal gyorsabban is szerelhetőek, és a teljes rendszer (tartószerkezet és tetőfedés együttesen) csupán kb. 10 kg/m2 önsúlyt, ezáltal elhanyagolható plusz terhelést jelentenek a meglévő épületre.


Ha egy új tetőszerkezet számára a Lindabnál adottak a megfelelő oszlopok, gerendák, tartóelemek, felmerül a kérdés,
     hogy komplett könnyűszerkezetes emeletráépítéshez kínálnak-e termékeket?


Ha egy családi ház tulajdonosa vagy egy társasház lakóközössége úgy dönt, hogy a bővítést egy újabb szint megépítésével kívánja megvalósítani, erre is bevált technológiánk van. A Lindab Construline perforált gerincű és ebből következően alacsony hőátbocsátási tulajdonságokkal rendelkező elemeket foglal magában - ezzel is hozzájárulva az épület energetikai jellemzőinek javításához.
Az építtetők különböző lehetőségek közül választhatnak. A födém- és tetőszerkezet lehet vízszintes gerendás könnyűszerkezet lapostetővel vagy magastetős megoldás rácsostartós szerkezettel.

A ráépítéssel kapcsolatban szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy itt már komoly tervezői munka szükségeltetik. Bár a könnyűszerkezetes építési rendszer saját önsúlya még így is jóval kisebb terhelést okoz a meglévő tartófalazatnak, mint ha pl. betont vagy téglát alkalmaznának, de számolni kell azzal, hogy az új lakószint jelentős többletterhet jelent a felhasználása, funkciója miatt. Mivel az új lakóteret be kell rendezni szaniterekkel, bútorokkal, és ott emberek is fognak tartózkodni (ezek az ún. "hasznos terhek"), a tervezés első lépései között a statikai felülvizsgálatoknak, ellenőrzéseknek, számításoknak kell szerepelniük, hogy a meglévő tartószerkezetek (tartófalak, alapozás) képesek-e elviselni a plusz terheket, vagy esetleg szükség van a megerősítésükre is. Csakúgy, mint a LindabRoof rendszer esetében, itt is a könnyű önsúly, a kiváló teherbírás és az előregyártottság magas foka a Lindab termékek és technológia legnagyobb előnye. A tartószerkezeti elemeket széles szelvényválasztékból optimálisan tervezhetően, a betervezésnek megfelelő egyedi hosszméretre gyártva szállítjuk. Ezeket sokkal könnyebb, gyorsabb és gazdaságosabb szállítani, beemelni, kivitelezni, szerelni, mint a hagyományos "nehéz" építőanyagokat (tégla, beton). A falak kialakításánál szinte komplett modulokkal lehet dolgozni, ami sok esetben azt jelenti, hogy a tervező által megadott hőszigetelő anyagokat a megfelelő rétegrendben elhelyezve a burkolatok közé - amely általában gipszkarton - kész elemeket lehet az építési helyszínre szállítani, ahol már csak a megfelelő helyére kell beemelni majd rögzíteni őket. De ugyanez a helyzet a födém- vagy rácsos tetőszerkezetek esetében is, ahol szintén akár gyárilag előre összeállított modulokkal lehet operálni. Az elmondottakból következik, hogy a szerelési munkálatok gyorsasága ebben az esetben sem mérhető a betonnal, téglával történő építkezéshez, ahol pl. ki kell várni az ún. száradási, kötési időket is.

Beszélgetésünket a korszerű felújítások támogatásának apropóján kezdtük. Jelenthet-e valamilyen előnyt a pályázó számára,
     ha az adott renoválást vagy bővítést a Lindab termékeivel kívánja megoldani?


A Lindab termék- és rendszerkínálata esetében jelentős hozzáadott értékről, magasszintű szolgáltatásról is beszélhetünk, amely sokrétű biztonságot és kényelmet ad az építtetők számára, másrészt -ismertségünk és referenciáink okán - garanciaként jelentkeznek a pályázat elbírálói előtt is arra, hogy a fejlesztésre szánt összegek a Lindab termékeivel történő építkezések során valóban korszerű és időtálló épületekre vagy épületelemekre lesznek fordítva.


Milyen formákban jelentkezik ez az - Ön által említett hozzáadott érték.

Kezdjük a tervezéssel. Bármilyen tetőfelújításról vagy könnyűszerkezetes ráépítésről van is szó, elkerülhetetlen professzionális tervező szakember bevonása. Az ő munkájukat nagyban könnyítik a saját fejlesztésű tervező szoftvereink, illetve az a tény, hogy az egyik legnépszerűbb építésztervezői programban, az ArchiCAD-ben is megtalálható a Lindab termékkönyvtára és megoldásai. A tervezőnek nem kell új elemként megalkotnia a termékeket, csomópontokat, hiszen azokat egyszerűen beemelheti a saját munkájába.

Folytathatjuk az engedélyezési eljárásoknál. Ha komolyabb átalakításról van szó, akkor az építtetőnek számos engedélyt, igazolást, tanúsítványt kell beszereznie. Az újabb előírások értelmében figyelni kell pl. azt is, hogy a beavatkozás hogyan változtatja meg az épület tűzvédelmi szempontjait vagy éppen az energiahatékonysági mutatóit. Nos, a Lindab termékei eleve rendelkeznek a szükséges műszaki tanúsítványokkal, engedélyekkel, tűzvédelmi igazolásokkal, nem is beszélve azokról a tartóssági garanciákról, amiket a magyarországi gyártóbázissal rendelkező, immáron több évtizedes múltra visszatekintő Lindab Kft. ad.

Rengeteg információra van szüksége az építtetőnek, a tervezőnek és a kivitelezőnek egyaránt. A Lindab egyre növekvő népszerűségéhez egyértelműen hozzájárul, hogy értékesítői egyúttal képzett szakmai tanácsadók is, akik az ajánlatadás fázisától egészen a munkák befejezéséig rendelkezésre állnak. És ha már az árajánlatot említettem. Egy pályázathoz igen alapos és körültekintő költségvetést kell készíteni. Nem mindegy tehát, hogy a Lindab szakemberei által végzett ingyenes felmérés - pl. tetőburkolati felújítások esetében - nyomán elkészített árajánlat milyen gyorsan érkezik, mennyire pontos, átlátható, kezelhető.

A logikai sorrendet követve érdemes szót ejteni a kivitelezés fázisáról is. A Lindab ugyanis minden esetben olyan partnereket ajánl, akik a Lindab termékekkel, technológiákkal kapcsolatos ismereteiket a vállalat által tartott képzéseken, bemutatókon szerezték, és megbízható referenciákkal is rendelkeznek. Ez azért fontos, mert ezeket az innovatív termékeket - bár a szerelésük gyors és egyszerű - mégis megfelelő körültekintéssel kell kezelni ahhoz, hogy az anyagok megtartsák akár fél évszázadig is a korrózióállóságukat és a minőségüket.

Ezzel kapcsolatban egy partnerünket idézem: "A kivitelező legfőbb garanciája pont a Lindab rendszereiben rejlik. Azok ugyanis olyan összetett műszaki struktúrák, ahol az alrendszerek, illetve a pontos illeszkedések feltételezik egymást, azaz nem lehet rosszul összeszerelni, mert egyébként nem állna meg szerkezet, nem lenne épület, amire garanciát kellene vállalni."

További részletek felújítási témában www.felujitas.lindab.hu és a www.lindab.hu oldalon!

A fentiek alapján úgy gondolom, hogy a társasházi közösségek számára valódi előnyt jelenthet egy felújítási pályázat esetében, ha a Lindabbal kívánnak együttműködni.
A Lindabról


A skandináv érdekeltségű Lindab céget 1959-ben alapították, a svédországi Bastad városában. Az azóta világszerte érdekeltségekkel bíró nemzetközi cégcsoport építőipari termékeket és épületrendszereket fejleszt, gyárt és forgalmaz finomacéllemezből a Profil és Ventiláció üzletágakban. A Lindab 5000 alkalmazottat foglalkoztat a világ 30 országában. A Lindab hazánkban az első cég volt, amely a vékonyfalú horganyzott acél alapanyagú, könnyűszerkezetes építési anyagokat a hazai követelményeknek és műszaki előírásoknak megfelelő, komplett rendszerben kínálta. A cég ma már több mint 10 000 négyzetméteren folytat gyártótevékenységet. Az 1992-es alapítást követő töretlen fejlődés tette lehetővé, hogy a Lindab Magyarország a közép-kelet-európai régió központja, kereskedelmi és fejlesztési motorja lett.

www.lindab.hu


2014.11.17.

Lindab HírekLindab CADLindab Tervezői portálLindab Lindab felújításLindab MárkakereskedőkKereskedő keresésLindab Termékek


Kapcsolodó termékek:
 

Hirdetés

- Lindab hírek:


Lindab - Lindab Őszi Akció
Lindab Őszi Akció 2019.09.06.
A Lindab Kft. 20%-os Őszi Akciót hirdet lakossági termékeiből

Az őszi lakásépítés és tetőfelújítási munkálatok támogatása érdekében a Lindab Kft. az alábbi termékekre hirdeti meg kedvezményes akcióját:

Lindab - Lindab könnyuszerkezetes acél csarnokok különleges, egyedi igényekhez igazított megoldások
Lindab könnyuszerkezetes acél csarnokok különleges, egyedi igényekhez igazított megoldások 2019.06.11.
További információk:
+36 23/531-300
info.profil@lindab.com
csarnok.lindab.hu

Lindab - Megnyertük a Business Superbrands 2019 díjat
Megnyertük a Business Superbrands 2019 díjat 2019.06.11.
A magyarországi Lindab Kft elnyerte a Business Superbrands 2019 díját (B2B)!

A Superbrands a széles nagyközönség számára is ismert, a magas minőséget szimbolizáló védjegy, a nemzetközi program keretében a legkiválóbb fogyasztói és üzleti márkák részesülnek díjazásban.

Lindab - Szellőztetés és beltéri komfort a jövőben
Szellőztetés és beltéri komfort a jövőben 2019.04.08.
Ebben a posztban elolvashatják, hogy véleményünk szerint, hogy alakul a szellőztetés a jövőben.

Lindab - 60 éves az egyszerű építés
60 éves az egyszerű építés 2019.03.08.
Az elmúlt 60 év mérföldkövei!

A Lindab alapítói 1959. február 6-án AB Lidhults Plåtindustri néven, egy kis bádoglemez-gyártó műhely működését indította el Lage Lindh és Valter Persson, a svédországi Lindhultban.

Lindab - Szendvicspanel kínálat
Szendvicspanel kínálat 2019.03.07.
Új termékekkel bővült a Lindab szendvicspanel kínálata!

Az új PIR MAX töltetű tetőpanel 120-160 mm vastagságban áll rendelkezésre és a fejlesztésnek köszönhetően az U érték kedvezőbb, mint a hagyományos PIR töltet esetében.

Lindab - ZC gerenda kínálat bővítése
ZC gerenda kínálat bővítése 2019.02.08.
A Z és C gerenda kínálatunkat a piaci igényekhez igazítva öt, új méretű gerendával kibővítettük!

Örömmel jelentjük be, hogy a Z és C gerenda kínálatunkat a piaci igényekhez igazítva öt, új méretű gerendával kibővítettük!

Lindab - Szakmai képzések 2019
Szakmai képzések 2019 2018.12.07.
A 2019-es szakmai oktatásainkról már most tájékozódhat.

Lindab Kft. szeretne hozzájárulni partnerei munkájának sikeréhez és szakmai fejlődéséhez, ezért 2019-ben is folyamatosan szervezünk kereskedői és kivitelezői oktatásokat.

Lindab - Leginnovatívabb szabadalmaink
Leginnovatívabb szabadalmaink 2018.11.13.
Az egyszerűbb és energiahatékony megoldásokat szem előtt tartva folyamatosan előremutató szabadalmaztatott technológiákat fejlesztünk és mutatunk be.


Lindab - Lindab Színakció 2018
Lindab Színakció 2018 2018.11.13.
2018. október 15 – december 20-ig.

Az őszi akció után az év hátralévő hónapjaiban, tovább folytatjuk a Lindab Színakciót, mely az alábbi termékekre érvényes:

  • Komplett Rainline® ereszcsatorna rendszer (csak félkör szervényű csatornákra)
  • Seamline síklemezek – FOP-CO és COIL
  • Oldalfali trapézlemez és cserepeslemez
  • Tető- és falprofilok

Lindab - Minősített lépés a fenntarthatóság felé
Minősített lépés a fenntarthatóság felé 2018.10.10.
A Lindab megfelelt a legmagasabb szintű követelményeknek mely által a Lindab Safe és Lindab Safe Click légcsatornarendszerek immáron rendelkeznek Eurovent minősítéssel.

Lindab - Integrált tűzvédelem
Integrált tűzvédelem 2018.10.10.
A technológiai előnyök kihasználásával a tűzvédelem reaktív műveletből, aktív védelemmé alakítható.

​A tűzesetek okozta károk emberi életekben, személyi sérülésekben és gazdasági károkban mérhetők. Megfelelő aktív védelemmel megőrizhetjük épületeink értékét és életeket óvhatunk meg.

Lindab - A Lindab ismét emeli a szintet!
A Lindab ismét emeli a szintet! 2018.10.09.
Légcsatorna-hálózat EUROVENT minősítéssel

A Lindab Safe kör keresztmetszetű szellőztetőrendszer a világon elsőként szerezte meg a nemzetközi EUROVENT minősítést légcsatorna-hálózatok légtömörségére és szilárdságára vonatkozóan. Ez azt is jelenti, hogy Ön biztos lehet abban, hogy a termék "D" légtömörségi osztálya és a minősége garantált.

Lindab - Szögletes ereszcsatorna rendszer a Revithez
Szögletes ereszcsatorna rendszer a Revithez 2018.10.09.
A Lindab szögletes ereszcsatorna rendszer BIM elemei letölthetők!

A Revit felhasználók már letölthetik a Lindab szögletes ereszcsatornáit is és vele együtt rendszer- és terméktámogatást is találnak. Minden file megfelelő bekategorizálással jelent meg: színek NCS és RAL kódokkal, illetve a BIM kézikönyv további hasznos információkat tartalmaz.

Lindab - Lindab Őszi Akció 2018
Lindab Őszi Akció 2018 2018.09.05.
2018. szeptember 3-tól október 13-ig!

Ha Ön tetőfelújításban gondolkodik vagy most épít, akkor a Lindabnál jó helyenjár! Eredeti, megbízható svéd minőség, több évtizedes tapasztalattal!

Lindab - Tetőrendszerek - sokkal több mint védelem!
Tetőrendszerek - sokkal több mint védelem! 2018.08.03.
A sok eső növeli a minőségi tetőrendszerek iránti keresletet, de ugyanakkor lehetőséget teremt új, intelligens megoldások kialakítására is.

Lindab - Versenyelőny Lindab csarnokkal!
Versenyelőny Lindab csarnokkal! 2018.07.10.
Versenyelőnyt jelenthetnek a gazdáknak a Lindab termékeiből épült terménytárolók.

Egy mezőgazdasági vállalkozás megbízására 5000 tonna tárolókapacitású magtár épült Ópusztaszeren. A kivitelező Bavas Bau Kft. vezetőjét, Bagdán Ákost kérdeztük az épület különleges műszaki megoldásairól és a Lindabbal való kapcsolatáról.

Lindab - Megújult Lindab weboldalak
Megújult Lindab weboldalak 2018.05.08.
Mezőgazdasági csarnok a gyártótól igazi szakembereknek!

A Lindab csarnokaiban megbízhat egészen kutatás-fejlesztéstől és tervezéstől a gyártáson és a szállításon keresztül a szerelésig és az értékesítés utáni szolgáltatásokig. A teljes csarnoképítés a mi kezünkben van, hogy ügyfeleink elégedettek legyenek!
http://csarnok.lindab.hu http://szelloztetes.lindab.hu http://felujitas.lindab.hu

Lindab - Lindab Tavaszi Akció 2018
Lindab Tavaszi Akció 2018 2018.05.04.
2018. április 2-től május 18-ig!

Ha Ön tetőfelújításban gondolkodik vagy most épít, akkor a Lindabnál jó helyen jár! Eredeti, megbízható svéd minőség, több évtizedes tapasztalattal!

Lindab - Vegyes építésű csarnokok, Lindab burkolati rendszerrel
Vegyes építésű csarnokok, Lindab burkolati rendszerrel 2018.03.21.
360 m2-es gabonatárolót építtetett Bogácson a Hór-Agro Zrt, a kivitelezéssel a Bavas Bau Kft-t bízták meg, amely a térségben a Lindab termékek forgalmazója és csarnokaihoz is - a saját készítésű tartószerkezetek mellett - csak a Lindab termékeit használja. A cég vezetőjével, Bagdán Ákossal beszélgettünk a részletekről és a Lindabbal való együttműködés előnyeiről.