1. kép: A szlovén fővárosban, Ljubljanában egy régi cukorgyárból kulturális központot alakítottak ki, amely helyet biztosít a jelenlegi és jövőbeli szlovén és nemzetközi kultúrának. A Hörmann szállította a kapukat a belső és külső területekre.

Újjáéledt Ljubljana kulturális központja
2024.08.07.

A ljubljanai Cukrarna régi cukorgyára mindig több volt, mint egy ipari terület. Mélyreható átépítése megőrizte a szlovén nemzeti érzés esszenciáját és létrehozott egy kiállítóhelyet a kis nemzet kulturális jövője számára. A Hörmann ipari kapukat szállított az átalakításhoz.


Egy város nem csupán épületekből áll: nagy részben lakóinak emlékeiből áll össze, melyek elválaszthatatlanul kötődnek a házakhoz, terekhez és utcákhoz. A volt cukorgyár Ljubljana szívében egyaránt a szlovén nemzeti érzés központja és Ljubljana lakóinak büszkesége. A Cukrarnában összpontosul a múlt szlovén kultúrája, mely — ma már — egyben a jövő szlovén kulturális életének kiállító- és rendezvényhelyszíne. A Cukrarna gazdag kulturális és történelmi öröksége az átalakítás és újrafelhasználás révén megmenekült az eltűnéstől. Most az óriási épület élő emlékhelye a szlovén kultúrának és kiindulópontja egy új fejezetnek.

A szlovén nemzet szülőhelye

Az Osztrák-Magyar Monarchia - egykor legnagyobb - cukorgyára, egy 19. századi tűzvész után először kaszárnya lett, majd szükséglakássá alakult a kevésbé tehetősek számára. Itt talált menedéket a szlovén modernizmus néhány jelentősebb írója, akik számára ez az igen szerény otthon csak bohém életmóddal volt elfogadható.

A Cukrarna azonban a 21. századig egy lepusztult szégyenfolt volt egy olyan városban, amely elsősorban Josef Plečnik munkáinak köszönhetően világörökségi helyszínként tartottak számon. Az Otto Wagner-tanítvány és Szlovénia leghíresebb építésze már a korai modernizmusban saját mércéket állított fel a „meglévő épületek átalakítása″ témában, melynek leghíresebb példája a „Prágai Vár″ Hradzsin épületének kritikus rekonstrukciója volt.

Ipari szekcionált kapu és tűzvédelmi tolókapu a Hörmann-tól

A Scapelab nyerte meg a 2009-ben kiírt versenyt az egykori cukorfinomító kulturális központtá való átalakításának ötletével, melynek részeként az épületet teljesen „kibelezik″, hogy a belső tér a lehető legrugalmasabban alakítható legyen. A széleskörű kulturális javak — legyenek azok nagy szobrok vagy színpadi technika — szállításához biztosít hozzáférést a Hörmann SPU F42 ipari szekcionált kapu, amely függőleges szerelvénnyel felszerelt. Sötét színe erős kontrasztot képez a világos betonfelülettel — így meg se próbál elrejtőzni. A dupla falú acél lamellakapu jó hőszigetelést biztosít, mely mellett egy személybejáró ajtó szolgál az emberek áthaladására, amikor a kapu zárva van. A tűzvédelmi tolókapu az alagsorban szintén rendelkezik személybejáróval, azonban színben nem különül el a faltól. Azonban ez a kapu itt normál tolókapuként is használatos, tehát a napi üzemeltetés során legalább időnként zárva van.

Lélegzetelállító belső tér

A Cukrarna teljesen leromlott állapota olyan beavatkozásokat tett lehetővé, amely komoly átalakításokkal járt és csak a hatalmas lyukhomlokzatú külső falak maradtak meg. Valódi beépítések a szó szoros értelmében szinte egyáltalán nem valósultak meg: a galéria teljes belső élete az új acélszerkezetű tetőről függeszkedik. Fehér, perforált lemezekkel borítva nemcsak térben különül el a történelmi anyagtól. Az eredmény? Egy valóban lélegzetelállító belső tér, amely az épület gigantikus méreteit mindig és szinte minden helyzetben érezteti.

Építés adatok:

Helyszín: Poljanski nasip 40, Ljubljana, Szlovénia

Építtető: Ljubljanai Városi Múzeumok és Galériák, Ljubljana, Szlovénia

Építész: Scapelab, Ljubljana, Szlovénia

Bruttó alapterület: 11.500 m²

Átadás: 2021

Hörmann termékek: Ipari szekcionált kapu SPU F42, Tűzgátló tolókapu FST T60-1 OD

Képek és képaláírások:


2. kép: Egyértelműen rácsos: a régi csukrarnai cukorgyár hátsó homlokzati nézetét sok kis ablaknyílás jellemzi. Északról a Ljubljanica folyó határolja az ingatlant.


3. kép: Belül egy vasbeton fal kerül a meglévő homlokzat elé. A falszerkezet rétegei egyes helyeken jól láthatók.


4. kép: A perforált berendezési tárgyak mintha lebegnének a teljesen kiürített egykori cukorgyárban.


5. kép: Kiemelkedő: A lépcsőház teljesen piros színben van kialakítva.


6. kép: A Hörmann ipari szekcionált ajtó sötét színével erős kontrasztot alkot a világos betonfelülettel. A kapualj lehetővé teszi a gyors átjárást, még akkor is, ha az ajtó zárva van.


7. kép: A Hörmann függőleges szerelvénnyel ellátott SPU F42 ipari szekcionált kapu függőlegesen mozog a falon. A kulturális központba történő szállítások ezen a bejáraton keresztül történnek.


8. kép: A Hörmann tűzvédelmi tolóajtó az alagsorban tűz esetén elválasztja a tűzvédelmi területeket. Egy kapuajtó lehetővé teszi a személyek átjutását, amikor az ajtó zárva van. Nappali működés közben a helytakarékosság érdekében a falban fekszik, és a teljes átjárószélességet megnyitja.

Fotók: Hörmann



Hörmann

Elérhetőségeink:

Hörmann Hungária
2310 Szigetszentmiklós Leshegy u. 15.
Telefon: 06-80-88-75-75
www.hormann.hu

Hörmann Hungária Kft.

Az építőipar piacán a kapuk, ajtók, tokok és meghajtások tekintetében a Hörmann név egyet jelent a minőségi termékekkel. Cégünk Európában piacvezető pozícióval büszkélkedhet.

Mindezt egy családi vállalkozás több évtizednyi folytonos növekedésével érte el, melyet az innováció, a minőség garanciája és a vásárlóközelség jellemez.

A Hörmann-csoportot ma a cégalapító August Hörmann unokáinak és dédunokáinak harmadik és negyedik generációja vezeti. A társaságot személyesen Thomas J. Hörmann, Martin J. Hörmann, valamint Christoph Hörmann irányítja.




2024.08.07.
Bejárati ajtók

Bejárati ajtók

Thermo65 és Thermo46 - Acél bejárati ajtók a bevált Hörmann ...

Redőnykapuk és redőnyrácsok

Redőnykapuk és redőnyrácsok

Redőnykapuk és redőnyrácsok - Gazdaságos, erős és megbízható ...

RollMatic garázs-redőnykapu

RollMatic garázs-redőnykapu

Univerzális beépíthetőség A RollMatic redőnykapu függőlegesen ...

Szekcionált garázskapuk

Szekcionált garázskapuk

...

Oszlopok

Oszlopok

Az oszlopok jelentik a forgalomkorlátozás egyik leggyakoribb ...

Funkciós ajtók

Funkciós ajtók

Minden helyiséghez a megfelelő ajtót - garantált elégedettség Nem ...

Hirdetés
Hörmann hírek:


    Like all websites, eptar.hu uses cookies for better and safer operation.       More information