Új elegáns, korcolt Swedsteel tető az egyházi műemléképületen1500 m2-nyi síklemezes tetőburkolatot kapott a Zsámbéki Premontrei Gimnázium, Szakgimnázium és Szakközépiskola egy részét befogadó, illetve a nővérek szállásául is szolgáló épületegyüttes.
A PLX termékeket a Swedsteel biztosította.


A Premontrei Női Kanonok Rend adott megbízást a kezelésében lévő Zsámbéki Premontrei Gimnázium, Szakgimnázium és Szakközépiskola egy részét befogadó, illetve a nővérek szállásául is szolgáló épületegyüttesének tetőfelújítására.
A két világháború között átadott akkor még általános iskolaként működő intézmény palatetője és a tartószerkezete annyira elöregedett, hogy javítása már nem volt lehetséges. A megbízók a síklemezes fedést választották. Döntésüket esztétikai, statikai és építészeti tényezők egyaránt befolyásolták. A tulajdonukban lévő többi épületet - pl. az idősek otthonát - is ezzel a technológiával renoválták. Ráadásul a szomszédságban lévő, többségükben műemlék vagy műemléki jellegű épületek - köztük a Keresztelő Szent János-plébániatemplom - is hasonló tetőt kaptak. Stiláris szempontból tehát indokolt volt, hogy az új burkolat harmonizáljon az épített környezetével. A lágylemezes termék használata mellett szólt az is, hogy kis önsúlya miatt kevésbé terheli a tartófalakat. Az egy szintes épület tetőterében kialakított lakószobák tökéletes védelmére pedig olyan burkolati réteget kellett létrehozni, amely garantálja a tökéletes vízzárást, illetve a külső környezeti hatásokkal szembeni ellenállóságot.
A megrendelő ezért úgy határozott, hogy a Swedsteeltől származó PLX síklemezből építtet új tetőt a Tető-Épszer Kft-vel. A kivitelező cég vezetője, Adamek Imre beszélt az igen összetett struktúra fedésekor jelentkező szakmai kihívásokról, a Swedsteellel való kapcsolatukról és a PLX-szel történő munka előnyeiről.
"A lemezfedés különösen az egyházi épületeknél már évszázadok óta sikerrel alkalmazott és igen tartósnak, tetszetősnek bizonyuló módszer. Gondoljunk csak arra, hány templomtornyon láthatunk horgany vagy rézlemezeket országszerte. A Premontrei nővéreket is a tartósság, és az esztétikum szempontjai vezérelték, amikor az általuk fenntartott idősek otthonára is ilyen jellegű tetőt álmodtak. Mivel az imént említett anyagok használatát financiális okokból ki kellett zárni, olyan megoldást javasoltunk, amely küllemre, és műszaki tulajdonságait illetően is tökéletes helyettesítője az előbbieknek: síklemezzel dolgoztunk. A végeredménnyel olyan elégedettek voltak, hogy minket kértek föl a Petőfi Sándor utcai iskola tetőcseréjére is. Ezúttal is hasonló terméket használtunk, de most a Swedsteeltől származó PLX mellett döntöttünk."
Ezzel kapcsolatban a szakembertől megtudtuk, hogy a 0,6 mm-es lemezek svédacél alapanyagból ún. hidegen hengerelt technológiával készülnek, amely az építőiparban az egyik legmodernebb, leggyorsabb, legtermelékenyebb eljárás, és emellett állandó, folyamatos kiváló minőséget biztosít. Az acélmag folyáshatára igen alacsony, ezért a termék majdnem olyan lágy és jól alakítható, mint a horgany. Ennek ellenére kiváló értékeket mutat a mechanikai szilárdság tekintetében is. Az alapanyag mindkét oldalára 350 gramm cinket rögzítenek ún. tűzihorganyzásos eljárással. Erre kerül még egy három rétegű, speciális műanyag bevonat - a PLX esetében 50 ym vastagságban -, amely a textúrát és a színt adja ki, miközben növeli a rozsdaállóságot - ennek következtében a tartósságot is. A Premontrei Gimnáziumra a RAL 7016 jelzetű síklemez került, mert az antracit illeszkedett legjobban a homlokzat színéhez.
Ennek az anyagrendnek és gyártás technológiának köszönhetően a PLX acéllemez hőtágulási együtthatója is igen alacsony értéken tartható.
"Ha a Swedsteeltől származó PLX legfontosabb tulajdonságait kellene összefoglalnom, akkor a lágyságot, a mechanikai szilárdságot, a tartósságot és a gazdag színkínálatot említeném ki."
És hogy ezen jellemzőknek milyen konkrét, gyakorlati hozadékait tapasztalta a zsámbéki építkezésen, Adamek Imre az alábbiakban részletezte.
"Bár A Swedsteel ún. előkorcolt változatot is kínál, mi a hagyományos mellett döntöttünk. Az összetett alaprajzú, összesen 700 m2-es épületen hét nyeregtető-találkozás és egyéb áttörések is vannak. Ezek kialakítására a legalkalmasabb a kézzel készült, dupla álló korcolásos technika, ahol a csatlakozási egyenesek 2.5 cm-re kiemelkedve futnak. Mivel a lemezek egymásra hajtásánál a Swedsteel korczáró tömítő szalagjait is használtuk, a felület alá pedig párazáró fólia is került, tökéletesen vízzáró fedést tudtunk kialakítani. Elképzelhető, hogy ilyen esetekben mennyivel könnyebben és pontosabban lehet dolgozni egy ilyen jó minőségű lágylemezzel, amelyből egyébként a legkülönbözőbb alakzatok is megformálhatók. Legyenek azok íves, homorú vagy akár körcikkes alakzatok. A zsámbéki épületen ráadásul több szinteltolódás is adott volt, ahol a csatlakozásoknál a csapadékvíz-elvezetést is meg kellett oldani a megfelelő lejtés kialakításával.
Szépen lehetett elkészíteni a PLX-szel az attikafedést és az oromfedéseket, a gépészeti kivezetések, illetve a kémények gallérozását, a gerinc és tetősíkváltások esetén az élképzéseket.
Hasonló feladat mutatkozott a tetőablakok esetében is, lévén az eredeti tetősíkot meg kellett emelnünk, mert a régi alátámasztás tönkrement. Ezt 5*5-ös ellenlécezéssel, illetve 2.5 cm-es deszkázattal oldottuk meg. Ennek eredményeként az átszellőztető légrést is ki tudtuk alakítani. Az ablakok viszont 7.5 cm-rel magasabb síkba kerültek. Ezek szegélyezése is PLX-ből készült.
Ha pedig figyelembe vesszük, hogy 1500 m2-nyi felületet kellett fednünk, egyértelművé válik, milyen hangsúlyt kap a PLX alacsony hőtágulási mutatója: az a tény, hogy a hőmérsékletváltozás hatására az anyag milyen csekély mozgást produkál. Mivel a dilatációval - természetesen - itt is számolnunk kellett, fix és mobil rögzítőket - ún. haftereket - a gyártó útmutatásai alapján vegyesen alkalmaztunk. A csomópontoknál az előbbivel stabilizáltuk a lemezeket, ettől távolodva, a szélek felé pedig azokat használtuk, amelyeknél egy "sínen" képes csúszni a konkrét alátámasztást, rögzítést biztosító alkatrész.
A PLX mechanikai szilárdsága a szilikát alapú hagyományos cseréppel vagy a paláéval összevetve mutatkozik meg a legjobban. Az iskolán azbeszt tartalmú pala volt, amely pl. a jégeső hatására könnyen reped vagy törik. Ha ezekbe a résekbe jutó víz megfagy, porlasztani kezdi az anyagot, ami komoly egészségügyi veszélyeket hordoz. A PLX viszont - az acélmagnak köszönhetően - nem csak a jégesőnek vagy más becsapódó, szilárd tárgyaknak áll ellen, hanem az UV sugárzásnak is. A nap sugarai nem fakítják ki, a színét nem veszíti el.
És ezzel tulajdonképpen már elérkeztünk a tartósság kérdésköréhez, amely - legalábbis a közhiedelem szerint - a fémből készült tetőburkolatok esetében problematikus lehet. Ha viszont elmondom, hogy a Swedsteel ötven éves garanciát vállalt, akkor igen megbízható technológiát és anyagismeretet sejthetünk a háttérben. Maga az acél valóban könnyen reakcióba lép a vízzel és oxidálódni kezd. A PLX acélmagjához viszont a cinkréteg, illetve a poliészter bevonat miatt a nedvesség nem fér hozzá. Persze ha szakértő kezek végzik a szerelést. A vágásokkor és a megmunkáláskor ugyanis nagy figyelmet kell fordítani arra, hogy az imént említett bevonati réteg ne sérüljön. Ehhez speciális szerszámok kellenek és komoly szaktudás szükséges.
A Swedsteeltől azonban nem csak jó minőségű terméket kapni, hanem professzionális kiszolgálást is. Az árajánlatok gyorsak, pontosak, jól értelmezhetőek. A szerelési útmutatóik szakmai igényességgel vannak összeállítva. Az építkezés során bármikor személyes szaktanácsadással álltak a rendelkezésünkre. Nem elhanyagolható a szállítási határidők pontos betartása, a termékek gondos csomagolása és jelölése.
Kiemelném még, hogy a kivitelező dolgát nagyban megkönnyíti az a rendszerszemlélet, amivel a Swedsteel az alkatrészeket, elemeket, kiegészítőket fejleszti. A különböző szegmensek a vápától az ereszcsatornáig tökéletesen illeszkednek, egymáshoz tervezettek. Mi pl. a Caracol csapadékvíz-elvezetőjüket építettük be, illetve a tetőre még hófogókat is szereltünk. A munkálatok során megtapasztalhattuk, mennyire kiforrott a szisztéma, hogy az alkatrészek tökéletesen kompatibilisek.
A SwedSteel-lel történő együttműködésünk eredményeként tehát egy tartós, elegáns és stabil tetőt sikerült építenünk.


További információ és ajánlatkérés:

svedacel.hu
www.swedsteel-metecno.com
www.swedsteel.hu


A Swedsteel-Metecno-ról


A Swedsteel technikai és piaci szakmai know-how-t nyújt a könnyűszerkezetes tető- és falburkolati rendszerek, az acél anyagú szerkezetek és csapadékvíz-elvezető rendszerek területén. A Metecno Csoport 1961 óta globális szinten a szendvicspanel-gyártás piacvezető vállalata. A világ 15 országában működtet gyártóegységeket, és éves szinten 20 millió négyzetméter tetőt állít elő.

A Swedsteel-Metecno 2015-ben nyitotta meg magyarországi értékesítési központját, illetve rá egy évre három és félmilliárd forintos beruházásból létrehozta első, jelenleg negyven főt foglalkoztató magyarországi gyárát Biatorbágyon, ahonnan az egész kelet-közép-európai régiót ellátják a Swedsteel könnyűszerkezetes tűzi horganyzott acéltermékekkel.2019.03.06.

Swedsteel-Metecno HírekSwedsteel-Metecno Csomóponti gyűjteménySwedsteel-Metecno TermékválasztékSwedsteel-Metecno Szendvicspanel választékSwedsteel-Metecno Műszaki adatlapokPartnerekSwedsteel-Metecno Termékek


Kapcsolodó termékek:
 

Hirdetés

- Swedsteel hírek:


Swedsteel - "Az acélszerkezet és a szendvicspanel a nyerő!"
"Az acélszerkezet és a szendvicspanel a nyerő!" 2021.01.13.
Martonosi Zsolt építészmérnök a Debreceni Egyetem Műszaki Kar Építőmérnöki Tanszékének mesteroktatója és a M-MÉRMŰ Bt. építésztervezője az utóbbi években ismerkedett meg a Swedsteel könnyűszerkezetes termékeivel. Együttműködésük nyomán impozáns, bemutatóteremmel egybeépített raktárcsarnok épült Debrecenben, illetve megújult a nagyhírű Vojtina Bábszínház tetőszerkezete is. A tervezőt az együttműködés részleteiről kérdeztük.

Swedsteel - Acélszerkezeti csomópontok és szellemi kapcsolódások, avagy az építészmérnök, a statikus és a gyártó szakmai szövetsége
Acélszerkezeti csomópontok és szellemi kapcsolódások, avagy az építészmérnök, a statikus és a gyártó szakmai szövetsége 2020.11.11.
Az elmúlt harminc évben országszerte számos csarnok épült a szegedi Top-Szerk Bt. tervei alapján, az elmúlt 5 évben ezek közül több is a Swedsteel együttműködésben A tervezőiroda alapítóival, Borbély Andreával és Varga Györggyel beszélgettünk az acélszerkezetekről különböző szakmai aspektusból.

Swedsteel - A Gordiusz csomópontjai
A Gordiusz csomópontjai 2020.11.09.
A legkorszerűbb csomóponti kialakításokkal, minőségi acél alapanyagokból évi 25 000 m2-nyi épület-vázszerkezetet állít elő saját gyártóüzemében, és ebből 10 000 m2-nyi csarnokot a helyszínen össze is szerel a hódmezővásárhelyi Gordiusz Könnyűszerkezeteket Gyártó és Szerelő Kft. A csarnoképületek szelemenrendszerét, héjazatát, burkolatát és a kiegészítőket legtöbbször régi partnerüktől, a Swedsteeltől rendelik. A cég alapító ügyvezetőjével, Nagy Sándorral beszélgettünk csarnokokról, kihívásokról és megoldásokról, valamint a cége működéséről.

Swedsteel - A Swedsteelnél figyelnek arra a bizonyos "patkószegre" is! - Miért fontosak a részletek?
A Swedsteelnél figyelnek arra a bizonyos "patkószegre" is! - Miért fontosak a részletek? 2020.10.05.
Benkovich Attila 2018-ban tervezte meg első közös csarnokát a könnyűszerkezetes csarnokok specialistájának számító Swedsteel-lel. Az okleveles építészmérnök, aki 1980 óta dolgozik tervezőként, Szentendre főépítészeként gyakorlatot szerzett az államigazgatásban és személyesen irányított számos kivitelezést is, 40 éves sokoldalú szakmai tapasztalatairól beszélgetünk.

Swedsteel - A dabasi csarnoképítő
A dabasi csarnoképítő 2020.03.12.
Generálkivitelezéssel és tervezéssel foglalkozik a Patina Építő Zrt., amelynek története több, mint negyedévszázados múltra tekint vissza.

Swedsteel - Fékezhetetlen statikusok, megfékezett erők
Fékezhetetlen statikusok, megfékezett erők 2020.02.10.
Extrém tervezési helyzetekben is sikeresnek bizonyult a Construct-Plan Kft. tervezőiroda és a könnyűszerkezetes építőanyagok specialistájának számító Swedsteel párosa. Az együttműködésük eredménye a Békés megyei régióban épült számos acélcsarnok szerkezetében biztosítja az egymásra ható erők egyensúlyát és a biztonságot. A kooperáció részleteiről kérdeztük Bánfi Ádám statikust, a Construct-plan Kft. alapító ügyvezetőjét.

Swedsteel - Vigyázat! Nagyfeszültség!
Vigyázat! Nagyfeszültség! 2020.02.10.
Feszített tempóban tervezi az acélcsarnokokat a Bal-arch Kft. - elsősorban a villamosipar számára. Jelentős számú megrendeléseik közül sokat a Swedsteel profiljainak, termékeinek betervezésével valósítanak meg. A tervezőiroda és a gyártó kapcsolatát a szűkös határidők ellenére sem a feszültség, hanem a konstruktív és hatékony együttműködés jellemzi. Balogh László építészmérnökkel, az iroda vezetőjével beszélgettünk.

Swedsteel - "Kell egy csapat!"
"Kell egy csapat!" 2019.12.11.
Idén a saját kapacitásbővítésére épített könnyűszerkezetes csarnokot a Swedsteel szinte teljes termékpalettájának felhasználásával az N-ferrum Kft. Nagykanizsán. A 2006-ban id. Nemes János halálának évében alakult, az ő szellemi, szakmai öröksége jegyében formálódó, kezdetben betonacél szereléssel, gyártással és értékesítéssel foglalkozó, a piac elvárásainak változását folyamatosan szem előtt tartó, bő évtizede acélszerkezeti csarnokok komplett kivitelezésével foglalkozó cég ügyvezetőjét, Nemes Jánost kérdeztük a beruházás és a kivitelezés részleteiről.

Swedsteel - Statika: a nyugalom művészete
Statika: a nyugalom művészete 2019.12.11.
Izgalmas mérnöki kihívásokkal teli, gazdaságos, praktikus, biztonságos és esztétikus csarnokok hirdetik országszerte az RKK Team Kft. és a Swedsteel Kft., azaz a statikai iroda és a könnyűszerkezetes épületelemek, rendszerek gyártójának együttműködését. A két terület elválaszthatatlan viszonyáról kérdeztük Rezeli Csabát, az RKK Team vezetőjét.

Swedsteel - Acélos kapcsolat – statika és az acél
Acélos kapcsolat – statika és az acél 2019.11.07.
Egyre több impozáns, gazdasági felhasználású acélcsarnok hirdeti országszerte a könnyűszerkezetes épületek specialistájának számító, hazai gyártóbázissal rendelkező Swedsteel piaci térhódítását. Ezeknek - az általában nagy fesztávolságú - épületeknek a sikeres megvalósítása azonban nem csupán a kiváló termékek függvénye, de komoly statikai tervezőmunkát is feltételez. Az algyői General Statika Bt. ezen a területen, továbbá gyártmánytervezésben és tervezői programok fejlesztésében is eredményesen működik együtt a Swedsteellel.>
Kovács Lászlót, a tervezőiroda tulajdonosát kérdeztük a szakma fejlődési irányairól, illetve a gyártóval való kapcsolatáról.

Swedsteel - Swedsteel vékonyfalú acél szelvények - Z-C-U profilok
Swedsteel vékonyfalú acél szelvények - Z-C-U profilok 2019.10.07.
A vékonyfalú hidegen alakított acél szelvények alkalmazása régóta elterjedt a magasépítésben. A "vékonyfalú" elnevezés a kis lemezvastagságra (t<4mm), a "hidegen alakítás" a gyártástechnológiára utal. A kis lemezvastagságok miatt kulcskérdés az acél megfelelő korrózióvédelmének, tartósságának biztosítása, ennek érdekében igen gyakori a tűzihorganyzott acél alapanyagok használata. A vékonyfalú acél szelvények lehetnek felületszerkezeti elemek (pl. trapézlemez, falkazetta) vagy rúdszerkezeti elemek (pl. nyitott vagy zárt szelvények).

Swedsteel - Stabil partnerség, stabil csarnokok
Stabil partnerség, stabil csarnokok 2019.09.10.
A közel 4 000 m2-es Tauril Gumigyártó és Kereskedelmi Kft. új üzem-, és logisztikai csarnokát a Stabil Kft. valósította meg, amelynél a Swedsteel volt a beszállítója.
A kivitelező az a Stabil Kft. volt, amelynek tulajdonosa, Papp Zoltán annak idején az "Év Acélszerkezeti Nívódíját" is elnyerő Rutin Kft. igazgatójaként, olyan projektek megvalósításában vett részt, mint a müncheni Allianz Aréna vagy a Budapest Aréna. Az acélépületek tervezésében, gyártásában és a könnyűszerkezetes technológia alkalmazásában évtizedes tapasztalatokkal bíró szakembert kérdeztük az építés részleteiről, illetve a Swedsteellel való kapcsolatáról.

Swedsteel - Precedenst teremtenek
Precedenst teremtenek 2019.07.15.
Bár a Swedsteel és az N-ferrum szakemberei a könnyűszerkezetes építészet határait feszegetik innovatív megoldásaikkal, a megrendelők elégedettek. Az acélszerkezeteket gyártó, biatorbágyi üzemmel rendelkező cég, illetve a magyar tulajdonú családi vállalkozásból kinőtt kivitelező kft. két év alatt több mint egy tucat csarnokot hozott tető alá. Voltak köztük olyanok is, amelyek irányadó esetként szolgálhatnak a szakma számára.
A részletekről Nemes János, az N-ferrum Kft. tulajdonos ügyvezetője beszél.

Swedsteel - Sporttársakból építőtársak
Sporttársakból építőtársak 2019.06.07.
Volt triatlonisták 2017-ben egy kaposvári családi ház építése során - mint megrendelő és mint tervező - a praktikum, az esztétikum és a gazdaságosság ágaiban nyújtottak nagy teljesítményt. Egyebek mellett a Swedsteel síklemezes tetőrendszerét is segítségül hívva.
Az építkezés részleteiről az épület tulajdonosa, Varga Szabolcs és Nógrádi Tamás építészmérnök, a NOGART Kft. ügyvezetője számolt be.

Swedsteel - Swedsteel termékek a TEKLA programban
Swedsteel termékek a TEKLA programban 2019.03.13.
Az acélszerkezeti tervezők és szerkesztő kollégák körében méltán népszerű 3D konstrukciós tervező programban, a Tekla Structures BIM szoftverben immár elérhetők a Swedsteel termékek is! A Swedsteel-Metecno Kft. és a Construsoft Kft. együttműködésének köszönhetően a Tekla Structures tartalmazza a Swedsteel tartószerkezeti Z-, C-, CI-, U-profilokat és burkolati trapézlemezeket, továbbá a Swedsteel-Metecno típusú szendvicspaneleket is.

Swedsteel - Új elegáns, korcolt Swedsteel tető az egyházi műemléképületen
Új elegáns, korcolt Swedsteel tető az egyházi műemléképületen 2019.03.06.
1500 m2-nyi síklemezes tetőburkolatot kapott a Zsámbéki Premontrei Gimnázium, Szakgimnázium és Szakközépiskola egy részét befogadó, illetve a nővérek szállásául is szolgáló épületegyüttes. A PLX termékeket a Swedsteel biztosította.

Swedsteel - Szilárdan, mégis rugalmasan
Szilárdan, mégis rugalmasan 2019.02.14.
Több, mint 10 000 m2-nyi Swedsteel-csarnokot épített csapatával a Kocsis és Társa Bt. az elmúlt másfél évben.
Fából ugyan nem lesz vaskarika, viszont épületasztalosból könnyűszerkezetes, modern fémcsarnokok építője igen. Kocsis János pályája legalábbis ezt bizonyítja. A szakember nyolc közös projekt tapasztalata alapján nyilatkozott az innovatív technikai megoldásokról és a gyártóval való kapcsolatáról.

Swedsteel - "A dohány jó helyre került..."
"A dohány jó helyre került..." 2019.01.10.
Valódi nagycsarnok épült Zalaegerszegen az Országos Dohányboltellátó Kft. megbízásából. 12 méteres magasságával, 36 méteres fesztávolságával és 60 méteres hosszával a 2000 m2-es raktár, illetve a hozzá tartozó 300 m2-es iroda nem csak méretei okán, de a színkompozíciónak és a letisztult felületeknek köszönhetően esztétikai szempontból is impozáns épülete lett az ipari parknak - többek között a Swedsteel jóvoltából.

Swedsteel - Álomlovarda acélcsarnokban
Álomlovarda acélcsarnokban 2018.09.06.
Lovarda a természet lágy ölén. Pontosan ezt álmodta meg Pataki Mátyás, a Lambda System alapítója, aki nemcsak a hétköznapi mókuskerékből szeretett volna kiszabadulni, amikor úgy döntött, hogy beruház egy lovardára, hanem a sportágban sikeres díjugrató lánya számára is kedvezni akart. Szakmabeliként már a kezdetekkor tudta, hogy a minőségi végeredményhez nem célszerű az ár alapján terméket választani.

Swedsteel - Trendi acél tető a társasházakon
Trendi acél tető a társasházakon 2018.08.08.
Az elmúlt lassan két évben az ország több városában jelentek meg ismét toronydaruk, és a szaporodó családi házas építkezések mellett újra a kínálati palettára kerültek nagyobb és kisebb társasházi lakások is. Nem véletlen, hiszen egy jó helyen lévő ingatlan még mindig jó befektetésnek számít. Ebben a tekintetben pedig ma már nem csupán az ár fontos, de a vevők azt is egyre inkább szem előtt tartják, mennyire tartós, minőségi termékekkel épül fel új otthonuk, vagy a befektetésnek szánt ingatlan. Így más tartós műszaki megoldás mellett egyre több tetőre kerül acél alapanyagú, időjárásálló cserepeslemezt, amellyel gyors a kivitelezés.

Like all websites, eptar.hu uses cookies for better and safer operation.       More information