Új elegáns, korcolt Swedsteel tető az egyházi műemléképületen1500 m2-nyi síklemezes tetőburkolatot kapott a Zsámbéki Premontrei Gimnázium, Szakgimnázium és Szakközépiskola egy részét befogadó, illetve a nővérek szállásául is szolgáló épületegyüttes.
A PLX termékeket a Swedsteel biztosította.


A Premontrei Női Kanonok Rend adott megbízást a kezelésében lévő Zsámbéki Premontrei Gimnázium, Szakgimnázium és Szakközépiskola egy részét befogadó, illetve a nővérek szállásául is szolgáló épületegyüttesének tetőfelújítására.
A két világháború között átadott akkor még általános iskolaként működő intézmény palatetője és a tartószerkezete annyira elöregedett, hogy javítása már nem volt lehetséges. A megbízók a síklemezes fedést választották. Döntésüket esztétikai, statikai és építészeti tényezők egyaránt befolyásolták. A tulajdonukban lévő többi épületet - pl. az idősek otthonát - is ezzel a technológiával renoválták. Ráadásul a szomszédságban lévő, többségükben műemlék vagy műemléki jellegű épületek - köztük a Keresztelő Szent János-plébániatemplom - is hasonló tetőt kaptak. Stiláris szempontból tehát indokolt volt, hogy az új burkolat harmonizáljon az épített környezetével. A lágylemezes termék használata mellett szólt az is, hogy kis önsúlya miatt kevésbé terheli a tartófalakat. Az egy szintes épület tetőterében kialakított lakószobák tökéletes védelmére pedig olyan burkolati réteget kellett létrehozni, amely garantálja a tökéletes vízzárást, illetve a külső környezeti hatásokkal szembeni ellenállóságot.
A megrendelő ezért úgy határozott, hogy a Swedsteeltől származó PLX síklemezből építtet új tetőt a Tető-Épszer Kft-vel. A kivitelező cég vezetője, Adamek Imre beszélt az igen összetett struktúra fedésekor jelentkező szakmai kihívásokról, a Swedsteellel való kapcsolatukról és a PLX-szel történő munka előnyeiről.
"A lemezfedés különösen az egyházi épületeknél már évszázadok óta sikerrel alkalmazott és igen tartósnak, tetszetősnek bizonyuló módszer. Gondoljunk csak arra, hány templomtornyon láthatunk horgany vagy rézlemezeket országszerte. A Premontrei nővéreket is a tartósság, és az esztétikum szempontjai vezérelték, amikor az általuk fenntartott idősek otthonára is ilyen jellegű tetőt álmodtak. Mivel az imént említett anyagok használatát financiális okokból ki kellett zárni, olyan megoldást javasoltunk, amely küllemre, és műszaki tulajdonságait illetően is tökéletes helyettesítője az előbbieknek: síklemezzel dolgoztunk. A végeredménnyel olyan elégedettek voltak, hogy minket kértek föl a Petőfi Sándor utcai iskola tetőcseréjére is. Ezúttal is hasonló terméket használtunk, de most a Swedsteeltől származó PLX mellett döntöttünk."
Ezzel kapcsolatban a szakembertől megtudtuk, hogy a 0,6 mm-es lemezek svédacél alapanyagból ún. hidegen hengerelt technológiával készülnek, amely az építőiparban az egyik legmodernebb, leggyorsabb, legtermelékenyebb eljárás, és emellett állandó, folyamatos kiváló minőséget biztosít. Az acélmag folyáshatára igen alacsony, ezért a termék majdnem olyan lágy és jól alakítható, mint a horgany. Ennek ellenére kiváló értékeket mutat a mechanikai szilárdság tekintetében is. Az alapanyag mindkét oldalára 350 gramm cinket rögzítenek ún. tűzihorganyzásos eljárással. Erre kerül még egy három rétegű, speciális műanyag bevonat - a PLX esetében 50 ym vastagságban -, amely a textúrát és a színt adja ki, miközben növeli a rozsdaállóságot - ennek következtében a tartósságot is. A Premontrei Gimnáziumra a RAL 7016 jelzetű síklemez került, mert az antracit illeszkedett legjobban a homlokzat színéhez.
Ennek az anyagrendnek és gyártás technológiának köszönhetően a PLX acéllemez hőtágulási együtthatója is igen alacsony értéken tartható.
"Ha a Swedsteeltől származó PLX legfontosabb tulajdonságait kellene összefoglalnom, akkor a lágyságot, a mechanikai szilárdságot, a tartósságot és a gazdag színkínálatot említeném ki."
És hogy ezen jellemzőknek milyen konkrét, gyakorlati hozadékait tapasztalta a zsámbéki építkezésen, Adamek Imre az alábbiakban részletezte.
"Bár A Swedsteel ún. előkorcolt változatot is kínál, mi a hagyományos mellett döntöttünk. Az összetett alaprajzú, összesen 700 m2-es épületen hét nyeregtető-találkozás és egyéb áttörések is vannak. Ezek kialakítására a legalkalmasabb a kézzel készült, dupla álló korcolásos technika, ahol a csatlakozási egyenesek 2.5 cm-re kiemelkedve futnak. Mivel a lemezek egymásra hajtásánál a Swedsteel korczáró tömítő szalagjait is használtuk, a felület alá pedig párazáró fólia is került, tökéletesen vízzáró fedést tudtunk kialakítani. Elképzelhető, hogy ilyen esetekben mennyivel könnyebben és pontosabban lehet dolgozni egy ilyen jó minőségű lágylemezzel, amelyből egyébként a legkülönbözőbb alakzatok is megformálhatók. Legyenek azok íves, homorú vagy akár körcikkes alakzatok. A zsámbéki épületen ráadásul több szinteltolódás is adott volt, ahol a csatlakozásoknál a csapadékvíz-elvezetést is meg kellett oldani a megfelelő lejtés kialakításával.
Szépen lehetett elkészíteni a PLX-szel az attikafedést és az oromfedéseket, a gépészeti kivezetések, illetve a kémények gallérozását, a gerinc és tetősíkváltások esetén az élképzéseket.
Hasonló feladat mutatkozott a tetőablakok esetében is, lévén az eredeti tetősíkot meg kellett emelnünk, mert a régi alátámasztás tönkrement. Ezt 5*5-ös ellenlécezéssel, illetve 2.5 cm-es deszkázattal oldottuk meg. Ennek eredményeként az átszellőztető légrést is ki tudtuk alakítani. Az ablakok viszont 7.5 cm-rel magasabb síkba kerültek. Ezek szegélyezése is PLX-ből készült.
Ha pedig figyelembe vesszük, hogy 1500 m2-nyi felületet kellett fednünk, egyértelművé válik, milyen hangsúlyt kap a PLX alacsony hőtágulási mutatója: az a tény, hogy a hőmérsékletváltozás hatására az anyag milyen csekély mozgást produkál. Mivel a dilatációval - természetesen - itt is számolnunk kellett, fix és mobil rögzítőket - ún. haftereket - a gyártó útmutatásai alapján vegyesen alkalmaztunk. A csomópontoknál az előbbivel stabilizáltuk a lemezeket, ettől távolodva, a szélek felé pedig azokat használtuk, amelyeknél egy "sínen" képes csúszni a konkrét alátámasztást, rögzítést biztosító alkatrész.
A PLX mechanikai szilárdsága a szilikát alapú hagyományos cseréppel vagy a paláéval összevetve mutatkozik meg a legjobban. Az iskolán azbeszt tartalmú pala volt, amely pl. a jégeső hatására könnyen reped vagy törik. Ha ezekbe a résekbe jutó víz megfagy, porlasztani kezdi az anyagot, ami komoly egészségügyi veszélyeket hordoz. A PLX viszont - az acélmagnak köszönhetően - nem csak a jégesőnek vagy más becsapódó, szilárd tárgyaknak áll ellen, hanem az UV sugárzásnak is. A nap sugarai nem fakítják ki, a színét nem veszíti el.
És ezzel tulajdonképpen már elérkeztünk a tartósság kérdésköréhez, amely - legalábbis a közhiedelem szerint - a fémből készült tetőburkolatok esetében problematikus lehet. Ha viszont elmondom, hogy a Swedsteel ötven éves garanciát vállalt, akkor igen megbízható technológiát és anyagismeretet sejthetünk a háttérben. Maga az acél valóban könnyen reakcióba lép a vízzel és oxidálódni kezd. A PLX acélmagjához viszont a cinkréteg, illetve a poliészter bevonat miatt a nedvesség nem fér hozzá. Persze ha szakértő kezek végzik a szerelést. A vágásokkor és a megmunkáláskor ugyanis nagy figyelmet kell fordítani arra, hogy az imént említett bevonati réteg ne sérüljön. Ehhez speciális szerszámok kellenek és komoly szaktudás szükséges.
A Swedsteeltől azonban nem csak jó minőségű terméket kapni, hanem professzionális kiszolgálást is. Az árajánlatok gyorsak, pontosak, jól értelmezhetőek. A szerelési útmutatóik szakmai igényességgel vannak összeállítva. Az építkezés során bármikor személyes szaktanácsadással álltak a rendelkezésünkre. Nem elhanyagolható a szállítási határidők pontos betartása, a termékek gondos csomagolása és jelölése.
Kiemelném még, hogy a kivitelező dolgát nagyban megkönnyíti az a rendszerszemlélet, amivel a Swedsteel az alkatrészeket, elemeket, kiegészítőket fejleszti. A különböző szegmensek a vápától az ereszcsatornáig tökéletesen illeszkednek, egymáshoz tervezettek. Mi pl. a Caracol csapadékvíz-elvezetőjüket építettük be, illetve a tetőre még hófogókat is szereltünk. A munkálatok során megtapasztalhattuk, mennyire kiforrott a szisztéma, hogy az alkatrészek tökéletesen kompatibilisek.
A SwedSteel-lel történő együttműködésünk eredményeként tehát egy tartós, elegáns és stabil tetőt sikerült építenünk.


További információ és ajánlatkérés:

svedacel.hu
www.swedsteel-metecno.com
www.swedsteel.hu


A Swedsteel-Metecno-ról


A Swedsteel technikai és piaci szakmai know-how-t nyújt a könnyűszerkezetes tető- és falburkolati rendszerek, az acél anyagú szerkezetek és csapadékvíz-elvezető rendszerek területén. A Metecno Csoport 1961 óta globális szinten a szendvicspanel-gyártás piacvezető vállalata. A világ 15 országában működtet gyártóegységeket, és éves szinten 20 millió négyzetméter tetőt állít elő.

A Swedsteel-Metecno 2015-ben nyitotta meg magyarországi értékesítési központját, illetve rá egy évre három és félmilliárd forintos beruházásból létrehozta első, jelenleg negyven főt foglalkoztató magyarországi gyárát Biatorbágyon, ahonnan az egész kelet-közép-európai régiót ellátják a Swedsteel könnyűszerkezetes tűzi horganyzott acéltermékekkel.
2019.03.06.
Swedsteel-Metecno HírekSwedsteel-Metecno Csomóponti gyűjteménySwedsteel-Metecno TermékválasztékSwedsteel-Metecno Szendvicspanel választékSwedsteel-Metecno Műszaki adatlapokPartnerekSwedsteel-Metecno Termékek


Kapcsolodó termékek:
 


Hirdetés

Swedsteel hírek:


Swedsteel - Sporttársakból építőtársak
Sporttársakból építőtársak 2019.06.07.
Volt triatlonisták 2017-ben egy kaposvári családi ház építése során - mint megrendelő és mint tervező - a praktikum, az esztétikum és a gazdaságosság ágaiban nyújtottak nagy teljesítményt. Egyebek mellett a Swedsteel síklemezes tetőrendszerét is segítségül hívva.
Az építkezés részleteiről az épület tulajdonosa, Varga Szabolcs és Nógrádi Tamás építészmérnök, a NOGART Kft. ügyvezetője számolt be.

Swedsteel - Swedsteel termékek a TEKLA programban
Swedsteel termékek a TEKLA programban 2019.03.13.
Az acélszerkezeti tervezők és szerkesztő kollégák körében méltán népszerű 3D konstrukciós tervező programban, a Tekla Structures BIM szoftverben immár elérhetők a Swedsteel termékek is! A Swedsteel-Metecno Kft. és a Construsoft Kft. együttműködésének köszönhetően a Tekla Structures tartalmazza a Swedsteel tartószerkezeti Z-, C-, CI-, U-profilokat és burkolati trapézlemezeket, továbbá a Swedsteel-Metecno típusú szendvicspaneleket is.

Swedsteel - Új elegáns, korcolt Swedsteel tető az egyházi műemléképületen
Új elegáns, korcolt Swedsteel tető az egyházi műemléképületen 2019.03.06.
1500 m2-nyi síklemezes tetőburkolatot kapott a Zsámbéki Premontrei Gimnázium, Szakgimnázium és Szakközépiskola egy részét befogadó, illetve a nővérek szállásául is szolgáló épületegyüttes. A PLX termékeket a Swedsteel biztosította.

Swedsteel - Szilárdan, mégis rugalmasan
Szilárdan, mégis rugalmasan 2019.02.14.
Több, mint 10 000 m2-nyi Swedsteel-csarnokot épített csapatával a Kocsis és Társa Bt. az elmúlt másfél évben.
Fából ugyan nem lesz vaskarika, viszont épületasztalosból könnyűszerkezetes, modern fémcsarnokok építője igen. Kocsis János pályája legalábbis ezt bizonyítja. A szakember nyolc közös projekt tapasztalata alapján nyilatkozott az innovatív technikai megoldásokról és a gyártóval való kapcsolatáról.

Swedsteel - "A dohány jó helyre került..."
"A dohány jó helyre került..." 2019.01.10.
Valódi nagycsarnok épült Zalaegerszegen az Országos Dohányboltellátó Kft. megbízásából. 12 méteres magasságával, 36 méteres fesztávolságával és 60 méteres hosszával a 2000 m2-es raktár, illetve a hozzá tartozó 300 m2-es iroda nem csak méretei okán, de a színkompozíciónak és a letisztult felületeknek köszönhetően esztétikai szempontból is impozáns épülete lett az ipari parknak - többek között a Swedsteel jóvoltából.

Swedsteel - Álomlovarda acélcsarnokban
Álomlovarda acélcsarnokban 2018.09.06.
Lovarda a természet lágy ölén. Pontosan ezt álmodta meg Pataki Mátyás, a Lambda System alapítója, aki nemcsak a hétköznapi mókuskerékből szeretett volna kiszabadulni, amikor úgy döntött, hogy beruház egy lovardára, hanem a sportágban sikeres díjugrató lánya számára is kedvezni akart. Szakmabeliként már a kezdetekkor tudta, hogy a minőségi végeredményhez nem célszerű az ár alapján terméket választani.

Swedsteel - Trendi acél tető a társasházakon
Trendi acél tető a társasházakon 2018.08.08.
Az elmúlt lassan két évben az ország több városában jelentek meg ismét toronydaruk, és a szaporodó családi házas építkezések mellett újra a kínálati palettára kerültek nagyobb és kisebb társasházi lakások is. Nem véletlen, hiszen egy jó helyen lévő ingatlan még mindig jó befektetésnek számít. Ebben a tekintetben pedig ma már nem csupán az ár fontos, de a vevők azt is egyre inkább szem előtt tartják, mennyire tartós, minőségi termékekkel épül fel új otthonuk, vagy a befektetésnek szánt ingatlan. Így más tartós műszaki megoldás mellett egyre több tetőre kerül acél alapanyagú, időjárásálló cserepeslemezt, amellyel gyors a kivitelezés.

Swedsteel - Tetőt épít, felújít, ezt mindenképpen tudnia kell
Tetőt épít, felújít, ezt mindenképpen tudnia kell 2018.06.12.
Bár idehaza továbbra is a hagyományos cserepek iránt a legnagyobb a kereslet, mellettük egyre többen keresik a cserepeslemezeket is az új tetők építésekor, vagy a felújítások elvégzésekor - áll a Swedsteel-Metecno friss felmérésben. Azonban korántsem mindegy, hogy az utóbbi technológia esetében milyen minőséget választanak a vásárlók. Az erős árverseny miatt elképesztő minőségi különbségek tapasztalhatók a termékek tartóssága terén.

Swedsteel - Több milliós új gyártócsarnokot adtak át Nógrádban
Több milliós új gyártócsarnokot adtak át Nógrádban 2018.04.19.
Az éves szinten félmilliárd forint feletti forgalmat elérő, elsősorban kerti, játszótéri, lakberendezési, illetve háztartási termékek gyártásával, értékesítésével foglalkozó NÁDLAND Kft. idén több milliós fejlesztésbe fogott bele. Ennek részeként a közeljövőben adják át a Nógrád-megyei Vizsláson a cég új, 1362 m2-es raktár-és gyártócsarnokát, ahol többfunkciós rugalmas gumiburkolatokat, rugalmas járólapokat fognak előállítani a játszóterek, sportpályák, illetve mezőgazdasági-és ipari létesítmények számára.

Swedsteel - A technológiaváltás pótolhatja a munkaerőhiányt az építőiparban
A technológiaváltás pótolhatja a munkaerőhiányt az építőiparban 2017.12.08.
Az idei második negyedévben több mint 65 ezer állás volt betöltetlen a hazai nemzetgazdaságban. A képzett munkaerő hiánya egyre több szektorban okoz gondot a vállalatoknak, ami miatt csúsznak a projektzárások, illetve az új beruházások. Az építőiparban akár már holnap 3500 ember kezdhetne el dolgozni, annyira szükség van a dolgos kezekre. Ráadásul, az ágazaton belül nemcsak a kivitelezésben dolgozó bádogosokból, tetőfedő szakemberekből nincs elegendő kapacitás, de már a tervezés fázisában, sőt az építőipari termékek gyártásánál is egyre erőteljesebben érezteti hatását a munkaerőhiány.

Swedsteel - A technológiaváltás pótolhatja a munkaerőhiányt az építőiparban
A technológiaváltás pótolhatja a munkaerőhiányt az építőiparban 2017.10.26.
Az idei második negyedévben több mint 65 ezer állás volt betöltetlen a hazai nemzetgazdaságban. A képzett munkaerő hiánya egyre több szektorban okoz gondot a vállalatoknak, ami miatt csúsznak a projektzárások, illetve az új beruházások. Az építőiparban akár már holnap 3500 ember kezdhetne el dolgozni, annyira szükség van a dolgos kezekre. Ráadásul, az ágazaton belül nemcsak a kivitelezésben dolgozó bádogosokból, tetőfedő szakemberekből nincs elegendő, de már a tervezés fázisában, sőt az építőipari termékek gyártásánál is egyre erőteljesebben érezteti hatását a munkaerőhiány. A minőségi munkát garantáló kivitelező vállalkozások többségének már a jövő év első felére is tele van a naptára. Ebben a helyzetben a megoldást a technológiaváltás jelentheti a piaci szereplők számára.

Swedsteel - Villámrajtot vett a Swedsteel és kivitelező partnerének építőipari tandemje
Villámrajtot vett a Swedsteel és kivitelező partnerének építőipari tandemje 2017.09.12.
A nyeregben a német követelményi szintekre beállított Volton-Bau Zrt. méltó párjára talált az alapanyaggyártó és fejlett építéstechnológiát értékesítő Swedsteel-Metecno Kft.-ben. Első szakaszgyőzelmüket az Adval Tech (Hungary) Kft. szekszárdi ipari parkja új üzemi nagycsarnokának megépítésével szerezték.

Swedsteel - Idén tovább nő a kereslet az új ipari csarnokok építése iránt
Idén tovább nő a kereslet az új ipari csarnokok építése iránt 2017.06.07.
Általános erősödés jellemzi a hazai építőipart. Az elmúlt évek statisztikái, és a Swedsteel-Metecno szakembereinek saját tapasztalatai is azt támasztják alá, hogy a lakóingatlanok, mezőgazdasági épületek mellett az ipari csarnokok építése iránt is fokozott igény mutatkozik. Utóbbiak esetében 2013. óta, évről-évre meghaladja a 300 milliárd Forintot az átadott létesítmények összértéke. A tavalyi stagnálás után, 2017-ben újra bővülésre számítanak a piaci szereplők ebben a szegmensben. Az első három hónap ezt a várakozást be is igazolta. Az ipari csarnoképítések száma folyamatosan felülmúlta a múlt év azonos időszakának eredményeit. A növekedés főleg az uniós, valamint az állami források felhasználásának, másodsorban az önerős beruházásoknak köszönhető. A kalkulációk alapján, a szektor forgalma jelentős növekedésnek néz elébe a 2017-es évben, az épületek felépítményébe beépített anyagok volumene meg fogja haladni a százmilliárd forintot ebben az esztendőben.

Swedsteel - Új lendületet kap a csarnoképítés a hazai agráriumban az elkövetkező években
Új lendületet kap a csarnoképítés a hazai agráriumban az elkövetkező években 2017.04.24.
Az elmúlt hat esztendőben a magyar mezőgazdaság fokozatosan erőre kapott. A Földművelésügyi Minisztérium kimutatásai szerint bővültek a hazai állattenyésztés mennyiségi mutatói, a növénytermesztésben évről-évre termelési rekordok dőltek meg és növekedett az ágazatban munkát vállalók száma is. A várakozások szerint 2020-ig az elmúlt években tapasztalt biztató tendenciák határozzák meg az egész ágazatot. Ez pedig hatással lesz a fejlesztésekre, aminek az egyik legfontosabb területe a gazdaságok infrastrukturális megújítása, ideértve az épületállomány rekonstrukcióját, bővítését is.

Swedsteel - A háztetők többségét le kellene cserélni idehaza
A háztetők többségét le kellene cserélni idehaza 2017.03.27.
Elöregedőben vannak a hazai épületek tetőszerkezetei. Döntően a lakóházaknál időszerű ezeknek a mielőbbi cseréje, de a nyolcvanas években épült iskolák, óvodák, illetve más intézmények többségénél sem tanácsos túl sokáig halogatni a felújítási munkákat. A svédacélból készülő tetők és csarnokok vezető gyártója, a Swedsteel-Metecno szakembereinek megállapítása szerint ez számszerűsítve azt jelentheti, hogy optimális esetben pár éven belül legalább másfél-kétmillió épületen kellene tetőrekonstrukciót végrehajtani Magyarországon.

Régebbi hírek:
Swedsteel - Szakmai napok és gyárlátogatás a Swedsteel-Metecno-nál

Szakmai napok és gyárlátogatás a Swedsteel-Metecno-nál

2017.01.11.
Swedsteel - Vékonyfalú hidegen hengerelt acél szelvények

Vékonyfalú hidegen hengerelt acél szelvények

2017.01.09.
Swedsteel - Stratégiai megállapodást kötött a Swedsteel-Metecno a világ egyik vezető acélgyártójával, az SSAB-ve

Stratégiai megállapodást kötött a Swedsteel-Metecno a világ ...

2016.09.06.
Swedsteel - Remekmű svédacélból - őszi akció a Swedsteel-lel

Remekmű svédacélból - őszi akció a Swedsteel-lel

2016.09.05.
Swedsteel - Új hazai gyártó az acél építőanyagok és csarnokrendszerek piacán

Új hazai gyártó az acél építőanyagok és csarnokrendszerek piacán

2016.06.28.
Swedsteel - 11,5 millió eurós beruházásból valósult meg a Swedsteel-Metecno első magyarországi gyára

11,5 millió eurós beruházásból valósult meg a Swedsteel-Metecno ...

2016.05.30.
Swedsteel - Agrárpályázatok: az építési célú beruház­ások elenged­hetetlenek az állattartó gazdaságok fejlődéséhez, sikeréhez

Agrárpályázatok: az építési célú beruház­ások ...

2016.05.09.
Swedsteel - Szendvicspanelek - különleges felhasználási területeken

Szendvicspanelek - különleges felhasználási területeken

2016.03.16.
Swedsteel - Vadonatúj Tűzvédelmi Megfelelőségi Igazolás (TMI)!

Vadonatúj Tűzvédelmi Megfelelőségi Igazolás (TMI)!

2015.11.10.
Swedsteel - Épületek energetikai, hőtechnikai teljesítménye és energetikai követelmények

Épületek energetikai, hőtechnikai teljesítménye és energetikai ...

2015.10.05.
Swedsteel - Gazdaságos üzemeltetés és értéknövelés

Gazdaságos üzemeltetés és értéknövelés

2015.09.23.
Swedsteel - Építse vállalkozását a Swedsteel-lel!

Építse vállalkozását a Swedsteel-lel!

2015.08.24.
Swedsteel - Szendvicspanel - a csarnoképítésben egyeduralkodó, multifunkcionális építési termék

Szendvicspanel - a csarnoképítésben egyeduralkodó, ...

2015.07.27.