Tudta, hogy egy családi ház építésekor a vízszigetelésből származik a reklamációk jelentős része?

Ezért kell erre nagyon odafigyelni!

Vízszigetelésre sok helyen van szükség egy épületben! Magát az épület szerkezetét is szigetelni kell, és szigetelni kell az erkélyt, valamint a belső terekben a vizes helyiségeket is. Mindegyik megérne egy-egy cikket, de most foglakozzunk a beltérrel, és a leggyakoribb vizes helyiséggel, a fürdőszobával.





Azt tapasztaljuk, hogy gyakori hibaforrás ez, mert sok tévedés van az itteni vízszigetelések körül a laikusok és néha a szakemberek fejében is. Ezekből aztán később kellemetlenségek, sőt, komoly károk is származhatnak.

Ezért ha problémamentes, hosszú időn keresztül tartós burkolást akarunk, néhány dolgot feltétlenül figyelembe kell venni.


Tudnunk kell, hogy a gres lappal és fugával elkészített burkolat nem víz szigetel!

Látszólag a fugázó egy merev anyag, amin megáll a víz és a gres lap sem engedi át ezt. Így gondolhatnánk, hogy egy szépen elkészített és jól kifugázott fürdőszobával minden rendben van.
Ez azonban tévedés, ugyanis a fugázó általában cementes anyag, ami bizony képes átengedni a vizet. A víz a kapillárisokon leszivárog, bejut a burkolat mögötti falba majd a szomszéd helyiség falán megjelenik. Ott meg ennek következtében nedvesek, penészesek lesznek a falak.

És ezen a problémán az sem segít, ha epoxi fugázót alkalmazunk!
Az epoxi fugázók anyaga ugyan vízzáró, nincsenek benne kapillárisok, amik átengedhetik a nedvességet, de ennek ellenére ezek sem alkalmasak a vízszigetelésre, mert ezek is merev anyagok. Jobbak ugyan, mint a cementes fugázók, de ha akármilyen folytonossági hiány van a fugázott felületen, hajszálrepedés a fugában vagy a lapban, vagy a fuga-lap határfelületen, akkor lejátszódik az előzőekben már leírt jelenség, és valahol bizony ázni fogunk.

A valóban jól működő vízszigetelést nem a fugázóval és nem is a burkolással oldunk meg, hanem a leragasztott burkolat alatti kent vízszigeteléssel. Azonban ennek a kialakítása sem egyszerű, több dologra kell figyelni.

Vízszigetelni kell azokat a részeket, ahol állandó a vízterhelés, vagy rendszeresen fröccsenő víz éri a burkolatot.
Szigetelni kell ott is, ahol egy például egy mosási balesetből származóan kiömlik a víz és huzamosabb ideig tartó vízterhelés léphet fel.
Azt szoktuk tanácsolni, hogy a kádak, a zuhanyzók mögötti részeket és környéküket, továbbá a padlót teljes egészében és a falat a padló felett 20-50 cm magasságban szigeteljék.

A vízszigetelések anyaga különböző lehet:
beltérben leggyakrabban ún. folyékony fóliát alkalmazunk, mint például a Mapegum WPS vagy Mapelastic Aquadefense, de gyakran előfordul, hogy egy vagy kétkomponensű cementes vízszigetelést használunk.

Általánosságban elmondható, hogy a vízszigeteléseket két rétegben kell felhordani minden esetben, és a gyártó által előírt minimális rétegvastagságot el kell érni.

Erre két ok miatt kell nagyon odafigyelni:

1. ha a minimális réteg vastagság nincs meg, akkor a vízszigetelés nem biztos, hogy megfelelően fog működni.
2. kíméljük a pénztárcánkat, mert nem elég csak a kiszerelés árat vagy a kilogrammos árat nézni. Nézni kell az előírt anyagfelhasználásokat is, melyek nagyon eltérőek lehetnek. Példának okáért a Mapegum WPS anyagigénye 1,5 kg/m2, a Mapelastic Aquadefens-re előírt anyagszükséglete 1 kg/m2. Még ennél is nagyobb a szórás a kétkomponensű cementes vízszigetelések esetén, ahol a felhasználás gyártónként és termékenként 2,4 -5 kg/m2 között változik.


A fal és padló csatlakozásoknál várhatóak a legnagyobb mozgások, itt szükség van valamilyen hajlaterősítő szalag alkalmazására, ami Mapeband vagy Mapeband PE 120 szalag lehet, a választott vízszigetelés függvényében.

Fontos, hogy megfelelő vízszigetelő elemeket alkalmazzunk a cső áttöréséknél, a külső és belső sarkokban. Erre a feladatra minden hajlaterősítő szalagunknál megfelelő speciális elemek vannak.

Ha megfelelő szaktudással és professzionális, már elsőre végleges megoldásokkal végzi a fürdőszoba vízszigetelését, biztos lehet benne, hogy azt hosszú távon, problémamentesen tudja majd élvezni.

További információkért, szaktanácsért látogassa meg a www.mapei.hu weboldalt.


További információ:
www.mapei.hu


Mapei


A Mapei Kft. a világ legnagyobb építőipari ragasztóanyag gyártójának leányvállalata. A Mapei neve az egész világon egyet jelent a kiemelkedő minőséggel, amit nem csupán a forgalmazott termékekben őrzi meg, hanem szolgáltatásai színvonalában is.



2018.08.04.

Mapei HírekMapei TermékkatalógusMapei Szakmai kiadványokMapei KereskedőkeresőMapei Termékek


Kapcsolodó termékek:
 
Hirdetés
Mapei hírek:


    Like all websites, eptar.hu uses cookies for better and safer operation.       More information