Topcem Pronto- a garantált minőség!

Egy hidegburkolás sikeressége sokszor már az első lap leragasztása előtt eldől. A helyszínen elkészített esztrich gyakran nem felel meg a burkolhatósági követelményeknek és bár úgy néz ki, hogy minden rendben van, az eredmény kétséges. Kopogó lap, felváló burkolat, enyhébb esetben foltos fuga adja tudtunkra, hogy bizony az esztrich nem volt megfelelő.




Egy cementesztrich burkolhatóságának számos követelménye van. A leggyakrabban a problémát az előírásos 1 N/mm2-es kisebb tapadószilárdság vagy a megengedhető 3 CM%-nál nagyobb maradék nedvességtartalom okozza. Az első esetben a ragasztó nem tud megfelelő erővel odatapadni az aljzathoz, ezért az aljzat és a burkolat közötti feszültségek letépik azt. A második esetben -a magas maradék nedvességtartalom esetén- az aljzatból párolgó víz áthaladva a cementes rétegrenden felszínre hoz mindenféle oldott anyagot. A víz elpárolog, az oldott anyagok maradnak. Kellemetlen és tartós fugafoltosodás alakul ki, ami csak hosszú távon szűnik meg. Mit lehet tenni? A burkolás megkezdése előtt oda kell figyelni a megfelelő minőségű esztrich kialakítására.

Amennyiben nem sürgetők a határidők, azaz belefér egy normál esztrich száradási ideje, (ami hozzávetőlegesen az esztrich vastagság minden cm-re egy hét várakozást jelent) akkor használjunk MAPESCREED 718 esztrich adalékszert. Az eredmény egy jobb végszilárdságú, rövidebb száradási időjű, kisebb zsugorodású és könnyen bedolgozható esztrich lesz. Valójában ez nem nagy költség és jól jár a megrendelő, mert egy jó esztrichet és így tartósabb burkolatot kap, jól jár a kivitelező, mert könnyebben dolgozik és nem lesznek garanciális gondjai.



Azonban a kivitelezések, felújítások során a várakozás gyakori probléma. Lakossági munkáknál a család mielőbb költözne és nincs olyan határidő, aminél nem tudnának elképzelni rövidebbet vagy egy projekten a csúszás sokszor milliós kötbérrel fenyeget. Ökölszabály, hogy normál esztrichnél a várakozás 1 hét/cm a rétegvastagság 5 cm-ig terjedő részére, és az 5 cm feletti résznél plusz 2 hetet kell várni centiméterenként. Ez bizony jelentős idő! Ezért a kivitelezés idejének a lerövidítése sokszor fontos és előre gondolkodással megvalósítható feladat. Ha a TOPCEM gyorskötő cementet vagy ennek a készre kevert változatát a TOPCEM PRONTO-t használjuk, akkor ez a várakozás hidegburkolat fektetése előtt 1 napra, melegburkolat esetén 4 napra rövidül. Ezzel az egy anyaggal az átadási határidő hetekkel rövidíthető. További előny, hogy a TOPCEM-nek és a TOPCEM PRONTO-nak földnedves a bedolgozási konzisztenciája, ezért kivérzés, azaz egy vékony, alacsony szilárdságú cementfilm nem alakulhat ki a felületükön. Ez, és a 30 N/mm2-es kiemelkedő nyomószilárdság garantálja a megfelelő tapadószilárdságot a burkoláshoz!

Használjuk ezeket a termékeket és biztosak lehetünk abban, hogy az aljzatunk rövid időn belül alkalmas lesz a hidegburkolat fogadására!

Többet szeretne megtudni a Mapei által ajánlott termékekről?

További információért látogasson el a www.mapei.hu weboldalra.



További műszaki és értékesítési információért keresse Mapei partnerét vagy a Mapei szaktanácsadót!


www.mapei.hu
szaktanacs@mapei.hu


Mapei


A Mapei Kft. a világ legnagyobb építőipari ragasztóanyag gyártójának leányvállalata. A Mapei neve az egész világon egyet jelent a kiemelkedő minőséggel, amit nem csupán a forgalmazott termékekben őrzi meg, hanem szolgáltatásai színvonalában is.



2020.09.17.

Mapei HírekMapei TermékkatalógusMapei Szakmai kiadványokMapei KereskedőkeresőMapei Termékek


Kapcsolodó termékek:
 
Hirdetés
Mapei hírek:


    Like all websites, eptar.hu uses cookies for better and safer operation.       More information