Lindab Teljesítménynyilatkozat mintapéldákBevezetés

Az aktuális építőipari jogszabályok és szakmai források is egyre sűrűbben alkalmazzák a "teljesítményelvű" vagy "teljesítményalapú" megvalósítási folyamat lényegét, igényét, szükségét, követelményét. Ha jobban belegondolunk, az értelmét tekintve semmi új nincs ebben a rendszerben, hiszen a műszaki tervezésben, a követelményeknek való megfelelőség vonatkozásában réges-régóta használunk műszaki paramétereket, számszerű jellemzőket, osztályokat bizonyos szabványos vizsgálatok szerint, stb., amelyeket most közös halmazként "teljesítményjellemzőknek" definiálunk. Az építési termékekkel kapcsolatosan a "teljesítménynyilatkozat" lett az aktuális elnevezése a jogszerű kísérő dokumentációnak, amelyre nézve egyrészt a 305/2011/EU uniós rendelet ("CPR" rendelet), másrészt a kapcsolódó magyarországi jogszabály (275/2013. (VII. 16.) Kormányrendelet) tartalmaz bőséges és pontos előírást. A CPR-rendelet az ún. harmonizált területre, a CE-jellel ellátott termékekre ad egyértelmű előírásokat, amikor vagy harmonizált európai szabvány (hEN) vagy európai műszaki értékelés (ETA) tartalmazza a vonatkozó jellemzőket, és azok alapján kell kiállítani a teljesítménynyilatkozatot (TNY), magára a formára is elég kötött követelményekkel. A "nemharmonizált" területen, azaz a nem CE-jelköteles termékekre vonatkozóan a hazai jogszabály tartalmazza a teljesítménynyilatkozat kötelező tartalmát és a hátterét képező műszaki specifikációkat, ami lehet pl. nem harmonizált műszaki szabvány (EN, MSZ), vagy 2013. július 1. előtt kiadott és érvényes ÉME engedély, vagy új eljárásoknál nemzeti műszaki értékelés (NMÉ). A többféle műszaki előírás és az építési termékek változatossága, sokfélesége miatt utóbbi területen kevésbé egységes a teljesítmény nyilatkozatok megjelenése, de a fő, lényeges elemek ugyanúgy megjelennek benne. Ilyenek az építési termék neve, azonosítója, rendeltetése, a terméktípus meghatározási módja (pl. laborteszt vizsgálati jegyzőkönyve vagy számítás), a teljesítmény állandóságát biztosító ellenőrzési rendszer (1,1+,2+,3,4) és maguk a teljesítményjellemzők.
A következőkben a Lindab gyártású, acél anyagú könnyűszerkezetes termékek teljesítménynyilatkozatára mutatunk 2 példát.


Lindab tűzihorganyzott acél tartószerkezeti szelvények

A tartószerkezeti funkcióban alkalmazott acél anyagú építési termékekre vonatkozóan rendelkezésre áll harmonizált európai termékszabvány: az EN1090-1:2009 illetve ennek hazai bevezetése az MSZ EN1090-1:2010, kötelező a CE-jel alkalmazása. Nagyon fontos, hogy ilyen esetekben a szabvány megköveteli a 2+ módozatú állandóságbiztosítási rendszert, ezért minden esetben rendelkezni kell független intézet által kiadott üzemi gyártásellenőrzési tanúsítvánnyal! A Lindab Z/C/U-szelvényű acél profilok felhasználásával készülő szerkezeti rendszerek már nem tartoznak a termékszabvány hatáskörébe, ezért az azt tartalmazó A-313/2006 sz. ÉME engedély (lejárat: 2017.11.30.) és a TMI-211/2008-2012 sz. Tűzvédelmi Megfelelőségi Igazolás (lejárat: 2017.11.30.) is érvényes. A Lindab tartószerkezeti szelvényekhez készülő Teljesítménynyilatkozatra mutatott példán (1. ábra) ezért mind a harmonizált termékszabvány, mind a hazai műszaki specifikációk, a közreműködő független vizsgáló intézetek és a kiadott dokumentációk is fel vannak tüntetve hivatkozásként. A 2. oldalon szerepelnek az igazolt teljesítményjellemzők.

A tűzvédelmi jellemzőket kiemelve, a tűzihorganyzott acél szelvények uniós bizottsági határozat alapján vizsgálat nélkül "A1" osztályba tartoznak, a tűzállósági teljesítményértékek pedig csak gerenda jellegű alkalmazás esetén "R15", könnyűszerkezetes, többrétegű szerelt, teherhordó fal funkcióban pedig "REI30" és "REI60" értéket érhet el, a hivatkozott TMI-ben meghatározott feltételek teljesülése esetén (3. ábra). Első esetben Eurocode szerinti statikai számítással, utóbbi esetben a teljes rétegrenddel felépített mintán végzett akkreditált laboratóriumi vizsgálat alapján készült történik a tűzállóság igazolása.


1. ábra: Teljesítménynyilatkozat (mintapélda)

2. ábra: Harmonizált szabvány alapján, 2+ rendszerben készült Tanúsítvány

3. ábra: Tűzvédelmi Megfelelőségi Igazolás (TMI-211/2008-2012)


Lindab önhordó burkolati trapézlemezek

Az önhordó, tetőfedő és falburkoló funkcióban alkalmazott acél trapézlemez építési termékekre szintén létezik harmonizált európai termékszabvány: az MSZ EN14782:2006, kötelező a CE-jel alkalmazása, a választható teljesítménybiztosítási rendszer 3. vagy 4. módozat lehet. Ilyen esetben elsőtípus-vizsgálatok (terméktípus-vizsgálatok) jegyzőkönyveinek kell elkészülni, amely alapján az adott teljesítményjellemző hivatalosan közölhető. A Lindab alacsonybordás trapézlemezek (LTP20,35,45 tetőprofilok és LVP20/35/45 falprofilok) esetén a teljesítménynyilatkozat alapja egyrészt a termékszabvány a 3. módozat szerint, másrészt az ezen trapézlemezekből készülő könnyűszerkezetes födém- és falszerkezetre - mint rendszerekre - vonatkozó A-804/1991 sz. ÉME engedély (lejárat: 2014.06.30.) és a TMI-40/2013 sz. Tűzvédelmi Megfelelőségi Igazolás (lejárat: 2018.11.30.). A mintapélda teljesítménynyilatkozat (4. ábra) első oldalán a hivatkozott harmonizált termékszabvány és a hazai műszaki specifikációk, a közreműködő független vizsgáló intézet és a kiadott dokumentációk vannak feltüntetve. A 2. oldalon szerepelnek az igazolt teljesítményjellemzők. A tűzvédelmi jellemzőket kiemelve:
4. ábra: Teljesítménynyilatkozat (mintapélda)

5. ábra: Tűzvédelmi Megfelelőségi Igazolás (TMI-40/2013)

www.lindab.hu
http://www.tervezo.lindab.hu

A Lindabról


A skandináv érdekeltségű Lindab céget 1959-ben alapították, a svédországi Bastad városában. Az azóta világszerte érdekeltségekkel bíró nemzetközi cégcsoport építőipari termékeket és épületrendszereket fejleszt, gyárt és forgalmaz finomacéllemezből a Profil és Ventiláció üzletágakban. A Lindab 5000 alkalmazottat foglalkoztat a világ 30 országában. A Lindab hazánkban az első cég volt, amely a vékonyfalú horganyzott acél alapanyagú, könnyűszerkezetes építési anyagokat a hazai követelményeknek és műszaki előírásoknak megfelelő, komplett rendszerben kínálta. A cég ma már több mint 10 000 négyzetméteren folytat gyártótevékenységet. Az 1992-es alapítást követő töretlen fejlődés tette lehetővé, hogy a Lindab Magyarország a közép-kelet-európai régió központja, kereskedelmi és fejlesztési motorja lett.

www.lindab.hu


2014.06.17.

Lindab HírekLindab CADLindab Tervezői portálLindab Lindab felújításLindab MárkakereskedőkKereskedő keresésLindab Termékek


Kapcsolodó termékek:
 

Hirdetés

- Lindab hírek:


Lindab - Lindab Őszi Akció
Lindab Őszi Akció 2019.09.06.
A Lindab Kft. 20%-os Őszi Akciót hirdet lakossági termékeiből

Az őszi lakásépítés és tetőfelújítási munkálatok támogatása érdekében a Lindab Kft. az alábbi termékekre hirdeti meg kedvezményes akcióját:

Lindab - Lindab könnyuszerkezetes acél csarnokok különleges, egyedi igényekhez igazított megoldások
Lindab könnyuszerkezetes acél csarnokok különleges, egyedi igényekhez igazított megoldások 2019.06.11.
További információk:
+36 23/531-300
info.profil@lindab.com
csarnok.lindab.hu

Lindab - Megnyertük a Business Superbrands 2019 díjat
Megnyertük a Business Superbrands 2019 díjat 2019.06.11.
A magyarországi Lindab Kft elnyerte a Business Superbrands 2019 díját (B2B)!

A Superbrands a széles nagyközönség számára is ismert, a magas minőséget szimbolizáló védjegy, a nemzetközi program keretében a legkiválóbb fogyasztói és üzleti márkák részesülnek díjazásban.

Lindab - Szellőztetés és beltéri komfort a jövőben
Szellőztetés és beltéri komfort a jövőben 2019.04.08.
Ebben a posztban elolvashatják, hogy véleményünk szerint, hogy alakul a szellőztetés a jövőben.

Lindab - 60 éves az egyszerű építés
60 éves az egyszerű építés 2019.03.08.
Az elmúlt 60 év mérföldkövei!

A Lindab alapítói 1959. február 6-án AB Lidhults Plåtindustri néven, egy kis bádoglemez-gyártó műhely működését indította el Lage Lindh és Valter Persson, a svédországi Lindhultban.

Lindab - Szendvicspanel kínálat
Szendvicspanel kínálat 2019.03.07.
Új termékekkel bővült a Lindab szendvicspanel kínálata!

Az új PIR MAX töltetű tetőpanel 120-160 mm vastagságban áll rendelkezésre és a fejlesztésnek köszönhetően az U érték kedvezőbb, mint a hagyományos PIR töltet esetében.

Lindab - ZC gerenda kínálat bővítése
ZC gerenda kínálat bővítése 2019.02.08.
A Z és C gerenda kínálatunkat a piaci igényekhez igazítva öt, új méretű gerendával kibővítettük!

Örömmel jelentjük be, hogy a Z és C gerenda kínálatunkat a piaci igényekhez igazítva öt, új méretű gerendával kibővítettük!

Lindab - Szakmai képzések 2019
Szakmai képzések 2019 2018.12.07.
A 2019-es szakmai oktatásainkról már most tájékozódhat.

Lindab Kft. szeretne hozzájárulni partnerei munkájának sikeréhez és szakmai fejlődéséhez, ezért 2019-ben is folyamatosan szervezünk kereskedői és kivitelezői oktatásokat.

Lindab - Leginnovatívabb szabadalmaink
Leginnovatívabb szabadalmaink 2018.11.13.
Az egyszerűbb és energiahatékony megoldásokat szem előtt tartva folyamatosan előremutató szabadalmaztatott technológiákat fejlesztünk és mutatunk be.


Lindab - Lindab Színakció 2018
Lindab Színakció 2018 2018.11.13.
2018. október 15 – december 20-ig.

Az őszi akció után az év hátralévő hónapjaiban, tovább folytatjuk a Lindab Színakciót, mely az alábbi termékekre érvényes:

  • Komplett Rainline® ereszcsatorna rendszer (csak félkör szervényű csatornákra)
  • Seamline síklemezek – FOP-CO és COIL
  • Oldalfali trapézlemez és cserepeslemez
  • Tető- és falprofilok

Lindab - Minősített lépés a fenntarthatóság felé
Minősített lépés a fenntarthatóság felé 2018.10.10.
A Lindab megfelelt a legmagasabb szintű követelményeknek mely által a Lindab Safe és Lindab Safe Click légcsatornarendszerek immáron rendelkeznek Eurovent minősítéssel.

Lindab - Integrált tűzvédelem
Integrált tűzvédelem 2018.10.10.
A technológiai előnyök kihasználásával a tűzvédelem reaktív műveletből, aktív védelemmé alakítható.

​A tűzesetek okozta károk emberi életekben, személyi sérülésekben és gazdasági károkban mérhetők. Megfelelő aktív védelemmel megőrizhetjük épületeink értékét és életeket óvhatunk meg.

Lindab - A Lindab ismét emeli a szintet!
A Lindab ismét emeli a szintet! 2018.10.09.
Légcsatorna-hálózat EUROVENT minősítéssel

A Lindab Safe kör keresztmetszetű szellőztetőrendszer a világon elsőként szerezte meg a nemzetközi EUROVENT minősítést légcsatorna-hálózatok légtömörségére és szilárdságára vonatkozóan. Ez azt is jelenti, hogy Ön biztos lehet abban, hogy a termék "D" légtömörségi osztálya és a minősége garantált.

Lindab - Szögletes ereszcsatorna rendszer a Revithez
Szögletes ereszcsatorna rendszer a Revithez 2018.10.09.
A Lindab szögletes ereszcsatorna rendszer BIM elemei letölthetők!

A Revit felhasználók már letölthetik a Lindab szögletes ereszcsatornáit is és vele együtt rendszer- és terméktámogatást is találnak. Minden file megfelelő bekategorizálással jelent meg: színek NCS és RAL kódokkal, illetve a BIM kézikönyv további hasznos információkat tartalmaz.

Lindab - Lindab Őszi Akció 2018
Lindab Őszi Akció 2018 2018.09.05.
2018. szeptember 3-tól október 13-ig!

Ha Ön tetőfelújításban gondolkodik vagy most épít, akkor a Lindabnál jó helyenjár! Eredeti, megbízható svéd minőség, több évtizedes tapasztalattal!

Lindab - Tetőrendszerek - sokkal több mint védelem!
Tetőrendszerek - sokkal több mint védelem! 2018.08.03.
A sok eső növeli a minőségi tetőrendszerek iránti keresletet, de ugyanakkor lehetőséget teremt új, intelligens megoldások kialakítására is.

Lindab - Versenyelőny Lindab csarnokkal!
Versenyelőny Lindab csarnokkal! 2018.07.10.
Versenyelőnyt jelenthetnek a gazdáknak a Lindab termékeiből épült terménytárolók.

Egy mezőgazdasági vállalkozás megbízására 5000 tonna tárolókapacitású magtár épült Ópusztaszeren. A kivitelező Bavas Bau Kft. vezetőjét, Bagdán Ákost kérdeztük az épület különleges műszaki megoldásairól és a Lindabbal való kapcsolatáról.

Lindab - Megújult Lindab weboldalak
Megújult Lindab weboldalak 2018.05.08.
Mezőgazdasági csarnok a gyártótól igazi szakembereknek!

A Lindab csarnokaiban megbízhat egészen kutatás-fejlesztéstől és tervezéstől a gyártáson és a szállításon keresztül a szerelésig és az értékesítés utáni szolgáltatásokig. A teljes csarnoképítés a mi kezünkben van, hogy ügyfeleink elégedettek legyenek!
http://csarnok.lindab.hu http://szelloztetes.lindab.hu http://felujitas.lindab.hu

Lindab - Lindab Tavaszi Akció 2018
Lindab Tavaszi Akció 2018 2018.05.04.
2018. április 2-től május 18-ig!

Ha Ön tetőfelújításban gondolkodik vagy most épít, akkor a Lindabnál jó helyen jár! Eredeti, megbízható svéd minőség, több évtizedes tapasztalattal!

Lindab - Vegyes építésű csarnokok, Lindab burkolati rendszerrel
Vegyes építésű csarnokok, Lindab burkolati rendszerrel 2018.03.21.
360 m2-es gabonatárolót építtetett Bogácson a Hór-Agro Zrt, a kivitelezéssel a Bavas Bau Kft-t bízták meg, amely a térségben a Lindab termékek forgalmazója és csarnokaihoz is - a saját készítésű tartószerkezetek mellett - csak a Lindab termékeit használja. A cég vezetőjével, Bagdán Ákossal beszélgettünk a részletekről és a Lindabbal való együttműködés előnyeiről.