Stabil partnerség, stabil csarnokok

A közel 4 000 m2-es Tauril Gumigyártó és Kereskedelmi Kft. új üzem-, és logisztikai csarnokát a Stabil Kft. valósította meg, amelynél a Swedsteel volt a beszállítója.
A kivitelező az a Stabil Kft. volt, amelynek tulajdonosa, Papp Zoltán annak idején az "Év Acélszerkezeti Nívódíját" is elnyerő Rutin Kft. igazgatójaként, olyan projektek megvalósításában vett részt, mint a müncheni Allianz Aréna vagy a Budapest Aréna. Az acélépületek tervezésében, gyártásában és a könnyűszerkezetes technológia alkalmazásában évtizedes tapasztalatokkal bíró szakembert kérdeztük az építés részleteiről, illetve a Swedsteellel való kapcsolatáról.

Kft-jének több szempontból is beszédes a neve, a Stabil az évtizedek során új jelentéssel is gazdagodott, hiszen egy negyedszázados cégről és biztos piaci jelenlétről beszélhetünk. Ön tavaly januárban vette át a dombóvári székhelyű vállalatot. Milyen új irányok mentén haladnak tovább?

A Stabil Kft. a szó legszorosabb értelmében építőipari generálkivitelező. Az ágazatban nagyon sokféle munka kötődik a nevéhez. A fő profilja mára azonban a könnyűszerkezetes ipari jellegű létesítmények, csarnokok, illetve építészeti acélszerkezetek gyártása, összeszerelése.
Mivel a Rutin Kft. 90 százalékban igen komoly minőségi igényeket támasztó exportmegrendelésekre dolgozott, továbbá részt vehettem a Budapesti Műszaki Egyetemmel közös kutatás-fejlesztési programban, tudom, hogy ez a piac a hozzáadott érték nagyságát értékeli a legjobban. Ennek a biztosításához pedig rendelkezünk a szükséges tudással és a legfejlettebb technológiákkal. És végül, de nem utolsó sorban egy nagyon innovatív, a nemzetközi trendeket, elvárásokat, műszaki újdonságokat tökéletesen ismerő, ugyanakkor hazai gyártóbázissal rendelkező partnerünk is van: a Swedsteel. Olyan megbízható, régi szövetségesek, akikkel együttműködve a mostani, főként dunántúli és fővárosi megbízásokon túl európai megrendelések is realizálódhatnak.
Hogyan nyerték el a Tauril épületének kivitelezését?

Évekkel ezelőtt 11 ezer négyzetméternyi csarnokot már felépítettem a számukra. A vezetőség természetesnek tartotta, hogy a Stabilt is meghívják a tenderre. Így mi is benyújthattuk az árajánlatunkat. Persze a mi szakmánkban ez korántsem csak azt jelenti, hogy az ember egy táblázatban a tételek mellé írja a számokat, és végül megnyomja a summa gombot a billentyűzeten. Az eredetiség, a stratégiai műszaki gondolkodás és némi merészség itt is előnyt jelentett, sőt győzelmet ért.
Az eredeti elképzelés szerint egy vasbetonos vázszerkezet lett volna, helyette viszont mi egy hegesztett acél euroszelvényes rendszerben gondolkodtunk, aminek a statikai kialakításakor már szorosan összedolgoztunk a Swedsteel mérnökeivel a tekintetben, miként biztosítja majd a tőlük rendelni tervezett, másodlagos tartószerkezet a miénkkel szervesülve, összeépülve a stabilitást. Vagyis a szakmai tudás és pontos számítások, tervezések óriási hozzáadott értéket képviselnek - a Swedsteel támogatásával ezeket az acélrendszereket óriási műszaki támogatással tudjuk kínálni, ami egyedi.
Most az is felmerülhet az olvasóban, hogy 19-re húztam. De tisztában vagyok azzal, hogy a sikereiket a folyamatos fejlesztéseknek köszönhető vállalatok - mint pl. a Tauril - nyitottak a megszokottól eltérő ötletekre. Kiváltképp, ha az a megfelelő ár-értékaránnyal is párosul. Mivel a beruházó egy alaposan átdolgozott kivitelezési tervre vonatkozó ajánlatot fogadott el, az engedélyeztetési eljárásokat ismét el kellett végeztetni. Ezt viszont nagyban megkönnyítette, hogy a Swedsteel anyagai és rendszerei rendelkeznek a szükséges műszaki és biztonsági engedélyekkel. A beruházó belátta, hogy egy modern és tartós csarnokot kap a pénzéért.
Vizsgáljuk most meg ezt a csarnokot a számok tükrében!

Nagy fesztávolságokkal dolgoztunk, hiszen az épület egyharmad részén ez az érték 30 méter, a további részeken pedig 20. Az előbbinél 8 méteres a vállmagasság, a további szakaszon pedig 5 méter. Az együttes összességében 160 méter hosszú. Alapterületét tekintve tehát egy közel négyezerméteres objektum épült. A használt terület azonban nagyobb, mert a 30 méteres fesztávú szegmensnél egy második szintet is kialakítottunk, ahol az irodák kaptak helyet, az alsó gyártószint fölött. A cég ugyanis gumi alapanyagból készülő autóalkatrészeket állít elő.
A gumi a fokozottan tűzveszélyes alapanyagok sorába tartozik. Milyen vonatkozó biztonsági technológiákat kellett alkalmazniuk ebből következően?

Valóban szigorú tűzvédelmi elvárásoknak kell megfelelnie a csarnoknak. A fő teherhordó elemeket éppen ezért tűzgátló festéssel láttuk el. A Swedsteel szelemenjeiből és trapézlemezeiből füst kötényfalat állítottunk össze. Itt nem volt szükség a beépített alkatrészek további kezelésére, mert a gyártó anyagai eleve alkalmasak erre, és ezt a tényt tanúsítványok is igazolják. Füstelvezető nyílásokként szolgálnak továbbá a sávszerűen elhelyezett tetőbevilágító dongáknál kialakított részek. Előírás volt továbbá, hogy az irodák külső térelhatárolóit kőzetgyapottal töltött szendvicspanelekből építsük fel. Természetesen a Swedsteel HipertecWall 100 mm-es kőzetgyapotos falpaneljét alkalmaztuk.Milyen termékek érkeztek még a Swedsteeltől?

A másodlagos tartószerkezet kialakításához szükséges Z és C szelemeneken kívül a Glamet 120 mm-es tetőpanel, illetve a Monowall 100 mm-es falpanel, ez utóbbiból készült az alsó szint falazata, a Swedsteeltől érkezett, valamint a komplett ereszcsatorna-rendszer is, ami nem csak praktikus, de esztétikai szempontból is sokat ad a látványhoz. És ne feledkezzünk meg a nagy felületi ellenállóképességgel és statikai szilárdsággal rendelkező STR45 trapézlemezről sem, hiszen ez került többek között az előtetőkre és a már említett füstkötény falakhoz is. Korábban említett tetőbevilágító dongák lábazatát a statikus tervezővel közös egyeztetés eredményeképpen egyedi nagy teherbírású tüzihorganyzott acélprofillal gyártotta le a Swedsteel.Megannyi fémalkatrész! Nem jelent így veszélyt az épületre a víz?

A Swedsteel termékei kiváló minőségű, tűzihorganyzott svédacél alapanyagból készülnek. Mi csak minőségi beszállítóval dolgozunk, ahogyan a munkánk is mindig a magas színvonalat tükrözi. Azt tudni kell, hogy kontár munka nyomán a legjobb alkatrészekből sem lesz korszerű, tartós csarnok. Komoly támogatás a gyártótól, hogy az előregyártottság magas foka, vagyis az előzetes felmérések, számítások alapján hajszálpontos méretekkel, tökéletes illeszkedéssel, egyértelmű jelölésekkel készülnek a gerendák. Ez időben hatékonnyá tudja tenni a vázfelállítását és a kivitelezést. A Tauril csarnokának felállításhoz négy hónapra volt szükségünk.
A beruházó számára fontos tehát a jó kivitelező megválasztása. Mire érdemes még figyelniük egy csarnok megvalósítása során?

A tervezés szakaszára. Az építészmérnökök a rajzasztaloknál gyakran a standard vasbeton struktúrákban gondolkodnak, holott ezek korszerűbb és gazdaságosabb megoldással kiválthatóak. Ehhez viszont a piaci kínálat alaposabb feltérképezése szükséges, komoly termékismeret birtokában kell lenni. Bár a könnyűszerkezetes épületekre pont úgy hat a gravitáció, mint a hagyományos anyagokból készült épületekre, csakhogy egy acélcsarnokban ezeket az erőket az anyagok és formák eltérősége okán másként kell kordában tartani. Az ezt szolgáló méretezések, csomóponti csatlakoztatások, a geometriai formázás és még sorolhatnám, hosszas kísérletezések és számítások nyomán születtek meg. De a know-how már készen rendelkezésre áll, mint pl. a Swedsteel esetében. Az ő szelemenjeik, lemezeik, szendvicspaneljeik nem egymásra rakosgatandó téglák, alaposan átgondolt rendszerek. A gerendáktól az utolsó csavarig egy célt szolgálnak: a stabil és variábilis acélstruktúrák megépítését. Érdemes tapasztalt kivitelezőt bevonni, aki szoros kapcsolatban van a gyártóval. Gondoljunk csak bele, mennyivel egyszerűbb lett volna a helyzet, ha a Tauril csarnoka esetében már a kezdeti lépéseknél ott lehettünk volna.
A tervező, kivitelező, gyártó kooperációja végeredményben a megrendelőt szolgálja, hiszen mivel nincsenek fölösleges körök, fennakadások, minimális az anyagszükséglet, a csarnok építése gazdaságossági, műszaki, biztonsági és egyéb szempontok mentén is optimalizálható.Ebben a felállásban hódíthatna Magyarországon is a csarnoképítészet?

A mostani építési boom értelemszerűen az acélszerkezetekre vonatkozó megrendelések számát is gyarapította. A könnyűszerkezetes épületek részesedése azonban jóval nagyobb lehetőségeket tartogathat. Hazánkban ugyanis meglehetősen erős a betonlobby érdekérvényesítő képessége. Így nálunk az acélcsarnokok aránya jóval kisebb, mint Nyugat-Európában vagy a skandináv országokban, ahol a zord időjárási körülmények között is kiválóan megállják helyüket a csarnokok.Mit lehet tenni?

Amit a Swedsteel is tesz: folyamatosan növeli a hozzáadott érték arányát. De nem csak az innovációkban, a prémium anyagokban, hanem a szolgáltatásokban is. De maguk a földből kiemelkedő, impozáns, esztétikai szempontból is kifogástalan csarnokaink, illetve boldog tulajdonosaik jelentik a leghatékonyabb reklámot, és lehetőséget a további térhódításra.


Az elmondottakból az érzékelhető, hogy a Stabil Kft. és a Swedsteel között már megszilárdult a partneri viszony. Mit tart a cég legfontosabb erényeinek?

A vállalat vezetőjével olyan, több évtizedes szakmai kapcsolatban vagyok, amely az idők során barátsággá érlelődött. Csak néhány fogalmat említek: partnerség, korrektség, minőség, határidő, tökéletes ár-értékarány. Nekem ez a Swedsteel!

Látogasson el a Swedsteel tervezői tudástárba: http://tudastar.swedsteel-metecno.com/hu
Swedsteel ipari csarnokok http://csarnok.swedsteel-metecno.com/ipari
Swedsteel agrár csarnokok http://csarnok.swedsteel-metecno.com/agrar


További információ és ajánlatkérés:

svedacel.hu
www.swedsteel-metecno.com
www.swedsteel.hu


A Swedsteel-Metecno-ról


A Swedsteel technikai és piaci szakmai know-how-t nyújt a könnyűszerkezetes tető- és falburkolati rendszerek, az acél anyagú szerkezetek és csapadékvíz-elvezető rendszerek területén. A Metecno Csoport 1961 óta globális szinten a szendvicspanel-gyártás piacvezető vállalata. A világ 15 országában működtet gyártóegységeket, és éves szinten 20 millió négyzetméter tetőt állít elő.

A Swedsteel-Metecno 2015-ben nyitotta meg magyarországi értékesítési központját, illetve rá egy évre három és félmilliárd forintos beruházásból létrehozta első, jelenleg negyven főt foglalkoztató magyarországi gyárát Biatorbágyon, ahonnan az egész kelet-közép-európai régiót ellátják a Swedsteel könnyűszerkezetes tűzi horganyzott acéltermékekkel.2019.09.10.

Swedsteel-Metecno HírekSwedsteel-Metecno Csomóponti gyűjteménySwedsteel-Metecno TermékválasztékSwedsteel-Metecno Szendvicspanel választékSwedsteel-Metecno Műszaki adatlapokPartnerekSwedsteel-Metecno Termékek


Kapcsolodó termékek:
 

Hirdetés

- Swedsteel hírek:


Swedsteel - "Pont olyan lett, amilyennek megálmodtam!"
"Pont olyan lett, amilyennek megálmodtam!" 2021.02.12.
Swedsteel termékek formálják a Hunnia Kristály Kft. új, impozáns csarnokát Debrecenben. A beruházó, Fibi András, a cég alapító ügyvezetője mesél a könnyűszerkezetes csarnoka megvalósulásáról és az építkezés részleteiről.

Swedsteel - "Az acélszerkezet és a szendvicspanel a nyerő!"
"Az acélszerkezet és a szendvicspanel a nyerő!" 2021.01.13.
Martonosi Zsolt építészmérnök a Debreceni Egyetem Műszaki Kar Építőmérnöki Tanszékének mesteroktatója és a M-MÉRMŰ Bt. építésztervezője az utóbbi években ismerkedett meg a Swedsteel könnyűszerkezetes termékeivel. Együttműködésük nyomán impozáns, bemutatóteremmel egybeépített raktárcsarnok épült Debrecenben, illetve megújult a nagyhírű Vojtina Bábszínház tetőszerkezete is. A tervezőt az együttműködés részleteiről kérdeztük.

Swedsteel - Acélszerkezeti csomópontok és szellemi kapcsolódások, avagy az építészmérnök, a statikus és a gyártó szakmai szövetsége
Acélszerkezeti csomópontok és szellemi kapcsolódások, avagy az építészmérnök, a statikus és a gyártó szakmai szövetsége 2020.11.11.
Az elmúlt harminc évben országszerte számos csarnok épült a szegedi Top-Szerk Bt. tervei alapján, az elmúlt 5 évben ezek közül több is a Swedsteel együttműködésben A tervezőiroda alapítóival, Borbély Andreával és Varga Györggyel beszélgettünk az acélszerkezetekről különböző szakmai aspektusból.

Swedsteel - A Gordiusz csomópontjai
A Gordiusz csomópontjai 2020.11.09.
A legkorszerűbb csomóponti kialakításokkal, minőségi acél alapanyagokból évi 25 000 m2-nyi épület-vázszerkezetet állít elő saját gyártóüzemében, és ebből 10 000 m2-nyi csarnokot a helyszínen össze is szerel a hódmezővásárhelyi Gordiusz Könnyűszerkezeteket Gyártó és Szerelő Kft. A csarnoképületek szelemenrendszerét, héjazatát, burkolatát és a kiegészítőket legtöbbször régi partnerüktől, a Swedsteeltől rendelik. A cég alapító ügyvezetőjével, Nagy Sándorral beszélgettünk csarnokokról, kihívásokról és megoldásokról, valamint a cége működéséről.

Swedsteel - A Swedsteelnél figyelnek arra a bizonyos "patkószegre" is! - Miért fontosak a részletek?
A Swedsteelnél figyelnek arra a bizonyos "patkószegre" is! - Miért fontosak a részletek? 2020.10.05.
Benkovich Attila 2018-ban tervezte meg első közös csarnokát a könnyűszerkezetes csarnokok specialistájának számító Swedsteel-lel. Az okleveles építészmérnök, aki 1980 óta dolgozik tervezőként, Szentendre főépítészeként gyakorlatot szerzett az államigazgatásban és személyesen irányított számos kivitelezést is, 40 éves sokoldalú szakmai tapasztalatairól beszélgetünk.

Swedsteel - A dabasi csarnoképítő
A dabasi csarnoképítő 2020.03.12.
Generálkivitelezéssel és tervezéssel foglalkozik a Patina Építő Zrt., amelynek története több, mint negyedévszázados múltra tekint vissza.

Swedsteel - Fékezhetetlen statikusok, megfékezett erők
Fékezhetetlen statikusok, megfékezett erők 2020.02.10.
Extrém tervezési helyzetekben is sikeresnek bizonyult a Construct-Plan Kft. tervezőiroda és a könnyűszerkezetes építőanyagok specialistájának számító Swedsteel párosa. Az együttműködésük eredménye a Békés megyei régióban épült számos acélcsarnok szerkezetében biztosítja az egymásra ható erők egyensúlyát és a biztonságot. A kooperáció részleteiről kérdeztük Bánfi Ádám statikust, a Construct-plan Kft. alapító ügyvezetőjét.

Swedsteel - Vigyázat! Nagyfeszültség!
Vigyázat! Nagyfeszültség! 2020.02.10.
Feszített tempóban tervezi az acélcsarnokokat a Bal-arch Kft. - elsősorban a villamosipar számára. Jelentős számú megrendeléseik közül sokat a Swedsteel profiljainak, termékeinek betervezésével valósítanak meg. A tervezőiroda és a gyártó kapcsolatát a szűkös határidők ellenére sem a feszültség, hanem a konstruktív és hatékony együttműködés jellemzi. Balogh László építészmérnökkel, az iroda vezetőjével beszélgettünk.

Swedsteel - "Kell egy csapat!"
"Kell egy csapat!" 2019.12.11.
Idén a saját kapacitásbővítésére épített könnyűszerkezetes csarnokot a Swedsteel szinte teljes termékpalettájának felhasználásával az N-ferrum Kft. Nagykanizsán. A 2006-ban id. Nemes János halálának évében alakult, az ő szellemi, szakmai öröksége jegyében formálódó, kezdetben betonacél szereléssel, gyártással és értékesítéssel foglalkozó, a piac elvárásainak változását folyamatosan szem előtt tartó, bő évtizede acélszerkezeti csarnokok komplett kivitelezésével foglalkozó cég ügyvezetőjét, Nemes Jánost kérdeztük a beruházás és a kivitelezés részleteiről.

Swedsteel - Statika: a nyugalom művészete
Statika: a nyugalom művészete 2019.12.11.
Izgalmas mérnöki kihívásokkal teli, gazdaságos, praktikus, biztonságos és esztétikus csarnokok hirdetik országszerte az RKK Team Kft. és a Swedsteel Kft., azaz a statikai iroda és a könnyűszerkezetes épületelemek, rendszerek gyártójának együttműködését. A két terület elválaszthatatlan viszonyáról kérdeztük Rezeli Csabát, az RKK Team vezetőjét.

Swedsteel - Acélos kapcsolat – statika és az acél
Acélos kapcsolat – statika és az acél 2019.11.07.
Egyre több impozáns, gazdasági felhasználású acélcsarnok hirdeti országszerte a könnyűszerkezetes épületek specialistájának számító, hazai gyártóbázissal rendelkező Swedsteel piaci térhódítását. Ezeknek - az általában nagy fesztávolságú - épületeknek a sikeres megvalósítása azonban nem csupán a kiváló termékek függvénye, de komoly statikai tervezőmunkát is feltételez. Az algyői General Statika Bt. ezen a területen, továbbá gyártmánytervezésben és tervezői programok fejlesztésében is eredményesen működik együtt a Swedsteellel.>
Kovács Lászlót, a tervezőiroda tulajdonosát kérdeztük a szakma fejlődési irányairól, illetve a gyártóval való kapcsolatáról.

Swedsteel - Swedsteel vékonyfalú acél szelvények - Z-C-U profilok
Swedsteel vékonyfalú acél szelvények - Z-C-U profilok 2019.10.07.
A vékonyfalú hidegen alakított acél szelvények alkalmazása régóta elterjedt a magasépítésben. A "vékonyfalú" elnevezés a kis lemezvastagságra (t<4mm), a "hidegen alakítás" a gyártástechnológiára utal. A kis lemezvastagságok miatt kulcskérdés az acél megfelelő korrózióvédelmének, tartósságának biztosítása, ennek érdekében igen gyakori a tűzihorganyzott acél alapanyagok használata. A vékonyfalú acél szelvények lehetnek felületszerkezeti elemek (pl. trapézlemez, falkazetta) vagy rúdszerkezeti elemek (pl. nyitott vagy zárt szelvények).

Swedsteel - Stabil partnerség, stabil csarnokok
Stabil partnerség, stabil csarnokok 2019.09.10.
A közel 4 000 m2-es Tauril Gumigyártó és Kereskedelmi Kft. új üzem-, és logisztikai csarnokát a Stabil Kft. valósította meg, amelynél a Swedsteel volt a beszállítója.
A kivitelező az a Stabil Kft. volt, amelynek tulajdonosa, Papp Zoltán annak idején az "Év Acélszerkezeti Nívódíját" is elnyerő Rutin Kft. igazgatójaként, olyan projektek megvalósításában vett részt, mint a müncheni Allianz Aréna vagy a Budapest Aréna. Az acélépületek tervezésében, gyártásában és a könnyűszerkezetes technológia alkalmazásában évtizedes tapasztalatokkal bíró szakembert kérdeztük az építés részleteiről, illetve a Swedsteellel való kapcsolatáról.

Swedsteel - Precedenst teremtenek
Precedenst teremtenek 2019.07.15.
Bár a Swedsteel és az N-ferrum szakemberei a könnyűszerkezetes építészet határait feszegetik innovatív megoldásaikkal, a megrendelők elégedettek. Az acélszerkezeteket gyártó, biatorbágyi üzemmel rendelkező cég, illetve a magyar tulajdonú családi vállalkozásból kinőtt kivitelező kft. két év alatt több mint egy tucat csarnokot hozott tető alá. Voltak köztük olyanok is, amelyek irányadó esetként szolgálhatnak a szakma számára.
A részletekről Nemes János, az N-ferrum Kft. tulajdonos ügyvezetője beszél.

Swedsteel - Sporttársakból építőtársak
Sporttársakból építőtársak 2019.06.07.
Volt triatlonisták 2017-ben egy kaposvári családi ház építése során - mint megrendelő és mint tervező - a praktikum, az esztétikum és a gazdaságosság ágaiban nyújtottak nagy teljesítményt. Egyebek mellett a Swedsteel síklemezes tetőrendszerét is segítségül hívva.
Az építkezés részleteiről az épület tulajdonosa, Varga Szabolcs és Nógrádi Tamás építészmérnök, a NOGART Kft. ügyvezetője számolt be.

Swedsteel - Swedsteel termékek a TEKLA programban
Swedsteel termékek a TEKLA programban 2019.03.13.
Az acélszerkezeti tervezők és szerkesztő kollégák körében méltán népszerű 3D konstrukciós tervező programban, a Tekla Structures BIM szoftverben immár elérhetők a Swedsteel termékek is! A Swedsteel-Metecno Kft. és a Construsoft Kft. együttműködésének köszönhetően a Tekla Structures tartalmazza a Swedsteel tartószerkezeti Z-, C-, CI-, U-profilokat és burkolati trapézlemezeket, továbbá a Swedsteel-Metecno típusú szendvicspaneleket is.

Swedsteel - Új elegáns, korcolt Swedsteel tető az egyházi műemléképületen
Új elegáns, korcolt Swedsteel tető az egyházi műemléképületen 2019.03.06.
1500 m2-nyi síklemezes tetőburkolatot kapott a Zsámbéki Premontrei Gimnázium, Szakgimnázium és Szakközépiskola egy részét befogadó, illetve a nővérek szállásául is szolgáló épületegyüttes. A PLX termékeket a Swedsteel biztosította.

Swedsteel - Szilárdan, mégis rugalmasan
Szilárdan, mégis rugalmasan 2019.02.14.
Több, mint 10 000 m2-nyi Swedsteel-csarnokot épített csapatával a Kocsis és Társa Bt. az elmúlt másfél évben.
Fából ugyan nem lesz vaskarika, viszont épületasztalosból könnyűszerkezetes, modern fémcsarnokok építője igen. Kocsis János pályája legalábbis ezt bizonyítja. A szakember nyolc közös projekt tapasztalata alapján nyilatkozott az innovatív technikai megoldásokról és a gyártóval való kapcsolatáról.

Swedsteel - "A dohány jó helyre került..."
"A dohány jó helyre került..." 2019.01.10.
Valódi nagycsarnok épült Zalaegerszegen az Országos Dohányboltellátó Kft. megbízásából. 12 méteres magasságával, 36 méteres fesztávolságával és 60 méteres hosszával a 2000 m2-es raktár, illetve a hozzá tartozó 300 m2-es iroda nem csak méretei okán, de a színkompozíciónak és a letisztult felületeknek köszönhetően esztétikai szempontból is impozáns épülete lett az ipari parknak - többek között a Swedsteel jóvoltából.

Swedsteel - Álomlovarda acélcsarnokban
Álomlovarda acélcsarnokban 2018.09.06.
Lovarda a természet lágy ölén. Pontosan ezt álmodta meg Pataki Mátyás, a Lambda System alapítója, aki nemcsak a hétköznapi mókuskerékből szeretett volna kiszabadulni, amikor úgy döntött, hogy beruház egy lovardára, hanem a sportágban sikeres díjugrató lánya számára is kedvezni akart. Szakmabeliként már a kezdetekkor tudta, hogy a minőségi végeredményhez nem célszerű az ár alapján terméket választani.

Like all websites, eptar.hu uses cookies for better and safer operation.       More information