Sporttársakból építőtársak

Volt triatlonisták 2017-ben egy kaposvári családi ház építése során - mint megrendelő és mint tervező - a praktikum, az esztétikum és a gazdaságosság ágaiban nyújtottak nagy teljesítményt. Egyebek mellett a Swedsteel síklemezes tetőrendszerét is segítségül hívva.
Az építkezés részleteiről az épület tulajdonosa, Varga Szabolcs és Nógrádi Tamás építészmérnök, a NOGART Kft. ügyvezetője számolt be.
Mi indokolta, hogy a Kaposvár zöldövezetében álló társasházi otthonukból családi házba költözzenek?

Varga Szabolcs: Ahogyan az már lenni szokott, első indokként az ember a gyerekeket említi. Hogy legyen számukra megfelelő hely, hogy zöld, kertes környezetben nőhessenek fel. De ne fogjunk mindent rájuk! Feleségem, aki a harmincas éveiben jár és én, aki már - igaz, csak pár évvel - túl vagyok a negyvenen, magunk is vágytunk kertes, önálló családi házra, tágasabb lakótérre. Vannak, akik egy ilyen kis birtokban inkább a kényelmetlenséget látják, de én nem ijedek meg a munkától, a ház körüli teendőktől, mert ezek jócskán megtérülnek a kert adta örömökben és szépségben.

Úgy látom, hogy Nógrádi Tamás, a 2012-ben alapított Nogart Mérnöki Iroda vezetője, aki mára az alvállalkozói bevonásával közel 20 fős csapatával a sportlétesítményektől, az irodákon át a középületeken keresztül a családi házakig sok műfajban tervez, az épület megalkotásánál tökéletesen figyelembe vette a tulajdonosok természetszeretetét, merthogy a kétszintes ház igen szelíden simul a domboldali telekbe.

Nógrádi Tamás: Szabolccsal annak idején egy klubban triatlonoztunk, ami nem egy kifejezetten szobai sportág, hiszen helyszínét a természet adja. Csapattársakként megismerhettem a gondolkodásmódját, a motívumait, a dolgokkal kapcsolatos igényességét. Amikor aztán évek múltán a munkánk és a lakóhelyünk különbözősége miatt eltávolodó útjaink a ház építése apropóján ismét összeértek, azt is elmondta, hogy sokat sétáltak errefelé, és nagyon megtetszett nekik ez a telek, amely egy ún. klasszikus kertvárosi környezetben található, ráadásul gyönyörű kilátás nyílik róla a városra. Egyértelmű volt, hogy nem a ház fogja önálló entitásként uralni a környezetét, hanem - minél több szállal kapcsolódva hozzá - együtt alkotnak szerves egészet. Mindenekelőtt úgy döntöttünk, hogy a 150 m2-es épület alsó szintjét, ahol a garázs, a tároló és kiszolgáló helyiségek kaptak helyet, félig a domb oldalába rejtjük. A megoldást persze a magasságra vonatkozó építésügyi előírások is indokolták. Felülre került a tulajdonképpeni lakótér a nappalival, hálószobával, két gyerekszobával - hiszen a négy éves kislánynak hamarosan testvére születik - és a konyhával stb. A térkapcsolatok kialakítása különös és izgalmas játék a nyitással és a szeparációval. Mert a beltér bizonyos helyiségeinek el kell különülniük, a háznak magának viszont bensőséges viszonyban kell lennie a kerttel, biztosítva a lakók számára az oda-vissza átjárhatóságot. A nagyméretű, főként az ún. "toló" nyílászárók alkalmazásával elértük, hogy egyes pontokon elmosódik a határvonal a kint és a bent között: a természetes és az épített tér - pl. a terasz esetében - szinte összeolvad.Az épületet csodálva és különösen fókuszálva a tetőre, az az érzésünk, hogy nem csupán a terek, de az idősíkok is üzennek egymásnak, amennyiben az épület síklemezes koronát kapott. Ezt a fedési formát pedig a klasszikus architektúra hagyományozta ránk, hogy mára egy kifejezetten modern, letisztult formavilág védjegyévé, stíluselemévé váljon, mégis megőrizve eredetéből azt az arisztokratikus eleganciát, exkluzivitást, amit régebbi korok kastélyain, templomain volt hivatott hirdetni. Ön miért választotta?

V.Sz.: A munkám miatt sokat járom az országot. Autózás közben figyelem a tájat, a városokat. És nem csak nézek, de látok is. Ezt a fajta tetőt pedig már régen kiszúrtam. Mondjuk nem is nehéz! Mert bár igen visszafogott, mégis valamivel mágnesként vonja magára a tekintetet, akár családi házon, akár más épületeken. Az első "találkozás" után már kifejezetten kerestem az ilyen fedésű épületeket. Elhatároztam, hogy ha saját házam lesz, arra nem kell nekem se nád, se cserép, mert csak ilyen anyag és forma kerülhet a tetőre. Szóval amolyan "gombhoz a kabát" effektusról beszélhetünk. A megtalált részforma (a tetőnk) aztán kijelölte az egésznek a stílusát is. Amikor letöltöttem egy számítógépes alkalmazást, és a segítségével belefogtam a tervezésbe, egy egyszerű formavilágú, mégis egyedi ház képe rajzolódott ki a monitoron.

Ezek szerint könnyű dolga volt a mérnöknek, ha a megrendelő kész tervekkel várta.

N.T.: A dolog azért nem ennyire egyszerű. Szabolcs sportolóként sem adta fel soha, konok elszántsággal haladt mindig a cél felé, ahogy most is. Az eredmény nagy segítségemre volt abban, hogy megértsem az álmait, de az ideák manifesztálásához még sok szakmai munka szükségeltetett. Így, a megépült ház tövében már elmondhatom, hogy a vázolt elképzelései valóban egyértelműen tükrözték a "felületre" vonatkozó elképzeléseit, vágyait, de a korcolt síklemezes megoldást már mi javasoltuk.És miért pont a Swedsteeltől rendeltek?

N.T.: A kivitelező ajánlotta. Mi megismertük, közelebbről is megnéztük, megvizsgáltuk, nagyon jónak találtuk, Szabolcs pedig örömmel elfogadta.

És mit hozott a vizsgálat eredménye? Mi győzte meg a tervezőt?

Egy építkezés - ahogyan a triatlon is - nagy igénybevételt jelent. De azért nem kell belehalni. Nem az a cél, hogy a versenyző belerokkanjon. Lehet, hogy szokatlan megközelítés, de a Swedsteel tetőrendszer-kínálatát tanulmányozva pont az volt az érzésem, hogy az esetükben mindez adott, mert minden nagyon ki van találva.
Kezdjük a tervezésnél. Az épületek műszaki, biztonsági előírásai sokismeretlenes egyenletrendszer megoldására késztetik a tervezőt. A Swedsteel esetében viszont eleve a megfelelő szakhatóság által garantált tanúsítványok bizonyítják, hogy a Swedsteel termékei hogyan és milyen struktúrákban alkalmazhatók. És nem csak termékeket árulnak, hanem tetőrendszereket, ami igen nagy különbség. Merthogy ez utóbbi nem csupán azokat a bizonyos tűzihorganyzott svédacél alapanyagú színbevonattal ellátott tetőlemezeket jelenti (ami egyébként már önmagában bizalomgerjesztő), hanem stabil struktúrák jól megtervezett szisztémáját is, azaz egy igen komoly szellemi értéket. A csomóponti kapcsolatok kiszámításától, a méretezéstől, az alkalmazandó csatornatartókon keresztül az utolsó önfúró rögzítőcsavarig minden tökéletes kompatibilitásban, gazdag szortimentből, együtt áll rendelkezésre. A tervezőnek tehát nem egy teljesen ismeretlen kép mozaikjait kell fáradságos munkával összerakosgatnia.
Mindezekhez igen szakszerű kiszolgálás van rendelve, ami magában foglalja a gyors és precíz, az adott épületre mérnöki támogatással készített árajánlatot, a Swedsteel szakembereinek tanácsadását - legyen szó tervezésről vagy kivitelezésről - a gyors és pontos szállítást, a kivitelezőnek biztosított műszaki segédleteket, az anyagok egyértelmű jelölését.Úgy tudom, hogy Ön az SCL25 Design előkorcolt tetőprofilt tervezte be.

N.T. Ez egy S250-es szilárdságú, 0,5 mm vastagságú és Z275-ös horganyréteggel ellátott anyag, amire több mint 20 féle színárnyalatban kerül az UV-sugárzásnak is ellenálló bevonat, további rozsdabiztonságot adva az anyagnak. A 8 m hosszban és fél méteres fedőszélességben gyártott lemezek ún. előkorcolással vannak kialakítva. A lemezeket tehát ún. klikkeléses technikával csak egymásba kell pattintani. A műszaki adatok sorolásával azt próbálom érzékeltetni, hogy ezekből egy valóban gyorsan szerelhető és tartós tető építhető, ami jól ellenáll a mechanikai hatásoknak, tökéletesen vízzáró, és egy életre kitart. Bár a korcolás nagy szakértelmet igénylő munka, egy olyan felületen, amit nem tagolnak kiugrások, mint pl. itt is, bátran merem ajánlani kollégáimnak az előkorcolt típus alkalmazását. Már csak azért is, mert szerelése gyorsabb, viszont a hibalehetőség is kisebb.

Feltételezhető, hogy egy építészt nem csupán műszaki szempontok vezérelnek. Ez az antracit szín nagyszerűen harmonizál a vázkerámiából készült falazat törtfehér árnyalatával, összhangban van a nyílászárók körül díszítésként elhelyezett alumínium keretekkel meg a természet mélyzöldjével is, és a textúra sem üt el hivalkodóan az épített környezettől.

A lemez jellegéből fakadóan nagyszerű, egyenletes síkok alakíthatóak ki. És kiváló hatás érhető el a kiemelkedő, párhuzamosan futó korcokkal, amelyek egyfajta hullámzást, ritmust adnak a látványnak. És ezek a korcok nem csak a gerincre függőlegesen haladhatnak, mert megoldható, hogy akár hatvan fokos szögben ereszkedjenek alá. A tervező számára tehát a lemezcsatlakozások geometriája sokféle variációs lehetőséget biztosít, ez a termék nem köti gúzsba a fantáziát. Nem is beszélve a színkombinációkról. A homlokzat, az ereszcsatorna és a síklemez árnyalatai ugyanis harmonizálhatnak, vagy épp ellenkezőleg: a kontrasztosság adhat dinamikát az épület megjelenésének. Azt hiszem, a síklemez alkalmazása szemléletformáló esztétikai üzenetek lehetőségét is tartogatja. A családi házak építtetőit ugyanis a kényelem, a praktikum és a tartósság mellett elsősorban az épület külleme, tetszetőssége motiválja. Ha pedig lát egy-egy meggyőző, megvalósult példát - jól mutatja ezt Szabolcs esete is -, akkor hajlandó lesz szakítani a "piros cserép, fehér fal, fekete lábazat" mélyen gyökerező sztereotípiájával.Nem felejtette ki az indokok felsorolásából a gazdaságossági szempontot? A síklemezes modern tető ugyanis nem olcsó mulatság.

Ez lehetséges, bár a kínálat széleskörű és a modern verziók versenyképesek. Valamint az ember nem tetőt épít, hanem házat, ami egy összetett struktúra. És ha figyelembe vesszük, hogy ez a könnyű anyag nem igényel olyan bonyolult és nagy teherbírású ácsszerkezetet, azaz fogadószerkezetet és rögzítéstechnológiát, mint pl. a szilikát vagy beton alapú fedések, akkor máris jobb az arány. De ehhez hozzáadhatjuk még az olcsóbb szállítási költséget és a rövidebb szerelési időből eredő, alacsonyabb munkabér-ráfordítást. Mindezeket összegezve kiderül, hogy a síklemezes tetőborítás sok esetben nem kerül többe a hagyományos anyagoknál. Ráadásul az acél tulajdonságaiból fakadóan vannak olyan esetek, amikor a fémfedésnek nem is nagyon van alternatívája. Gondoljunk csak azokra az elöregedett tartószerkezetekre, amelyeknél csak mérsékeltebb statikai terhelés megengedett. Vagy ott van a palatetők felújítása. A síklemezzel egyszerűen megoldható a ráfedés, és megtakarítható az elbontás. A síklemez tehát gazdaságos - megfelelő alkalmazási feltételek mellett.

V.Sz.: Bár a felújításban nincs tapasztalatom, az új építéssel kapcsolatban elhangzottakat építtetőként meg tudom erősíteni. Mivel én a tetőnek amolyan optikai-stratégiai szerepet szántam, bevallom, nem nagyon foglalkoztam az árral, de a végső költségvetésnél beigazolódtak a Tamás által elmondottak. És nem csak a számok voltak beszédesek. Én ugyanis minden áldott nap kijártam az építkezésre. Láttam, milyen professzionális csomagolásában érkeztek a Swedsteel tetőhöz szükséges elemek, alkatrészek. Megfigyeltem, hogy milyen segítséget adtak a mellékelt műszaki segédletek az egyébként tapasztalt kivitelezőmnek. Nyomon követtem milyen egyszerűen, mégis pontosan történik az az ún. klikkeléses illesztés. Egyértelmű volt, hogy ott aztán nem folyik be a víz. A tetősíkba épített ablakok befoglalása és körbeburkolása is hasonlóan precízen történt, ahogyan a kimenetnél a kéményalj körbefedése is. Elárulom, hogy egy építkező család számára ezek a momentumok nagyon megnyugtatóan tudnak hatni. Biztonságot nyújtanak, amennyiben a vásárló érzi, hogy jó és modern termékbe, szolgáltatásba fektetett.

Apropó modernség! A tetőn kívül milyen, a napjainkra jellemző technológiai megoldásokat alkalmaztak a házon?

V.Sz.: Bár az épület nem felel meg a passzív házzal szemben támasztott követelményeknek, de törekedtünk a hatékony hőszigetelésre, az energiatakarékos fűtési és világítási rendszerre. Ez utóbbit pl. a rengeteg üvegfelületen keresztül beáramló, természetes fény jelentősen tehermentesíti. Tervezzük még napelemek felszerelését, illetve az ereszcsatornákba fűtőszálak bevezetését, hogy télen ne fagyjon bele a csapadék. Meg egyébként is vigyázni szeretnénk rá, hiszen látható, hogy ez sem egy megszokott forma, hiszen a hengeres alakzat helyett mi a téglatest mellett döntöttünk. Ezt egyedi rendelésre gyártotta számunkra a Swedsteel síklemezből, és nagyon jól illeszkedik a ház stílusához. Sőt, ezek az egyenes élek sokat adnak is hozzá.

Egyenes vonalak, fém, üveg, a formavilág és a textúrák letisztult eleganciája. Ezek azok a látványelemek, benyomások, amiket ez a kaposvári családi ház sugároz. Tekinthetjük tehát a modern építészet egy ikonikus megnyilvánulásának?

N.T.: Ilyen babérokra nem törekedtünk. De az elmondható, hogy ez a lapostetőt és nyeregtetőt kombináló ház a maga környezetébe illő, azzal konkurálni nem akaró, elegáns, mégsem hivalkodó épület, amit a jól átgondolt részletek, az anyag, a forma és a funkció egysége, kompaktsága jellemez. Ha pedig ezt összevetjük a tulajdonosok és az életterük dialektikus viszonyának igazolt tényével, tudniillik nem csak a tulajdonos formálja a házat, de az is alakítja az embert, akkor Szabolcs és a családja nyugodt, kiegyensúlyozott életre számíthat.

Swedsteel korcolt tetőkről további részletek itt! svedacel.hu/siklemez-tetok


További információ és ajánlatkérés:

svedacel.hu
www.swedsteel-metecno.com
www.swedsteel.hu


A Swedsteel-Metecno-ról


A Swedsteel technikai és piaci szakmai know-how-t nyújt a könnyűszerkezetes tető- és falburkolati rendszerek, az acél anyagú szerkezetek és csapadékvíz-elvezető rendszerek területén. A Metecno Csoport 1961 óta globális szinten a szendvicspanel-gyártás piacvezető vállalata. A világ 15 országában működtet gyártóegységeket, és éves szinten 20 millió négyzetméter tetőt állít elő.

A Swedsteel-Metecno 2015-ben nyitotta meg magyarországi értékesítési központját, illetve rá egy évre három és félmilliárd forintos beruházásból létrehozta első, jelenleg negyven főt foglalkoztató magyarországi gyárát Biatorbágyon, ahonnan az egész kelet-közép-európai régiót ellátják a Swedsteel könnyűszerkezetes tűzi horganyzott acéltermékekkel.2019.06.07.

Swedsteel-Metecno HírekSwedsteel-Metecno Csomóponti gyűjteménySwedsteel-Metecno TermékválasztékSwedsteel-Metecno Szendvicspanel választékSwedsteel-Metecno Műszaki adatlapokPartnerekSwedsteel-Metecno Termékek


Kapcsolodó termékek:
 

Hirdetés

- Swedsteel hírek:


Swedsteel - "Az acélszerkezet és a szendvicspanel a nyerő!"
"Az acélszerkezet és a szendvicspanel a nyerő!" 2021.01.13.
Martonosi Zsolt építészmérnök a Debreceni Egyetem Műszaki Kar Építőmérnöki Tanszékének mesteroktatója és a M-MÉRMŰ Bt. építésztervezője az utóbbi években ismerkedett meg a Swedsteel könnyűszerkezetes termékeivel. Együttműködésük nyomán impozáns, bemutatóteremmel egybeépített raktárcsarnok épült Debrecenben, illetve megújult a nagyhírű Vojtina Bábszínház tetőszerkezete is. A tervezőt az együttműködés részleteiről kérdeztük.

Swedsteel - Acélszerkezeti csomópontok és szellemi kapcsolódások, avagy az építészmérnök, a statikus és a gyártó szakmai szövetsége
Acélszerkezeti csomópontok és szellemi kapcsolódások, avagy az építészmérnök, a statikus és a gyártó szakmai szövetsége 2020.11.11.
Az elmúlt harminc évben országszerte számos csarnok épült a szegedi Top-Szerk Bt. tervei alapján, az elmúlt 5 évben ezek közül több is a Swedsteel együttműködésben A tervezőiroda alapítóival, Borbély Andreával és Varga Györggyel beszélgettünk az acélszerkezetekről különböző szakmai aspektusból.

Swedsteel - A Gordiusz csomópontjai
A Gordiusz csomópontjai 2020.11.09.
A legkorszerűbb csomóponti kialakításokkal, minőségi acél alapanyagokból évi 25 000 m2-nyi épület-vázszerkezetet állít elő saját gyártóüzemében, és ebből 10 000 m2-nyi csarnokot a helyszínen össze is szerel a hódmezővásárhelyi Gordiusz Könnyűszerkezeteket Gyártó és Szerelő Kft. A csarnoképületek szelemenrendszerét, héjazatát, burkolatát és a kiegészítőket legtöbbször régi partnerüktől, a Swedsteeltől rendelik. A cég alapító ügyvezetőjével, Nagy Sándorral beszélgettünk csarnokokról, kihívásokról és megoldásokról, valamint a cége működéséről.

Swedsteel - A Swedsteelnél figyelnek arra a bizonyos "patkószegre" is! - Miért fontosak a részletek?
A Swedsteelnél figyelnek arra a bizonyos "patkószegre" is! - Miért fontosak a részletek? 2020.10.05.
Benkovich Attila 2018-ban tervezte meg első közös csarnokát a könnyűszerkezetes csarnokok specialistájának számító Swedsteel-lel. Az okleveles építészmérnök, aki 1980 óta dolgozik tervezőként, Szentendre főépítészeként gyakorlatot szerzett az államigazgatásban és személyesen irányított számos kivitelezést is, 40 éves sokoldalú szakmai tapasztalatairól beszélgetünk.

Swedsteel - A dabasi csarnoképítő
A dabasi csarnoképítő 2020.03.12.
Generálkivitelezéssel és tervezéssel foglalkozik a Patina Építő Zrt., amelynek története több, mint negyedévszázados múltra tekint vissza.

Swedsteel - Fékezhetetlen statikusok, megfékezett erők
Fékezhetetlen statikusok, megfékezett erők 2020.02.10.
Extrém tervezési helyzetekben is sikeresnek bizonyult a Construct-Plan Kft. tervezőiroda és a könnyűszerkezetes építőanyagok specialistájának számító Swedsteel párosa. Az együttműködésük eredménye a Békés megyei régióban épült számos acélcsarnok szerkezetében biztosítja az egymásra ható erők egyensúlyát és a biztonságot. A kooperáció részleteiről kérdeztük Bánfi Ádám statikust, a Construct-plan Kft. alapító ügyvezetőjét.

Swedsteel - Vigyázat! Nagyfeszültség!
Vigyázat! Nagyfeszültség! 2020.02.10.
Feszített tempóban tervezi az acélcsarnokokat a Bal-arch Kft. - elsősorban a villamosipar számára. Jelentős számú megrendeléseik közül sokat a Swedsteel profiljainak, termékeinek betervezésével valósítanak meg. A tervezőiroda és a gyártó kapcsolatát a szűkös határidők ellenére sem a feszültség, hanem a konstruktív és hatékony együttműködés jellemzi. Balogh László építészmérnökkel, az iroda vezetőjével beszélgettünk.

Swedsteel - "Kell egy csapat!"
"Kell egy csapat!" 2019.12.11.
Idén a saját kapacitásbővítésére épített könnyűszerkezetes csarnokot a Swedsteel szinte teljes termékpalettájának felhasználásával az N-ferrum Kft. Nagykanizsán. A 2006-ban id. Nemes János halálának évében alakult, az ő szellemi, szakmai öröksége jegyében formálódó, kezdetben betonacél szereléssel, gyártással és értékesítéssel foglalkozó, a piac elvárásainak változását folyamatosan szem előtt tartó, bő évtizede acélszerkezeti csarnokok komplett kivitelezésével foglalkozó cég ügyvezetőjét, Nemes Jánost kérdeztük a beruházás és a kivitelezés részleteiről.

Swedsteel - Statika: a nyugalom művészete
Statika: a nyugalom művészete 2019.12.11.
Izgalmas mérnöki kihívásokkal teli, gazdaságos, praktikus, biztonságos és esztétikus csarnokok hirdetik országszerte az RKK Team Kft. és a Swedsteel Kft., azaz a statikai iroda és a könnyűszerkezetes épületelemek, rendszerek gyártójának együttműködését. A két terület elválaszthatatlan viszonyáról kérdeztük Rezeli Csabát, az RKK Team vezetőjét.

Swedsteel - Acélos kapcsolat – statika és az acél
Acélos kapcsolat – statika és az acél 2019.11.07.
Egyre több impozáns, gazdasági felhasználású acélcsarnok hirdeti országszerte a könnyűszerkezetes épületek specialistájának számító, hazai gyártóbázissal rendelkező Swedsteel piaci térhódítását. Ezeknek - az általában nagy fesztávolságú - épületeknek a sikeres megvalósítása azonban nem csupán a kiváló termékek függvénye, de komoly statikai tervezőmunkát is feltételez. Az algyői General Statika Bt. ezen a területen, továbbá gyártmánytervezésben és tervezői programok fejlesztésében is eredményesen működik együtt a Swedsteellel.>
Kovács Lászlót, a tervezőiroda tulajdonosát kérdeztük a szakma fejlődési irányairól, illetve a gyártóval való kapcsolatáról.

Swedsteel - Swedsteel vékonyfalú acél szelvények - Z-C-U profilok
Swedsteel vékonyfalú acél szelvények - Z-C-U profilok 2019.10.07.
A vékonyfalú hidegen alakított acél szelvények alkalmazása régóta elterjedt a magasépítésben. A "vékonyfalú" elnevezés a kis lemezvastagságra (t<4mm), a "hidegen alakítás" a gyártástechnológiára utal. A kis lemezvastagságok miatt kulcskérdés az acél megfelelő korrózióvédelmének, tartósságának biztosítása, ennek érdekében igen gyakori a tűzihorganyzott acél alapanyagok használata. A vékonyfalú acél szelvények lehetnek felületszerkezeti elemek (pl. trapézlemez, falkazetta) vagy rúdszerkezeti elemek (pl. nyitott vagy zárt szelvények).

Swedsteel - Stabil partnerség, stabil csarnokok
Stabil partnerség, stabil csarnokok 2019.09.10.
A közel 4 000 m2-es Tauril Gumigyártó és Kereskedelmi Kft. új üzem-, és logisztikai csarnokát a Stabil Kft. valósította meg, amelynél a Swedsteel volt a beszállítója.
A kivitelező az a Stabil Kft. volt, amelynek tulajdonosa, Papp Zoltán annak idején az "Év Acélszerkezeti Nívódíját" is elnyerő Rutin Kft. igazgatójaként, olyan projektek megvalósításában vett részt, mint a müncheni Allianz Aréna vagy a Budapest Aréna. Az acélépületek tervezésében, gyártásában és a könnyűszerkezetes technológia alkalmazásában évtizedes tapasztalatokkal bíró szakembert kérdeztük az építés részleteiről, illetve a Swedsteellel való kapcsolatáról.

Swedsteel - Precedenst teremtenek
Precedenst teremtenek 2019.07.15.
Bár a Swedsteel és az N-ferrum szakemberei a könnyűszerkezetes építészet határait feszegetik innovatív megoldásaikkal, a megrendelők elégedettek. Az acélszerkezeteket gyártó, biatorbágyi üzemmel rendelkező cég, illetve a magyar tulajdonú családi vállalkozásból kinőtt kivitelező kft. két év alatt több mint egy tucat csarnokot hozott tető alá. Voltak köztük olyanok is, amelyek irányadó esetként szolgálhatnak a szakma számára.
A részletekről Nemes János, az N-ferrum Kft. tulajdonos ügyvezetője beszél.

Swedsteel - Sporttársakból építőtársak
Sporttársakból építőtársak 2019.06.07.
Volt triatlonisták 2017-ben egy kaposvári családi ház építése során - mint megrendelő és mint tervező - a praktikum, az esztétikum és a gazdaságosság ágaiban nyújtottak nagy teljesítményt. Egyebek mellett a Swedsteel síklemezes tetőrendszerét is segítségül hívva.
Az építkezés részleteiről az épület tulajdonosa, Varga Szabolcs és Nógrádi Tamás építészmérnök, a NOGART Kft. ügyvezetője számolt be.

Swedsteel - Swedsteel termékek a TEKLA programban
Swedsteel termékek a TEKLA programban 2019.03.13.
Az acélszerkezeti tervezők és szerkesztő kollégák körében méltán népszerű 3D konstrukciós tervező programban, a Tekla Structures BIM szoftverben immár elérhetők a Swedsteel termékek is! A Swedsteel-Metecno Kft. és a Construsoft Kft. együttműködésének köszönhetően a Tekla Structures tartalmazza a Swedsteel tartószerkezeti Z-, C-, CI-, U-profilokat és burkolati trapézlemezeket, továbbá a Swedsteel-Metecno típusú szendvicspaneleket is.

Swedsteel - Új elegáns, korcolt Swedsteel tető az egyházi műemléképületen
Új elegáns, korcolt Swedsteel tető az egyházi műemléképületen 2019.03.06.
1500 m2-nyi síklemezes tetőburkolatot kapott a Zsámbéki Premontrei Gimnázium, Szakgimnázium és Szakközépiskola egy részét befogadó, illetve a nővérek szállásául is szolgáló épületegyüttes. A PLX termékeket a Swedsteel biztosította.

Swedsteel - Szilárdan, mégis rugalmasan
Szilárdan, mégis rugalmasan 2019.02.14.
Több, mint 10 000 m2-nyi Swedsteel-csarnokot épített csapatával a Kocsis és Társa Bt. az elmúlt másfél évben.
Fából ugyan nem lesz vaskarika, viszont épületasztalosból könnyűszerkezetes, modern fémcsarnokok építője igen. Kocsis János pályája legalábbis ezt bizonyítja. A szakember nyolc közös projekt tapasztalata alapján nyilatkozott az innovatív technikai megoldásokról és a gyártóval való kapcsolatáról.

Swedsteel - "A dohány jó helyre került..."
"A dohány jó helyre került..." 2019.01.10.
Valódi nagycsarnok épült Zalaegerszegen az Országos Dohányboltellátó Kft. megbízásából. 12 méteres magasságával, 36 méteres fesztávolságával és 60 méteres hosszával a 2000 m2-es raktár, illetve a hozzá tartozó 300 m2-es iroda nem csak méretei okán, de a színkompozíciónak és a letisztult felületeknek köszönhetően esztétikai szempontból is impozáns épülete lett az ipari parknak - többek között a Swedsteel jóvoltából.

Swedsteel - Álomlovarda acélcsarnokban
Álomlovarda acélcsarnokban 2018.09.06.
Lovarda a természet lágy ölén. Pontosan ezt álmodta meg Pataki Mátyás, a Lambda System alapítója, aki nemcsak a hétköznapi mókuskerékből szeretett volna kiszabadulni, amikor úgy döntött, hogy beruház egy lovardára, hanem a sportágban sikeres díjugrató lánya számára is kedvezni akart. Szakmabeliként már a kezdetekkor tudta, hogy a minőségi végeredményhez nem célszerű az ár alapján terméket választani.

Swedsteel - Trendi acél tető a társasházakon
Trendi acél tető a társasházakon 2018.08.08.
Az elmúlt lassan két évben az ország több városában jelentek meg ismét toronydaruk, és a szaporodó családi házas építkezések mellett újra a kínálati palettára kerültek nagyobb és kisebb társasházi lakások is. Nem véletlen, hiszen egy jó helyen lévő ingatlan még mindig jó befektetésnek számít. Ebben a tekintetben pedig ma már nem csupán az ár fontos, de a vevők azt is egyre inkább szem előtt tartják, mennyire tartós, minőségi termékekkel épül fel új otthonuk, vagy a befektetésnek szánt ingatlan. Így más tartós műszaki megoldás mellett egyre több tetőre kerül acél alapanyagú, időjárásálló cserepeslemezt, amellyel gyors a kivitelezés.

Like all websites, eptar.hu uses cookies for better and safer operation.       More information