Sagrada Família

A VILÁGSZERTE MÉLTÁN HÍRES, BARCELONA JELKÉPÉNEK SZÁMÍTÓ SAGRADA FAMÍLIA ÉPÍTÉSE 2025-RE VÁRHATÓAN BEFEJEZŐDIK

A történet még 1866-ban kezdődött, amikor JosepMaríaBocabella i Verdaguer megalapította a Szent József-hívők Egyesületét, és azt a vállalást tette, hogy építtet egy templomot a Szent Család tiszteletére, azzal a szigorú kikötéssel, hogy az építéshez szükséges minden anyagi forrás csak követői adományaiból származhat. Néhány évvel később, 1881-ben, az egyesületnek sikerült megvásárolnia a megfelelő telket a templomépítéshez. Francisco de Paula del Villar y Lozano nyújtotta be az első építészeti terveket, amelyeken egy torony, három hajó és hét kápolna szerepelt. A Sagrada Família templom alapkövét 1882. március 19-én tette le Urquinaona püspök. Nem sokkal később, 1883-ban az alapító egyesület és Villar építész feloldhatatlan vitába bonyolódott. Ekkor kapott megbízást Antoni Gaudí a templom továbbépítésére. Gaudí teljesen áttervezte az épületet.Az 1886 óta folyamatosan épülő templom külső nézete.


A történet még 1866-ban kezdődött, amikor JosepMaríaBocabella i Verdaguer megalapította a Szent József-hívők Egyesületét, és azt a vállalást tette, hogy építtet egy templomot a Szent Család tiszteletére, azzal a szigorú kikötéssel, hogy az építéshez szükséges minden anyagi forrás csak követői adományaiból származhat. Néhány évvel később, 1881-ben, az egyesületnek sikerült megvásárolnia a megfelelő telket a templomépítéshez. Francisco de Paula del Villar y Lozano nyújtotta be az első építészeti terveket, amelyeken egy torony, három hajó és hét kápolna szerepelt. A Sagrada Família templom alapkövét 1882. március 19-én tette le Urquinaona püspök. Nem sokkal később, 1883-ban az alapító egyesület és Villar építész feloldhatatlan vitába bonyolódott. Ekkor kapott megbízást Antoni Gaudí a templom továbbépítésére. Gaudí teljesen áttervezte az épületet.

A katalán építőművész teljesen új alaprajzot alkotott a leendő bazilikához. Az öthajós kialakításon kívül ez elsősorban a függőleges struktúrákban és az ezekre épülő domináns látványban öltött alakot. Gaudí szándéka az volt, hogy a Sagrada Família Barcelona minden pontjáról látható legyen. Ez volt a függőlegeseket hangsúlyozó koncepció mögöttes tartalma is, hogy a templom a katalán főváros minden polgári és egyházi építménye fölé magasodjon. Az eredeti tervek szerint a Sagrada Família összesen 18 toronnyal büszkélkedett volna, 90 és 170 méter közötti magasságokkal. Utóbbi az egyházi épülethez valaha épített legmagasabb torony lenne.

1914-től Gaudí minden idejét és energiáját a templom építésére fordította. Még egy kis házat is felhúztak neki az építési területen, hogy folyamatosan jelen lehessen. 1926. június 7-én Gaudít baleset érte: elütötte egy villamos, és három nap múlva belehalt a sérüléseibe. Egész Barcelona mély gyászba borult, a pápa pedig külön engedélyt adott arra, hogy az építészt a még befejezetlen templom kriptájában temessék el. Gaudí úgy becsülte, 200 év szükséges a Sagrada Família megépítéséhez, viszont nem hagyott hátra részletes tervrajzokat. Halálát követően számos építész irányította a munkálatokat, amelyek napjainkban is zajlanak, megállás nélkül az építés kezdete óta, még a spanyol polgárháború nehéz éveiben is. Most úgy számolnak, hogy 2025-re befejeződhet a Sagrada Família építése, továbbra is csak adományokból és a látogatók belépőjegyeiből finanszírozva.


KÖVEK A PADLÓFŰTÉS FÖLÖTT

A Sagrada Família öt főhajója és három kereszthajója együtt egy feszület alaprajzot ad ki. A főhajók 90 méter, a kereszthajók pedig 60 méter hosszúak. A tetőszerkezet építése még folyamatban van, azonban a kapuk nyitva állnak napközben, fogadva a látogatók hatalmas tömegeit. Ez azzal jár, hogy a templom belsejében folyamatosan hideg van, különösen télen. Ezért találta ki a munkálatok folytatásával megbízott építésziroda, hogy a munkások és a látogatók kényelme érdekében padlófűtést telepítsenek.

2016 februárjában kezdődött a megvalósíthatósági tanulmány időszaka. Az építészek meghívták a fűtési rendszert szállító Rehau és a Mapei műszaki szakértőit is. A terv az volt, hogy első lépésként a szentélyben szerelnék be a padlófűtést, és ezt később bővítenék az épület további részeiben. A részletes felmérések után a Mapei műszaki szakemberei előálltak egy teljes körű megoldással, amelynek a padló alatt futó fűtőkör is része volt.1. KÉP A fűtőelemek elhelyezése a
padlón a simítóanyag előkészítése előtt.
2. KÉP A PRIMER G alapozóval kezelt, megerősített simítóanyag. 3. KÉP Egy réteg NOVOPLAN MAXI aljzatkiegyenlítő került a simítóanyag fölé. Ez a termék jó hővezető képességei miatt ideális a kompakt padlófűtési rendszerekhez.


4. KÉP A fűtéssel kiegészített padlózat telepítésre készen. 5. KÉP A kőlapokat KERAQUICK S1 ragasztóhabarccsal illesztették a helyükre.6. KÉP A kőlapokat KERAQUICK S1 ragasztóhabarccsal illesztették a helyükre. 7. KÉP A padló illesztéseit ULTRACOLOR PLUS fugázóhabarccsal biztosították.

8. KÉP A templombelső a munkálatok befejezése után.
A kezdő fázisban új bevonatréteget kapott a megerősített betonaljzat. A beavatkozás első lépéseként elhelyezték a fűtőelemeket a betonaljzaton, majd simítóanyaggal fedték az elemeket. A fémháló lefektetése után az aljzatot PRIMER G 1:1 arányú vizes diszperziójával kezelték. Tapadást elősegítő jellemzőin túl ez a termék megköti az esetleges pormaradványokat is, és megakadályozza, hogy az aljzat túl gyorsan szívja be a vizet még a megfelelő kötés kialakulása előtt.

Ebben a fázisban kezdték meg a NOVOPLAN MAXI cementes aljzatkiegyenlítő habarcs szivattyús adagolását. Ez a speciális, gyorskötésű, erősen folyós, szálerősített habarcs kifejezetten a kompakt, nagy hővezetésű (1,727 W/mK) padlófűtési rendszerek telepítésének elősegítésére lett kifejlesztve. A NOVOPLAN MAXI 3?40 mm vastagságú rétegekben használható, és az így kiegyenlített aljzatok alkalmasak lesznek kerámia, terméskő és készparketta burkolatok fektetéséhez.

Az aljzat megszáradása után megkezdték a terméskő lapok elhelyezését. Ehhez a KERAQUICK S1 gyors cementkötésű ragasztóhabarcsot használták, amelynek nagyon alacsony az illékony szervesanyag (VOC) kibocsátása. A padlózat illesztéseit ULTRACOLOR PLUS fugázóhabarccsal oldották meg. Ez a gyorskötésű és gyorsszáradású, polimerekkel módosított, kivirágzásmentesfugázóhabarcspenészedésgátlóBioBlock? technológiával és víztaszító DropEffect? technológiával készült.

A művelet befejezése után a tágulási hézagokat alul MAPEFOAM zártcellás, habosított polietilén zsinórral zárták le, majd feltöltötték MAPESIL AC szilikonos hézagkitöltővel. Ezt követően tesztelték a Mapei által javasolt teljes rendszer teherbíró képességét, hogy a Sagrada Família felújítási munkáiban használt targoncák súlyát is biztosan elbírja.


A JELENLEGI ÁLLAPOT ÉS A FOLYAMATBAN LÉVŐ MUNKÁK

A Mapei műszaki szakemberei a jelenleg futó második fázisban is részt vesznek, ahogy fektetik le a Sagrada Família padlózatának további részeit. Az itt alkalmazott padlókövek lényegesen nehezebbek az előző beavatkozásnál használtaknál, ezért módosítani kell a telepítési megoldást. A Mapei kutatólaboratóriumaiban gondosan kielemezték a használni kívánt kövek deformálódással és elszíneződéssel kapcsolatos kockázatait a választott rögzítési megoldás mellett, és a MAPESTONE 3 PRIMER tapadóhidat ajánlották a NOVOPLAN MAXI cementes aljzatkiegyenlítő habarccsal kezelt aljzat előkészítésére. A MAPESTONE 3 PRIMER segítségével biztosítható a soron következő kőlapréteg megfelelő tapadása. A még nedves felületre felhordtak egy réteg MAPESTONE 2 szálerősített, cementes ragasztóhabarcsot.

A hátlapokra felvitt MAPESTONE 3 PRIMER biztosította, hogy a lerakás után stabil monolit kötés alakuljon ki. A Sagrada Família kültéri megoldásaihoz a Mapei műszaki csapata a MAPESTONE TFB 60 előkevert ágyazóhabarcsot ajánlotta. Ez a termék ideális az építészeti kőpadlók simítóanyagainak előkészítéséhez, mert nagy nyomásállóság mellett ellenáll a hó- és jégoldó anyagok, a fagyási/olvadási ciklusok, sőt akár a tengervíz állagrontó hatásainak is. A kerámialapok és a katalán modernizmusra jellemző apró mozaikok (?trencadís?) hiperboloid hengert mintázó beépítéséhez ELASTORAPID ragasztóhabarcsot és FUGOLASTIC adalékkal kevert KERACOLOR GG fugázóhabarcsot használtak. A tetőzet vízszigeteléséhez a MAPELASTIC SMART kétkomponensű, fokozottan rugalmas, cementkötésű habarcs tett jó szolgálatot.


REFLEKTORFÉNYBEN KERAQUICK S1

Ez egy fokozott terhelhetőségű, gyorskötésű, alakváltozásra képes, lecsúszásmentes cementkötésű ragasztóhabarcs (C2FT S1 osztály az EN 12004 szabvány szerint) kerámia- és kőlapok ragasztására, nagyon alacsony illékony szervesanyag (VOC) kibocsátással. A KERAQUICK S1 egy speciális cementekből, osztályozott szemcseméretű adalékokból, műgyantákból és kötésgyorsító adalékszerekből álló por, amely felhordása után csak 2-3 óra múlva köt meg. Ezért a termék használatával telepített padló- és falburkolatok rövid időn belül használatba vehetők.

Referencia Műszaki adatai
Sagrada Família, Barcelona (Spanyolország)
Eredeti terv: Antoni Gaudí
Építés ideje: 1881-től folyamatosan; tervezett befejezési dátum: 2025
A Mapei hozzájárulásának éve: 2016
A Mapei hozzájárulása: a padlófűtés és az aljzatok illesztéséhez, valamint a beltéri és kültéri járófelületek lerakásához szükséges anyagok szállítása
Ügyfél: Fundació Junta Constructora del TempleExpiatori de la Sagrada Família
Mapei-forgalmazó: SiesmoKoordinátorok a Mapei részéről: SergiSanchez, JoanLleal és Antoni Cattla, Mapei Spain SA (Spanyolország)

A MAPEI TERMÉKEI

Aljzat előkészítése: Primer G, Novoplan Maxi
Kerámialapok lerakása: Keraquick S1, Elastorapid
Illesztések kitöltése és fugázása: Fugolastic + Keracolor GG, Ultracolor Plus, Mapefoam, Mapesil AC
Kőpadlózat kialakítása: Mapestone 2*, Mapestone 3
Primer*, Mapestone TFB 60,
Tető vízszigetelése: MapelasticSmart

* A csillaggal jelölt termékeket a Mapei Spain SA forgalmazza Spanyolországban

Bővebb információt a www.mapei.hu és a www.mapei.com oldalon talál.


További információ:
www.mapei.hu


Mapei


A Mapei Kft. a világ legnagyobb építőipari ragasztóanyag gyártójának leányvállalata. A Mapei neve az egész világon egyet jelent a kiemelkedő minőséggel, amit nem csupán a forgalmazott termékekben őrzi meg, hanem szolgáltatásai színvonalában is.2018.07.04.

Mapei HírekMapei TermékkatalógusMapei Szakmai kiadványokMapei KereskedőkeresőMapei Termékek


Kapcsolodó termékek:
 

Hirdetés

Mapei hírek:


Mapei - Hosszabbítsa meg a vízszigetelés szezonját a hidegebb hónapokra
Hosszabbítsa meg a vízszigetelés szezonját a hidegebb hónapokra 2021.11.15.
A MAPEI, a vízszigetelési rendszerek vezető gyártója, örömmel jelenti be POLYGLASS modifikált-bitumenes lemezes termékkínálatának bővítését. A hidegebb körülmények közötti teljesítményre optimalizálva ezek a rugalmas lemezek megtakarítják a munkaidőt, és lehetőséget biztosítanak a vállalkozóknak a tetőszigetelési szezon meghosszabbítására.

Mapei - Legújabb generációs statikus polimer szálak
Legújabb generációs statikus polimer szálak 2021.11.02.
Az építőipar által felhasznált termékek közül az egyik leginnovatívabban fejlődő csoportja a betonba adagolható statikus (makro) polimer szálak területe.

Mapei - 71. Mapei Krónika
71. Mapei Krónika 2021.09.14.
Süt a nap, de már itt-ott hullanak a levelek. Hűvösödik, de még csak most indul a munka dandárja. Az őszi idő, ha szerencsésen alakul az időjárás, igen kedvező az építéshez. Nekünk a Mapei-nek, és partnereinknek az a legfontosabb, hogy a szeptemberrel új lendületet vesz az építés, és nekilódul az őszi szezon.

Mapei - Egyedülálló program a magyar és nemzetközi piacon- MAPEI Composer
Egyedülálló program a magyar és nemzetközi piacon- MAPEI Composer 2021.09.08.
Hisszük, hogy az építőanyag gyártóknak részletesebb ismeretei vannak arról, hogy egy adott rétegrendbe a termékét milyen vastagságban, milyen kialakítással, alapozóval, vagy éppen anélkül kell beépíteni. Ebben a munkában nyújt segítséget a Mapei új rétegrend szerkesztő kiegészítő alkalmazása, a MAPEI Composer, az ArchiCad kiegészítő programja. Segítségével a tervezők a lehető legegyszerűbb módon tervezhetik be a Mapei által nyújtott rétegrendeket.

Mapei - Pincék új élete utólagos belső oldali vízszigetelés kialakításával
Pincék új élete utólagos belső oldali vízszigetelés kialakításával 2021.08.17.
Számos épületnél - legyen az újonnan épült vagy történelmi jelentőségű - problémákat okoz a falazatokba felszívódó nedvesség, mely a lakott terekben egészségtelen klímát, a penészesedés miatt allergiás reakciókat okozhat, miközben a külső oldalon esztétikai hibákat és sokszor málló vakolatot is eredményez. Mit tegyünk ilyen helyzetekben? Ez a vízszigetelés hiányából fakadó probléma kezelhető a Mapei antikondenzációs megoldásával: a falazat injektálásával és szárítóvakolat alkalmazásával a falazat száraz lesz, mely lehetővé teszi, hogy az addig kihasználhatatlan nedves helyiséget akár lakótérként, akár üzlethelyiségként is lehessen használni.

Mapei - Szárítóvakolat rendszerek károsodott falazatra
Szárítóvakolat rendszerek károsodott falazatra 2021.07.12.
Sok magánház esetében - legyen az újonnan épült vagy történelmi jelentőségű - gyakran van szükség a falazat szárítására szárítóvakolat és/vagy kémiai gát alkalmazásával. Az ilyen fajta beavatkozás célja azon károsodások javítása, amelyeket a felszálló nedvesség és/vagy agresszív sók okoztak és melyeknek a falazatok gyakran ki vannak téve. Mit tegyünk ilyen helyzetekben? A műszaki támogatáson túl a Mapei-nek több különböző megoldása van ezekre.

Mapei - Kibeszéljük a szakmát- elindult a Mapei Krónika Podcast
Kibeszéljük a szakmát- elindult a Mapei Krónika Podcast 2021.06.23.
Útjára indult a Mapei Krónika Podcast, a Mapei új kommunikációs szolgáltatása az építő szakemberek és az építtetők számára. Egy könnyed, személyes, mégis gazdag tartalommal rendelkező újdonság, ami a fülnek szól: ez a Mapei Krónika Podcast.

Mapei - Hidegburkolás alakváltozásra képes aljzatokra
Hidegburkolás alakváltozásra képes aljzatokra 2021.06.22.
Ha az a házi feladat, hogy alakváltozásra képes aljzatra kell rétegrendet terveznünk, javasolnunk vagy kiviteleznünk, akkor mielőtt reflexből a cementes aljzatokhoz bevált rétegrendekhez nyúlnánk, gondoljuk végig a dolgot.

Mapei - Pincék, alagsorok utólagos, belső oldali vízszigetelése
Pincék, alagsorok utólagos, belső oldali vízszigetelése 2021.05.28.
Sok épületnél gondot okoz a falazatokba felszívódó nedvesség, mely a lakott terekben rossz klímát, a penészesedés miatt allergiás reakciókat okozhat, a külső oldalon pedig legalább esztétikai problémákat, de sokszor málló vakolatot eredményez. Ez a probléma a falazat injektálásával és szárítóvakolat alkalmazásával (MAPESTOP CREAM és POROMAP SZÁRÍTÓVAKOLAT) a legtöbb esetben viszonylag egyszerűen orvosolható.

Mapei - Hogyan válasszunk megfelelő polimer-bitumenes lemezt a lapostető csapadékvíz szigetelésére
Hogyan válasszunk megfelelő polimer-bitumenes lemezt a lapostető csapadékvíz szigetelésére 2021.05.01.
Ahogyan az közismert, a bitumenes lemez alapját adó keverékhez használt elsődleges polimertől függően kiváló termékekhez lehet jutni, amelyek azonban egymástól élesen eltérő tulajdonságokkal rendelkeznek. Érdemes ezekkel tisztában lenni a szigetelőrendszer tervezési és kivitelezési fázisában is, annak érdekében, hogy az előnyök a lehető legjobb módon kerüljenek kihasználásra.

Mapei - 2021 a lakossági felújítások éve
2021 a lakossági felújítások éve 2021.04.01.
A lakossági felújításokat segítő állami támogatások termékeny talajra hullanak. A családok lelkesen tervezik, hogy mire fordítják majd azt a hárommillió forintos támogatást, ami az új otthonfelújítási programmal vált elérhetővé számukra. Aztán az álmokat tett követi, és szembe találkoznak sok-sok bizonytalansággal. A támogatás kinek, mire és hogyan elérhető? Mit lehet tenni, ha nem tudom a teljes összeget előre finanszírozni? Ha megvan a pénz, hogyan lehet a kivitelezést a legrövidebb idő alatt, a legkisebb felfordulással elvégezni? Szét kell vernem mindent ahhoz, hogy felújítsak? Mit és hogyan kivitelezzek és kiviteleztessek?

Mapei - Hogyan született ipari műemlékből kulturális központ?
Hogyan született ipari műemlékből kulturális központ? 2021.03.01.
Az Almagià egy, a ravennai kikötőben álló, korábban egy kőolaj-finomító kénraktáraként funkcionáló ipari műemlékből lett kulturális központ. Az 1888-ban, Giuseppe Castellucci tervei alapján Vito Almagià vállalkozása számára épült üzem közel egy évszázadon át működött, de a tulajdonosok a keresletcsökkenés miatt végül a bezárás mellett döntöttek.

Mapei - A lehetőségek éve
A lehetőségek éve 2021.02.12.
A Mapei szakemberei az Ön rendelkezésére állnak úgy az építés, mint a vállalkozásépítés és kommunikáció terén.

Mapei - A KOMPLEX SZERKEZETI MEGERŐSÍTÉS NYOMÁN ÚJ ÉLETRE KELT EGY DÉL-OLASZORSZÁGI SZÍNHÁZ MŰEMLÉKI ÉPÜLETE
A KOMPLEX SZERKEZETI MEGERŐSÍTÉS NYOMÁN ÚJ ÉLETRE KELT EGY DÉL-OLASZORSZÁGI SZÍNHÁZ MŰEMLÉKI ÉPÜLETE 2021.02.05.
A dél-olaszországi Tarantóban 1907-ben felavatott "Cinematografo Internazionale" színház építtetője egy helyi üzletember volt.
A színházat 2000-ben a helyi városi tanács vásárolta meg, de miután az épület állapota romlani kezdett, 2015-ben pályázati felhívást tettek közzé annak helyreállítására és felújítására. A több mint 4 millió eurós teljes költségvetésből megvalósított, és a Fusco Színház avatásával záruló beruházás 2018 decemberének végére készült el.

Mapei - Kis kockák, nagy kockázat!
Kis kockák, nagy kockázat! 2021.01.05.
Ma az üveg, kő és kerámia mozaikok színes kavalkádjával találkozunk a piacon. Ezeknek a gyönyörű és általában nagyértékű termékeknek a burkoláskor ezernyi apróságra kell odafigyelni ahhoz, hogy a végeredmény olyan legyen, mint amit megálmodtunk!

Mapei - Kezdje 2021-et felkészülten a sikerre
Kezdje 2021-et felkészülten a sikerre 2020.12.09.
A sikerre vágyó vállalkozó szakemberek a laza téli estéket sem töltik csupán pihenéssel. A szenvedély, hogy minél jobbat, többet hozzanak létre a következő évben, nem hagyja nyugodni az elhivatott embert még a pihenő időszakban sem. Tudáshoz jutni mindig lehet, és persze elengedhetetlen. Hogyan tegyük ezt a téli ünnepek kevésbé pörgős időszakában? A válasz egyszerű: Mapei Krónika.

Mapei - A másodlagos, avagy a burkolat alatti vízszigetelések
A másodlagos, avagy a burkolat alatti vízszigetelések 2020.11.19.
Egy szakembernek nem kell magyarázni a vízszigetelések jelentőségét. Egy új építésű épület ráfordításainak hozzávetőlegesen 3-5%-át teszik ki, azonban a műszaki problémáknak legalább 85 %-át a nem megfelelő anyagokkal vagy technológiával kialakított vízszigetelés okozza.

Mapei - Hatékony ragasztás - tartós burkolat!
Hatékony ragasztás - tartós burkolat! 2020.10.16.
Vékony-, vastag-, és folyékonyágyas bu
A burkolatok növekedésének trendje, a kivitelezői igények változása és az ezekből születő magas elvárások egyre nagyobb követelményeket támasztanak a hidegburkolati ragasztókkal szemben is. A Mapei a termékek specializációjával igyekszik megfelelni
ezeknek a piaci elvárásoknak. Ennek köszönhetően újabb és újabb termékek jelennek meg, amik a kivitelezés hatékonyságát, minőségét és biztonságát javítják. Vastagabb ragasztóágy, könnyített vagy akár folyékonyágyas bedolgozhatóság és sok más egyéb tulajdonság támogatja a "Már elsőre végleges burkolat kialakítását!". rkolatragasztás

Mapei - Topcem Pronto- a garantált minőség!
Topcem Pronto- a garantált minőség! 2020.09.17.
Egy hidegburkolás sikeressége sokszor már az első lap leragasztása előtt eldől. A helyszínen elkészített esztrich gyakran nem felel meg a burkolhatósági követelményeknek és bár úgy néz ki, hogy minden rendben van, az eredmény kétséges. Kopogó lap, felváló burkolat, enyhébb esetben foltos fuga adja tudtunkra, hogy bizony az esztrich nem volt megfelelő.

Mapei - Megjelent a 67. Mapei Krónika
Megjelent a 67. Mapei Krónika 2020.09.08.
Ön is szeretné a legjobbat kihozni építőipari feladataiból?
Ha igen, akkor Önnek szól a Mapei Krónika legújabb, szeptemberi száma

Újra egy Mapei Krónika megjelenést ajánlunk minden építőipari szakembernek. Egy magazint, amiben lehet, hogy éppen Ön fogja megtalálni élete építési megoldását.

Like all websites, eptar.hu uses cookies for better and safer operation.       More information