Lindab

Professzionális szendvicspanelek ipari csarnokokhoz



Napjainkban egyre több ipari létesítmény épül, csarnokok, raktárak, irodaépületek, melyeknek leggyakrabban használt falburkolati, térelválasztó és tető anyaga, az ún. szendvicspanel.


A LINDAB előregyártott szendvicspaneljei két prémium minőségű acéllemezből, és a köztük elhelyezett kőzetgyapot vagy PIR szigetelő magból állnak. A gyakorlatban leginkább használatos panelek hőszigetelő magjának alapját égésgátolt PIR hab képezi, ami rendkívül jó hőszigetelő anyag. Kimagasló hővezetési tényezője Λ = 0,022 W/m*K; azonban a PIR MAX töltet esetén ez eléri a Λ = 0,020 W/m*K értéket!

A Lindab Coverline önhordó, hőszigetelt szendvicspaneljeivel egyrétegben, gazdaságosan, igen rövid idő alatt látványosan nagy felületek burkolhatók.

Alkalmazhatók tetőburkolatként (LSZR - LindabRoof tetőpanelek), illetve vertikálisan vagy horizontálisan fektetve, külső és belső falakként (LSZW-S - LindabWall falpanel, LSZW-CH - LindabWall hűtőházi falpanel), látszó, vagy rejtett rögzítésekkel egyaránt.




Tetőpaneleknél a külső trapézlemezes profilozás mellé kétféle belső, falpaneleknél külső fegyverzetnek ötféle, belsőnek szintén kétféle profilozásból lehet választani.

A tetőpanelekhez bevilágítócsík is elérhető.

A LINDAB szendvicspanelek nagy része 10-féle standard színben kapható, valamint lehetséges további színigények teljesítése is.

A panelek látványos egyedi megjelenése, mely a széles színválasztéknak és a modern külső bordázatnak köszönhető, nem csupán esztétikai kérdés.





HOGYAN FÜGG ÖSSZE A SZÍN ÉS A TEHERBÍRÁS?

A szendvicspaneleknek, kerüljenek akár csak általános ipari csarnokok tető vagy falszerkezeteibe, nem kell semmilyen extrém hőmérsékleti kitettség ahhoz, hogy a hőtágulás jelenségét ne hagyhassuk figyelmen kívül.

A hőszigetelő magból, és a kétoldali fegyverzetből álló, szervesen együtt működő, 3 rétegű inhomogén anyagú szendvicspanelek egyenletes gyártási hőmérsékleten, feszültségmentes környezetben készülnek. Így természetes, hogy a beépítést követően komoly hőterhelés léphet fel a rendeltetésszerű használat közben, a külső és a belső oldalak, különböző felmelegedéséből adódóan.

Egy sötét színű panel, a hővisszaverődés elve miatt, sokkal inkább felmelegedik egy forró nyári napon a tűző napsütésben, mint a világos színű változat. Ezért a LINDAB a szendvicspaneleket színei alapján, ún. színosztályokba csoportosítja, melyek hőmérsékleti hatásokra történő különböző viselkedését a panelek teherbírásánál figyelembe veszi. A LINDAB szendvicspanelek jelenleg három - nagyon világos, világos és sötét - csoportba vannak sorolva.

Vannak olyan rendeltetésű, különleges igényű csarnokok, például hűtőházak, ahol nem ritka az akár 80- 100 fokos eltérés is a kinti és benti hőmérséklet közt, ezáltal pedig a panelekre gyakorolt extrém terhelés sem.

Ezért fontos a tervezés alatti egyeztetés, mert - mint látszik- a színválasztás hatással van a teherbírásra, és egy egyszerű esztétikai váltás teherbírási változást okozhat!

Ebből adódik az is, hogy a design kedvéért egyáltalán nem ajánlott különböző színű szendvicspaneleket telepíteni egymás mellé - és minden egyes esetben, amikor ilyen építészeti igény merül fel, külön kell vizsgálni az épület rendeltetését, illetve az oldalak tájolását, és ezek figyelembevételével kell alakítani a homlokzat küllemét.





TŰZÁLLÓSÁG

Éghetőség szempontjából a Lindab szendvicspanelek két csoportba sorolhatók

1. poliuretán (PIR) töltetű panelok - "B" osztály
2. kőzetgyapot szigetelésű termékek - "A2" osztály


Tűzállósági határértékek alapján a PIR-habos tetőpanelek vastagságtól, fesztávtól és tűzzel egyidejű hasznos tehertől függően 15, illetve 30 perces teljesítménnyel rendelkeznek (REI15 ill. REI30).

A falpanelek esetén a tűzállósági határértékek szintén függnek a panelvastagságtól, a maximális alátámasztási távolságtól, valamint attól, hogy külső vagy belső térelhatároló szerkezetről van-e szó.

Ezek alapján a PIR-töltetű falpanelek 15/30 perces tűzállósági határértékkel rendelkeznek, ami E- EI/ 15-30 minősítésnek felel meg, valamint rendelkeznek homlokzati tűzterjedésre vonatkozó TH=15 perc minősített határértékkel.



Lindab További információk:
www.lindab.hu


A Lindabról


A skandináv érdekeltségű Lindab céget 1959-ben alapították, a svédországi Bastad városában. Az azóta világszerte érdekeltségekkel bíró nemzetközi cégcsoport építőipari termékeket és épületrendszereket fejleszt, gyárt és forgalmaz finomacéllemezből a Profil és Ventiláció üzletágakban. A Lindab 5000 alkalmazottat foglalkoztat a világ 30 országában. A Lindab hazánkban az első cég volt, amely a vékonyfalú horganyzott acél alapanyagú, könnyűszerkezetes építési anyagokat a hazai követelményeknek és műszaki előírásoknak megfelelő, komplett rendszerben kínálta. A cég ma már több mint 10 000 négyzetméteren folytat gyártótevékenységet. Az 1992-es alapítást követő töretlen fejlődés tette lehetővé, hogy a Lindab Magyarország a közép-kelet-európai régió központja, kereskedelmi és fejlesztési motorja lett.

www.lindab.hu


2020.05.11.

Lindab HírekLindab CADLindab Tervezői portálLindab Lindab felújításLindab MárkakereskedőkKereskedő keresésLindab Termékek


Hirdetés
Lindab hírek:


    Like all websites, eptar.hu uses cookies for better and safer operation.       More information