Polysealant System, az igazi áttörés

"Minden tető annyira erős, amennyire a leggyengébb pontja." Így fordíthatjuk át a közismert mondást a lapostetőkre, ahol a részletképzések a vízszigetelések legfontosabb részei, ezeket ugyanis úgy kell elkészíteni, hogy szigetelőértékük azonos legyen a tető általános helyének szigetelőértékével.


Régi lapostetőknél nem jelentettek problémát az átvezetések, áttörések, mivel a páraszellőzőkön és a tetőösszefolyókon kívül csak a kémények jelentették a részletkialakításokat.



Itt nem volt szükség olyan megoldásokra, melyek extra tudást vagy technológiát igényeltek, hiszen általában a bitumenes lemezekből előre kiszabott anyagdarabokkal megoldották a szegélyezést, részletképzést. Ugyanígy a szintetikus tetőknél is hasonló a helyzet, itt jellemzően a szövetmentes, homogén anyagokat használják a szigetelők a csomópontok kialakítására.

Azonban a technikai fejlődés előrehaladtával a lapostetők adottságait is jól ki lehet használni, legfőképpen a tárolókapacitásuk teszi fontossá a helyzetüket, mind a híradástechnikai antennák, mind a hirdetési táblák, esetleg gépészeti felépítmények elhelyezésének szempontjából.



Ezek mellett, a teraszok vagy tetőterasz kialakítások is népszerűek lettek, főleg az apartman lakásoknál. Itt a korlátlábak és egyéb szerkezeti felépítmények tartószerkezeti csatlakozása tette próbára a részletképzési feladatokat.



A Mapei mérnökei már eddig is sok kiváló megoldást nyújtottak a fenti problémák megoldására, de egy olyan rendszert szerettek volna, ahol attól függetlenül, hogy bitumenes, PVC vagy TPO/FPO a lapostető szigetelések anyaga, ugyanazt a rendszert lehessen használni.

Ennek eredményeképpen valósult meg a rendszer, amit Polysealant System-nek nevezünk. A "rendszer" megnevezés kulcsfontosságú! A rendszer összetevői lehetővé teszik ugyanis, hogy ne kelljen különböző anyagokat a különböző tetőszigetelő rendszerekhez használni, sőt a szigetelendő szerkezet formája se jelentsen gondot a szigetelő szakembernek.



Ezeken a képeken jól látható a végleges kialakítás, ahol sem a különböző formájú átvezetések, sem pedig a különböző lapostető szigetelő anyagok nem jelentenek gondot ennek a nagyszerű megoldásnak.

A rendszer részeként első lépésben ki kell választanunk a megfelelő méretű zsaluzatot (Mould), amelynek a formai kialakítása lehetővé teszi, hogy gyakorlatilag bármilyen formájú áttörésbiztos szigetelési megoldását elkészítsük.



Amikor ez megtörtént, a felület megtisztítása után a Polysealant Cartridge tömítő-ragasztóval rögzítjük a mouldokat (zsalu elemeket) a helyére, és a szigetelendő profilokat is bevonjuk a tökéletes tapadás elérése miatt ezzel az anyaggal.



Ezután csak egyszerűen kiöntjük a Polysealant 1K zsugorodásmentes és teljesen UV álló, poliéter alapanyagú tömítőanyaggal a zsaluzatot, teljes magasságban.



A Polysealant 1K gyors száradása lehetővé teszi, hogy nagy napi hatékonysággal tudjunk dolgozni, és ami talán még ennél is fontosabb, hogy egy teljesen biztos vízzárást kapjunk az áttöréseknél. A zsalu, és ebből adódóan a rendszer magassága mindössze 5 cm, így nagyon jól illeszkedik akár egy leterhelt rétegrendbe is, vagy ami napjaink trendjébe nagyszerűen illeszkedik, egy WPC teraszburkolatnál sem látszik ki egyáltalán, jól illeszkedik ezáltal a napozóteraszok esztétikai és funkcionális kialakításába.

Tavalyi évben egy siófoki luxusapartmannál a tulajdonos megálmodott egy napozóteraszt, de sajnos utólag, így az áttörések száma és kialakítása súlyos fejtörést okozott a kivitelezőnek. Közel 300 db korlátlábat vezettek át a Mapeplan PVC-P lemez-szigetelésen, és mivel ezek a korlátokat utólagosan rögzítették a vasbeton födémszerkezetbe, nagy mozgással kellett számolni. Lehetőség lett volna a hagyományos megoldásra is, de így végül a legjobb került kiválasztásra, ami azóta is tökéletesen működik!



A korlátlábak szigetelése után ún. árasztási tesztet végzett a kivitelező, hogy megbizonyosodjon a hibamentes munkáról.



Jól illeszkedik a végleges rétegrendbe. Esztétikailag és funkcionálisan is tökéletes.



Az elkészült tetőterasz, melynek átadásakor a tulajdonos teljes elégedettségét fejezte ki.

A Polysealant System-et azóta már számos terasz kialakításánál és lapostető áttöréseinél alkalmazták sikeresen és megelégedve a végeredménnyel! Akár új lapostető vagy terasz készítésénél, akár felújításoknál a legegyszerűbb megoldás a fenti rendszer elkészítése.

Többet szeretne megtudni a Mapei által ajánlott termékekről?

Látogasson el weboldalunkra:
https://www.mapei.com/hu/hu/termekek-es-megoldasok



További műszaki és értékesítési információért keresse Mapei partnerét vagy a Mapei szaktanácsadót!


www.mapei.hu
szaktanacs@mapei.hu


Mapei


A Mapei Kft. a világ legnagyobb építőipari ragasztóanyag gyártójának leányvállalata. A Mapei neve az egész világon egyet jelent a kiemelkedő minőséggel, amit nem csupán a forgalmazott termékekben őrzi meg, hanem szolgáltatásai színvonalában is.



2020.07.16.

Mapei HírekMapei TermékkatalógusMapei Szakmai kiadványokMapei KereskedőkeresőMapei Termékek


Kapcsolodó termékek:
 
Hirdetés
Mapei hírek:


    Like all websites, eptar.hu uses cookies for better and safer operation.       More information