Lindab Pakson is bevált a Lindab SBS Maxi

A Lindab SBS Maxi csarnokrendszeréből építtetett raktárakat az MVM Paksi Atomerőmű Zrt.

A tervezési-művezetői munkálatokat a Kern és Klenk Építészeti Bt. munkatársai végezték. A cég egyik vezetője, Klenk Csaba beszélt a megvalósításról.


Milyen funkció ellátására kellett csarnokot tervezniük?

Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. tervezési pályázatot írt ki három raktárépület építésére. Mivel ezekben gépészeti alkatrészeket kívántak tárolni, szigeteletlen csarnokok építésében gondolkodtunk. A pályázatban könnyűszerkezetes megoldást írtak ki. Ennek a technológiának a költségei ugyanis nem nagyobbak, mintha hagyományos építőanyagokat alkalmaznánk, viszont a szárazépítésnek köszönhetően sokkal gyorsabb az építés. Így - egyebek mellett - a rövid határidő miatt is csak a fémszerkezetű csarnokok jöhettek szóba.Az Önök irodája nyerte el a munkát. De ki döntött arról, hogy a Lindab szállítsa a csarnokokhoz szükséges alkatrészeket?

A tervezésen és a kivitelezés művezetésén túl a feladataink közé tartozott, hogy konkrét gyártókat is megnevezzünk, bekérjük tőlük a pontos műszaki paramétereket, a garanciákat és természetesen a pontos árajánlatot. Az előírásoknak megfelelően három szállító küldte el az anyagát. Az egyikük a Lindab volt. A beérkezett információk alapján a döntést a megrendelő hozta meg, olyan összetett szempontrendszer figyelembe vételével, amely tekintettel volt a tartósságra, a szavatosságra, a kivitelezés gyorsaságára, a műszaki paraméterekre és az árra. Ezek alapján a Lindabot tartották a legmegfelelőbb partnernek.

A cégük már korábban is dolgozott a Lindabbal?

Paksi székhelyű építésziroda lévén igen sokféle feladatra kapunk megbízást. Többek között foglalkozunk irodák, középületek, ipari csarnokok tervezésével is. Az egyik munkánk során egy irodaház esetében az emeletráépítést a Lindab Construline rendszerével javasoltuk megoldani. Szakmai berkekben természetesen jól ismertek a cég innovatív rendszerei, de nekünk ez az első olyan közös projektünk, ahol kizárólag a Lindab által biztosított alkatrészekből álmodtunk meg önálló épületeket.

Milyen méretekkel jellemezhetők a megvalósult csarnokok?A legnagyobb csarnok 24x36 méter alapterületű. A gerincmagasság 8,7 méter, a vállmagassága pedig hat méter. A méretekből is láthatjuk, ez az ún. nagy csarnokok kategóriájába tartozik, ahol a jelentős méreteknek és terhelésnek megfelelő Lindab Systemline rendszert kellett alkalmazni.

A másik két épület esetében ennél kisebb, 15 méter alatti fesztávolságokkal, illetve 6,4 méter alatti vállmagasságokkal kellett számolnunk. Éppen ezért egy olyan rendszert lehetett alkalmazni, amit a Lindab szakemberei a BME-vel közösen fejlesztettek ki. Ez az SBS Maxi csarnokrendszer, melynek alapelve, hogy a Lindab által gyártott vékonyfalú, tűzihorganyzott, nagyszilárdságú acél profilok gyártási, szerelési és tervezési lehetőségeit felhasználva egy a lehető leggazdaságosabb konstrukció álljon össze. A főtartó keretek dupla C-profilból (C250, C300, C350) kialakított oszlopokból és gerendákból állnak. A keretek síkbeli merevségét a keretsarkokba elhelyezett könyökrúd, illetve nagyobb igénybevétel esetén vonórúd biztosítja.

A másodlagos teherviselő elemek, a tetőszelemenek, falvázgerendák szintén a Lindab által gyártott C profiból készülnek.

Az SBS Maxi keretszerkezet egyedileg megtervezhető, ugyanakkor a gyakorlatban előforduló, konkrét méretek esetére a Lindab típuskereteket dolgozott ki.

A típuskeretek főbb jellemzői:Az általunk tervezett épület is mutatja, hogy bár a fesztávolság korlátozott, a hasznos alapterület ennek nem látja kárát, hiszen a hosszúság - mint az esetünkben is - elérheti a harminc métert. Az így kialakított struktúra kisebb anyagigényű - nem is beszélve az árról.

A legkisebb SBS Maxi csarnokkal - amelynek hossza csak 14 méter - egy speciális épületet alakítottunk ki. Adott volt két, szintén fémszerkezetű, régebbi építésű csarnok. Ezek közé kellett beépítenünk egy olyat, a burkolás és a szelemenrendszer csatlakoztatásával, amely fedett kapcsolatot teremt a kettő között, de az oldala nyitott. Ez egy ún. manipulatív tér, ahol a dolgozók egy tetőzet alatt tudják fogadni, előkészíteni a műhelyhez érkező gépeket, alkatrészeket.

Milyen volt az első munkájuk a Lindabbal?

Mint az eredmény is mutatja, igen konstruktív. Nagyon együttműködőek voltak már az árajánlat adás szakaszában is. A dokumentáláshoz komplett 3D modelleket később professzionális gyártmányterveket biztosítottak. Mivel az SBS-hez eleve speciális csomóponti kialakítások tartoznak, azokat nem kellet újra "felfedeznünk", csupán a helyi méretekre és viszonyokra adaptálni. A méretre gyártott szállítmányok mindig időben érkeztek, egyértelmű jelölésekkel. A kivitelezőknek nem volt más dolguk, mint összecsavarozni az alkatrészeket.

Így utólag mind beruházói, mind tervezői, mind pedig kivitelezői oldalról is elmondható, hogy a Lindab csarnokrendszerek segítségével ideális megoldásokat sikerült kialakítani mindhárom épület esetében.

Lindab További információk:
www.lindab.hu


A Lindabról


A skandináv érdekeltségű Lindab céget 1959-ben alapították, a svédországi Bastad városában. Az azóta világszerte érdekeltségekkel bíró nemzetközi cégcsoport építőipari termékeket és épületrendszereket fejleszt, gyárt és forgalmaz finomacéllemezből a Profil és Ventiláció üzletágakban. A Lindab 5000 alkalmazottat foglalkoztat a világ 30 országában. A Lindab hazánkban az első cég volt, amely a vékonyfalú horganyzott acél alapanyagú, könnyűszerkezetes építési anyagokat a hazai követelményeknek és műszaki előírásoknak megfelelő, komplett rendszerben kínálta. A cég ma már több mint 10 000 négyzetméteren folytat gyártótevékenységet. Az 1992-es alapítást követő töretlen fejlődés tette lehetővé, hogy a Lindab Magyarország a közép-kelet-európai régió központja, kereskedelmi és fejlesztési motorja lett.

www.lindab.hu


2016.05.05.

Lindab HírekLindab CADLindab Tervezői portálLindab Lindab felújításLindab MárkakereskedőkKereskedő keresésLindab Termékek


Hirdetés

Lindab hírek:


A C+, Szigma, és Szigma+ gerendák szeptember közepétől érhetők el      2023.09.11.

A Lindab új, minőségi termékei, a C+, Szigma és Szigma+ nyomásra optimalizált nagy teherbírású szelvények, amelyek jelenleg egyedülállóak a hazai piacon. Az innovatív termékek kiváló megoldási lehetőségeket nyújtanak az építőipar számára tartószerkezeti oldalról, segítségükkel egyszerűen, gyorsan és hatékonyan tervezhetnek és kivitelezhetnek rendkívül tartós és megbízható épületeket.


A tudomány és a szakma találkozása: Interjú Dr. Ádány Sándorral, a Lindab Structural Designer szakmai támogatójával!      2023.08.15.

Dr. Ádány Sándorral készítettünk interjút, aki szakmai támogatóként vett részt a Lindab Kft. statikai tervező programjának, a Lindab Structural Designer fejlesztésében és továbbfejlesztésében. Sándor független egyetemi oktató és kutató, akinek szakmai tapasztalata nagymértékben segítette a Lindab statikusoknak tartószerkezeti tervező mérnököknek szóló programjának frissítését és új, a szakma számára hasznos funkciókkal való kibővítését. A program célja, hogy a mérnökök és a leendő mérnökök számára praktikus segítséget nyújtson munkájuk során azáltal, hogy gyorsabban, pontosabban és egyszerűbben tudják végezni a tervezési és dokumentációs feladataikat.


Lindab Structural Designer (LSD) - Új funkciók és fejlesztések a statikai tervező szoftverben      2023.07.17.

A digitalizáció és a folyamatos termékfejlesztés mindig újabb lehetőségeket nyit meg az egyes szakágak számára. Pontosan ez okból fejlesztette tovább a Lindab Kft. a mérnököknek szóló LSD tervező programját. Az ingyenes statikai tervező szoftver alkalmas szelemenek, falprofilok, tetőprofilok (trapézlemezek) - másodlagos teherviselő és burkolati elemek méretezésére.


Lindab megoldások segítségével épült fel a Green Plan Kft. napelemgyártó csarnoka      2023.05.22.

Idén márciusban készült el a Green Plan Kft. napelempark gyártásához épített összeszerelő csarnoka, amelynél 4000 m² raktárterület, 2000 m² műhelyrész, illetve 500 m² irodarész burkolására volt szükség. A projekt során az esztétika mellett fontos szempont volt a minőség is, így a szakemberek a Lindab PIR szendvicspanelt és az LTP 150-es trapézlemezt választották. Az épületegyüttes nemcsak az óriási méretével, hanem korszerű burkolási megoldásaival is innovatív hatást kelt.


Pagodatető LINDAB állókorcos síklmezből      2022.07.05.

A mosonmagyaróvári FLEXUM THERMAL & SPA a közelmúltban egy ütemezett szállodai beruházás keretében új LINDAB tetőfedést kapott.


Minőségi gabonatároló Lindabból      2022.03.03.

A közelmúltban nagy kapacitású LINDAB mezőgazdasági csarnok épült az Észak-Alföldi régióban, Kuncsorbán, 4000 m3 magtároló kapacitással.


Lindab - 30 éve a hazai építésben      2021.03.11.

Idén 30 éve, hogy Magyarországon megalakult a svéd LINDAB GROUP leányvállalata, a LINDAB Kft. Az 1991. januárjában induló vállalkozást napjainkban a svéd anyacég egyik meghatározó, regionális leányvállalataként tartják számon.


Lindab tetőfedő akció 2020      2020.05.12.

Ha Ön tetőfelújításban gondolkodik, vagy most épít, akkor válassza a Lindab LPA-L cserepeslemezeket, amelyet akár 2090 Ft /m2+ ÁFÁ-tól (bruttó 2655 Ft) meg tud vásárolni a Márkakereskedőinknél!


Professzionális szendvics­panelek ipari csarnokokhoz      2020.05.11.

Napjainkban egyre több ipari létesítmény épül, csarnokok, raktárak, irodaépületek, melyeknek leggyakrabban használt falburkolati, térelválasztó és tető anyaga, az ún. szendvicspanel.


Lindab Tetőfedő Akció!      2020.04.16.

Lindab LPA-L cserepeslemezek akár 1950 Ft /m2+ ÁFÁ-tól (bruttó 2480 Ft) elérhetőek márkakereskedőinknél! Továbbá 25% kedvezményt biztosítanak partnereink a Lindab Rainline ereszcsatornákra!

Bővebb információhoz kattintson ide: https://bit.ly/lindabtetőfedőakció


Acél, amiben megbízhat      2020.03.18.

Tetőfedő akció 2020

Az akció részleteiről érdeklődjön Márkakereskedőinknél!


Lindab Őszi Akció      2019.09.06.

A Lindab Kft. 20%-os Őszi Akciót hirdet lakossági termékeiből

Az őszi lakásépítés és tetőfelújítási munkálatok támogatása érdekében a Lindab Kft. az alábbi termékekre hirdeti meg kedvezményes akcióját:
Megnyertük a Business Superbrands 2019 díjat      2019.06.11.

A magyarországi Lindab Kft elnyerte a Business Superbrands 2019 díját (B2B)!

A Superbrands a széles nagyközönség számára is ismert, a magas minőséget szimbolizáló védjegy, a nemzetközi program keretében a legkiválóbb fogyasztói és üzleti márkák részesülnek díjazásban.


Szellőztetés és beltéri komfort a jövőben      2019.04.08.

Ebben a posztban elolvashatják, hogy véleményünk szerint, hogy alakul a szellőztetés a jövőben.


60 éves az egyszerű építés      2019.03.08.

Az elmúlt 60 év mérföldkövei!

A Lindab alapítói 1959. február 6-án AB Lidhults Plåtindustri néven, egy kis bádoglemez-gyártó műhely működését indította el Lage Lindh és Valter Persson, a svédországi Lindhultban.


Szendvicspanel kínálat      2019.03.07.

Új termékekkel bővült a Lindab szendvicspanel kínálata!

Az új PIR MAX töltetű tetőpanel 120-160 mm vastagságban áll rendelkezésre és a fejlesztésnek köszönhetően az U érték kedvezőbb, mint a hagyományos PIR töltet esetében.


ZC gerenda kínálat bővítése      2019.02.08.

A Z és C gerenda kínálatunkat a piaci igényekhez igazítva öt, új méretű gerendával kibővítettük!

Örömmel jelentjük be, hogy a Z és C gerenda kínálatunkat a piaci igényekhez igazítva öt, új méretű gerendával kibővítettük!


Szakmai képzések 2019      2018.12.07.

A 2019-es szakmai oktatásainkról már most tájékozódhat.

Lindab Kft. szeretne hozzájárulni partnerei munkájának sikeréhez és szakmai fejlődéséhez, ezért 2019-ben is folyamatosan szervezünk kereskedői és kivitelezői oktatásokat.


Leginnovatívabb szabadalmaink      2018.11.13.

Az egyszerűbb és energiahatékony megoldásokat szem előtt tartva folyamatosan előremutató szabadalmaztatott technológiákat fejlesztünk és mutatunk be.    Like all websites, eptar.hu uses cookies for better and safer operation.       More information