Lindab Pakson is bevált a Lindab SBS Maxi

A Lindab SBS Maxi csarnokrendszeréből építtetett raktárakat az MVM Paksi Atomerőmű Zrt.

A tervezési-művezetői munkálatokat a Kern és Klenk Építészeti Bt. munkatársai végezték. A cég egyik vezetője, Klenk Csaba beszélt a megvalósításról.


Milyen funkció ellátására kellett csarnokot tervezniük?

Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. tervezési pályázatot írt ki három raktárépület építésére. Mivel ezekben gépészeti alkatrészeket kívántak tárolni, szigeteletlen csarnokok építésében gondolkodtunk. A pályázatban könnyűszerkezetes megoldást írtak ki. Ennek a technológiának a költségei ugyanis nem nagyobbak, mintha hagyományos építőanyagokat alkalmaznánk, viszont a szárazépítésnek köszönhetően sokkal gyorsabb az építés. Így - egyebek mellett - a rövid határidő miatt is csak a fémszerkezetű csarnokok jöhettek szóba.Az Önök irodája nyerte el a munkát. De ki döntött arról, hogy a Lindab szállítsa a csarnokokhoz szükséges alkatrészeket?

A tervezésen és a kivitelezés művezetésén túl a feladataink közé tartozott, hogy konkrét gyártókat is megnevezzünk, bekérjük tőlük a pontos műszaki paramétereket, a garanciákat és természetesen a pontos árajánlatot. Az előírásoknak megfelelően három szállító küldte el az anyagát. Az egyikük a Lindab volt. A beérkezett információk alapján a döntést a megrendelő hozta meg, olyan összetett szempontrendszer figyelembe vételével, amely tekintettel volt a tartósságra, a szavatosságra, a kivitelezés gyorsaságára, a műszaki paraméterekre és az árra. Ezek alapján a Lindabot tartották a legmegfelelőbb partnernek.

A cégük már korábban is dolgozott a Lindabbal?

Paksi székhelyű építésziroda lévén igen sokféle feladatra kapunk megbízást. Többek között foglalkozunk irodák, középületek, ipari csarnokok tervezésével is. Az egyik munkánk során egy irodaház esetében az emeletráépítést a Lindab Construline rendszerével javasoltuk megoldani. Szakmai berkekben természetesen jól ismertek a cég innovatív rendszerei, de nekünk ez az első olyan közös projektünk, ahol kizárólag a Lindab által biztosított alkatrészekből álmodtunk meg önálló épületeket.

Milyen méretekkel jellemezhetők a megvalósult csarnokok?A legnagyobb csarnok 24x36 méter alapterületű. A gerincmagasság 8,7 méter, a vállmagassága pedig hat méter. A méretekből is láthatjuk, ez az ún. nagy csarnokok kategóriájába tartozik, ahol a jelentős méreteknek és terhelésnek megfelelő Lindab Systemline rendszert kellett alkalmazni.

A másik két épület esetében ennél kisebb, 15 méter alatti fesztávolságokkal, illetve 6,4 méter alatti vállmagasságokkal kellett számolnunk. Éppen ezért egy olyan rendszert lehetett alkalmazni, amit a Lindab szakemberei a BME-vel közösen fejlesztettek ki. Ez az SBS Maxi csarnokrendszer, melynek alapelve, hogy a Lindab által gyártott vékonyfalú, tűzihorganyzott, nagyszilárdságú acél profilok gyártási, szerelési és tervezési lehetőségeit felhasználva egy a lehető leggazdaságosabb konstrukció álljon össze. A főtartó keretek dupla C-profilból (C250, C300, C350) kialakított oszlopokból és gerendákból állnak. A keretek síkbeli merevségét a keretsarkokba elhelyezett könyökrúd, illetve nagyobb igénybevétel esetén vonórúd biztosítja.

A másodlagos teherviselő elemek, a tetőszelemenek, falvázgerendák szintén a Lindab által gyártott C profiból készülnek.

Az SBS Maxi keretszerkezet egyedileg megtervezhető, ugyanakkor a gyakorlatban előforduló, konkrét méretek esetére a Lindab típuskereteket dolgozott ki.

A típuskeretek főbb jellemzői:Az általunk tervezett épület is mutatja, hogy bár a fesztávolság korlátozott, a hasznos alapterület ennek nem látja kárát, hiszen a hosszúság - mint az esetünkben is - elérheti a harminc métert. Az így kialakított struktúra kisebb anyagigényű - nem is beszélve az árról.

A legkisebb SBS Maxi csarnokkal - amelynek hossza csak 14 méter - egy speciális épületet alakítottunk ki. Adott volt két, szintén fémszerkezetű, régebbi építésű csarnok. Ezek közé kellett beépítenünk egy olyat, a burkolás és a szelemenrendszer csatlakoztatásával, amely fedett kapcsolatot teremt a kettő között, de az oldala nyitott. Ez egy ún. manipulatív tér, ahol a dolgozók egy tetőzet alatt tudják fogadni, előkészíteni a műhelyhez érkező gépeket, alkatrészeket.

Milyen volt az első munkájuk a Lindabbal?

Mint az eredmény is mutatja, igen konstruktív. Nagyon együttműködőek voltak már az árajánlat adás szakaszában is. A dokumentáláshoz komplett 3D modelleket később professzionális gyártmányterveket biztosítottak. Mivel az SBS-hez eleve speciális csomóponti kialakítások tartoznak, azokat nem kellet újra "felfedeznünk", csupán a helyi méretekre és viszonyokra adaptálni. A méretre gyártott szállítmányok mindig időben érkeztek, egyértelmű jelölésekkel. A kivitelezőknek nem volt más dolguk, mint összecsavarozni az alkatrészeket.

Így utólag mind beruházói, mind tervezői, mind pedig kivitelezői oldalról is elmondható, hogy a Lindab csarnokrendszerek segítségével ideális megoldásokat sikerült kialakítani mindhárom épület esetében.

Lindab További információk:
www.lindab.hu


A Lindabról


A skandináv érdekeltségű Lindab céget 1959-ben alapították, a svédországi Bastad városában. Az azóta világszerte érdekeltségekkel bíró nemzetközi cégcsoport építőipari termékeket és épületrendszereket fejleszt, gyárt és forgalmaz finomacéllemezből a Profil és Ventiláció üzletágakban. A Lindab 5000 alkalmazottat foglalkoztat a világ 30 országában. A Lindab hazánkban az első cég volt, amely a vékonyfalú horganyzott acél alapanyagú, könnyűszerkezetes építési anyagokat a hazai követelményeknek és műszaki előírásoknak megfelelő, komplett rendszerben kínálta. A cég ma már több mint 10 000 négyzetméteren folytat gyártótevékenységet. Az 1992-es alapítást követő töretlen fejlődés tette lehetővé, hogy a Lindab Magyarország a közép-kelet-európai régió központja, kereskedelmi és fejlesztési motorja lett.

www.lindab.hu


2016.05.05.

Lindab HírekLindab CADLindab Tervezői portálLindab Lindab felújításLindab MárkakereskedőkKereskedő keresésLindab Termékek


Kapcsolodó termékek:
 

Hirdetés

Lindab hírek:


Lindab - Lindab - 30 éve a hazai építésben
Lindab - 30 éve a hazai építésben 2021.03.11.
Idén 30 éve, hogy Magyarországon megalakult a svéd LINDAB GROUP leányvállalata, a LINDAB Kft. Az 1991. januárjában induló vállalkozást napjainkban a svéd anyacég egyik meghatározó, regionális leányvállalataként tartják számon.

Lindab - Lindab tetőfedő akció 2020
Lindab tetőfedő akció 2020 2020.05.12.
Ha Ön tetőfelújításban gondolkodik, vagy most épít, akkor válassza a Lindab LPA-L cserepeslemezeket, amelyet akár 2090 Ft /m2+ ÁFÁ-tól (bruttó 2655 Ft) meg tud vásárolni a Márkakereskedőinknél!

Lindab - Professzionális szendvics­panelek ipari csarnokokhoz
Professzionális szendvics­panelek ipari csarnokokhoz 2020.05.11.
Napjainkban egyre több ipari létesítmény épül, csarnokok, raktárak, irodaépületek, melyeknek leggyakrabban használt falburkolati, térelválasztó és tető anyaga, az ún. szendvicspanel.

Lindab - Lindab Tetőfedő Akció!
Lindab Tetőfedő Akció! 2020.04.16.
Lindab LPA-L cserepeslemezek akár 1950 Ft /m2+ ÁFÁ-tól (bruttó 2480 Ft) elérhetőek márkakereskedőinknél! Továbbá 25% kedvezményt biztosítanak partnereink a Lindab Rainline ereszcsatornákra!

Bővebb információhoz kattintson ide: https://bit.ly/lindabtetőfedőakció

Lindab - Acél, amiben megbízhat
Acél, amiben megbízhat 2020.03.18.
Tetőfedő akció 2020

Az akció részleteiről érdeklődjön Márkakereskedőinknél!

Lindab - Lindab Őszi Akció
Lindab Őszi Akció 2019.09.06.
A Lindab Kft. 20%-os Őszi Akciót hirdet lakossági termékeiből

Az őszi lakásépítés és tetőfelújítási munkálatok támogatása érdekében a Lindab Kft. az alábbi termékekre hirdeti meg kedvezményes akcióját:

Lindab - Lindab könnyuszerkezetes acél csarnokok különleges, egyedi igényekhez igazított megoldások
Lindab könnyuszerkezetes acél csarnokok különleges, egyedi igényekhez igazított megoldások 2019.06.11.
További információk:
+36 23/531-300
info.profil@lindab.com
csarnok.lindab.hu

Lindab - Megnyertük a Business Superbrands 2019 díjat
Megnyertük a Business Superbrands 2019 díjat 2019.06.11.
A magyarországi Lindab Kft elnyerte a Business Superbrands 2019 díját (B2B)!

A Superbrands a széles nagyközönség számára is ismert, a magas minőséget szimbolizáló védjegy, a nemzetközi program keretében a legkiválóbb fogyasztói és üzleti márkák részesülnek díjazásban.

Lindab - Szellőztetés és beltéri komfort a jövőben
Szellőztetés és beltéri komfort a jövőben 2019.04.08.
Ebben a posztban elolvashatják, hogy véleményünk szerint, hogy alakul a szellőztetés a jövőben.

Lindab - 60 éves az egyszerű építés
60 éves az egyszerű építés 2019.03.08.
Az elmúlt 60 év mérföldkövei!

A Lindab alapítói 1959. február 6-án AB Lidhults Plåtindustri néven, egy kis bádoglemez-gyártó műhely működését indította el Lage Lindh és Valter Persson, a svédországi Lindhultban.

Lindab - Szendvicspanel kínálat
Szendvicspanel kínálat 2019.03.07.
Új termékekkel bővült a Lindab szendvicspanel kínálata!

Az új PIR MAX töltetű tetőpanel 120-160 mm vastagságban áll rendelkezésre és a fejlesztésnek köszönhetően az U érték kedvezőbb, mint a hagyományos PIR töltet esetében.

Lindab - ZC gerenda kínálat bővítése
ZC gerenda kínálat bővítése 2019.02.08.
A Z és C gerenda kínálatunkat a piaci igényekhez igazítva öt, új méretű gerendával kibővítettük!

Örömmel jelentjük be, hogy a Z és C gerenda kínálatunkat a piaci igényekhez igazítva öt, új méretű gerendával kibővítettük!

Lindab - Szakmai képzések 2019
Szakmai képzések 2019 2018.12.07.
A 2019-es szakmai oktatásainkról már most tájékozódhat.

Lindab Kft. szeretne hozzájárulni partnerei munkájának sikeréhez és szakmai fejlődéséhez, ezért 2019-ben is folyamatosan szervezünk kereskedői és kivitelezői oktatásokat.

Lindab - Leginnovatívabb szabadalmaink
Leginnovatívabb szabadalmaink 2018.11.13.
Az egyszerűbb és energiahatékony megoldásokat szem előtt tartva folyamatosan előremutató szabadalmaztatott technológiákat fejlesztünk és mutatunk be.


Lindab - Lindab Színakció 2018
Lindab Színakció 2018 2018.11.13.
2018. október 15 – december 20-ig.

Az őszi akció után az év hátralévő hónapjaiban, tovább folytatjuk a Lindab Színakciót, mely az alábbi termékekre érvényes:

  • Komplett Rainline® ereszcsatorna rendszer (csak félkör szervényű csatornákra)
  • Seamline síklemezek – FOP-CO és COIL
  • Oldalfali trapézlemez és cserepeslemez
  • Tető- és falprofilok

Lindab - Minősített lépés a fenntarthatóság felé
Minősített lépés a fenntarthatóság felé 2018.10.10.
A Lindab megfelelt a legmagasabb szintű követelményeknek mely által a Lindab Safe és Lindab Safe Click légcsatornarendszerek immáron rendelkeznek Eurovent minősítéssel.

Lindab - Integrált tűzvédelem
Integrált tűzvédelem 2018.10.10.
A technológiai előnyök kihasználásával a tűzvédelem reaktív műveletből, aktív védelemmé alakítható.

​A tűzesetek okozta károk emberi életekben, személyi sérülésekben és gazdasági károkban mérhetők. Megfelelő aktív védelemmel megőrizhetjük épületeink értékét és életeket óvhatunk meg.

Lindab - A Lindab ismét emeli a szintet!
A Lindab ismét emeli a szintet! 2018.10.09.
Légcsatorna-hálózat EUROVENT minősítéssel

A Lindab Safe kör keresztmetszetű szellőztetőrendszer a világon elsőként szerezte meg a nemzetközi EUROVENT minősítést légcsatorna-hálózatok légtömörségére és szilárdságára vonatkozóan. Ez azt is jelenti, hogy Ön biztos lehet abban, hogy a termék "D" légtömörségi osztálya és a minősége garantált.

Lindab - Szögletes ereszcsatorna rendszer a Revithez
Szögletes ereszcsatorna rendszer a Revithez 2018.10.09.
A Lindab szögletes ereszcsatorna rendszer BIM elemei letölthetők!

A Revit felhasználók már letölthetik a Lindab szögletes ereszcsatornáit is és vele együtt rendszer- és terméktámogatást is találnak. Minden file megfelelő bekategorizálással jelent meg: színek NCS és RAL kódokkal, illetve a BIM kézikönyv további hasznos információkat tartalmaz.

Lindab - Lindab Őszi Akció 2018
Lindab Őszi Akció 2018 2018.09.05.
2018. szeptember 3-tól október 13-ig!

Ha Ön tetőfelújításban gondolkodik vagy most épít, akkor a Lindabnál jó helyenjár! Eredeti, megbízható svéd minőség, több évtizedes tapasztalattal!

Like all websites, eptar.hu uses cookies for better and safer operation.       More information