Nedvesedő falazatok problémája örökzöld sláger,
de itt a megoldás


A nedvesedő falazatok problémája a szakemberek körében szinte örökzöld slágernek számít, mivel mind a régi, mind az új épületek vízszigetelésének minősége, vagy annak teljes hiánya okot ad arra, hogy a nedvesedő falazatokkal foglalkozzunk.Az említett probléma megoldásának egyik fontos része a megfelelő minőségű szárító vakolat rendszer alkalmazása, mely magas pórustartalmának és más egyéb jellemzőinek a segítségével lehetővé teszi az átnedvesedett falazatok kiszáradását. Természetesen a szárító vakolatok alkalmazása önmagában nem minden esetben oldja meg a nedvesedés problémáját, előfordulhat például, hogy a szárítóvakolat alkalmazása mellett a falszerkezet injektálására is szükség van. A Mapei-nek mindkét feladatra kiváló minőségű anyagai vannak, de ezúttal a szárítóvakolatokat, ezen belül is a Poromap termékcsaládot fogjuk kicsit jobban szemügyre venni.

A Poromap szárítóvakolat rendszerről általánosságban elmondható, hogy az lehetővé teszi tégla, kő és tufa falazatok helyreállítását, ideértve a felszivárgó nedvesség és a sókivirágzás által károsított, nemrégiben épült épületek renoválását is. A termékek közt találhatunk simítható és szórható készítményeket, valamint finomszemcséjű felületképző termékeket is. A rendszerben található termékek puccolán reakciójú hidraulikus kötőanyagokból készülnek. A puccolán egy speciális kötőanyag, amit már az ókori rómaiak is használtak, és amellyel olyan erős kötést tudtak létrehozni az alkalmazott habarcsokban, amely sok megmaradt római építményben bizonyítottan kiállta az idő próbáját.
A Mapei kutatói a mai puccolános anyagokkal a korabeli kötőanyag kiváló tulajdonságait "utánozták le" és hasonlóképp tartós anyagokat hoznak belőlük létre. A Poromap termékeknek igen magas a szulfátállósága és kiváló páraáteresztő képességgel rendelkeznek. A termékek eleget tesznek az MSZ EN 998-1 (Kültéri és beltéri vakolóhabarcsok) szabványnak, emellett pedig ökológiailag fenntartható habarcsoknak minősülnek, ugyanis nagyon alacsony illékony szerves anyag kibocsátásuknak köszönhetően elnyerték a GEV Institut EC1 R Plus minősítését.

További előnye a Poromap termékcsaládnak, hogy rendelkeznek a magyar piacon is elvárt WTA tanúsítvánnyal, mely a felújító vakolatok kiváló tulajdonságainak meglétét garantálja.

Felépítését tekintve a Poromap szárítóvakolat rendszer rendelkezik egy előfröcskölő, vagy gúzoló habarccsal, melyet Poromap Rinzaffo-nak neveztek el. Ez a habarcsréteg kerül fel közvetlenül a megtisztított felületű kezelendő falazatra kb. 5mm vastagságban. Az előfröcskölő réteg alkalmazásának célja, hogy megfelelően homogén felületet biztosítson a szárítóvakolat számára, növelje a tapadást, illetve, hogy megakadályozza a falazatban lévő sók túl korai vándorlását a szárítóvakolat megkötése előtt.

Az előfröcskölő rétegre kell felhordani a Poromap Intonaco szárítóvakolatot min. 2cm, max. 3cm egyrétegű vastagságban. Ez a vakolat fogja biztosítani a falazatban lévő nedvesség megfelelő kipárolgását, illetve a falazatban lévő sókristályok tárolását az évek során anélkül, hogy a vakolat eközben károsodna.

A rendszert a Poromap Finitura elnevezésű simító habarcs teszi teljessé, mely finomszemcséjű, sóálló, páraáteresztő és mészbázisú habarcs. Természetes felületképző anyag, mely esztétikus felületet biztosít a felújított falszerkezetnek. Alkalmazása után a falfelület lefesthető például a nagy páraáteresztő képességgel rendelkező Silancolor Pittura festékkel, de kiváló megoldás lehet a Silancolor Tonachino színvakolat alkalmazása is. Utóbbi esetben a Poromap Finitura simítóhabarcs akár el is hagyható.

Ami fontos lehet főleg egy kivitelező számára az az, hogy a Poromap Rinzaffo és a Poromap Intonaco termékek nem csak kézi, hanem gépi felhordásra alkalmas kivitelben is kaphatók. Ezek a termékek Poromap Rinzaffo Macchina és Poromap Intonaco Macchina néven kerültek forgalmazásba. A termékékek kézi, illetve gépi változatainak legfőbb műszaki paraméterei megegyeznek egymással, csak minimális eltérések vannak ezek között. A Macchina változatok PFT G4, vagy G5, illetve Putzmeister MP25 és Turbosol típusú, folyamatos üzemű vakológépekkel dolgozhatók be és természetesen jóval nagyobb sebességgel lehet haladni velük a kivitelezés során. A mai szűkös munka erőforrású magyar piacon ez a szempont felbecsülhetetlen értékű lehet. A nagyobb felületeken történő bedolgozás szükségessége mindenképpen indokolttá teszi a gépi változatok alkalmazását.

Fontos, hogy ne alkalmazzuk a gépi bedolgozáshoz kifejlesztett termékeket kézi felvitellel, illetve ne használjuk a kézi bedolgozáshoz használatos termékeket géppel.

Akármelyik kivitelezési módot válasszuk, a Poromap rendszer alkalmazásával hosszú éveken keresztül garantálható, hogy a felújított nedves falazatból a nedvesség hatékonyan el tud távozni és a felszívódott sók sem fogják károsítani az új vakolatot.
Poromap Intonaco bedolgozása kézzel

Poromap Intonaco Macchina bedolgozása vakológéppel

Poromap Intonaco Macchina lehúzásaTovábbi hasznos információkért látogassa meg a www.mapei.hu weboldalt.

További információ:
www.mapei.hu


Mapei


A Mapei Kft. a világ legnagyobb építőipari ragasztóanyag gyártójának leányvállalata. A Mapei neve az egész világon egyet jelent a kiemelkedő minőséggel, amit nem csupán a forgalmazott termékekben őrzi meg, hanem szolgáltatásai színvonalában is.
Mapei HírekMapei Szakmai kiadványokMapei Termékek


Kapcsolodó termékek:
 


Hirdetés

Mapei hírek:


Mapei - Falbevonatok a legmagasabb szintű teljesítménnyel
Falbevonatok a legmagasabb szintű teljesítménnyel 2018.12.05.
A Mapei Kft. bevezette a MAPECOAT ACT falbevonati termékeket, melyeket a Mapei Laboratóriumában fejlesztettek ki és a jelenlegi szabályozások szerint minősítettek. Ezek a termékek kielégítik azokat a magas szintű higiéniai és tisztíthatósági követelményeket, melyek az élelmiszerek és italok feldolgozásakor és kezelésekor használt helyiségekben szükségesek, valamint az egészségügyi létesítményekre vonatkozó követelményeket is.

Mapei - Betonszerkezetű derítő meden­ce szakszerű vízszigetelése
Betonszerkezetű derítő meden­ce szakszerű vízszigetelése 2018.11.05.
Bár kevésbé vannak szem előtt, kevésbé látjuk őket nap, mint nap, az életminőségünk, mindennapi ellátásunk szempontjából ugyanúgy alapvető fontosságúak közművekhez vízellátáshoz, satornázáshoz tartozó mérnöki építmények is. És ahogy egyéb épületeinket, sajnos ezeket az építményeket is időnként javítani, helyreállítani kell. Lássuk, mit tehetünk egy régi vasbeton víztisztítási műtárgy javításakor.

Mapei - Óriás lapok fektetése tartós és biztos segédanyag megoldással
Óriás lapok fektetése tartós és biztos segédanyag megoldással 2018.10.04.
A ma már hagyományosnak tekinthető vékonyágyas ragasztóhabarcsok megjelenése nagy változást hozott a korábban általános mischungos, habarcspogácsás fektetéshez képest. Elterjedésükkel a kínálat szép lassan differenciálódott. A segédanyagok fejlődésének nagy lökést adott a burkotok fejlődése, a lapok mértének növekedése, és a környezetvédelemre való törekvés.

Mapei - Kiváló vízlepergető és páraáteresztő felületképző rendszerre lenne szüksége?
Kiváló vízlepergető és páraáteresztő felületképző rendszerre lenne szüksége? 2018.09.05.
A víz bár Földünkön az élet elengedhetetlen része, addig a cement alapú szerkezetek gyors károsodásának egyik legfontosabb okozója is.

Mapei - Tudta, hogy egy családi ház építésekor a vízszigetelésből származik a reklamációk jelentős része?
Tudta, hogy egy családi ház építésekor a vízszigetelésből származik a reklamációk jelentős része? 2018.08.04.
Ezért kell erre nagyon odafigyelni!

Vízszigetelésre sok helyen van szükség egy épületben! Magát az épület szerkezetét is szigetelni kell, és szigetelni kell az erkélyt, valamint a belső terekben a vizes helyiségeket is. Mindegyik megérne egy-egy cikket, de most foglakozzunk a beltérrel, és a leggyakoribb vizes helyiséggel, a fürdőszobával.

Mapei - Sagrada Família
Sagrada Família 2018.07.04.
A világszerte méltán híres, barcelona jelképének számító Sagrada Família építése 2025-re várhatóan befejeződik

A történet még 1866-ban kezdődött, amikor JosepMaríaBocabella i Verdaguer megalapította a Szent József-hívők Egyesületét, és azt a vállalást tette, hogy építtet egy templomot a Szent Család tiszteletére, azzal a szigorú kikötéssel, hogy az építéshez szükséges minden anyagi forrás csak követői adományaiból származhat. Néhány évvel később, 1881-ben, az egyesületnek sikerült megvásárolnia a megfelelő telket a templomépítéshez. Francisco de Paula del Villar y Lozano nyújtotta be az első építészeti terveket, amelyeken egy torony, három hajó és hét kápolna szerepelt.

Mapei - Garázs padlóbevonat egyszerűen, olcsón
Garázs padlóbevonat egyszerűen, olcsón 2018.05.07.
Az építkezések végén általában a valós költségek meghaladják a korábban betervezettet, ezért az alárendelt helyiségek burkolatainak kialakításánál felértékelődnek a gazdaságos és költséghatékony bevonati megoldások. Az alábbiakban egy ilyen, műszakilag tökéletes, olcsó és gyorsan, egyszerűen kivitelezhető megoldást ismerhetünk meg.

Mapei - Akármilyen  LVT burkolatot ragaszt, nálunk talál megoldást!
Akármilyen LVT burkolatot ragaszt, nálunk talál megoldást! 2018.05.04.
Ha belépünk egy étterembe, egy boltba vagy valakinek az otthonába, az első és hosszan megmaradó benyomást a látvány adja. Ahhoz, hogy a burkolatokkal megfelelő légkört tudjunk létrehozni, az esztétikumnak és a funkcionalitásnak összhangban kell lennie.

Mapei - Egy új innovatív lehetőség, az egyedi homlokzati felület kialakítására
Egy új innovatív lehetőség, az egyedi homlokzati felület kialakítására 2018.04.04.
Az építési piacon nem csupán energetikailag fejlődnek mérföldes lépésekkel a megoldások, de a korszerű, költségekkel és energiákkal gazdálkodó működő épületek esetében arra is törekszenek a tervezők és kivitelezők, hogy ezek a modern házak minél szebb, változatosabb, természetközelibb és tartósabb homlokzatokkal készüljenek el.

Mapei - Hogyan fektessük a nagyméretű lapokat?
Hogyan fektessük a nagyméretű lapokat? 2018.03.21.
A burkolólapok növekedése egy olyan történet, amiben benne élünk. Nem olyan rég volt, amikor 20x20 cm-es lapokat tettünk majdnem mindenhová, majd ezek a lapok néhány év alatt 30x30, majd 40x40 cm-esre nőttek. Azonban a gyártástechnológia fejlődésével a hagyományos greslapok legnagyobb oldalhossza mára bőven 1 méter fölé emelkedett, és varázslatos gyorsasággal hódítanak teret a vékony nagyméretű, úgynevezett "Kerlite jellegű" lapok is. Ezeknél a 3-6 mm-es vastagsághoz akár 4 méteres oldalhossz is tartozhat.

Mapei - Nedvesedő falazatok problémája örökzöld sláger, de itt a megoldás
Nedvesedő falazatok problémája örökzöld sláger, de itt a megoldás 2018.02.20.
A nedvesedő falazatok problémája a szakemberek körében szinte örökzöld slágernek számít, mivel mind a régi, mind az új épületek vízszigetelésének minősége, vagy annak teljes hiánya okot ad arra, hogy a nedvesedő falazatokkal foglalkozzunk.

Mapei - Magas színvonalú sportpályák és közlekedő területek kivitelezése
Magas színvonalú sportpályák és közlekedő területek kivitelezése 2018.02.06.
A sportolás céljára kifejlesztett, minősített építési megoldások elsősorban sportlétesítmények pályáinak létrehozásához készülnek. Többféle pályát ismerünk, melyekhez a Mapei illeszkedő, speciális megoldással rendelkezik.

Régebbi hírek: