Lindab Könnyűszerkezetes Lindab csarnokokban működik az ország egyik legmodernebb tehénistállója Fábiánsebestyénben

A magyar mezőgazdasági vállalkozók körében egyre népszerűbbek az acél könnyűszerkezetes technológiával épülő csarnokok, amit jól példáz az orosházi L&M Fémszerkezetgyártó Kft. számos utóbbi projektmunkája. A 24 főt foglalkoztató Dél-kelet magyarországi cég az elmúlt években az élelmiszertermelés különböző tevékenységeinek befogadására épített korszerű, esztétikus és tartós csarnokokat. Legutóbb Fábiánsebestyénben adtak át két olyan épületet, amely összesen 664 tehén istállójául szolgál.

A projekt részleteiről, a mezőgazdasági célú csarnokok építése kapcsán szerzett tapasztalatairól, illetve a terület specialistájának számító gyártóval, a Lindabbal való közös munkájáról kérdeztük Mészáros Sándort, a Kft. műszaki vezetőjét.


Milyen épületek fémjelzik a L+M Kft. tevékenységét?

Tűzihorganyzott acélszerkezetes épületek, csarnokok gyártásával és összeszerelésével foglalkozó vállalatként egyre több megrendelést kapunk az agrárszektorból. Például a kanadai tulajdonú Génbank-Semex Kft. a világ egyik legkorszerűbb tenyészbika telepének a megvalósításához rendelte tőlünk a mezőhegyesi istállóit, továbbá a teljesség igénye nélkül készítettünk 1 260 m2-es rózsahűtő tárolókat, hűtőházat, vágóhidat, feldolgozó üzemet.
Referenciáink között a 820 m2-estől a 2000 m2-esig valóban az ágazat legkülönfélébb tevékenységeinek helyet biztosító, nagy fesztávú csarnokok szerepelnek. Érezhető, hogy a beruházók kezdik felismerni a könnyűszerkezetes építési technológia előnyeit, ami a gazdaságosságban, a gyors kivitelezésben, a tartósságban és a termelésben alkalmazott modern eszközök könnyű telepíthetőségében mutatkozik meg elsősorban. Jelenleg is tárgyalásokat folytatunk egy üzemmel, amely a beteg sertések elkülönítését szeretné megoldani. Számukra pl. a Lindab új fejlesztését, az SBS Maxi rendszert ajánlottuk, amely a 8-12 méteres fesztávolságok áthidalására pillanatnyilag a legtökéletesebb és legoptimálisabb piaci megoldás.Mióta áll kapcsolatban a Lindabbal, és mely termékeit használja előszeretettel?

15 éve, azaz szinte a cég magyarországi megjelenésének kezdete óta dolgozom a Lindabbal. Ha ún. hideg csarnokok megvalósítása a feladat, a saját szerkezeteink mellett csak az ő termékeikkel dolgozunk. Az általuk kínált innovatív rendszerek, illetve azok elemei - a legapróbb csavarig, kötőelemig - olyan jól vannak "kitalálva", hogy együtt tökéletesen működnek. Kizárólag a Lindab szelemeneket (Z, C) és burkolati rendszereit, tetőlemezeit használjuk. A céggel kapcsolatos elkötelezettségünket talán jól mutatja, hogy csak a tavalyi évben tizenötezer négyzetméternyi csarnokot építettünk a termékeik felhasználásával. Állattartó telepek megvalósítása esetén, ahol különösen jelentős páratartalommal kell számolni, pl. megkerülhetetlen a Lindab filces lemezeinek alkalmazása. Ennek az a lényege, hogy a tetőlemezek aljára gyárilag felvitt filcréteg képes megkötni a kicsapódó nedvességet, amely ily módon nem tud az aljzatra és a tárolt árukra, eszközökre visszahullva vizesedést, károkat okozni. A Lindab által kínált átszellőztetett épületszerkezeti megoldások pedig biztosítják, hogy a filcréteg kiszáradjon, és a nedvszívó képessége hosszú távon állandó maradjon.

Mint az előbbiekben említettem, igen komoly, nagy alapterületű és - ebből következően - nagy értékű csarnokokat adunk át. Éppen ezért nagyon fontos a számunkra, hogy a Lindab termékei eleve a vonatkozó építési előírásokban, szabványokban megkövetelt minőségi és tűzvédelmi bizonyítványokkal, igazolásokkal érkeznek, itt nem kérdés, hogy a gyártó ezekkel rendelkezik-e. Ráadásul olyan nyilvántartási rendszert alkalmaznak, hogy a szállítólevél alapján a minősítések, teljesítménynyilatkozatok és az adott termékek nagyon egyszerűen összekapcsolhatók, beazonosíthatók. Elképzelhető, hogy milyen biztonságot jelent ez megrendelő és kivitelező számára egyaránt egy olyan projekt esetében, mint pl. a fábiánsebestyéni beruházás, ahol az általunk épített két csarnokban összesen 664 tehén került elhelyezésre, és a fejést, a tejbegyűjtést hihetetlenül magas technológiával, igen nagy értékű robotokkal végzik.


Mik voltak ennek a munkának a technológiai sajátosságai,
     milyen kihívások elé állította Önöket, mint kivitelezőt?


Egy csarnokot mindenekelőtt a méreteivel szoktak jellemezni. Nos, ebből a szempontból valóban két impozáns épületről beszélhetünk, hiszen 40 méter szélesek, 115 méter hosszúak. A gerincmagasságuk 13,6 méter, a vállmagasságuk pedig hat méter. Egyenként 4600 m2 az alapterületük. A nagyfesztávolságú mégis könnyed acél vázszerkezet alapjai és lábazati falai vasbetonból készültek. A könnyűszerkezetes tartószerkezetre kerültek a Lindab trapézlemezes burkolati rendszerei, mind a tetőfedés, mind a falburkolat céljára LTP/LVP típusú optimált Lindab gyártmányokat használtunk. Itt máris adódott egy különlegesség, hiszen míg az ilyen csarnokoknál általában a 0,5 mm vastag lemezeket szokták használni, esetünkben a szokásosnál nagyobb szelemenkiosztás 0,6-os lemezvastagságot követelt meg a Lindab rendszerelőírásai szerint.
Az állattartás céljait szolgáló csarnokok esetében különös figyelmet kell fordítani a tér kiszellőztetését biztosító építészeti megoldásokra. Igaz, hogy a Lindab anyagainak a rozsdásodással szembeni kiváló ellenállását egy tűzihorganyzott svédacélból készült mag, illetve - a színes, bevonatos termékeiknél - még egy további speciális műanyag bevonat is biztosítja, az istállóknál azonban gondoskodni kell az ammóniával telített és a horganyzott acélra is veszélyes levegő folyamatos cseréjéről, frissítéséről. Ezt Fábiánsebestyénben egy speciális kiszellőző beépítésével oldottuk meg. A Lindab ezekre az esetekre a csarnok paramétereihez viszonyított arányokban adja meg, hogy mekkora legyen ez a kiszellőztető csatorna, keresztmetszet mérete. Ennek egyébként nem csupán a szerkezet, hanem az istálló optimális hőmérsékletének fenntartása szempontjából is van jelentősége, hiszen a több mint háromszáz jószág maga is nagy mennyiségű hőt termel.
A két csarnok másik érdekessége, hogy a szintén a Lindab által fejlesztett bevilágító elemeket, amelyek utat engednek a természetes fény beáramlásának, nem csupán a tetőfedésen, hanem a végfalakon is alkalmaztuk, ez komoly energiatakarékosságot is jelent hosszú távon az egészséges természetes fény biztosításán túl.Mennyi időt vett igénybe a szerelés?

A könnyűszerkezetes technológia nagy előnye, hogy az ún. szárazszereléses technológia, az előregyártottság magas foka, azaz az egyedi méretek alapján történő gyártásnak köszönhetően az építés jóval gyorsabb, mint a hagyományos építési módszerek és anyagok alkalmazásával. 2013 augusztusában kezdtünk dolgozni, és már jó pár hete zajlik a próbaüzem. A Lindabbal történő együttműködés azonban a beruházó számára nem csupán a kivitelezésben jelent időnyereséget, hanem a tervezés folyamatában is, hiszen a mérnökök a Lindab által rendelkezésre bocsátott tervezési segédlet alapján műszakilag már tökéletesen kidolgozott csomóponti struktúrákkal és optimált szelvényméretekkel operálhattak.

Ha már így - időben visszafelé haladva - érintjük a megvalósítás stációit, érdemes kitérnünk arra, hogy a fejlesztéshez szükséges pályázat elkészítésében tudtak-e segíteni a megrendelőnek?
A támogatási összegekért élénk verseny folyik. Éppen ezért ebben az esetben is nagyon fontos volt a siker elérése érdekében, hogy a megrendelő, a fővállalkozó, a kivitelező, azaz a mi cégünk és a termékeket szállító Lindab helyi partnere, a Vasex Kft. munkatársai már a kezdetektől együtt dolgozzanak. Feltételezem, hogy a beadott anyag elbírálása során a döntő tényezők sorában szerepelt, hogy a Lindab minőségbiztosítással ellátott rendszereinek alkalmazása szerepelt a tervekben, továbbá az is, hogy a Vasex Kft. segítségével nagyon pontos költségvetést tudtunk készíteni a felhasználandó anyagokra és munkálatokra vonatkozóan.
A mezőgazdasági pályázatok esetében érdemes még megemlíteni, hogy egyre gyakoribb feltétel, hogy a tervezett büdzsé minősített költségvetési szoftverekkel készüljön, és olyan - szintén minősített - termékekkel dolgozzon, amelyek ezekben az adatbázisokban szerepelnek. A Lindab termékei már régóta az egyik legszofisztikáltabb alkalmazás, a TERC költségvetés-készítő program készletének szerves részét képezik, és folyamatosan frissülnek a termékfejlesztésekkel párhuzamosan. A pályázatok esetén fontos tudnivaló, hogy utófinanszírozásos forma esetében az összeg csak akkor kerül kifizetésre, ha a megvalósítás valóban egybevág a tervekkel minden részletében.

Milyen előnyökkel szolgál a Lindabbal való együttműködés a garanciákat illetően?

A minőségi tanúsítványokon túl, a saját tapasztalataimra hagyatkozva is azt állíthatom, hogy nekem, mint kivitelezőnek nincsenek álmatlan éjszakáim a szállítási gondok, az anyagok megbízhatósága vagy éppen a későbbiekben bekövetkező korróziós problémák miatt. Az elmúlt 15 évben egyetlen negatív visszajelzés sem érkezett a megrendelőinktől. Éppen ezért bízom abban, hogy a könnyűszerkezetes építési technológia a jövőben is egyre népszerűbb lesz a magyar mezőgazdaságban, és munkánkkal mi is hozzájárulhatunk az ágazat megújulásához és hatékonyságának növekedéséhez.További részletek, referenciák, mg-i és gyárt-, raktár csarnok mintatervek látványtervekkel ingyenes műszaki tanácsadás és ajánlatkérés a www.lindab.hu/csarnok oldalon!

A Lindabról


A skandináv érdekeltségű Lindab céget 1959-ben alapították, a svédországi Bastad városában. Az azóta világszerte érdekeltségekkel bíró nemzetközi cégcsoport építőipari termékeket és épületrendszereket fejleszt, gyárt és forgalmaz finomacéllemezből a Profil és Ventiláció üzletágakban. A Lindab 5000 alkalmazottat foglalkoztat a világ 30 országában. A Lindab hazánkban az első cég volt, amely a vékonyfalú horganyzott acél alapanyagú, könnyűszerkezetes építési anyagokat a hazai követelményeknek és műszaki előírásoknak megfelelő, komplett rendszerben kínálta. A cég ma már több mint 10 000 négyzetméteren folytat gyártótevékenységet. Az 1992-es alapítást követő töretlen fejlődés tette lehetővé, hogy a Lindab Magyarország a közép-kelet-európai régió központja, kereskedelmi és fejlesztési motorja lett.

www.lindab.hu


2014.08.06.

Lindab HírekLindab CADLindab Tervezői portálLindab Lindab felújításLindab MárkakereskedőkKereskedő keresésLindab Termékek


Kapcsolodó termékek:
 

Hirdetés

- Lindab hírek:


Lindab - Lindab Őszi Akció
Lindab Őszi Akció 2019.09.06.
A Lindab Kft. 20%-os Őszi Akciót hirdet lakossági termékeiből

Az őszi lakásépítés és tetőfelújítási munkálatok támogatása érdekében a Lindab Kft. az alábbi termékekre hirdeti meg kedvezményes akcióját:

Lindab - Lindab könnyuszerkezetes acél csarnokok különleges, egyedi igényekhez igazított megoldások
Lindab könnyuszerkezetes acél csarnokok különleges, egyedi igényekhez igazított megoldások 2019.06.11.
További információk:
+36 23/531-300
info.profil@lindab.com
csarnok.lindab.hu

Lindab - Megnyertük a Business Superbrands 2019 díjat
Megnyertük a Business Superbrands 2019 díjat 2019.06.11.
A magyarországi Lindab Kft elnyerte a Business Superbrands 2019 díját (B2B)!

A Superbrands a széles nagyközönség számára is ismert, a magas minőséget szimbolizáló védjegy, a nemzetközi program keretében a legkiválóbb fogyasztói és üzleti márkák részesülnek díjazásban.

Lindab - Szellőztetés és beltéri komfort a jövőben
Szellőztetés és beltéri komfort a jövőben 2019.04.08.
Ebben a posztban elolvashatják, hogy véleményünk szerint, hogy alakul a szellőztetés a jövőben.

Lindab - 60 éves az egyszerű építés
60 éves az egyszerű építés 2019.03.08.
Az elmúlt 60 év mérföldkövei!

A Lindab alapítói 1959. február 6-án AB Lidhults Plåtindustri néven, egy kis bádoglemez-gyártó műhely működését indította el Lage Lindh és Valter Persson, a svédországi Lindhultban.

Lindab - Szendvicspanel kínálat
Szendvicspanel kínálat 2019.03.07.
Új termékekkel bővült a Lindab szendvicspanel kínálata!

Az új PIR MAX töltetű tetőpanel 120-160 mm vastagságban áll rendelkezésre és a fejlesztésnek köszönhetően az U érték kedvezőbb, mint a hagyományos PIR töltet esetében.

Lindab - ZC gerenda kínálat bővítése
ZC gerenda kínálat bővítése 2019.02.08.
A Z és C gerenda kínálatunkat a piaci igényekhez igazítva öt, új méretű gerendával kibővítettük!

Örömmel jelentjük be, hogy a Z és C gerenda kínálatunkat a piaci igényekhez igazítva öt, új méretű gerendával kibővítettük!

Lindab - Szakmai képzések 2019
Szakmai képzések 2019 2018.12.07.
A 2019-es szakmai oktatásainkról már most tájékozódhat.

Lindab Kft. szeretne hozzájárulni partnerei munkájának sikeréhez és szakmai fejlődéséhez, ezért 2019-ben is folyamatosan szervezünk kereskedői és kivitelezői oktatásokat.

Lindab - Leginnovatívabb szabadalmaink
Leginnovatívabb szabadalmaink 2018.11.13.
Az egyszerűbb és energiahatékony megoldásokat szem előtt tartva folyamatosan előremutató szabadalmaztatott technológiákat fejlesztünk és mutatunk be.


Lindab - Lindab Színakció 2018
Lindab Színakció 2018 2018.11.13.
2018. október 15 – december 20-ig.

Az őszi akció után az év hátralévő hónapjaiban, tovább folytatjuk a Lindab Színakciót, mely az alábbi termékekre érvényes:

  • Komplett Rainline® ereszcsatorna rendszer (csak félkör szervényű csatornákra)
  • Seamline síklemezek – FOP-CO és COIL
  • Oldalfali trapézlemez és cserepeslemez
  • Tető- és falprofilok

Lindab - Minősített lépés a fenntarthatóság felé
Minősített lépés a fenntarthatóság felé 2018.10.10.
A Lindab megfelelt a legmagasabb szintű követelményeknek mely által a Lindab Safe és Lindab Safe Click légcsatornarendszerek immáron rendelkeznek Eurovent minősítéssel.

Lindab - Integrált tűzvédelem
Integrált tűzvédelem 2018.10.10.
A technológiai előnyök kihasználásával a tűzvédelem reaktív műveletből, aktív védelemmé alakítható.

​A tűzesetek okozta károk emberi életekben, személyi sérülésekben és gazdasági károkban mérhetők. Megfelelő aktív védelemmel megőrizhetjük épületeink értékét és életeket óvhatunk meg.

Lindab - A Lindab ismét emeli a szintet!
A Lindab ismét emeli a szintet! 2018.10.09.
Légcsatorna-hálózat EUROVENT minősítéssel

A Lindab Safe kör keresztmetszetű szellőztetőrendszer a világon elsőként szerezte meg a nemzetközi EUROVENT minősítést légcsatorna-hálózatok légtömörségére és szilárdságára vonatkozóan. Ez azt is jelenti, hogy Ön biztos lehet abban, hogy a termék "D" légtömörségi osztálya és a minősége garantált.

Lindab - Szögletes ereszcsatorna rendszer a Revithez
Szögletes ereszcsatorna rendszer a Revithez 2018.10.09.
A Lindab szögletes ereszcsatorna rendszer BIM elemei letölthetők!

A Revit felhasználók már letölthetik a Lindab szögletes ereszcsatornáit is és vele együtt rendszer- és terméktámogatást is találnak. Minden file megfelelő bekategorizálással jelent meg: színek NCS és RAL kódokkal, illetve a BIM kézikönyv további hasznos információkat tartalmaz.

Lindab - Lindab Őszi Akció 2018
Lindab Őszi Akció 2018 2018.09.05.
2018. szeptember 3-tól október 13-ig!

Ha Ön tetőfelújításban gondolkodik vagy most épít, akkor a Lindabnál jó helyenjár! Eredeti, megbízható svéd minőség, több évtizedes tapasztalattal!

Lindab - Tetőrendszerek - sokkal több mint védelem!
Tetőrendszerek - sokkal több mint védelem! 2018.08.03.
A sok eső növeli a minőségi tetőrendszerek iránti keresletet, de ugyanakkor lehetőséget teremt új, intelligens megoldások kialakítására is.

Lindab - Versenyelőny Lindab csarnokkal!
Versenyelőny Lindab csarnokkal! 2018.07.10.
Versenyelőnyt jelenthetnek a gazdáknak a Lindab termékeiből épült terménytárolók.

Egy mezőgazdasági vállalkozás megbízására 5000 tonna tárolókapacitású magtár épült Ópusztaszeren. A kivitelező Bavas Bau Kft. vezetőjét, Bagdán Ákost kérdeztük az épület különleges műszaki megoldásairól és a Lindabbal való kapcsolatáról.

Lindab - Megújult Lindab weboldalak
Megújult Lindab weboldalak 2018.05.08.
Mezőgazdasági csarnok a gyártótól igazi szakembereknek!

A Lindab csarnokaiban megbízhat egészen kutatás-fejlesztéstől és tervezéstől a gyártáson és a szállításon keresztül a szerelésig és az értékesítés utáni szolgáltatásokig. A teljes csarnoképítés a mi kezünkben van, hogy ügyfeleink elégedettek legyenek!
http://csarnok.lindab.hu http://szelloztetes.lindab.hu http://felujitas.lindab.hu

Lindab - Lindab Tavaszi Akció 2018
Lindab Tavaszi Akció 2018 2018.05.04.
2018. április 2-től május 18-ig!

Ha Ön tetőfelújításban gondolkodik vagy most épít, akkor a Lindabnál jó helyen jár! Eredeti, megbízható svéd minőség, több évtizedes tapasztalattal!

Lindab - Vegyes építésű csarnokok, Lindab burkolati rendszerrel
Vegyes építésű csarnokok, Lindab burkolati rendszerrel 2018.03.21.
360 m2-es gabonatárolót építtetett Bogácson a Hór-Agro Zrt, a kivitelezéssel a Bavas Bau Kft-t bízták meg, amely a térségben a Lindab termékek forgalmazója és csarnokaihoz is - a saját készítésű tartószerkezetek mellett - csak a Lindab termékeit használja. A cég vezetőjével, Bagdán Ákossal beszélgettünk a részletekről és a Lindabbal való együttműködés előnyeiről.