Jellemző hibák felújítások során- falszárító vakolatok

Fábián Zoltán, okleveles építőmérnök írása

A modern építési piacon egyre nagyobb termékkínálat található kifejezetten régi, nedvesedő épületek felújításához. A Mapei termékkínálat is számos speciális összetételű és célú terméket tartalmaz, legyen szó utólagos vízszigetelésről vagy szerkezetmegerősítésről, és természetesen meg kell említeni a talán legáltalánosabban ismert és használt termékkategóriát a felújító falszárító vakolatok népes családját is. Ezek azok a termékek, amelyek alkalmazása a legkevesebb veszélyt rejt, amely szinte az összes régi, nem megfelelő vízszigetelésű épület felújításakor része a felújítási koncepciónak, mégis van számos jellemző hiba, amivel találkozunk munkánk során. Lássuk melyek a leggyakoribb hibák ezen termékek alkalmazása során.





Villanyszerelési szerelvények rögzítése

Nedvesedő falazatok felújítása során, még akkor is, ha készült utólagos vízszigetelés, kerülni kell a gipszes anyagok használatát. Ez különösen igaz a villanyszereléshez használt rögzítőgipszekre.
A gipsz egyrészt nedvesség hatására visszalágyulhat, de ez lenne a kisebb gond, a nagyobb az, hogy a gipsz felveszi a környezetéből a nedvességet, vizet.

Ezen jó tulajdonságát új építéseknél gyakran kihasználják és hangsúlyozzák, azaz, hogy a gipszes vakolat a levegő páratartalmából sokat fel tud venni, majd leadni, így segít a helyiség páratartalmát kiegyenlíteni. Viszont egy tartósan nedves fal esetében egyrészt elveszítheti rögzítőképességét, másrészt sajnos találkoztunk már olyannal, hogy csorgott a víz a konnektorból a fent leírt jelenség miatt. Különösen nagy nedvességterhelésű falakban, például pincékben ez akár életveszélyes is tud lenni.
Felújító vakolatok alatt mindenféleképpen cementes vagy meszes habarcsot használjunk a villanyszerelési szerelvények rögzítésére, például a LAMPOCEM gyorskötő cementes rögzítőhabarcsot.

Vakolatélvédők

Azok a cégek, amelyek nem kifejezetten specializálódtak felújító falszárító vakolatok kivitelezésére könnyen esnek abba a hibába, hogy a vakolatok felvitele előtt az új építéseknél is megszokott módon helyeznek fel vakolatélvédőket, esetleg vezetősíneket. Ritkábban, de itt is találkozhatunk azzal a hibával, hogy gipszes anyagot használnak az élvédők rögzítéséhez. Mivel ez a megoldás új építés esetén sem kültérben, sem cementtartalmú vakolatok esetében nem a legjobb megoldás, így szerencsére nem gyakori. Gyakoribb, hogy horganyzott élvédőket vakolósíneket használnak. Sajnos ezeket a talajvízben lévő oldott sók megmarhatják, tönkretehetik.

Ha mindenféleképpen ragaszkodunk a vakolóprofilok használatához, akkor válasszunk rozsdamentes acélból készült termékeket, de a legjobb, ha hagyományos módon elhagyjuk ezek használatát, és falhoz rögzített, beállított deszkák, lécek segítik a munkánkat, amiket természetesen el is távolítunk a vakolat meghúzása után. Természetesen a fent leírt jelenség a vakolaterősítő, vakolattartó hálókra is igaz. Amennyiben ragaszkodunk a fém háló használatához úgy válasszunk rozsdamentes acélból készült terméket, de még jobb, ha az adott vakolatrendszerben használható bevizsgált terméket használunk, mint például kínálatunkban a lúgállú üveg alapanyagból készülő MAPEGRID G220 háló.

Alapvakolat vastagság

A felújító falszárító vakolatok működésének alapja, hogy nem vezeti ki a felületükre a nedvességet, tehát hidrofóbizáltak, így a talajnedvességből kiváló sók a vakolat belső rétegeiben kezdenek kirakódni kikristályosodni. Ahhoz, hogy ezt a funkciójukat el tudják látni úgy, hogy esztétikailag is kifogástalan felületet kapjunk, hogy ne jelenjenek meg a sókristályok apró fehér szöszök sóvirágok formájában, megadott minimális vastagságban fel kell vinni az alapvakolati réteget.
Ez legalább 2 cm-es vastagságot jelent a következő termékcsaládok esetén: POROMAP, MAPEANTIQUE és MAPEANTIQUE ECO.
Ettől legfeljebb olyan kivételeses etekben térhetünk el, amikor nem használjuk ki a termék sótároló képességét, például mikor belső oldali vízszigetelésre készül a vakolat esetén.




Simítás, befejező réteg

A vakolás hagyományosan kőműves munka, a glettelés viszont már a festő dolga, így ez a két munkafolyamat sajnos a felújítóvakolatok esetében is két külön vállalkozóra, szakiparra esik sokszor, és, ha nincs hozzáértő, aki koordinálja a munkákat könnyen születik rossz megoldás a glettek, festékek kiválasztása során. Felújító vakolatokon csak és kizárólag jó páraáteresztő simítóréteget alkalmazhatunk, így mindenféleképpen kerülni kell a diszperziós glettek használatát.
Páraáteresztés szempontjából a gipszes anyagok ugyan megfelelőek lehetnének, de a villanyszerelésnél és élvédőzésnél leírt okok miatt nem alkalmas ezeken a helyeken. Kizárólag meszes glettek, vagy mész és mész-cement bázisú simítóvakolatok jöhetnek szóba.

Legjobban akkor döntünk, ha a felhasznált vakolatrendszer saját simítóvakolatát használjuk. Egyrészt az összehangolt rendszer sokkal megbízhatóbban és nagy valószínűséggel jobban működik, másrészt vakolatcsaládonként változó kínálatban, de simítóvakolataink elérhetőek 0,1 mm-es, 0,4 mm-es és 0,7 mm maximális szemcsemérettel, így az egészen finom glettszerű megjelenéstől a besimított finomabb szemcsés alapvakolati megjelenésig minden megoldható termékeinkkel.

A vakolatra kerülő festék vagy nemesvakolat kiválasztásában ugyanúgy kerülnünk kell a diszperziós, latex vagy műgyantás termékek használatát, kizárólag jó páraátersztő képességű szilikát vagy szilikon termékek vihetők fel felújító falszárító vakolatrendszerekre, mint cégünk kínálatában a SILEXCOLOR és SILANCOLOR termékcsalád tagjai. Beltérben kisebb esztétika igény esetén, különösen, ha fehér színt tervezünk akár még a hagyományos meszelés is jó megoldás lehet. Mert ne feledjük a jó eredményhez nem nemcsak jó anyag, jó munka, hanem jó részletmegoldások is kellenek!






További műszaki és értékesítési információért keresse Mapei partnerét vagy a Mapei szaktanácsadót!


www.mapei.hu
szaktanacs@mapei.hu


Mapei


A Mapei Kft. a világ legnagyobb építőipari ragasztóanyag gyártójának leányvállalata. A Mapei neve az egész világon egyet jelent a kiemelkedő minőséggel, amit nem csupán a forgalmazott termékekben őrzi meg, hanem szolgáltatásai színvonalában is.



2022.06.01.

Mapei HírekMapei TermékkatalógusMapei Szakmai kiadványokMapei KereskedőkeresőMapei Termékek


Kapcsolodó termékek:
 
Hirdetés
Mapei hírek:


    Like all websites, eptar.hu uses cookies for better and safer operation.       More information