Hella Irodai munkahelyek fényszabályozása
    lamellás árnyékolókkal


Az irodai munkahelyek gyakori jellemzője a nagy üvegfelület, amely nyári forróságban fűtőtestként sugározza a hőt a bent tartózkodókra. A fény és a meleg távoltartására gyakran redőnyt, a legkevésbé hatékony módszert választják, a sokkal hatékonyabb lamellás árnyékolók helyett.

A Magyarországon még mindig legelterjedtebb árnyékoló, a redőny elzárja az ablak előtti levegő cirkulációjának útját, ezért miután felmelegszik mögötte a levegő, az már a nyílászárót fogja fűteni. A lamellás árnyékolók mögött légáramlás alakul ki, ezért nagy üvegfelületek hővédelmére jobban megfelelnek. Munkahelyek esetében a teljes besötétítés igénye ritkán merül fel, sokkal fontosabb a finoman szabályozható fénymennyiség. Ezen követelményt is a zslalúziák tudják teljes mértékben kielégíteni. Mérethatárok szempontjából szintén a lamellás árnyékolók jelentik gyakran az egyetlen megoldást irodaházak függönyfalának árnyékolására; ezek a szerkezetek akár 20 négyzetméter felület napvédelmét is egyetlen darabból tudják megoldani. Esztétikai szempontból pedig szintén a Hella által is kínált zsalúziák a munkahelyek építészetéhez legjobban illeszkedő árnyékolók.

A lamellás árnyékolók egyik legnagyobb előnye kiváló fényszabályozó képességük. Ezt a képességet tehetjük még kifinomultabbá a lamellák dőlésszögének egyedi beállítási lehetőségeivel: a "Lamella-billentéssel", a "Napfényfunkcióval" és a "Nappalifény-funkcióval". Mindezek különösen fontosak irodai munkahelyek tervezésekor. A munkahelyi fényszabályozó rendszerek alkalmazása esetén a szerkezet magassága rugalmasan megosztható, ez azt jelenti, hogy az árnyékoló megosztása az adott helyiség fényigényeihez speciálisan alkalmazkodik, például: számítógépes munkahely, projektoros vetítés.

Tükröződésmentes munkahely
A zsalúzia alsó oldala zárt és kiszűri a napsugarakat, a felső oldala nyitott és a szoba mennyezetére és belsejébe vezeti a nappali fényt, így biztosítja a tükröződésmentes munkahelyet, a mesterséges világítás indokolatlan nappali használatának kiküszöbölése mellett.

Fényterelés szemináriumok és konferenciák fényigényéhez
A zsalúzia felső oldala zárt, így lehetővé teszi a fóliák, diák stb. vetítését. Az alsó oldala nyitott marad pl. a jegyzeteléshez.

Lamellabillentés (2-pozíciós)A "Lamella-billentés" funkció használatával egyedileg állíthatjuk be a lamellák felhúzás illetve leengedés közben felvett dőlésszögét.

Napfényfunkció (3-pozíciós)A "Napfényfunkció" lehetővé teszi, hogy a lamellázat meghatározott felső hányada más szögállásokat vegyen fel, mint az alsó rész. Teljesíti a tükröződésmentes munkahely követelményét.

Nappali fény funkció (4-pozíciós)A "Nappalifény-funkcióval" az alsó rész dőlésszöge is külön megváltoztatható. Teljesíti a tükröződésmentes munkahely követelményét, továbbá biztosítja a szemináriumok és konferenciák projektoros vetítései közben szükséges fényterelő funkciót.

Nézzünk egy konkrét példát a napfényfunkció alkalmazásáraA képeken látható Hella HeRaffstore "Napfényfunkció"-val került kialakításra. A teljesen zárt, legnagyobb sötétítést adó állapottól indulunk. A következő pozícióban a lamellázat tervező által meghatározott alsó hányada továbbra is zárt marad, a felső rész pedig félig kinyílik. Ez erős nyári direkt beeső napfény esetén lehetővé teszi, hogy a mennyezet megvilágításának megtartásával, ezáltal természetes szórt fény biztosításával is le lehessen árnyékolni az irodai munkahelyek monitor-szintjét, segítve ezzel a képernyő előtti munkavégzést. A harmadik pozícióban az alsó mező félig, a felső pedig teljesen kinyílik. Ez kevésbé erős napfény esetén biztosítja az ideális irodai fényviszonyokat.A különböző állású árnyékolók képeit egymás mellé téve látható, hogy a "Napfényfunkció" elsődleges hasznos célja mellett a homlokzati textúrát már önmagában is változatossá teszi. Érdemes tehát a Hella árnyékolóit építészeti eszközként is figyelembe venni.

www.hella.info

2011.10.07.

Hella Termékek


Kapcsolodó termékek:
 

Hirdetés

Hella hírek:


Hella - Irodai munkahelyek fényszabályozása lamellás árnyékolókkal
Irodai munkahelyek fényszabályozása lamellás árnyékolókkal 2011.10.07.
Az irodai munkahelyek gyakori jellemzője a nagy üvegfelület, amely nyári forróságban fűtőtestként sugározza a hőt a bent tartózkodókra. A fény és a meleg távoltartására gyakran redőnyt, a legkevésbé hatékony módszert választják, a sokkal hatékonyabb lamellás árnyékolók helyett.

Hella - A színek játéka, terek dinamikája árnyékolással
A színek játéka, terek dinamikája árnyékolással 2011.08.08.
Hasznos funkciója mellett az árnyékoló szerkezet mára gyakran építészeti elemmé is válik, és a koncepció részeként akár meg is változtathatja az építészet megszokott, statikus önkifejezési módját. Ahogy ez a Simplon udvarnál is történt: az állandóan változó fényviszonyok és a pillanatnyi fényigények tükörképeként az árnyékoló dinamikus textúraként öltözteti fel a homlokzatot.

Hella - A hosszú élet titka: árnyékolók és redőnyök karbantartása 6 pontban
A hosszú élet titka: árnyékolók és redőnyök karbantartása 6 pontban 2011.07.08.
Minőségi árnyékolástechnikai berendezéseink, vásznas árnyékolóink, napellenzőink vagy redőnyeink is körültekintő és rendszeres karbantartást, ápolást igényelnek a hosszú élettartam megőrzése érdekében.

Hella - Az árnyékolás szerepe a családi házak épületenergetikájában
Az árnyékolás szerepe a családi házak épületenergetikájában 2011.06.29.
A korszerű, energiatakarékos lakóépületeknek ma már nem csak a hőszigetelés, hanem a megfelelő árnyékolás is elengedhetetlen része. Hasznos funkciója mellett az árnyékoló szerkezet építészeti elemmé is válik, változatos szín- és formavilágával a minőségi árnyékoló házunk dísze lehet. Egyben meg is változtatja az építészet megszokott, statikus önkifejezési módját; az állandóan változó fényviszonyok és a pillanatnyi fényigények tükörképeként dinamikus textúraként öltözteti fel a homlokzatot.

Hella - Árnyékolás szélsőséges időjárási körülmények között is
Árnyékolás szélsőséges időjárási körülmények között is 2011.06.16.
A Millenniumi városközpont irodaháza 7 emelet magasságban emelkedik a Duna pesti partján, ahol az épület, mások mellett jelentős széltehernek is ki van téve. A beruházói igények szerint a nyílászárók külső felületén elhelyezett árnyékolóknak 80 km/h szélterhelésig ellen kellett állnia, működnie kellett. A feladat megoldására a Hella AR92 szélstabil Raffstore bizonyult megfelelőnek.

Régebbi hírek: